Prata politik – Del 7 Miljöpartiet

Miljöpartiet: ”Vi måste satsa på barnen”

I den sista delen av Prata Politik tar Miljöpartiets Emil Samnegård upp varför Trelleborg måste satsa på barnen och varför han inte är helt nöjd med samarbetet i Kvartetten.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:56, 26 december, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Miljöpartiet är del 7 av 7. 

Miljöpartiet har länge sammankopplats med klimatfrågor som flygskatt och nej till kärnkraft. Men på lokal nivå vill Miljöpartiets Emil Samnegård inte bara lyfta frågan om en hållbar miljö utan också om hållbara människor. Därför kommer en av de viktigaste valfrågorna inför 2018 bli barnen i Trelleborg.

LÄS MER: Liberalerna: ”Trelleborgarna måste få välja själva”

– Om vi satsar på att bygga en bra stad för barnen, så blir det en bra stad för alla. Barnperspektivet i politiken är viktigt när vi planerar för framtiden. Därför vill vi fortsätta att satsa pengar på skola och förskola. Samtidigt vill vi satsa på att bygga minst en temalekplats i kommunen.

Läs mer: ”Trelleborg behöver en temalekplats”

Andra viktiga frågor inför valet kommer att bli jämställdheten och satsningar på fler cykelbanor.

– Vi måste fortsätta arbeta med jämställdhet och delaktighet. Det är ett underbetyg att Trelleborg bara har män som sitter i kommunpolitikens viktigaste beslutsorgan, kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi måste få in fler kvinnor på centrala poster.

– En tredje sak som vi vill satsa på är fler gång och cykelvägar i Trelleborg. Där är det viktigt att vi inte bara satsar på Trelleborg stad utan på hela kommunen.

Tror du att väljarna kopplar Miljöpartiet till barnfrågor och jämställdhet?
– Vi är så klart starkast sammankopplade med miljöfrågorna. Men vi är ett parti som vill se till helheten. Vi vill lämna över Trelleborg till nästa generation med goda förutsättningar. Barnens välmående och utbildning är enormt viktigt. Det rör sig inte bara om en hållbar miljö utan också hållbara människor. Det innebär jämställdhet, en rik fritid och att alla ska kunna vara delaktiga i de politiska beslut.

I dag sitter Miljöpartiet med i den styrande kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Söderslättspartiet. När vi ber Emil Samnegård att betygsätta samarbetet så menar han att det finns ett parti som försämrar chanserna att styra tillsammans.

– Man måste konstatera att de interna konflikterna i Söderslättspartiet har ställt till det. När vi har en situation där styret lägger fram förslag, till exempel en resepolicy som tar ansvar för miljö och klimat, och det inte vinner, då är det ett misslyckande. Den skulden ligger hos Söderslättspartiet i och med att de har konflikter som splittrat deras parti.

– Det gör att Kvartettens majoritetsstyre har blivit ett minoritetsstyre. Det skapar ett svagt parlamentariskt läge. Så mitt betyg blir inte högt. Det handlar om att vi gick in i majoritet men nu är i minoritet som förlorar vissa frågor.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med efter valet 2018?
– Framför allt kan vi konstatera att dörren till Sverigedemokraterna är för evigt stängd, låst och igenbommad. Vi kommer aldrig sätta oss i ett styre som behöver stöd av SD. Vi hoppas att vi hittar ett styre som är stabilt. Om det krävs att Miljöpartiet är med för att få majoritet så är vi öppna för att samtala med alla partier förutom SD, säger Emil Samnegård och fortsätter.

– När man tittar på de senaste besluten i fullmäktige känns det dock som att Moderaterna närmat sig SD och gått längre från politiken vi står för. Bland annat sänker vi målet för ekologisk mat eftersom de och liberalerna, röstar med SD i den frågan. Det gör mig mer tveksam till att kunna samarbete med Moderaterna.

Samtidigt är Miljöpartiet ett av partierna som riskerar att åka ur kommunfullmäktige efter den nya treprocentspärren. Samnegård är dock optimistisk inför valet.

– Vi har i dag två mandat, jag tror det är rimligt att vi har kvar två mandat eller kanske till och med tre efter valet. Men jag kommer inte stirra mig blind på några opinionsmätningar. För oss gäller det att göra en bra valrörelse och se till att vi kan driva en hållbar politik även nästa mandatperiod.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Förebygg skador i axlarna – träna rotatorkuffen

Emelie Elmes visar hur du förebygger skador i axlarna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 20 januari, 2018

Vad är Rotatorkuffen? Vi börjar där. Det är en muskelgrupp som stabiliserar axelleden. De fyra skelettmusklerna håller tillsammans ledhuvudet i axeln mot skulderbladet. Axlarna är väldigt utsatta och många får värk och förslitningar där.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Lägg in dessa tre övningar i din träning och bli stark hela vägen inifrån axeln och ut. Jobba med lätta vikter.

1. Sätt armbågen på knät med en lätt vikt i handen. Vrid ner armen tills den är parallellt med golvet och gå lugnt och kontrollerat upp igen.

2. Använd gummiband i en rörelse nerifrån och snett upp. I denna övning arbetar tre av de fyra stabiliserande musklerna.

3. Håll armbågen mot sidan genom hela övningen. Vrid bara så långt att det känns bra, det behöver inte vara en stor rörelse.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här utmanar reportern Trelleborgs stora stjärna i Goalball

Landslaget i Goalball vässer formen i Trelleborg. 24Trelleborgs reporter besökte träningslägret för att testa på sporten.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:36, 14 januari, 2018

Två bröder från Trelleborg leder det svenska landslaget i parasporten Goalball. Florim Seremeti är förbundskaptenen och Fatmir Seremeti är lagkapten. Nu är bröderna och det övriga landslaget på plats i Trelleborg för att slipa formen inför VM i Malmö i sommar.

24Trelleborg besökte träningslägret och bestämde sig för att testa på sporten. Reportern Gabriel Almlöf utmanade Fatmir Seremeti i en straffläggning.

Se klippet i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så lär du dig att klättra i rep

Emelie Elmes visar hur du får in den rätta tekniken. Det är en skön känsla när man klarar det!

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 13 januari, 2018

Det är riktigt roligt att klättra i rep och en skön känsla att klara det. Förutom att du tränar hela kroppen i repklättring tränar du även upp din greppstyrka. Det kommer du ha nytta av i många andra övningar. Som en härlig bonus kommer det förmodligen kännas i magen dagen efter också.

En vanlig uppfattning är att det är supersvårt att lära sig att klättra i rep och att det skulle krävas en enorm styrka. Att klättra med enbart armarna är väldigt tufft och kräver mycket styrka i överkroppen. Det finns däremot flera varianter som handlar mer om teknik än om styrka. Jag visar två av dem i filmen!

Tagga gärna @Familjefys på Instagram så jag får se när ni klättrar!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Andra tips:
– Vill du att det ska gå fort? Börja med att hoppa upp en bit på repet så sparar du tid.
– När du lossar fötterna för att ta nytt grepp, dra då upp knäna mot bröstet och lås fast benen så högt upp som möjligt. När du sedan sträcker ut benen har du kommit mycket högre upp och sparat både energi och tid.
– Orkar du inte den första gången? Träna genom att hoppa upp och ta tag i repet. Häng i repet en stund och hoppa ner. Träna på låsningen utan att försöka ta dig uppåt. Nästa gång kanske det går bättre.
– Träna på greppstyrkan genom att ligga ner på golvet och dra dig upp till stående i repet och ner till liggande igen.

STORT LYCKA TILL!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Miljonchans – här är heta stryktipsförslaget

Flera miljoner i jackpot - då levererar tipsarenan ett högintressant stryktipsförslag.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.13:16, 12 januari, 2018

Ny vecka och en ny kupong. Fler speltips hittar du på TipsArenan.se.

9 rätt förra veckan duger inte. Ny intressant kupong med sedvanliga 13 miljoner i jackpot. En rätt knepig lapp som kan ge bra betalt för 13 rätt.

1. Tottenham – Everton (1)
Alla argument talar för ettan. Kane. Wembley. Ett uselt Everton, ett starkt Spurs. Bergetta.

”Första spiken – Chelsea har klar hemmafördel”

2. Chelsea – Leicester (1)
Tack vare hemmaplan så spikar vi ettan.

3. Crystal Palace – Burnley (1,X)
Burnley förlorar inte så ofta men har återigen börjat se sämre ut efter årsskiftet.

4. Huddersfield – West Ham (1,X)
Jämn match men måste garderas från vänster i första hand.

5. Newcastle – Swansea (1,2)
Är Swansea på väg upp eller inte? Vi har ingen aning.

”Southampton känns löjligt rätt att spika här”

6. Watford – Southampton (2)
För att vara underdogs så känns Southampton löjligt rätt att spika här. Watford ser riktigt bleka ut numera.

7. West Bromwich – Brighton (1,X)
Kommer WBA:s första seger på typ hundra år här? Vi är inne på det.

8. Barnsley – Wolverhampton (2)
Synnerligen skön spiktvåa för att vara Championsship. Klent hemmalag mot blytungt bortalag.

9. Birmingham – Derby (X,2)
Birmingham övertygar väldigt sällan. Tufft motstånd här och valet av halvgardering är inte svårt.

”Favorit i fara”

10. Bristol City – Norwich (X,2)
Bristol förlorar ligafokus p.g.a cupspelet. Orkar inte ladda om här heller. Favorit i stor fara.

11. Ipswich – Leeds (1,2)
Pest eller kolera. Ipswich i kaos. Var har vi Leeds just nu? Cibicki spelar men gör inga mål. Kan sluta hur som helst.

12. Middlesbrough – Fulham (1,X)
Ett logiskt val. Hemmaplan väger tungt i sammanhanget. Bör gå.

13. Millwall – Preston (1)
En grisjämn match där vi hoppas att Millwall återigen vinner på The Den. Det brukar dom göra.

”Hemmastarka Millwall spikas i en förväntad jämn match”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: TFF startade sin allsvenska säsong – framför 17 åskådare

Trelleborgs FF gjorde under torsdagen säsongens första träning. Men det blev utan bengaler och storpublik. Spelare och ledare skämtade dock friskt om skillnaden mot storlagen. "Lägger vi på några nollor så är vi som Malmö" sa tränaren Patrick Winqvist.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.13:16, 11 januari, 2018

När de allsvenska fotbollslagen startar sina träningssäsonger brukar det vara en publikfest. Både Malmö FF och AIK lockade tusentals åskådare till träningspremiärerna. Men när årets stora underdog Trelleborgs FF gick in på Vångavallens D-plan var det färre besökare. 17 personer fanns på plats för att se lagets första träning. En siffra som spelare och ledare tog med ro.

– Lägger vi på några nollor så är vi som Malmö, skämtade TFF tränaren Patrick Winqvist.

– Vi är vana med att det är så här och det gör mig ingenting. Jag är väldigt tacksam för de som kom hit. Sedan kommer vi få mer publik när vi kommer till matcherna, sa Salif Camara Jönsson efter träningen.

Det syntes dock att många spelare var sugna på att sätta igång säsongen. Intensiteten var hög och det fanns en tydlig vinnarmentalitet i de avslutade träningsmatcherna.

– Jag fick ett bra intryck av spelarna. De kom hit med en entusiasm och engagemang. Det lyste i ögonen på dem, sa Patrick Winqvist.

TFF spelar sin första match den 27 januari mot Värnamo. Allsvenskan inleds den 1 april med match mot IFK Göteborg på Vångavallen.

Se inslaget i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng