EMMAS MATLAGNING

Emmas favoritrecept: ”Ett måste i mellandagarna”

Mästerkock-Emma delar med sig av ett av sina absoluta favoritrecept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:54, 26 december, 2017

Emmas favoritrecept: ”Ett måste i mellandagarna”
Foto: Arkiv

Julhelgen handlar för många om familj och mat, vi spinner vidare på det. Julmat i all ära, men nu börjar kanske resterna ta slut och Emma ger oss förslag på en av hennes favoriträtter, den ungerska rätten – langos! Har du aldrig lagat det själv är det tid för det nu. Samla familjen och börja fritera!

Langos
– Krispigt och saftigt friterat potatisbröd som toppas med citronmarinerad rödlök, färska räkor, västerbottenost, dillsås och caviar.

Du behöver (4 portioner)
Langosbröd
1,5 kokt potatis
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 liter Frityrolja
1 dl vetemjöl special till utbakning

Citronmarinerad rödlök
1 rödlök
Saften från en halv citron
1 dl vatten

Dillsås
3 dl gräddfil
1 dl färsk dill

Citronzest
Smält vitlökssmör
1 stor vitlöksklyfta
1 dl smält smör
1 tsk salt

Tillbehör
2-3 dl västenbottenost
300 g färska skalade räkor
1 dl kaviar (ex stenbitsrom/löjrom)
Dillkvist

Gör så här:
Börja med att koka potatisen mjuk. Låt kallna något och riv ner potatisen på den grövre sidan på ditt rivjärn. Rör ut jästen i vattnet. Ha i den rivna potatisen, salt och mjölet. Arbeta degen till en slät, ganska lös deg. Låt jäsa 45 min.

Finhacka rödlöken och låt den ligga i en skål tillsammans med vatten och citronsaft.
Blanda gräddfil, dill och citronzest.
Hacka vitlöken fint, blanda med smält smör och salt. Riv västenbottenost och skala räkor.

När degen jäst klart – ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 delar. Kavla ut varje del och låt jäsa ytterligare 10 min. Hetta upp olja under tiden i en kastrull eller fritös, till ca 175 grader. Fritera bröden ca 3 min på varje sida, de ska bli gyllenbruna. Pensla på vitlökssmöret och ha på alla tillbehör. Toppa med dillkvist. Servera genast! Smaklig måltid, och njut!

För fler recept – följ Emmasmatlagning på instagram eller kika in Emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24Trelleborg.se fyller ett år: ”Ser fram emot att fortsätta växa”

23 januari 2017 hade 24Trellebrog.se premiär. Ett år senare kan ägarna konstatera att satsningen var helt rätt. "Det gläder mig att så många vill ta del av vår journalistik", säger Jeanette Lindström, vd för 24Trelleborg.se.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.14:46, 23 januari, 2018

24Trelleborg.se fyller ett år: ”Ser fram emot att fortsätta växa”

24Trelleborg.se kan nöjt blicka tillbaka på sitt första år och konstatera att etableringen blev en stor succé. Det varma mottagandet från Trelleborgarna kändes omedelbart och framgångarna har kunnat mätas på alla tänkbara sätt. Ett år med så väl höga trafiksiffror som ökad försäljning av annonser.

Nyhetssajtens vd Jeanette Lindström är stolt och nöjd över resultatet.

– Det visar att det finns en marknad för det vi gör. Vi klarar av att göra journalistik helt utan presstöd och framtidens målsättningar är högt ställda. Samtidigt måste vi vara ödmjuka, det är ett hårt jobb av både journalister och säljare som ligger bakom detta, säger hon.

Ett år går snabbt. Och ser man tillbaka på året sedan 24Trelleborg.se slog upp ”dörrarna” – den 23 januari 2017 – gör man det med den äran. Det gällande trafikrekordet på sajten sattes vecka 10 med hela 34 459 unika besökare och närmre 120 000 sidvisningar. 

– Jag vill rikta ett stort tack till mina fantastiska kollegor, samt våra läsare som vi gör den här resan med. Vi har haft en snabb utveckling och ser fram emot att fortsätta växa under 2018, säger nyhetschefen Kim Ahlqvist.

– Jag har under det här året fått träffa så många fantastiska trelleborgare. Det är en spännande stad att arbeta i eftersom man träffar allt från idrottstalanger till vardagshjältar. Jag har fått lära mig enormt mycket under det här första året och ser fram emot att träffa ännu fler av stadens invånare framöver, säger Gabriel Almlöf, redaktör på 24Trelleborg.

En del till framgångarna är att 24Trelleborg.se har lyckats nå ut till en bred målgrupp i sociala medier. Statistiken visar att läsarna är jämt fördelade mellan män och kvinnor från 15 till 65 år.

– Utan våra läsare är vi ingenting. Det gläder mig att så många vill ta del av vår journalistik, säger Jeanette Lindström.

Idag arbetar Gabriel Almlöf på redaktionen i Trelleborg där han stöttas av sportredaktionen från Malmö och den centrala deskredationen i Kalmar.

– Deskredaktionen arbetar med de lite snabbare nyheterna. Som exempelvis när räddningstjänsten rycker ut till en olycka eller brand. Då kliver de in och skriver om den samtidigt som redaktören på orten kan fokusera på att skriva artiklar med mer tyngd i, säger Kim Ahlqvist.

Idag finns 24 Journalistik AB på tolv orter runt om i Sverige. 24-koncernens flaggskepp 24Kalmar startade den 6 oktober 2014 och därefter har etableringarna avlöst varandra. Under 2018 kommer expansionen att fortsätta.

– Vi tittar hela tiden på nya orter. Vi har hittat ett koncept som fungerar och jag ser verkligen fram emot att ta det till fler städer, säger Jeanette Lindström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

"Våga ta ut svängarna och testa något helt annat"

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:04, 21 januari, 2018

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

Korv med bröd – klassiskt, gott, enkelt och varierande. Våga ta ut svängarna och testa något helt annat än de traditionella tillbehören, bara fantasin sätter stopp! Emma har valt ett tillbehör baserat på tomat denna gång, men älskar även att göra korvröror med majonäs som grund! Tips på andra korvtillbehör finner du längre ner!

Chorizo med italienskinspirerad tomatröra
– Kryddstark korv och gyllenbrunt, grillat korvbröd med smält mozzarella inuti. Korven toppas med en röra på tomater, avokado, pinjenötter, citron och vitlök – en oslagbar kombination.
Du behöver (4 port, 8 st korvar)
8 st chorizokorvar
8 st korvbröd (Jag använde Brooklyn hot dog buns)
2 st pkt mozzarella á 125 g

Tomatsalsa
400 g romantica tomater
2 st mogna avokado
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
70 g pinjenötter
1 st färsk kruka basilika
2 st nypor flingsalt

Garnering
Krasse
Basilikablad
Citronzest
Fingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 220 ºC grillvärme. Rosta pinjenötter i torr panna tills de blivit gyllenbruna. Tärna tomater och avokado fint. Blanda i skål med pinjenötter, riven vitlöksklyfta, citronsaft och finhackad basilika. Smaka av med flingsalt (ca 2 nypor).

Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg 2-3 st i varje korvbröd. Placera bröden på ugnsplåt och ställ högt upp i ugnen. Låt stå inne i ca 5-10 min, men håll utkik. Bröden ska bli gyllenbruna och lite krispiga. Stek chorizo på medelvärme.

Dags för upplägg! Lägg lite tomatsalsa i korvbröden, lägg i korven och toppa åter igen med tomatsalsa och garnera med krasse, basilikablad, citronzest och flingsalt. Smaklig måltid!

Tips på korvtillbehör: karamelliserad lök, svampröra, coleslow med rotselleri och äpple, sötpotatisröra, tzatziki, chiliketchup, pepparrotskräm, avokadoröra etc etc.

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Förebygg skador i axlarna – träna rotatorkuffen

Emelie Elmes visar hur du förebygger skador i axlarna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 20 januari, 2018

Vad är Rotatorkuffen? Vi börjar där. Det är en muskelgrupp som stabiliserar axelleden. De fyra skelettmusklerna håller tillsammans ledhuvudet i axeln mot skulderbladet. Axlarna är väldigt utsatta och många får värk och förslitningar där.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Lägg in dessa tre övningar i din träning och bli stark hela vägen inifrån axeln och ut. Jobba med lätta vikter.

1. Sätt armbågen på knät med en lätt vikt i handen. Vrid ner armen tills den är parallellt med golvet och gå lugnt och kontrollerat upp igen.

2. Använd gummiband i en rörelse nerifrån och snett upp. I denna övning arbetar tre av de fyra stabiliserande musklerna.

3. Håll armbågen mot sidan genom hela övningen. Vrid bara så långt att det känns bra, det behöver inte vara en stor rörelse.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:01, 14 januari, 2018

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs
– Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g)
Sötpotatisfalafel
1 pkt kikärtor 380 g
1,5 st normalstora sötpotatis
1 st ägg
1 dl panko
1 tsk dijonsenap
1 tsk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak)
Olivolja

Citronaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
Rivet citronskal från en st citron
1 tsk citronsaft
1 st vitlöksklyfta
Ev salt

Avokado- och gurksallad
1 st gurka
2 st avokado
10-12 st småtomater
1 msk olivolja
1 dl hackad mynta
Salt

Serveras med ris

Gör så här
Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.

Citronaioli
Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad
Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så lär du dig att klättra i rep

Emelie Elmes visar hur du får in den rätta tekniken. Det är en skön känsla när man klarar det!

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 13 januari, 2018

Det är riktigt roligt att klättra i rep och en skön känsla att klara det. Förutom att du tränar hela kroppen i repklättring tränar du även upp din greppstyrka. Det kommer du ha nytta av i många andra övningar. Som en härlig bonus kommer det förmodligen kännas i magen dagen efter också.

En vanlig uppfattning är att det är supersvårt att lära sig att klättra i rep och att det skulle krävas en enorm styrka. Att klättra med enbart armarna är väldigt tufft och kräver mycket styrka i överkroppen. Det finns däremot flera varianter som handlar mer om teknik än om styrka. Jag visar två av dem i filmen!

Tagga gärna @Familjefys på Instagram så jag får se när ni klättrar!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Andra tips:
– Vill du att det ska gå fort? Börja med att hoppa upp en bit på repet så sparar du tid.
– När du lossar fötterna för att ta nytt grepp, dra då upp knäna mot bröstet och lås fast benen så högt upp som möjligt. När du sedan sträcker ut benen har du kommit mycket högre upp och sparat både energi och tid.
– Orkar du inte den första gången? Träna genom att hoppa upp och ta tag i repet. Häng i repet en stund och hoppa ner. Träna på låsningen utan att försöka ta dig uppåt. Nästa gång kanske det går bättre.
– Träna på greppstyrkan genom att ligga ner på golvet och dra dig upp till stående i repet och ner till liggande igen.

STORT LYCKA TILL!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng