Prata politik – Del 7 Miljöpartiet

Miljöpartiet: ”Vi måste satsa på barnen”

I den sista delen av Prata Politik tar Miljöpartiets Emil Samnegård upp varför Trelleborg måste satsa på barnen och varför han inte är helt nöjd med samarbetet i Kvartetten.

Gabriel Almlöf

Kl.16:56, 26 december, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Miljöpartiet är del 7 av 7. 

Miljöpartiet har länge sammankopplats med klimatfrågor som flygskatt och nej till kärnkraft. Men på lokal nivå vill Miljöpartiets Emil Samnegård inte bara lyfta frågan om en hållbar miljö utan också om hållbara människor. Därför kommer en av de viktigaste valfrågorna inför 2018 bli barnen i Trelleborg.

LÄS MER: Liberalerna: ”Trelleborgarna måste få välja själva”

– Om vi satsar på att bygga en bra stad för barnen, så blir det en bra stad för alla. Barnperspektivet i politiken är viktigt när vi planerar för framtiden. Därför vill vi fortsätta att satsa pengar på skola och förskola. Samtidigt vill vi satsa på att bygga minst en temalekplats i kommunen.

Läs mer: ”Trelleborg behöver en temalekplats”

Andra viktiga frågor inför valet kommer att bli jämställdheten och satsningar på fler cykelbanor.

– Vi måste fortsätta arbeta med jämställdhet och delaktighet. Det är ett underbetyg att Trelleborg bara har män som sitter i kommunpolitikens viktigaste beslutsorgan, kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi måste få in fler kvinnor på centrala poster.

– En tredje sak som vi vill satsa på är fler gång och cykelvägar i Trelleborg. Där är det viktigt att vi inte bara satsar på Trelleborg stad utan på hela kommunen.

Tror du att väljarna kopplar Miljöpartiet till barnfrågor och jämställdhet?
– Vi är så klart starkast sammankopplade med miljöfrågorna. Men vi är ett parti som vill se till helheten. Vi vill lämna över Trelleborg till nästa generation med goda förutsättningar. Barnens välmående och utbildning är enormt viktigt. Det rör sig inte bara om en hållbar miljö utan också hållbara människor. Det innebär jämställdhet, en rik fritid och att alla ska kunna vara delaktiga i de politiska beslut.

I dag sitter Miljöpartiet med i den styrande kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Söderslättspartiet. När vi ber Emil Samnegård att betygsätta samarbetet så menar han att det finns ett parti som försämrar chanserna att styra tillsammans.

– Man måste konstatera att de interna konflikterna i Söderslättspartiet har ställt till det. När vi har en situation där styret lägger fram förslag, till exempel en resepolicy som tar ansvar för miljö och klimat, och det inte vinner, då är det ett misslyckande. Den skulden ligger hos Söderslättspartiet i och med att de har konflikter som splittrat deras parti.

– Det gör att Kvartettens majoritetsstyre har blivit ett minoritetsstyre. Det skapar ett svagt parlamentariskt läge. Så mitt betyg blir inte högt. Det handlar om att vi gick in i majoritet men nu är i minoritet som förlorar vissa frågor.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med efter valet 2018?
– Framför allt kan vi konstatera att dörren till Sverigedemokraterna är för evigt stängd, låst och igenbommad. Vi kommer aldrig sätta oss i ett styre som behöver stöd av SD. Vi hoppas att vi hittar ett styre som är stabilt. Om det krävs att Miljöpartiet är med för att få majoritet så är vi öppna för att samtala med alla partier förutom SD, säger Emil Samnegård och fortsätter.

– När man tittar på de senaste besluten i fullmäktige känns det dock som att Moderaterna närmat sig SD och gått längre från politiken vi står för. Bland annat sänker vi målet för ekologisk mat eftersom de och liberalerna, röstar med SD i den frågan. Det gör mig mer tveksam till att kunna samarbete med Moderaterna.

Samtidigt är Miljöpartiet ett av partierna som riskerar att åka ur kommunfullmäktige efter den nya treprocentspärren. Samnegård är dock optimistisk inför valet.

– Vi har i dag två mandat, jag tror det är rimligt att vi har kvar två mandat eller kanske till och med tre efter valet. Men jag kommer inte stirra mig blind på några opinionsmätningar. För oss gäller det att göra en bra valrörelse och se till att vi kan driva en hållbar politik även nästa mandatperiod.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Filmen ska göra Trelleborgsbandet stora i Pakistan

Michael Wall är filmmakaren som hoppas att hans filmer blir andras framgång. Nu hoppas han på succé i Pakistan, för att kunna ge Trellebelle Ukelele Orchestra en skjuts i karriären.

Gabriel Almlöf

Kl.18:07, 19 februari, 2018

Trellebelle Ukelele Orchestra kan bli Trelleborgs stora musikexport. Det drömmer i alla fall filmaren Michael Wall om. Hans revolutionerande 360-graders film om bandet har nominerats till festivaler över hela världen. Wall har uppmanat hans vänner att dela filmen för fullt för att ge bandet spridning i hela världen.

– Jag vet inte om det har gett dem fler spelningar här hemma. Men jag har i alla fall fått visa upp min film och deras musik på filmfestivaler runt om i världen. Så de har ju fått en fantastisk reklam, det är de väl värda, säger Michael Wall.

Nu är det dags igen, den här gången i Pakistan och Pakistan International Film Festival. Återigen hoppas Michael Wall på seger, men framför allt att musiken blir en hit i mellanöstern.

– Man vet ju aldrig vart det leder, de kanske blir stora i Pakistan. Jag gjorde filmen 2016 men den lever vidare, så man vet ju aldrig, säger Michael Wall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så undviker du att göra stretchövningen på fel sätt

Emelie Elmes förklarar varför du inte ska stretcha baksida lår med raka ben.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 17 februari, 2018

Baksida lår (hamstrings) är en tvåledsmuskel vilket innebär att den går över två leder. Muskelns funktion är att böja knät, rotera knät och sträcka i höftleden. Många är väldigt stela i hamstrings vilket kan bero på flera olika saker. Sitter du till exempel stilla mycket? Då kan kroppen kompensera genom att göra höftböjarna tighta och helt plötsligt har du ett nytt problem.

Allt hänger ihop och problemområdet i kroppen vandrar ofta vidare till nästa ställe. Har du stora problem med strama hamstrings föreslår jag att du tar hjälp av en sjukgymnast för att ta reda på varför och lösa problemet från grunden. Men det finns också sätt att förebygga problemet på.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

De flesta står med raka ben när de stretchar baksida lår. Men det är fel. Hos i princip alla är det ischiasnerven som säger ifrån först. Du får då ingen stretch i baksida och nerverna som inte tycker om att bli tänjda på säger ifrån.

Så hur ska man göra? Med en lätt böj i knäna hamnar stretchen på rätt ställe. En lätt justering som gör stor skillnad!

Står du i en fixerad position är det en statisk stretch och är du i rörelse är det istället en dynamisk. Personligen föredrar jag dynamisk rörelseträning. Jag visar även en variant av detta i filmen.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig 13 rätt

En riktigt hög utdelning väntas i helgen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:55, 16 februari, 2018

Dags för ett ny omgång på Stryktipset och en riktigt klurig rad väntar. Den som lyckas pricka in 13 rätt kan förmodligen förvänta sig en riktigt hög utdelning.

För fler starka speltips besök tipsarenan.se.

1. Huddersfield – Manchester United (X,2)
Favorit i fara. CL väntar för hemmalaget och spelet hackar.

2. Brighton – Coventry (1)
FA-cup men ska vara klasskillnad. Veckans säkraste.

3. West Bromwich – Southampton  (X,2)
FA-cup. Saints mentalt övertag med 3 raka segrar i dessa möten senaste året.

4. Birmingham – Millwall (1,X)
En av få starka halv denna vecka. Hemma har flow nu.

5. Cardiff – Middlesbrough (1,X)
Ska räcka men hela gärna.

6. Fulham – Aston Villa (1,2)
Toppmöte och mål att vänta.

7. Preston – Wolverhampton (1,2)
Bortalaget tuffar på men det är vidöppet denna gång.

8. QPR – Bolton (1)
Chansspik, i brist på annat. QPR övertygar inte fullt ut.

9. Burton – Nottingham (2)
Formsvaga lag men vi tror borta vinner här.

10. Sunderland – Brentford (2)
Hemma svårlästa. Bortalaget kommer gå starkt under våren.

11.Oxford – Plymouth (2)
Plymouth med 4 raka segrar får nytt förtroende.

12. Shrewsbury – Rotherham (1,X)
Serieledarna i L1 mot laget som sitter på 5 raka segrar. Hemma starka hemma.

13. Southend – Portsmouth (1,X)
Southend sitter med hemmaplan och formen, marknaden tror på bortalaget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så gör du plankan på rätt sätt

Emelie Elmes visar hur du utför övningen korrekt och gör den mer effektiv.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:36, 10 februari, 2018

Denna fantastiska, omtalade övning har de flesta testat på någon gång. Varför är den så bra då? Du arbetar med både de inre och yttre magmusklerna, den är bra för din hållning och du behöver inga redskap. Du tränar balans och flexibilitet och aktiverar hela kroppen.

Viktigt! Plankan är en tung övning och inget du ska börja med om du är svag i din inre magmuskulatur.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Rätt teknik:

  1. Lägg dig på golvet, sätt armbågarna och tårna i golvet.
  2. Lyft kroppen så att bara armbågar och tår nuddar golvet.
  3. Se till att axlarna är över armbågarna.
  4. Rotera bäckenet något inåt (motsats till svank).
  5. Spänn bålen.

Vanliga fel:

  1. Hängbron – du tappar svanken.
  2. Rumpan högt upp – axlarna tar den största smällen.
  3. Och nu kommer ett tips som kommer göra stor skillnad. När du står i plankan: pressa upp skulderbladen mot taket. Testa detta och känn skillnaden. Du kommer inte orka stå lika länge!

Gå gärna in på ”Familjefys” och berätta för mig vad ni vill att jag ska skriva om under våren. Lycka till!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig storvinsten

12 miljoner i jackpot - här är veckans förslag till stryktipset.

Kim Ahlqvist

Kl.13:18, 9 februari, 2018

En ny vecka och nya möjligheter till miljonerna. Tipsarenan.se har satt ihop sitt bästa speltips för att du ska kunna vara med och slåss om 12 miljoner i jackpot.

För fler starka speltips besök tipsarenan.se.

1. Manchester City – Leicester (X)
Favorit i fara. CL bara 3 dagar senare för hemmalaget.

2. Everton – Crystal Palace (1)
Bortalaget helt bedrövliga på fasta situationer för stunden.

3. Stoke – Brighton (1)
Knepigt. Vi chansar ändå.

4. Swansea – Burnley (2)
Vi har jättefeeling för att Burnley vinner för första gången på mycket länge.

5. West Ham – Watford (1,X)
Ska räcka men hela gärna.

6. Bolton – Fulham (1,2)
Tror på mycket mål, krysset bort först.

7. Brentford – Preston (1,2)
Hemma alltid av eller på, även här krysset bort först.

8. Bristol City – Sunderland (1)
Eliasson på bänken inte illa. Bristol vinner detta.

9. Derby – Norwich (X,2)
Derby vacklar lite och vi chansar med X2.

annons tipsarenan

10. Ipswich – Burton (X,2)
Svårt, helgardera helst.

11. Middlesbrough – Reading (1,2)
Reading alltid bra 12-lag på bortaplan, år på år.

12. Nottingham – Hull (X,2)
Även här går vi emot svensken och tar det svårare alternativet.

13. Wolverhampton – QPR (1,X)
Här kan man spika ettan men vi har valt att “helgardera” med krysset också.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng