Förslaget: Så kan Skyttsgården förvandlas till en ny mötesplats

Skyttsgården på Östergatan kan snart förvandlas till ett kulturcentrum. Nu ligger ett förslag som Kommunstyrelsen ska ta ställning till. Förslaget innebär bland annat replokaler för band, en filmverkstad och nya lokaler för föreningen Gamla Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:33, 5 januari, 2018

Förslaget: Så kan Skyttsgården förvandlas till en ny mötesplats
Skyttsgården kan snart komma till användning igen. Foto: Gabriel Almlöf

Trelleborgs gamla museum Skyttsgården har länge stått tomt och kostar i nuläget kommunen 1,9 miljoner kronor per år. 24Trelleborg har tidigare skrivit om att kultur- och fritidsnämnden vill göra om byggnaden till en mötesplats för kultur och föreningar.

– Vi vill skapa en plats för föreningsverksamheter. Målet är att bland annat ha replokaler för körer och rockband. Vi skulle gärna vilja ha en fritidsgård och träffpunkter för trelleborgarna, sa Jörgen Flink, chef för kultur och fritidsförvaltningen, i augusti till 24Trelleborg.

LÄS MER: Huset kostar trelleborgarna miljoner – nu kan det få nytt liv

Nu ligger ett förslag på bordet som Kommunstyrelsen ska ta ställning till i nästa vecka. På ritningarna för förslaget syns bland annat lokaler för föreningen Gamla Trelleborg, replokaler för band, en filmverkstad och en biblioteksfilial.

ska%cc%88rmavbild-2018-01-04-kl-14-35-00

Enligt förslaget ska husets fyra våningar delas upp för de olika ändamålen. Entréplan ska användas till publika verksamheter, andra våning till föreningsverksamheter, våning tre till kultur och fritidsförvaltningen och källarplan till replokaler för band och körer.

På marken utanför Skyttsgården vill fritidsförvaltningen undersöka möjligheten att i framtiden kunna anlägga bland annat boulebanor eller en minigolfbana.

Drömmen är att den nya Skyttsgården ska kunna stå klar 2019. Men först behövs ett beslut i Kommunstyrelsen. Eftersom Skyttsgården redan idag kostar kommunen mycket pengar skulle den ökade kostnaden bli väldigt liten, samtidigt som den gör en stor samhällsnytta, menar kultur och fritidsförvaltningen.

Se faktarutan för mer information. 

FaktaFörslaget om ombyggnationen av Skyttsgården

 • Filmverkstad med bio

 • Gallerier/konstutställningar

 • Föreningen Gamla Trelleborg

 • Föreningsrådet

 • Personalrum till Socialförvaltningen

 • Bokningsbara konferensrum

 • Flexibel konsert/teater/utställnings/föreläsningssal i det lilla formatet

 • En biblioteksfilial med ”Öppet arkiv”

 • Fritidsgård och Öppen verksamhet för äldre

 • Personalrum

 • Reception/vaktmästeri (Bemannas av LSS)

 • Café (Drivs av LSS)

 • Stor möteslokal

 • Väggytor för konst

 • Tänkbar lokal till föreningen RSMH

 • Patrik Nilssons skomakarmuseum (I Petters hus)

 • Sjöfartsmuseet (I Annexet)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VARNING: Kraftig ökning av könssjukdomen

"Det är den största ökningen på ett år hittills", skriver Folkhälsomyndigheten.

Mia Martelleur

Kl.15:06, 22 januari, 2018

VARNING: Kraftig ökning av könssjukdomen
Montage: Pixabay / Wikimedia commons

Under 2017 ökade antalet rapporterade fall av gonorré kraftigt i Sverige, enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Siffrorna är preliminära, men i fjol ska 2 550 fall av sjukdomen ha rapporterats. Under 2016 var motsvarande siffra 1 778 fall, vilket är en ökning med 44 procent.

”Det är den största ökningen på ett år hittills”, skriver Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: WHO varnar: Vanlig könssjukdom svårare att behandla

Enligt myndigheten är ökningen densamma i flera länder i västra Europa samt i USA. I Sverige är ökningen störst i Stockholms län, men ökningar har skett över hela Sverige förutom några få undantag.

På nationell nivå ligger ökningen på 25 fall per 100 000 invånare.

– Känsligare diagnostik kan vara en del av förklaringen till ökningen, och att fler provtas sedan urintest med kombinerad analys för klamydia och gonorré började användas för några år sedan, men det är sannolikt inte hela förklaringen, säger Jerker Jonsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Ökningen är störst bland män som har sex med män, där ökningen är på 59 procent sedan 2016. Men könssjukdomen ökar också betydligt bland heterosexuellt smittade män och kvinnor. Bland män som har sex med kvinnor ligger ökningen på 30 procent. Och bland kvinnor som har sex med män ligger ökningen på 43 procent.

Myndigheten ser även en ökning på 45 procent bland antal fall som anmäls som symptomfria bärare. De betonar vikten i att de som bär på gonorré hittas och får behandling. Det skriver även att för att kunna utesluta att man har sjukdomen bör inte bara ett urinprov tas, utan även svalg och ändtarm bör provtas.

– Det är viktigt att alla som jobbar med frågor om hälsa och sexualitet uppmärksammar behovet av att förebygga och testa för gonorré. Då ökar förutsättningarna för en god sexuell och reproduktiv hälsa på lika villkor i alla grupper i befolkningen, säger Kristina Ingemarsdotter Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

FaktaGonorré

 • Gonorré är en sexuellt överförd infektion som orsakas av en bakterie. Infektionen behandlas med antibiotika.

 • Kondom skyddar mot smitta vid samlag, men gonorré kan även överföras via exempelvis fingrarna.

 • Att vara symtomfri bärare är vanligare vid positivt prov från ändtarm, svalg och livmoderhals än från urin eller urinrör.

 • De självtester för gonorré som finns att köpa på nätet eller på apoteket är bara gjorda för provtagning på urin eller som vaginalprov.


KÄLLA: Folkhälsomyndigheten 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polispådrag på Söderslättsgymnasiet

Polisen kallades till gymnasieskolan efter ett bråk.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.11:08, 22 januari, 2018

Polispådrag på Söderslättsgymnasiet
Foto: Casper Johansson

En polispatrull kallades till Söderslättsgymnasiet under fredagen efter att ett bråk uppstått mellan två elever. Enligt polisen ska en elev ha blivit slagen av en annan elev. Detta ska ha hänt efter att målsägaren vägrat öppna dörren åt gärningsmannen, därefter ska slaget ha utdelats.

Händelsen rubriceras dock inte som misshandel utan som ofredande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya butiksinbrott i centrala Trelleborg

Ännu en näringsidkare i Trelleborg har drabbats av en inkastad sten.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:28, 22 januari, 2018

Nya butiksinbrott i centrala Trelleborg
Foto: Casper Johansson

Den 10 januari drabbades butiken Milda Matilda av ett inbrott efter att en person kastat in en sten genom entredörren. Även ett kafé på Östergatan har drabbats av liknande händelse. I helgen var det dags igen då ytterligare en näringsidkare i centrala Trelleborg drabbades. Den här gången rör det sig om ett inbrott mot ett konditori på Algatan.

Under natten till söndag ska någon ha kastat in en sten genom dörren och tagit sig in i lokalen. Gärningsmannen försökte sedan stjäla kassalådan, men turligt nog så var den tom.

LÄS MER: Milda Matilda drabbades av inbrott: ”Glas överallt”

– Stenen ska ha kastats in genom dörren och enligt anmälan ska den varit stor som en handboll, säger Trelleborgspolisen.

Händelsen ska ha inträffat runt klockan fyra på natten under söndagen. Polisen har ingen misstänkt för brottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekryterare flyttar in på Valen

Nu fylls köpcentret med rekryterare. Målet är att få fler trelleborgare i jobb.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.09:22, 22 januari, 2018

Rekryterare flyttar in på Valen
Pierre Svensson, Lotten Hardewall, Malin Rosander, Cecilia Frankson, Helena Helldal och Marcus Pode på Kraftsamling Trelleborg. Foto: Pressbild

En ny verksamhet flyttar in på Valengallerian, men det är bara temporärt. Under denna vecka kommer rekryterare från Kraftsamling Trelleborg att finnas på ett temporärt kontor inne i gallerian.

Medarbetarna kommer finnas på plats för att prata om hur Trelleborgs kommun kan hjälpa till vid rekryteringsbehov.

– Alla som är nyfikna på vilka vi är och vad vi gör är välkomna att komma förbi och prata med oss! Vår förhoppning är att fler ska känna till oss och att vi ytterligare ska kunna utöka vårt samarbete med det lokala och regionala näringslivet, säger Zouhair Arabi-Eter, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Kraftsamling Trelleborg kommer ha öppet dagtid mellan måndag och fredag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora brister på Trelleborgsbanan: ”Helt oacceptabelt”

Bara några år efter att Trelleborgsbanan öppnat har skador hittats på spåren. Nu funderar Trafikverket på att sänka hastigheten. Oacceptabelt, menar Trelleborgs kommun.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.08:59, 22 januari, 2018

Stora brister på Trelleborgsbanan: ”Helt oacceptabelt”
Foto: Commons/Bildbyrånt

Skicket på Trelleborgsbanan är i så pass dålig att Trafikverket kan behöva sänka hastigheten på tågen, det framkommer av Trafikverkets Järnvägsbeskrivning. Information som kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson och Kommundirektören Fredrik Geijer reagerat starkt på. Nu har de tillsammans med de styrande i Vellinge skrivit ett brev till Trafikverket, där de kräver att Trafikverket åtgärdar problemen istället för att sänka hastigheten.

”Om brister på Trelleborgsbanan medför hastighetssänkning ökar risken för störningar för Pågatågtrafik till Trelleborg, Östra Grevie och Västra Ingelstad. De nya Pågatågsstationerna invigdes 2015. Att så kort tid efter uppstart av dessa stationer och trafikering av Pågatågstrafik informera är inte bara högst anmärkningsvärt utan helt oacceptabelt” skriver de i sitt brev till Trafikverket.

Det är främst skador på spåren mellan Östra Grevie och Trelleborg som skulle kunna orsaka en hastighetssänkning. Trafikverket har i dagsläget inga planer på att laga spåren utan ser i så fall att en hastighetssänkning kan ske från 2019.

Trelleborgs kommun har medfinansierat över 150 miljoner kronor till Trafikverket för diverse projekt runt om i kommunen, däribland Trelleborgsbanan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng