Prata Politik – Del 3 Söderslättspartiet

Söderslättspartiet: ”Ringvägen får inte belasta skattebetalarna”

Fler kommuntoppar med näringslivserfarenhet, ett tak över gågatan och stoppa ringvägen. Det är tre frågor som Söderslättspartiet lyfter fram i veckans Prata Politik.

Gabriel Almlöf

Kl.16:54, 28 november, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Söderslättspartiet är del 3 av 7. 

Bland partierna i kommunfullmäktige finns ett parti som inte är representerat i varken Sveriges riksdag eller i Region Skåne. Söderslättspartiet är uppstickarna som säger att de bara vill fokusera på lokala frågor.

LÄS MER: SD: ”Vi är inte emot invandrare utan politiken som tillåtit dem att komma”

Om man ska placera SÖS på en höger-vänsterskala, var befinner ni er då?
– Mitten. Vi är väldigt sakpolitiskt orienterade. Den enda ideologin vi har är att skapa mer pengar till välfärden genom att effektivisera all annan verksamhet. Vi vill inte att man slösar pengar i onödan. Vi behöver bra resurser till skola, vård och omsorg. Då måste vi jobba smartare, säger Söderslättspartiets kommunalråd Bertil Larsson.

Många av representanterna i Söderslättspartiet har en lång bakgrund från näringslivet, och det behöver komma in mer näringslivstänk även i rådhusets korridorer menar Bertil Larsson.

– I den kommunala verksamheten finns en bristande effektivitet och det är  är ett stort problem. Det finns inte samma effektivitetskrav i kommunen som i näringslivet och inte alls samma tänk. Alla verksamheter måste gå med vinst, sedan är frågan vad man menar med vinst. Det måste inte vara med si och så många kronor. Det går att få vinst i form av bättre vård och bättre omsorg, om man effektiviserar. Men det är ofta som det inte fungerar i det kommunala, säger Bertil Larsson som menar att det finns för få beslutsfattare med bakgrund i den privata sektorn.

– Det finns ingen som har varit ute och haft ansvarsställning i den privata sektorn. De flesta cheferna springer bara runt i det kommunala ekorrhjulet. Det vill vi ändra på. Vi vill ha fler med erfarenhet från näringslivet.

Bland företagets andra frågor finns att göra centrum till en bättre mötesplats, genom att bygga tak över gågatan, skapa en pendlarstation utanför centrum och bygga fler bostäder i centrum.

Annars är partiets mest profilerade fråga den om Ringvägen. Söderslättspartiet har tillsammans med Miljöpartiet satt sig emot byggandet helt och hållet.

– Trafikverket och Länstyrelsen säger blankt nej och ändå kör man på. Där är ett exempel på att man tar pengar från välfärden och pumpar in i ett projekt som vi anser är döfött. Trafikverket kommer inte lägga en spänn. Jag tycker inte att det ska belasta skattebetalarna.

Kommer ringvägen bli er viktigaste fråga till valet 2018?
– Ja, det tror jag att det kommer bli.

Frågan om ringvägen har till viss del infekterat samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet och frågan är nu om det blir en liknande konstellation efter valet 2018.

Är det självklart för er att ni ska samarbeta med Socialdemokraterna nästa år också? 
– Det beror på vad vi får igenom av vårt program. I de flesta möjliga majoritetsbildningar skulle vi bli tungan på vågen. Då har vi större chans att få igenom våra förslag. Oavsett vilken konstellation det blir så ställer vi upp för att gå med i den majoriteten om vi får genom vår politik. Sedan spelar det mindre roll vilka det blir.

Finns det något parti som ni inte skulle kunna samarbeta med?
– Nja, nu sitter inte Kommunistpartiet i fullmäktige men dem har jag inte så mycket för. Vi står väldigt långt ifrån varandra. Miljöpartiet är också ett parti som står ganska långt ifrån oss. Så Miljöpartiet, kommunisterna och Vänsterpartiet. Vi ligger egentligen närmare Liberalerna och Centern.

Men ni sitter ju i majoritet med Miljöpartiet nu?
– Ja, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ligger ju närmare varandra än vad vi ligger MP. Men det var ett naturligt val att ingå där för att få majoritet. Då fick vi ta med någon annan, och det hade redan startats samtal mellan S och MP.

Söderslättspartiet är unika i kommunfullmäktige eftersom de inte finns med i riksdagen. Något som kan vara ett problem eftersom många väljare röstar på samma parti i riksdag, landsting och kommunval. För att SÖS ska få röster måste man bryta det mönstret.

– Många röstar slentrianmässigt, men jag tror det är en fördel att vi bara finns lokalt. Vi är Söderslättspartiet och vi ska värna om den här regionen. De andra partierna har riksdagspolitiker som har pekpinnar om hur kommunpolitikerna ska agera. Det kan krocka ibland. De problemen har inte vi.

Avslutningsvis, hur tror du det går för er i valet 2018?
– Senast fick vi 5 mandat och det tänker vi öka på. Vi satsar på det dubbla.

FaktaSöderslättspartiet i Trelleborg
Är ett av av fyra partiet i den styrande Kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Kommunalråd: Bertil Larsson

Valresultat 2014: 7,45%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg AB har öppnat sitt eget universitet

För att kunna utbilda sina anställda har Trelleborg AB öppnat ett eget campus på huvudkontoret.

Gabriel Almlöf

Kl.21:00, 20 februari, 2018

Trelleborg AB har öppnat sitt eget universitet
Foto: Trelleborg AB

Trelleborg AB satsar på att utveckla talanger i Trelleborg. Nu har man öppnat Trelleborg Group University Campus vid huvudkontoret på Johan Kocksgatan. Företagets egna campus ska fungera som plats för utbildningar för företagets anställda, det skriver man på sin hemsida.

Företaget har sedan tidigare utbildningar runt om i världen men nu kommer man alltså att kunna förbättra lärandet även på hemmaplan.

”Det här campuset är ytterligare ett steg i Trelleborgs arbete i att erbjuda utvecklingsmöjligheter till våra anställda” skriver företaget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil och buss i krock – bussföraren smet från platsen

En personbil och en buss var inblandade i en kollision på tisdagskvällen. Bussföraren smet från platsen.

Michaela Ekström

Kl.18:21, 20 februari, 2018

Bil och buss i krock – bussföraren smet från platsen
Foto: Bildbyrån

En personbil ska ha kört in i en buss på Tommarpsvägen mellan Skegrie och Västra Tommarp. Detta enligt ett larm till SOS Alarm som inkom klockan 18.11. Räddningstjänst har kallats till platsen.

Enligt Trafikverket ska olyckan ha stor påverkan på trafikläget. Enligt en prognos från myndigheten ser det ut att vara kraftig trafikpåverkan till 19.45. Övriga omständigheter kring olyckan är i nuläget oklara.

– Det ser ut att vara en smitning. Bussen har kört vidare. Det ska inte vara några personskador, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral syd.

Är det någon polisanmälan upprättad?

– Inte än. Vi är kvar på platsen och har kontakt med bilföraren. Just nu ligger den som trafikolycka smitning så får vi se vad den rubriceras som sedan, säger Anna Göransson.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-20-kl-18-27-28

Här ska olyckan ha inträffat. Skärmdump: Trafikverket 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barn hittad livlös i simbassäng

Har förts till sjukhus med ambulans.

Michaela Ekström

Kl.17:53, 20 februari, 2018

Barn hittad livlös i simbassäng
Foto: PŠär Olert / BILDBYRåN

Räddningstjänst och ambulans kallades till ett badhus i Trelleborg med anledning av ett drunkingstillbud. Larmet inkom klockan 16.36 och enligt larmet var det ett barn som låg medvetslös i en simbassäng. Detta skriver Kvällsposten.

I händelserapporten från räddningstjänsten står att barnet hade ”fin färg” och fick syrgas av ambulanspersonal på platsen.

– Barnet var vaket och fick syrgas, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänst syd till Kvällsposten.

Barnets ålder är okänd men personen ska vara förd till sjukhus med ambulans.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mopedist i trafikolycka

En moped var inblandad i en singelolycka på tisdagseftermiddagen.

Michaela Ekström

Kl.17:24, 20 februari, 2018

Mopedist i trafikolycka
Foto: Bildbyrån

Vid klockan 16.50 larmades polis till Hamngatan med anledning av en singelolycka med en moped. Enligt polisen ska föraren initialt vara vaken och talbar. Vid klockan 18.00 meddelar polisen att föraren inte behövde följa med ambulans.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

83-åringen bands fast och hotades med kniv: ”Ett väldigt hemskt brott”

Polisen jobbar nu för att lyckas gripa de män som brutalt rånade en äldre herre strax utanför Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:01, 20 februari, 2018

83-åringen bands fast och hotades med kniv: ”Ett väldigt hemskt brott”
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Polisen i Trelleborg utreder nu det rån som skedde mot en 83-årig man i hans bostad natten till måndag. Nu kommer nya uppgifter om händelsen och det visar sig vara ett synnerligen brutalt rån.

– Det rör sig om två män som har tagit sig i en 83-årig mans bostad. Väl inne i bostaden har de letat upp hans rum varpå de väcker honom genom att lysa med en ficklampa i ögonen på honom. När han vaknar så står de med en kniv och skriker de att han ska ta fram alla sina värdesaker, men mannen säger att han inte har något av stort värde, säger Anders Oxelbrand på Trelleborgspolisen och fortsätter.

LÄS MER: EXTRA: Äldre man rånad i sitt hem

– De bestämmer sig då för att binda fast hans händer med hjälp av en telefonkabel. Sedan låser de in mannen i rummet och börjar leta i hans bostad.

Efter en stund lyckades mannen ta sig loss och flydde sedan ut genom fönstret och tog sig till grannen för att larma polisen. När patrullen kom till platsen hade gärningsmännen lämnat platsen i mannens bil.

– Gärningsmännen försvann med hans bil, det rör sig om en Volvo V70. Vi har efterlyst den bilen.

Polisen har väldigt vaga signalement att gå på. Men man hoppas att någon har sett händelsen som ska ha inträffat nära Västra Ringvägen vid Västra Hammarlöv. 

– Vi är givetvis intresserade om någon har sett de här personerna. Vid råntillfället ska den ena personen varit maskerad med en mörk sjal och den andra med en ljus sjal.

Hur mår mannen i dag?
– Han har inga fysiska skador efter det inträffade, men det är klart att han mår dåligt över det som har hänt. Det rör sig om ett väldigt hemskt brott som han har blivit utsatt för. 

Har ni gjort några fynd på platsen?
– Vi har haft tekniker på plats och hittat föremål som vi har skickat för teknisk undersökning.

Händelsen inträffade mellan 01:40 och 03:00 natten till måndag. Polisen tipsas på 114 14.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng