Ny app ska revolutionera E-sporten | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ny app ska revolutionera E-sporten

När prispengarna ökar inom E-sporten ställs det också högre krav på utövarna. Nu lanserar Luis da Silva en ny app tillsammans med barndomsvännen Kyan Tahmasebi. Målet är att sprida tanken om att god hälsa är den bästa förutsättningen för bättre gaming.

Gabriel Almlöf

Kl.19:34, 9 januari, 2018

Ny app ska revolutionera E-sporten
Kyan Tahmasebi och Luis da Silva står bakom appen LvL Up. Foto: Gabriel Almlöf/Petter Arvidsson

E-sporten växer så det knakar. Men resten av samhället hänger inte riktigt med i sportens framfart. När spelandet ökar så ökar även skadorna. Dock finns det i dag väldigt lite hjälp för dem som skadar sig i samband med gaming.

Ett faktum som trelleborgaren och entreprenören Luis da Silva och fysioterapeuten Kyan Tahmasebi från Malmö, vill råda bot på. Tillsammans med företaget Twiik lanserar de konceptet LvL Up, som ska göra gamers till atleter.

– Det finns väldigt lite forskning som handlar om skadorna inom E-sporten. Fysioterapeuter har länge sett ner på E-sport. De som har vänt sig till oss kommer oftast med felaktiga diagnoser eller för att de har fått rådet att de ska sluta spela. Det går att hitta ett sätt där det är hållbart, säger Kyan Tahmasebi.

Appen kommer bestå av tre olika delar: träning, utbildning och hjälpmedel som gör att du blir bättre som gamer.

170903 Publik fšljer semifinalen i Counter-Strike Global Offensive mellan G2 Esports och Ninjas in Pyjamas vid DreamHack Masters i Malmš Arena den 3 september 2017 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91839

Dreamhack är en av väldens största tävlingar inom e-sport Foto: Petter Arvidson

Hur vältränade är e-sportare i dag?
– Tyvärr är de inte så vältränade, men de blir det mer och mer. Kunskapen håller på att bubbla fram, men det är fortfarande i sin vagga. Vi i Norden är bra på det, men åker du till Östeuropa eller Kina så har de dålig koll.

Men eftersom sporten växer och därmed även prispengarna, tror killarna att fler kommer att satsa mer på träning i framtiden. Det är där appen har potential att hjälpa många.

– Ju fler som vill vara med och slåss om prispengarna desto större konkurrens blir det. Alla spelare måste utvecklas. Det är lite som golfen. Innan var det tjocka medelåldersmän som spelade. I pauserna rökte de och drack öl. Nu är det elitidrottsmän och kvinnor som tävlar. Jag tror vi kommer att se samma utveckling inom e-sporten. Det behövs träning för att kunna vara konkurrenskraftig.

Intresset för appen är stort och flera stora namn inom E-sporten är med i projektet. Killarna tror på succé för sin nya kunskapsbas.

– Jag tror jättemycket på det här. Skadorna kring e-sporten är påväg att bli ett samhällsproblem. Vi vill bygga en kunskapsbas med spelare och fysioterapeuter som kan utveckla spelandet i rätt riktning‚ säger Luis da Silva och fortsätter.

– Det går inte som fysioterapeut att säga ”du måste sluta spela”. Det är inte så som samhället ser ut idag.  Ungdomar kommer att spela ändå. Vi skulle aldrig be en fotbollspelare att lägga av med sin sport innan vi har gjort vårt bästa med att läka skadan. Varför ska vi då göra det med E-sporten?

LvL Up släpps under februari månad.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg

Trelleborgarna har kunnat parkera med P-skiva på de flesta platser i staden. Men nu har tekniska nämnden sagt ja till ett förslag som innebär att fler betalparkeringar i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:59, 21 maj, 2018

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg
Foto: Mujo Korach

Tekniska nämnden har sagt ja till ett förslag som innebär att parkeringen i centrum skulle bli avgiftsbelagd, något som Trelleborgs Allehanda först rapporterade om.

Om förslaget går igenom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle det inbringa mycket pengar till kommunens kassa. Enligt den rapport som nämnden fattat beslut efter, skulle kommunen få in mellan två och fyra miljoner kronor, genom att införa betalparkering.

Samtidigt har många trelleborgare yttrat sitt missnöje över förslaget då de menar att centrumhandeln skulle dö ut. I rapporten skriver tekniska förvaltningen att införandet av parkeringsavgifter tvärtemot kan öka antalet besökare i centrum.

”Många har uppfattningen att besökare överger centrum vid införande av parkeringsavgifter. Tidigare studier framhåller dock att införande av parkeringsavgifter i centrala lägen inte medför någon negativ inverkan på centrumhandeln. Införandet av parkeringsavgift kan istället ha en positiv inverkan på centrumhandeln. Detta eftersom det kan leda till en attraktivare och lugnare trafikmiljö i centrum med mindre söktrafik, emissioner och buller” står det i rapporten.

Om liggande förslag går igenom kommer dock den första timmen fortfarande vara gratis. Priserna planeras ligga mellan 4-6 kronor per timme, beroende på hur nära centrum man parkerar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”

Räddningstjänsten kunde snabbt avfärda utsläppet innan det blev omfattande.

Filip Edvardsson

Kl.08:02, 20 maj, 2018

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”
Foto: Larm-Soderhamn / MostPhotos

På söndagsmorgonen kom ett larm om ett farligt utsläpp vid Gislövs Läge i Trelleborg.

När räddningstjänsten visade det sig handla om koldioxid som läckte från en tank.

– De höll på att fylla på tuber med koldioxid och när de gjorde det fastnade en ventil. Då läckte det ut koldioxid. Men vi kom till platsen och stängde ventilen, så det var ingen fara, berättar Håkan Månsson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Ingen person kom till skada vid utsläppet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet

Under fredagen åtalades mannen.

Mattis Andersson

Kl.14:04, 19 maj, 2018

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet
Foto: Arkiv

Vid Ystads tingsrätt åtalades under fredagen en man, 28 år gammal, på tre punkter.

Enligt åtalet ska 28-åringen kört bil när han haft narkotika i blodet, samt haft 2,8 gram cannabis med sig. Han har inte heller haft tillåtelse att köra bil.

Därför åtalas mannen nu för grov olovlig körning, rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Händelsen ska ha ägt rum den 12 april 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbetslösheten minskar i Trelleborg

Arbetslösheten minskar i så väl Trelleborg som hela Skåne.

Gabriel Almlöf

Kl.08:05, 19 maj, 2018

Arbetslösheten minskar i Trelleborg
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen sjunker arbetslösheten i alla grupper i samhället i Skåne. 2000 personer färre var enligt de färska siffrorna utan jobb i Skåne i april jämfört med samma period förra året.

9,3 procent var i april inskrivna som arbetslösa i Skåne. Samma månad förra året låg den siffran på 9,8 procent.

– Vi ser att arbetslösheten sjunker stadigt bland både inrikes och utrikes födda och det går allt bättre för nyanlända. Subventionerade anställningar som nystartsjobb och extratjänster är viktiga vägar in på arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige och saknar tillräcklig utbildning eller eget kontaktnät, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Samtidigt är det fler arbetslösa i Skåne jämfört med rikssnittet och allra högst är arbetslösheten i Malmö med 13,8 procent. Minst arbetslösa finns i Lomma med 3,2 procent. I Trelleborg är den siffran 7,7 procent, en minskning med 0,7 procent jämfört med samma tid i fjol.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng