Prata Politik – Del 6 Liberalerna

Liberalerna: ”Trelleborgarna måste få välja själva”

I veckans Prata Politik tar Liberalernas Henrik Silfverstolpe upp vikten av valfrihet, samarbeten och om varför en osexig budget är den bästa för Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:56, 19 december, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Liberalerna är del 6 av 7. 

På riksnivå talas det just nu väldigt mycket om Liberalerna. Dels på grund av de svikande opinionssiffrorna och dels på grund av att partiledare Jan Björklund öppnat dörren på glänt till Socialdemokraterna.

LÄS MER: Socialdemokraterna: ”Vi måste bygga fler attraktiva bostäder”

Även i Trelleborg sitter Liberalerna i en intressant position inför valnatten. När parhästen i Moderaterna öppnar upp för att ta stöd av Sverigedemokraterna, öppnar Henrik Silfverstolpe istället upp dörren för Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– För oss liberaler är det viktigt att vi samarbetar med partier som har en borgerlig grund att stå på. Förstahandsalternativet betyder då ett samarbete med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om de skulle komma in, säger Henrik Silfverstolpe som menar att ett samarbete med SD inte kommer att ske.

– För vår del är det väldigt viktigt att vi står upp för våra grundvärderingar. Min bedömning är att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är för olika oss. Jag skulle se det som ytterst svårt att samarbeta med någon av de partierna. Skulle Moderaterna slira i väg och ta stöd av SD, så har inte vi en möjlighet att hänga med på det. Då får vi titta på andra alternativa lösningar med de andra partierna.

Hur ser ni på att samarbeta med Söderslättspartiet?
– Min uppfattning är att Söderslättspartiet har utvecklats till ett ringvägsparti. Jag ser inte att de driver några andra frågor i dagsläget, därför blir de ointressanta för mig att samarbeta med. De utmärker sig inte i trygghetsfrågor eller i skolfrågor, säger Henrik Silfverstolpe och fortsätter.

– Min förhoppning är att vi får till ett bra styre. Sen kan jag inte riktigt säga hur det ser ut. Jag anser att ett bra styre för Trelleborg har ett inslag av Liberalerna i sig. Vi vill dra frågorna i en mer ansvarsfull riktning.

Tolkar jag dig rätt om jag säger att du helst vill ha ett styre med M, KD och C. Men att ett samarbete med S och MP är ett möjligt alternativ?
– Ja, det är en korrekt analys. Framför allt tycker jag att det vore bra om Centern var med och drev de borgerliga frågorna.

Liberalerna har fått kritik från politiska experter för att inte vara tillräckligt tydliga med vad deras politik står för. Anledningen är att många inte tänker på vad liberalismen kämpat för genom alla år, menar Silfverstolpe.

– Jag tror att många tar de liberala frågorna för givet, så som valfrihet och fri rörlighet över gränser. Det har vi liberaler kämpat för i många år. Vi kan även på lokal nivå se att frågor som rör valfrihet har naggats i kanten. Då måste vi vara där och slåss för valfriheten.

– Ett väldigt konkret exempel i Trelleborg är skolbussarna. Vi kämpade tillsammans med Moderaterna för att invånarna skulle kunna få välja själva. Vi kan bara beklaga att Kvartetten gick på en annan linje. Det är inte politikerna som ska bestämma vilken skola du ska gå i eller hur äldrevården ska se ut. Där måste trelleborgare få välja själva. Det är frågor som vi kämpar för.

När ni hette Folkpartiet kallades ni ibland för ”Skolpartiet”, håller ni på att tappa skolfrågorna?
– Jag tror inte att vi håller på och tappa den frågan. Det stämmer att vi uppfattades som skolpartiet och än idag är bildningsnämnden och skolfrågorna jätteviktiga för oss. Men vi är mer än ett skolparti, jag vill inte att vi ska uppfattas som ett enfrågeparti.

– Till valet 2018 tror jag att trygghet och säkerhet kommer vara en av de största frågorna. Vi i Liberalerna vill ha trygghetsvärdar och bättre belysning Trelleborg. Man ska tryggt kunna gå igenom gator och parker utan att känna sig otrygg. Jag hoppas vi inte bara uppfattas som ”skolparti” utan också som ett ”trygghetsparti” eller ”ekonomiparti”, säger Henrik Silfverstolpe och syftar på den senaste budgeten.

Med bara två mandat i kommunfullmäktige trodde ingen att Liberalernas budget skulle gå igenom. Men enligt Silfverstolpe innehöll den minst valfläsk samtidigt som den var bäst för kommuninvånarna.

– Trelleborgs kommun står inför en lång rad stora investeringar med Kuststad, ringväg och nya skolor. För att kunna hantera det så tycker vi att man måste ha en mer ansvarsfull ekonomisk politik i kommunen. I vår budget planerade vi för ett överskott på två procent. Betydligt högre än alla andra.

Vad skiljer då er budget från Kvartettens budget?
– Vi lägger inte ut lika mycket pengar. Man kan lägga ut pengar som valfläsk. Det kan se väldigt bra ut, men där har vi valt att vara ansvarstagande. Det gäller att klara att finansiera och ro i land en kommunal verksamhet. Kvartettens budget tål ingen avvikelse. Får vi en dålig vinter så rusar kostnaderna för väghållningen, och så går kommunens ekonomi på pumpen. Vi anser att vi måste klara av oförutsedda saker, säger Henrik Silfverstolpe och fortsätter.

– Vår tanke kanske låter lite osexig i trelleborgarnas öron. Men de är kloka människor och kommer förstå det här. Ekonomi hamnar om ansvarstagande, och att få resurser att räcka. Inte om att ”ge allt till alla”. Någon kanske måste vara klassens ordningsman. Då är vi beredda att ta den rollen.

FaktaLiberalerna i Trelleborg

Liberalerna är tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna ett av oppositionspartierna i kommunfullmäktige.

Oppositionsråd: Henrik Silfverstolpe

Valresultat 2014: 3,28%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Förebygg skador i axlarna – träna rotatorkuffen

Emelie Elmes visar hur du förebygger skador i axlarna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 20 januari, 2018

Vad är Rotatorkuffen? Vi börjar där. Det är en muskelgrupp som stabiliserar axelleden. De fyra skelettmusklerna håller tillsammans ledhuvudet i axeln mot skulderbladet. Axlarna är väldigt utsatta och många får värk och förslitningar där.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Lägg in dessa tre övningar i din träning och bli stark hela vägen inifrån axeln och ut. Jobba med lätta vikter.

1. Sätt armbågen på knät med en lätt vikt i handen. Vrid ner armen tills den är parallellt med golvet och gå lugnt och kontrollerat upp igen.

2. Använd gummiband i en rörelse nerifrån och snett upp. I denna övning arbetar tre av de fyra stabiliserande musklerna.

3. Håll armbågen mot sidan genom hela övningen. Vrid bara så långt att det känns bra, det behöver inte vara en stor rörelse.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här utmanar reportern Trelleborgs stora stjärna i Goalball

Landslaget i Goalball vässer formen i Trelleborg. 24Trelleborgs reporter besökte träningslägret för att testa på sporten.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:36, 14 januari, 2018

Två bröder från Trelleborg leder det svenska landslaget i parasporten Goalball. Florim Seremeti är förbundskaptenen och Fatmir Seremeti är lagkapten. Nu är bröderna och det övriga landslaget på plats i Trelleborg för att slipa formen inför VM i Malmö i sommar.

24Trelleborg besökte träningslägret och bestämde sig för att testa på sporten. Reportern Gabriel Almlöf utmanade Fatmir Seremeti i en straffläggning.

Se klippet i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så lär du dig att klättra i rep

Emelie Elmes visar hur du får in den rätta tekniken. Det är en skön känsla när man klarar det!

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 13 januari, 2018

Det är riktigt roligt att klättra i rep och en skön känsla att klara det. Förutom att du tränar hela kroppen i repklättring tränar du även upp din greppstyrka. Det kommer du ha nytta av i många andra övningar. Som en härlig bonus kommer det förmodligen kännas i magen dagen efter också.

En vanlig uppfattning är att det är supersvårt att lära sig att klättra i rep och att det skulle krävas en enorm styrka. Att klättra med enbart armarna är väldigt tufft och kräver mycket styrka i överkroppen. Det finns däremot flera varianter som handlar mer om teknik än om styrka. Jag visar två av dem i filmen!

Tagga gärna @Familjefys på Instagram så jag får se när ni klättrar!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Andra tips:
– Vill du att det ska gå fort? Börja med att hoppa upp en bit på repet så sparar du tid.
– När du lossar fötterna för att ta nytt grepp, dra då upp knäna mot bröstet och lås fast benen så högt upp som möjligt. När du sedan sträcker ut benen har du kommit mycket högre upp och sparat både energi och tid.
– Orkar du inte den första gången? Träna genom att hoppa upp och ta tag i repet. Häng i repet en stund och hoppa ner. Träna på låsningen utan att försöka ta dig uppåt. Nästa gång kanske det går bättre.
– Träna på greppstyrkan genom att ligga ner på golvet och dra dig upp till stående i repet och ner till liggande igen.

STORT LYCKA TILL!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Miljonchans – här är heta stryktipsförslaget

Flera miljoner i jackpot - då levererar tipsarenan ett högintressant stryktipsförslag.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.13:16, 12 januari, 2018

Ny vecka och en ny kupong. Fler speltips hittar du på TipsArenan.se.

9 rätt förra veckan duger inte. Ny intressant kupong med sedvanliga 13 miljoner i jackpot. En rätt knepig lapp som kan ge bra betalt för 13 rätt.

1. Tottenham – Everton (1)
Alla argument talar för ettan. Kane. Wembley. Ett uselt Everton, ett starkt Spurs. Bergetta.

”Första spiken – Chelsea har klar hemmafördel”

2. Chelsea – Leicester (1)
Tack vare hemmaplan så spikar vi ettan.

3. Crystal Palace – Burnley (1,X)
Burnley förlorar inte så ofta men har återigen börjat se sämre ut efter årsskiftet.

4. Huddersfield – West Ham (1,X)
Jämn match men måste garderas från vänster i första hand.

5. Newcastle – Swansea (1,2)
Är Swansea på väg upp eller inte? Vi har ingen aning.

”Southampton känns löjligt rätt att spika här”

6. Watford – Southampton (2)
För att vara underdogs så känns Southampton löjligt rätt att spika här. Watford ser riktigt bleka ut numera.

7. West Bromwich – Brighton (1,X)
Kommer WBA:s första seger på typ hundra år här? Vi är inne på det.

8. Barnsley – Wolverhampton (2)
Synnerligen skön spiktvåa för att vara Championsship. Klent hemmalag mot blytungt bortalag.

9. Birmingham – Derby (X,2)
Birmingham övertygar väldigt sällan. Tufft motstånd här och valet av halvgardering är inte svårt.

”Favorit i fara”

10. Bristol City – Norwich (X,2)
Bristol förlorar ligafokus p.g.a cupspelet. Orkar inte ladda om här heller. Favorit i stor fara.

11. Ipswich – Leeds (1,2)
Pest eller kolera. Ipswich i kaos. Var har vi Leeds just nu? Cibicki spelar men gör inga mål. Kan sluta hur som helst.

12. Middlesbrough – Fulham (1,X)
Ett logiskt val. Hemmaplan väger tungt i sammanhanget. Bör gå.

13. Millwall – Preston (1)
En grisjämn match där vi hoppas att Millwall återigen vinner på The Den. Det brukar dom göra.

”Hemmastarka Millwall spikas i en förväntad jämn match”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: TFF startade sin allsvenska säsong – framför 17 åskådare

Trelleborgs FF gjorde under torsdagen säsongens första träning. Men det blev utan bengaler och storpublik. Spelare och ledare skämtade dock friskt om skillnaden mot storlagen. "Lägger vi på några nollor så är vi som Malmö" sa tränaren Patrick Winqvist.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.13:16, 11 januari, 2018

När de allsvenska fotbollslagen startar sina träningssäsonger brukar det vara en publikfest. Både Malmö FF och AIK lockade tusentals åskådare till träningspremiärerna. Men när årets stora underdog Trelleborgs FF gick in på Vångavallens D-plan var det färre besökare. 17 personer fanns på plats för att se lagets första träning. En siffra som spelare och ledare tog med ro.

– Lägger vi på några nollor så är vi som Malmö, skämtade TFF tränaren Patrick Winqvist.

– Vi är vana med att det är så här och det gör mig ingenting. Jag är väldigt tacksam för de som kom hit. Sedan kommer vi få mer publik när vi kommer till matcherna, sa Salif Camara Jönsson efter träningen.

Det syntes dock att många spelare var sugna på att sätta igång säsongen. Intensiteten var hög och det fanns en tydlig vinnarmentalitet i de avslutade träningsmatcherna.

– Jag fick ett bra intryck av spelarna. De kom hit med en entusiasm och engagemang. Det lyste i ögonen på dem, sa Patrick Winqvist.

TFF spelar sin första match den 27 januari mot Värnamo. Allsvenskan inleds den 1 april med match mot IFK Göteborg på Vångavallen.

Se inslaget i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng