Trelleborgaren lurades in i en våldtäkt: ”Lever i en mardröm” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Trelleborgaren lurades in i en våldtäkt: ”Lever i en mardröm”

Hon hotas och trakasseras dagligen av en kvinna i Trelleborg. Nu vill hon dela sin berättelse för att få fler att anmäla. "Det går inte att leva så här" säger hon.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:52, 8 januari, 2018

Trelleborgaren lurades in i en våldtäkt: ”Lever i en mardröm”
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pixabay

Hon lever i en mardröm och vet inte hur hon ska komma ur det. Så beskrivs livet för en kvinna i Trelleborg som den senaste månaden har trakasserats och mordhotats av en annan kvinna. Nu väljer hon att dela med sig av sin berättelse, för att samhället ska få upp ögonen och börja hjälpa henne.

– Det är en kvinna som jag har varit god man för. Allt började med att hon började låna pengar av människor och sa att de sedan skulle få igen pengarna av mig, säger hon innan hon forsätter.

– En dag i december så tvingade hon med mig till en annan ort för ett ärende. Det visade sig att vi skulle till hennes kompis som hade planerat att begå en våldtäkt mot mig. Så blev det också. När jag till slut kom ut därifrån förstod jag inte att hon hade planerat detta. Så jag bad henne ringa polisen, men det gjorde hon aldrig.

Till slut kunde kvinnan ta sig till sjukhus och upprättade även en anmälan hos polisen. Då började nästa mardröm för henne. 

– Hon har stulit min telefon och kontaktar mig, min man, mina barn och mina släktingar för att få mig att ta tillbaka anmälan. Hon säger att jag ska dö om jag inte gör det.

– Hon spionerar och kartlägger vart jag befinner mig. Hon kommer till mitt jobb och följer efter min familj, så nu lämnar jag inte hemmet längre. Senast i dag så skickade hon brev till mig. Vi lever i ständig skräck från den här människan.

Gärningskvinnan har fått ett kontaktförbud men det har hon redan struntat i och fortsätter med sitt beteende. Hjälpen från polisen är dålig och hon vet inte vad hon ska ta sig till.

– Jag hänvisas runt till olika personer, men jag kan inte säga att jag får någon hjälp. Det är kontaktförbudet, men inte så mycket mer. De säger bara att hon är sjuk. Men även om hon är sjuk så är hon kapabel till hemska saker. Min släkt och mina vänner förstår inte hur det kan fortsätta, när det finns så mycket bevis.

Varför väljer du att prata med media?
– För folk måste veta att det finns en farlig kvinna som går lös. Jag vet att hon är känd och har hotat många i den här staden. Jag hoppas att fler vågar anmäla så att vi kan få bort henne. Det går inte att leva så här, säger hon och fortsätter.

– Polisen och samhället måste få upp ögonen för mig och andra som har blivit drabbade av henne. Jag gråter dagligen och har ingen möjlighet att sova, för hon är ofta utanför mitt hem. Jag vill inte människor ska tycka synd om mig utan att samhället och polisen måste agera, man ska ha rätt att känna sig trygg i sitt hem och utanför sitt hem.

Om ingenting görs kan kvinnan tvingas att fly från Trelleborg.

– Snart har vi ingen annan utväg än att flytta för att få vara ifred.

Fotnot: Kvinnan har valt att vara anonym

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Inget vackert vårväder i veckan

Så blir veckans väder, enligt en prognos från SMHI.

Michaela Ekström

Kl.17:01, 23 april, 2018

PROGNOS: Inget vackert vårväder i veckan
Foto: Wikimedia Commons

Efter måndagens soliga väder ser den senaste tidens vårväder ut att vara ett minne blott. Tisdagen väntas bli mulen med temperaturer mellan åtta till tio plusgrader.

Under onsdagen blir det fortsatt mulet med temperaturer på omkring sju plusgrader och en del regn under förmiddagen. Torsdagen ser ut att bjuda på växlande molnighet med temperaturer runt nio plusgrader.

Ungefär samma väder ser ut att hålla i sig framåt fredagen och under helgen, växlande molnighet, en del regn och temperaturer mellan sju till tio plusgrader.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-23-kl-13-42-17

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgselever släpper digitala sagor: ”Jättelyckat projekt”

Elever i alla åldrar släpper nu en gemensam samling med sagor. Den gemensamma nämnaren är att alla sagor handlar om hållbar utveckling. "Det har varit ett väldigt lärorikt projekt" säger eleven Vanesa Krasniqi.

Gabriel Almlöf

Kl.15:02, 23 april, 2018

Trelleborgselever släpper digitala sagor: ”Jättelyckat projekt”

Under det senaste läsåret har elever från förskolan, högstadiet och gymnasiet skapat sagor om hållbar utveckling. Under måndagsförmiddagen hade samtliga elever en stor releasefest på Trelleborgs bibliotek.

– Alla har skapat sagor utifrån sina förutsättningar. Alla sagorna är digitalt anpassade och släpps på vår nya hemsida här i dag, säger projektledaren Maria Glawe.

Projektet har bland annat bestått av workshops där elever i olika åldrar har träffats för att ge varandra feedback och idéer.

– Samarbetet har fungerat jättebra. Gymnasieeleverna har tagit till sig mycket av de yngre barnens kreativitet och nyfikenhet, samtidigt som de har varit förebilder för barnen i deras skrivande. Jag tycker att det här har varit ett jättelyckat projekt, säger Catrine Öhman, som är biträdande förskolechef.

img_4606

Även bland eleverna är det idel positiva tongångar över sagoprojektet.

– Det har varit ett väldigt lärorikt projekt. Jag tror att vi inte har reflekterat så mycket över de globala målen gällande hållbarhet innan. Det här har gjort att man får en helt annan förståelse, så jag tycker det har varit väldigt bra. Det har varit ett kul sätt att lära sig på, säger Vanesa Krasniqi som är en av alla nya författare.

– Jag håller med. Jag har fått en bättre förståelse för miljöfrågorna i och med det här projektet. Men det gäller också att gå från ord till handling och se till att vi kan påverka miljön på ett positivt sätt i framtiden, fyller klasskamraten Alexander Tcha Olsson i.

Alla sagor finns digitalt på framtidssagor.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Multisjuk kvinna skickades hem från akuten – dog dagen efter

En 72-årig kvinna sökte vård vid Lasarettet i Trelleborg. Efter en undersökning av en underläkare som saknade läkarlegitimation skickades hon hem och avled dagen efter.

Michaela Ekström

Kl.10:21, 23 april, 2018

Multisjuk kvinna skickades hem från akuten – dog dagen efter
Petter Arvidson / BILDBYRÅN

En 72-årig kvinna från Malmö sökte vård på på dialysmottagningen på SUS i Malmö då hon hade andningssvårigheter. Kvinnan hade sedan tidigare bland annat diabetes och njursvikt och fick kontinuerlig dialysbehandling.

Dialysmottagningen i Malmö skickade henne vidare till akutmottagningen på Lasarettet i Trelleborg. Där undersöktes hon av en vikarierande underläkare som saknade läkarlegitimation.

Vid undersökningen hade kvinnan en hög puls och utifrån tidigare värden måttligt förhöjt hjärtskadevärde. Lungröntgen visade inte tecken på hjärtsvikt. Efter telefonkontakt med njurläkare togs beslutet att patienten kunde skrivas ut.

Dagen efter blev kvinnan akut sjuk och drabbades av hjärtstillestånd och avled i samband med att ambulans kom till hennes hem.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO har granskat händelsen och kommit med en del ställningstaganden. Man konstaterar bland annat att det saknas ställningstagande från en legitimerad läkare då kvinnan besökte akutmottagningen i Trelleborg.

Inspektionen konstaterar också att sjukhuset inte kontrollerade att en legitimerad läkare hade tagit del av information om patientens tillstånd. IVO konstaterar därmed att sjukhuset har brustit i att säkra så att vården uppfyller kraven på god och säker vård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Skånes bästa vårdcentraler – nästan alla drivs privat

Majoriteten av vårdcentralerna med toppbetyg i Skåne drivs i privat regi. Här har du hela listan.

Henrik Nordell

Kl.20:33, 22 april, 2018

LISTA: Skånes bästa vårdcentraler – nästan alla drivs privat
Skånes bästa vårdcentral finns i Bromölla. 80 procent av de 20 bästa betygsatta drivs i privat regi. Foto: SIMON HASTEGÅRD/Bildbyrån.

Organisationen Vårdföretagarna har nyligen publicerat en sammanställning av de bästa vårdcentralerna i Skåne. Där konstaterar de att de flesta med bäst betyg från patienterna drivs i privat regi. Siffrorna har de hämtat från den enkät som Sveriges kommuner och landsting genomför varje år (nationell patientenkät).

Backe hälsocentral i Jämtland är landets bästa vårdcentral, sett till det betyg som bland annat mäter personalens bemötande och tillgänglighet. I Skåne är den privatägda Tryggakliniken i Bromölla den bästa enligt patienterna. Inte långt därefter kommer en vårdenhet som drivs offentligt. Hela listan ser du i faktarutan.

– Sjukvård är för väljarna en av de viktigaste valfrågorna och undersökningen visar att de privat drivna vårdcentralerna har en självklar roll att fylla. I ett politiskt klimat präglat av förslag om vinsttak finns behov att visa hur uppskattade de privat drivna vårdcentralerna är av sina patienter, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

En närmare granskning av siffrorna visar att patienterna på privata kliniker i Skåne ofta får träffa samma läkare. Kontinuiteten går genomgående högre betyg på privatdrivna vårdcentraler jämfört med offentliga. Enligt Vårdföretagarna kan det finnas en förklaring.

– Jag tror att de privata vårdcentralerna generellt sett är mindre än de offentligt drivna. De har lättare att få fast personal och då blir det lättare för patienterna att träffa samma läkare. Man skapar en trygg relation, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert sjukvård, på Vårdföretagarna Almega.

Vad finns det för nackdelar med vårdcentraler som drivs privat?
– Jag kan inte se några nackdelar, men jag tror inte heller att patienterna bryr sig ifall deras vårdcentral drivs som privat eller offentlig. Det viktiga för dem är att de är nöjda.

– I Skåne är 17 av 20 av vårdcentralerna på topplistan privat drivna. Då kan man fråga sig varför de får så bra betyg när offentligt drivna vårdcentraler får mer resurser. De offentliga kan gå back ekonomiskt, men det kan inte de privata hur länge som helst, säger Karin Liljeblad.

FaktaSKÅNES BÄSTA VÅRDCENTRALER

1. Tryggakliniken Bromölla: (privat) 92,47 poäng.

2. Vårdcentralen Brösarp: (offentlig) 88,93 poäng.

3. Hälsomedicinskt center i Lomma: (privat) 88,49 poäng.

4. Novakliniken Gärsnäs: (privat) 88,26 poäng

5. Kristianstadkliniken: (privat) 87,56  poäng

6. Familjehälsan Åstorp: (privat) 87,54  poäng

7. Capio Citykliniken Olympia, Helsingborg: (privat) 87,27  poäng

8. Vårdcentralen Vilan, Kristianstad: (offentlig) 87,09  poäng

9. Vårdkliniken Sverige, Ängelholm: (privat) 87,01 poäng

10. Helsa Vårdcentral Laurentii, Lund: (privat) 86,91  poäng

11. Novakliniken Sjöbo: (privat) 86,84  poäng

12. Ekeby Vårdcentral, Bjuv: (privat) 86,60  poäng

13. Capio Citykliniken Mariastaden, Helsingborg: (privat) 86,50  poäng

14. Kungsgårdshälsan Ängelholm: (privat) 86,49  poäng

15. Östra Läkargruppen Praktikertjänst, Kristianstad:  86,37  poäng

16. Centrumläkarna Adolfsberg, Helsingborg: (privat) 86,26  poäng

17. Hälsomedicinskt Center i Hjärup: (privat)t 86,11  poäng

18. Hälsocentralen Sankt Hans, Lund: (privat)t 86,11  poäng

19. Vårdcentralen Anderslöv, Trelleborg: (offentligt) 86,04  poäng

20. Läkarhuset Roslunda, Ängelholm: (privat) 85,79 poäng

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny matfestival till Valengallerian

Den nya matfestivalen "Matfest-i-Valen" ska bjuda trelleborgarna på en riktig smakexplosion.

Gabriel Almlöf

Kl.16:28, 22 april, 2018

Ny matfestival till Valengallerian
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

För den som gillar ordvitsar och mat kommer här en positiv nyhet. Den 28 april arrangeras en ny matfestival i Valengallerian i Trelleborg. Evenemanget har fått det fyndiga namnet Matfest-i-Valen.

Utställarna kommer att vara en blandning av butiker i Valengallerian och externa matkreatörer. Bland annat kommer besökarna att kunna testa streetfood, texmex, tyska delikatesser och få doppa i en chokladfontän.

Matfest-i-Valen arrangeras mellan 10-16 den 28 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng