Miljöpartiet: ”Vi måste satsa på barnen” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Prata politik – Del 7 Miljöpartiet

Miljöpartiet: ”Vi måste satsa på barnen”

I den sista delen av Prata Politik tar Miljöpartiets Emil Samnegård upp varför Trelleborg måste satsa på barnen och varför han inte är helt nöjd med samarbetet i Kvartetten.

Gabriel Almlöf

Kl.16:56, 26 december, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Miljöpartiet är del 7 av 7. 

Miljöpartiet har länge sammankopplats med klimatfrågor som flygskatt och nej till kärnkraft. Men på lokal nivå vill Miljöpartiets Emil Samnegård inte bara lyfta frågan om en hållbar miljö utan också om hållbara människor. Därför kommer en av de viktigaste valfrågorna inför 2018 bli barnen i Trelleborg.

LÄS MER: Liberalerna: ”Trelleborgarna måste få välja själva”

– Om vi satsar på att bygga en bra stad för barnen, så blir det en bra stad för alla. Barnperspektivet i politiken är viktigt när vi planerar för framtiden. Därför vill vi fortsätta att satsa pengar på skola och förskola. Samtidigt vill vi satsa på att bygga minst en temalekplats i kommunen.

Läs mer: ”Trelleborg behöver en temalekplats”

Andra viktiga frågor inför valet kommer att bli jämställdheten och satsningar på fler cykelbanor.

– Vi måste fortsätta arbeta med jämställdhet och delaktighet. Det är ett underbetyg att Trelleborg bara har män som sitter i kommunpolitikens viktigaste beslutsorgan, kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi måste få in fler kvinnor på centrala poster.

– En tredje sak som vi vill satsa på är fler gång och cykelvägar i Trelleborg. Där är det viktigt att vi inte bara satsar på Trelleborg stad utan på hela kommunen.

Tror du att väljarna kopplar Miljöpartiet till barnfrågor och jämställdhet?
– Vi är så klart starkast sammankopplade med miljöfrågorna. Men vi är ett parti som vill se till helheten. Vi vill lämna över Trelleborg till nästa generation med goda förutsättningar. Barnens välmående och utbildning är enormt viktigt. Det rör sig inte bara om en hållbar miljö utan också hållbara människor. Det innebär jämställdhet, en rik fritid och att alla ska kunna vara delaktiga i de politiska beslut.

I dag sitter Miljöpartiet med i den styrande kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Söderslättspartiet. När vi ber Emil Samnegård att betygsätta samarbetet så menar han att det finns ett parti som försämrar chanserna att styra tillsammans.

– Man måste konstatera att de interna konflikterna i Söderslättspartiet har ställt till det. När vi har en situation där styret lägger fram förslag, till exempel en resepolicy som tar ansvar för miljö och klimat, och det inte vinner, då är det ett misslyckande. Den skulden ligger hos Söderslättspartiet i och med att de har konflikter som splittrat deras parti.

– Det gör att Kvartettens majoritetsstyre har blivit ett minoritetsstyre. Det skapar ett svagt parlamentariskt läge. Så mitt betyg blir inte högt. Det handlar om att vi gick in i majoritet men nu är i minoritet som förlorar vissa frågor.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med efter valet 2018?
– Framför allt kan vi konstatera att dörren till Sverigedemokraterna är för evigt stängd, låst och igenbommad. Vi kommer aldrig sätta oss i ett styre som behöver stöd av SD. Vi hoppas att vi hittar ett styre som är stabilt. Om det krävs att Miljöpartiet är med för att få majoritet så är vi öppna för att samtala med alla partier förutom SD, säger Emil Samnegård och fortsätter.

– När man tittar på de senaste besluten i fullmäktige känns det dock som att Moderaterna närmat sig SD och gått längre från politiken vi står för. Bland annat sänker vi målet för ekologisk mat eftersom de och liberalerna, röstar med SD i den frågan. Det gör mig mer tveksam till att kunna samarbete med Moderaterna.

Samtidigt är Miljöpartiet ett av partierna som riskerar att åka ur kommunfullmäktige efter den nya treprocentspärren. Samnegård är dock optimistisk inför valet.

– Vi har i dag två mandat, jag tror det är rimligt att vi har kvar två mandat eller kanske till och med tre efter valet. Men jag kommer inte stirra mig blind på några opinionsmätningar. För oss gäller det att göra en bra valrörelse och se till att vi kan driva en hållbar politik även nästa mandatperiod.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Bästa övningen för en vältränad rumpa

"Alla mår bra av en stark rumpa", skriver Emelie Elmes.

Den har nog aldrig varit mer omtalad än den är nu. Många stävar idag efter en vältränad rumpa. Jag tänker så här. Oavsett om den är platt, stor, liten eller sladdrig så mår vi alla bra av en stark rumpa.

Trenden med en estetisk rumpa lägger vi åt sidan och fokuserar istället på vilket som är den bästa övningen för att bygga en stark och välfungerande kropp.

LÄS MER: TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Knäböj har länge setts som den bästa övning. Det böjs mycket på gymmen och knäböj ÄR en riktigt bra övning.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns dock en som är strået vassare. Jag pratar om Hip Thrusters! En undersökning från 2015 som jämförde knäböj med hip thrusters visade en större aktivering i rumpa och lår i denna fantastiska övning.

Jag guidar dig till ett korrekt utförande. Se film!

Så gör du:

1. Ladda en skivstång med vikter. Tränar du hemma? Använd din fantasi. Ett barn eller en säck med jord fungerar utmärkt som alternativ.

2. Placera axlar och skuldror på bänk eller soffa.

3. Placera vikten på höften

4. Sätt fötterna höftbrett. Knäna ska vara över fötterna i toppläget. Se till att tårna pekar framåt.

5. Pressa upp höften explosivt mot taket med vikten på hälarna. 6. Spänn till i topplaget och håll emot på vägen ner.

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Intensiv träningsmetod som höjer pulsen rejält.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 19 maj, 2018

När du tränar i en trappa får vaderna, sätet och höftböjarna arbeta ordentligt och oavsett hur vältränad du är så kan du utmana dig.

Passa på att lägga in lite trappträning under nästa promenad eller joggingrunda. Börja med ett par minuter. Spurta upp och gå ner. Utmana, testa, variera och pressa dig lite mer när du får kläm på det.

LÄS MER: TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns oändligt många varianter att få upp pulsen på med en trappa som redskap. Se filmen för några av många roliga alternativ att ta dig upp på!

Vi hoppas på en varm sommar och många svettiga pass i solen. Träning och sol… det blir inte så mycket mer win-win än så!

Happy running!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

Med de här recepten går det snabbt och lätt att "unna sig" i sommar.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 12 maj, 2018

Under sommaren är det många som upplever att det är svårare att äta hälsosamt. Detta tror jag beror mycket på två saker. Känslan av att ”få unna sig under ledigheten” och mindre lust att stå i köket när det är fint väder bidrar snabbt till sämre alternativ.

Men om det finns goda alternativ på de där sakerna vi vill ”unna oss” då? Är det värt att stå i köket en stund?

De här tre alternativen på glass går både fort att göra och smakar galet gott! Enjoy!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Mangoglass
Min absoluta favorit, helt ärligt en av de godaste glassar jag ätit! (Titta bara på konsistensen på videon!)

 • 200g fryst mango
 • 3 msk turkisk youghurt
 • 1 tsk agavesirap (honung, sötströ eller inget att söta med går precis lika bra)
 • 1 tsk pressad citron (eller mer om du gillar syrlig glass)
 • Mixa och servera direkt!

Banan och jordnötsglass

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 dl osötat jordnötssmör
 • 1 msk honung
 • Mixa och servera direkt!

Chokladglass
Jag som älskar kakaosmaken använder bara dessa två ingredienser. Du kan ha i lite honung om du vill ha den sötare.

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 msk kakao
 • Kokosflingor
 • Mixa banan och kakao. Strö över kokos innan du serverar!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipset – kan bli absurda pengar på 13 rätt

Det här är en favoritbetonad kupong. Men om det vill sig kan det bli absurda pengar på 13 rätt.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:49, 11 maj, 2018

Här är en favoritbetonad kupong som om det vill sig kan ge absurda pengar på 13 rätt. Det finns alltid nya och grymma speltips på Tipsarenan.

 1. Burnley – Bournemouth (1,2)

En av alla antingen eller-matcher denna vecka.

2. Crystal Palace – West Bromwich (1,2)

Betydelselös match och jag tror inte på kryss. WBA är i fin form.

3. Huddersfield – Arsenal (2)

I grund och botten är det en enorm klasskillnad.

4. Liverpool – Brighton (X)

Enbart CL-fokus för Liverpool just nu.

5. Manchester United – Watford (1,2)

MU en cupfinal kvar, vi går för pengarna.

6. Newcastle – Chelsea (1,2)

Känns ovisst.

7. Southampton – Manchester City (1,2)

Har Saints fått eller förlorat energi efter att bragden är ett faktum?

8. Swansea –  Stoke (1)

Begravningsstämning, vi tror på näst sämsta laget.

9. Tottenham – Leicester (1,2)

Leicester är väldigt oberäkneliga.

10. West Ham – Everton (1,2)

Vi tror det finns mycket mål att vänta här.

11. GIF Sundsvall – Brommapojkarna (1)

BP ett nummer för litet och stort minus för bortaplan.

12. AFC – Varberg (1)

Veckans bästa spik. AFC ser riktigt bra ut. Hemmaplan och konstgräs dessutom.

13. Brage – Falkenberg (1,X)

Brage förlorar inte hemma på Domnarvsvallen mot FFF 2018.

74895dbed8940b5a450bb5501de9602f

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng