Prata Politik – Del 6 Liberalerna

Liberalerna: ”Trelleborgarna måste få välja själva”

I veckans Prata Politik tar Liberalernas Henrik Silfverstolpe upp vikten av valfrihet, samarbeten och om varför en osexig budget är den bästa för Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.16:56, 19 december, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Liberalerna är del 6 av 7. 

På riksnivå talas det just nu väldigt mycket om Liberalerna. Dels på grund av de svikande opinionssiffrorna och dels på grund av att partiledare Jan Björklund öppnat dörren på glänt till Socialdemokraterna.

LÄS MER: Socialdemokraterna: ”Vi måste bygga fler attraktiva bostäder”

Även i Trelleborg sitter Liberalerna i en intressant position inför valnatten. När parhästen i Moderaterna öppnar upp för att ta stöd av Sverigedemokraterna, öppnar Henrik Silfverstolpe istället upp dörren för Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– För oss liberaler är det viktigt att vi samarbetar med partier som har en borgerlig grund att stå på. Förstahandsalternativet betyder då ett samarbete med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om de skulle komma in, säger Henrik Silfverstolpe som menar att ett samarbete med SD inte kommer att ske.

– För vår del är det väldigt viktigt att vi står upp för våra grundvärderingar. Min bedömning är att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är för olika oss. Jag skulle se det som ytterst svårt att samarbeta med någon av de partierna. Skulle Moderaterna slira i väg och ta stöd av SD, så har inte vi en möjlighet att hänga med på det. Då får vi titta på andra alternativa lösningar med de andra partierna.

Hur ser ni på att samarbeta med Söderslättspartiet?
– Min uppfattning är att Söderslättspartiet har utvecklats till ett ringvägsparti. Jag ser inte att de driver några andra frågor i dagsläget, därför blir de ointressanta för mig att samarbeta med. De utmärker sig inte i trygghetsfrågor eller i skolfrågor, säger Henrik Silfverstolpe och fortsätter.

– Min förhoppning är att vi får till ett bra styre. Sen kan jag inte riktigt säga hur det ser ut. Jag anser att ett bra styre för Trelleborg har ett inslag av Liberalerna i sig. Vi vill dra frågorna i en mer ansvarsfull riktning.

Tolkar jag dig rätt om jag säger att du helst vill ha ett styre med M, KD och C. Men att ett samarbete med S och MP är ett möjligt alternativ?
– Ja, det är en korrekt analys. Framför allt tycker jag att det vore bra om Centern var med och drev de borgerliga frågorna.

Liberalerna har fått kritik från politiska experter för att inte vara tillräckligt tydliga med vad deras politik står för. Anledningen är att många inte tänker på vad liberalismen kämpat för genom alla år, menar Silfverstolpe.

– Jag tror att många tar de liberala frågorna för givet, så som valfrihet och fri rörlighet över gränser. Det har vi liberaler kämpat för i många år. Vi kan även på lokal nivå se att frågor som rör valfrihet har naggats i kanten. Då måste vi vara där och slåss för valfriheten.

– Ett väldigt konkret exempel i Trelleborg är skolbussarna. Vi kämpade tillsammans med Moderaterna för att invånarna skulle kunna få välja själva. Vi kan bara beklaga att Kvartetten gick på en annan linje. Det är inte politikerna som ska bestämma vilken skola du ska gå i eller hur äldrevården ska se ut. Där måste trelleborgare få välja själva. Det är frågor som vi kämpar för.

När ni hette Folkpartiet kallades ni ibland för ”Skolpartiet”, håller ni på att tappa skolfrågorna?
– Jag tror inte att vi håller på och tappa den frågan. Det stämmer att vi uppfattades som skolpartiet och än idag är bildningsnämnden och skolfrågorna jätteviktiga för oss. Men vi är mer än ett skolparti, jag vill inte att vi ska uppfattas som ett enfrågeparti.

– Till valet 2018 tror jag att trygghet och säkerhet kommer vara en av de största frågorna. Vi i Liberalerna vill ha trygghetsvärdar och bättre belysning Trelleborg. Man ska tryggt kunna gå igenom gator och parker utan att känna sig otrygg. Jag hoppas vi inte bara uppfattas som ”skolparti” utan också som ett ”trygghetsparti” eller ”ekonomiparti”, säger Henrik Silfverstolpe och syftar på den senaste budgeten.

Med bara två mandat i kommunfullmäktige trodde ingen att Liberalernas budget skulle gå igenom. Men enligt Silfverstolpe innehöll den minst valfläsk samtidigt som den var bäst för kommuninvånarna.

– Trelleborgs kommun står inför en lång rad stora investeringar med Kuststad, ringväg och nya skolor. För att kunna hantera det så tycker vi att man måste ha en mer ansvarsfull ekonomisk politik i kommunen. I vår budget planerade vi för ett överskott på två procent. Betydligt högre än alla andra.

Vad skiljer då er budget från Kvartettens budget?
– Vi lägger inte ut lika mycket pengar. Man kan lägga ut pengar som valfläsk. Det kan se väldigt bra ut, men där har vi valt att vara ansvarstagande. Det gäller att klara att finansiera och ro i land en kommunal verksamhet. Kvartettens budget tål ingen avvikelse. Får vi en dålig vinter så rusar kostnaderna för väghållningen, och så går kommunens ekonomi på pumpen. Vi anser att vi måste klara av oförutsedda saker, säger Henrik Silfverstolpe och fortsätter.

– Vår tanke kanske låter lite osexig i trelleborgarnas öron. Men de är kloka människor och kommer förstå det här. Ekonomi hamnar om ansvarstagande, och att få resurser att räcka. Inte om att ”ge allt till alla”. Någon kanske måste vara klassens ordningsman. Då är vi beredda att ta den rollen.

FaktaLiberalerna i Trelleborg

Liberalerna är tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna ett av oppositionspartierna i kommunfullmäktige.

Oppositionsråd: Henrik Silfverstolpe

Valresultat 2014: 3,28%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Filmen ska göra Trelleborgsbandet stora i Pakistan

Michael Wall är filmmakaren som hoppas att hans filmer blir andras framgång. Nu hoppas han på succé i Pakistan, för att kunna ge Trellebelle Ukelele Orchestra en skjuts i karriären.

Gabriel Almlöf

Kl.18:07, 19 februari, 2018

Trellebelle Ukelele Orchestra kan bli Trelleborgs stora musikexport. Det drömmer i alla fall filmaren Michael Wall om. Hans revolutionerande 360-graders film om bandet har nominerats till festivaler över hela världen. Wall har uppmanat hans vänner att dela filmen för fullt för att ge bandet spridning i hela världen.

– Jag vet inte om det har gett dem fler spelningar här hemma. Men jag har i alla fall fått visa upp min film och deras musik på filmfestivaler runt om i världen. Så de har ju fått en fantastisk reklam, det är de väl värda, säger Michael Wall.

Nu är det dags igen, den här gången i Pakistan och Pakistan International Film Festival. Återigen hoppas Michael Wall på seger, men framför allt att musiken blir en hit i mellanöstern.

– Man vet ju aldrig vart det leder, de kanske blir stora i Pakistan. Jag gjorde filmen 2016 men den lever vidare, så man vet ju aldrig, säger Michael Wall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så undviker du att göra stretchövningen på fel sätt

Emelie Elmes förklarar varför du inte ska stretcha baksida lår med raka ben.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 17 februari, 2018

Baksida lår (hamstrings) är en tvåledsmuskel vilket innebär att den går över två leder. Muskelns funktion är att böja knät, rotera knät och sträcka i höftleden. Många är väldigt stela i hamstrings vilket kan bero på flera olika saker. Sitter du till exempel stilla mycket? Då kan kroppen kompensera genom att göra höftböjarna tighta och helt plötsligt har du ett nytt problem.

Allt hänger ihop och problemområdet i kroppen vandrar ofta vidare till nästa ställe. Har du stora problem med strama hamstrings föreslår jag att du tar hjälp av en sjukgymnast för att ta reda på varför och lösa problemet från grunden. Men det finns också sätt att förebygga problemet på.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

De flesta står med raka ben när de stretchar baksida lår. Men det är fel. Hos i princip alla är det ischiasnerven som säger ifrån först. Du får då ingen stretch i baksida och nerverna som inte tycker om att bli tänjda på säger ifrån.

Så hur ska man göra? Med en lätt böj i knäna hamnar stretchen på rätt ställe. En lätt justering som gör stor skillnad!

Står du i en fixerad position är det en statisk stretch och är du i rörelse är det istället en dynamisk. Personligen föredrar jag dynamisk rörelseträning. Jag visar även en variant av detta i filmen.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig 13 rätt

En riktigt hög utdelning väntas i helgen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:55, 16 februari, 2018

Dags för ett ny omgång på Stryktipset och en riktigt klurig rad väntar. Den som lyckas pricka in 13 rätt kan förmodligen förvänta sig en riktigt hög utdelning.

För fler starka speltips besök tipsarenan.se.

1. Huddersfield – Manchester United (X,2)
Favorit i fara. CL väntar för hemmalaget och spelet hackar.

2. Brighton – Coventry (1)
FA-cup men ska vara klasskillnad. Veckans säkraste.

3. West Bromwich – Southampton  (X,2)
FA-cup. Saints mentalt övertag med 3 raka segrar i dessa möten senaste året.

4. Birmingham – Millwall (1,X)
En av få starka halv denna vecka. Hemma har flow nu.

5. Cardiff – Middlesbrough (1,X)
Ska räcka men hela gärna.

6. Fulham – Aston Villa (1,2)
Toppmöte och mål att vänta.

7. Preston – Wolverhampton (1,2)
Bortalaget tuffar på men det är vidöppet denna gång.

8. QPR – Bolton (1)
Chansspik, i brist på annat. QPR övertygar inte fullt ut.

9. Burton – Nottingham (2)
Formsvaga lag men vi tror borta vinner här.

10. Sunderland – Brentford (2)
Hemma svårlästa. Bortalaget kommer gå starkt under våren.

11.Oxford – Plymouth (2)
Plymouth med 4 raka segrar får nytt förtroende.

12. Shrewsbury – Rotherham (1,X)
Serieledarna i L1 mot laget som sitter på 5 raka segrar. Hemma starka hemma.

13. Southend – Portsmouth (1,X)
Southend sitter med hemmaplan och formen, marknaden tror på bortalaget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så gör du plankan på rätt sätt

Emelie Elmes visar hur du utför övningen korrekt och gör den mer effektiv.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:36, 10 februari, 2018

Denna fantastiska, omtalade övning har de flesta testat på någon gång. Varför är den så bra då? Du arbetar med både de inre och yttre magmusklerna, den är bra för din hållning och du behöver inga redskap. Du tränar balans och flexibilitet och aktiverar hela kroppen.

Viktigt! Plankan är en tung övning och inget du ska börja med om du är svag i din inre magmuskulatur.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Rätt teknik:

  1. Lägg dig på golvet, sätt armbågarna och tårna i golvet.
  2. Lyft kroppen så att bara armbågar och tår nuddar golvet.
  3. Se till att axlarna är över armbågarna.
  4. Rotera bäckenet något inåt (motsats till svank).
  5. Spänn bålen.

Vanliga fel:

  1. Hängbron – du tappar svanken.
  2. Rumpan högt upp – axlarna tar den största smällen.
  3. Och nu kommer ett tips som kommer göra stor skillnad. När du står i plankan: pressa upp skulderbladen mot taket. Testa detta och känn skillnaden. Du kommer inte orka stå lika länge!

Gå gärna in på ”Familjefys” och berätta för mig vad ni vill att jag ska skriva om under våren. Lycka till!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig storvinsten

12 miljoner i jackpot - här är veckans förslag till stryktipset.

Kim Ahlqvist

Kl.13:18, 9 februari, 2018

En ny vecka och nya möjligheter till miljonerna. Tipsarenan.se har satt ihop sitt bästa speltips för att du ska kunna vara med och slåss om 12 miljoner i jackpot.

För fler starka speltips besök tipsarenan.se.

1. Manchester City – Leicester (X)
Favorit i fara. CL bara 3 dagar senare för hemmalaget.

2. Everton – Crystal Palace (1)
Bortalaget helt bedrövliga på fasta situationer för stunden.

3. Stoke – Brighton (1)
Knepigt. Vi chansar ändå.

4. Swansea – Burnley (2)
Vi har jättefeeling för att Burnley vinner för första gången på mycket länge.

5. West Ham – Watford (1,X)
Ska räcka men hela gärna.

6. Bolton – Fulham (1,2)
Tror på mycket mål, krysset bort först.

7. Brentford – Preston (1,2)
Hemma alltid av eller på, även här krysset bort först.

8. Bristol City – Sunderland (1)
Eliasson på bänken inte illa. Bristol vinner detta.

9. Derby – Norwich (X,2)
Derby vacklar lite och vi chansar med X2.

annons tipsarenan

10. Ipswich – Burton (X,2)
Svårt, helgardera helst.

11. Middlesbrough – Reading (1,2)
Reading alltid bra 12-lag på bortaplan, år på år.

12. Nottingham – Hull (X,2)
Även här går vi emot svensken och tar det svårare alternativet.

13. Wolverhampton – QPR (1,X)
Här kan man spika ettan men vi har valt att “helgardera” med krysset också.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng