Söderslättspartiet: ”Ringvägen får inte belasta skattebetalarna” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Prata Politik – Del 3 Söderslättspartiet

Söderslättspartiet: ”Ringvägen får inte belasta skattebetalarna”

Fler kommuntoppar med näringslivserfarenhet, ett tak över gågatan och stoppa ringvägen. Det är tre frågor som Söderslättspartiet lyfter fram i veckans Prata Politik.

Gabriel Almlöf

Kl.16:54, 28 november, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Söderslättspartiet är del 3 av 7. 

Bland partierna i kommunfullmäktige finns ett parti som inte är representerat i varken Sveriges riksdag eller i Region Skåne. Söderslättspartiet är uppstickarna som säger att de bara vill fokusera på lokala frågor.

LÄS MER: SD: ”Vi är inte emot invandrare utan politiken som tillåtit dem att komma”

Om man ska placera SÖS på en höger-vänsterskala, var befinner ni er då?
– Mitten. Vi är väldigt sakpolitiskt orienterade. Den enda ideologin vi har är att skapa mer pengar till välfärden genom att effektivisera all annan verksamhet. Vi vill inte att man slösar pengar i onödan. Vi behöver bra resurser till skola, vård och omsorg. Då måste vi jobba smartare, säger Söderslättspartiets kommunalråd Bertil Larsson.

Många av representanterna i Söderslättspartiet har en lång bakgrund från näringslivet, och det behöver komma in mer näringslivstänk även i rådhusets korridorer menar Bertil Larsson.

– I den kommunala verksamheten finns en bristande effektivitet och det är  är ett stort problem. Det finns inte samma effektivitetskrav i kommunen som i näringslivet och inte alls samma tänk. Alla verksamheter måste gå med vinst, sedan är frågan vad man menar med vinst. Det måste inte vara med si och så många kronor. Det går att få vinst i form av bättre vård och bättre omsorg, om man effektiviserar. Men det är ofta som det inte fungerar i det kommunala, säger Bertil Larsson som menar att det finns för få beslutsfattare med bakgrund i den privata sektorn.

– Det finns ingen som har varit ute och haft ansvarsställning i den privata sektorn. De flesta cheferna springer bara runt i det kommunala ekorrhjulet. Det vill vi ändra på. Vi vill ha fler med erfarenhet från näringslivet.

Bland företagets andra frågor finns att göra centrum till en bättre mötesplats, genom att bygga tak över gågatan, skapa en pendlarstation utanför centrum och bygga fler bostäder i centrum.

Annars är partiets mest profilerade fråga den om Ringvägen. Söderslättspartiet har tillsammans med Miljöpartiet satt sig emot byggandet helt och hållet.

– Trafikverket och Länstyrelsen säger blankt nej och ändå kör man på. Där är ett exempel på att man tar pengar från välfärden och pumpar in i ett projekt som vi anser är döfött. Trafikverket kommer inte lägga en spänn. Jag tycker inte att det ska belasta skattebetalarna.

Kommer ringvägen bli er viktigaste fråga till valet 2018?
– Ja, det tror jag att det kommer bli.

Frågan om ringvägen har till viss del infekterat samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet och frågan är nu om det blir en liknande konstellation efter valet 2018.

Är det självklart för er att ni ska samarbeta med Socialdemokraterna nästa år också? 
– Det beror på vad vi får igenom av vårt program. I de flesta möjliga majoritetsbildningar skulle vi bli tungan på vågen. Då har vi större chans att få igenom våra förslag. Oavsett vilken konstellation det blir så ställer vi upp för att gå med i den majoriteten om vi får genom vår politik. Sedan spelar det mindre roll vilka det blir.

Finns det något parti som ni inte skulle kunna samarbeta med?
– Nja, nu sitter inte Kommunistpartiet i fullmäktige men dem har jag inte så mycket för. Vi står väldigt långt ifrån varandra. Miljöpartiet är också ett parti som står ganska långt ifrån oss. Så Miljöpartiet, kommunisterna och Vänsterpartiet. Vi ligger egentligen närmare Liberalerna och Centern.

Men ni sitter ju i majoritet med Miljöpartiet nu?
– Ja, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ligger ju närmare varandra än vad vi ligger MP. Men det var ett naturligt val att ingå där för att få majoritet. Då fick vi ta med någon annan, och det hade redan startats samtal mellan S och MP.

Söderslättspartiet är unika i kommunfullmäktige eftersom de inte finns med i riksdagen. Något som kan vara ett problem eftersom många väljare röstar på samma parti i riksdag, landsting och kommunval. För att SÖS ska få röster måste man bryta det mönstret.

– Många röstar slentrianmässigt, men jag tror det är en fördel att vi bara finns lokalt. Vi är Söderslättspartiet och vi ska värna om den här regionen. De andra partierna har riksdagspolitiker som har pekpinnar om hur kommunpolitikerna ska agera. Det kan krocka ibland. De problemen har inte vi.

Avslutningsvis, hur tror du det går för er i valet 2018?
– Senast fick vi 5 mandat och det tänker vi öka på. Vi satsar på det dubbla.

FaktaSöderslättspartiet i Trelleborg
Är ett av av fyra partiet i den styrande Kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Kommunalråd: Bertil Larsson

Valresultat 2014: 7,45%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg

Trelleborgarna har kunnat parkera med P-skiva på de flesta platser i staden. Men nu har tekniska nämnden sagt ja till ett förslag som innebär att fler betalparkeringar i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:59, 21 maj, 2018

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg
Foto: Mujo Korach

Tekniska nämnden har sagt ja till ett förslag som innebär att parkeringen i centrum skulle bli avgiftsbelagd, något som Trelleborgs Allehanda först rapporterade om.

Om förslaget går igenom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle det inbringa mycket pengar till kommunens kassa. Enligt den rapport som nämnden fattat beslut efter, skulle kommunen få in mellan två och fyra miljoner kronor, genom att införa betalparkering.

Samtidigt har många trelleborgare yttrat sitt missnöje över förslaget då de menar att centrumhandeln skulle dö ut. I rapporten skriver tekniska förvaltningen att införandet av parkeringsavgifter tvärtemot kan öka antalet besökare i centrum.

”Många har uppfattningen att besökare överger centrum vid införande av parkeringsavgifter. Tidigare studier framhåller dock att införande av parkeringsavgifter i centrala lägen inte medför någon negativ inverkan på centrumhandeln. Införandet av parkeringsavgift kan istället ha en positiv inverkan på centrumhandeln. Detta eftersom det kan leda till en attraktivare och lugnare trafikmiljö i centrum med mindre söktrafik, emissioner och buller” står det i rapporten.

Om liggande förslag går igenom kommer dock den första timmen fortfarande vara gratis. Priserna planeras ligga mellan 4-6 kronor per timme, beroende på hur nära centrum man parkerar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”

Räddningstjänsten kunde snabbt avfärda utsläppet innan det blev omfattande.

Filip Edvardsson

Kl.08:02, 20 maj, 2018

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”
Foto: Larm-Soderhamn / MostPhotos

På söndagsmorgonen kom ett larm om ett farligt utsläpp vid Gislövs Läge i Trelleborg.

När räddningstjänsten visade det sig handla om koldioxid som läckte från en tank.

– De höll på att fylla på tuber med koldioxid och när de gjorde det fastnade en ventil. Då läckte det ut koldioxid. Men vi kom till platsen och stängde ventilen, så det var ingen fara, berättar Håkan Månsson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Ingen person kom till skada vid utsläppet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet

Under fredagen åtalades mannen.

Mattis Andersson

Kl.14:04, 19 maj, 2018

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet
Foto: Arkiv

Vid Ystads tingsrätt åtalades under fredagen en man, 28 år gammal, på tre punkter.

Enligt åtalet ska 28-åringen kört bil när han haft narkotika i blodet, samt haft 2,8 gram cannabis med sig. Han har inte heller haft tillåtelse att köra bil.

Därför åtalas mannen nu för grov olovlig körning, rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Händelsen ska ha ägt rum den 12 april 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbetslösheten minskar i Trelleborg

Arbetslösheten minskar i så väl Trelleborg som hela Skåne.

Gabriel Almlöf

Kl.08:05, 19 maj, 2018

Arbetslösheten minskar i Trelleborg
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen sjunker arbetslösheten i alla grupper i samhället i Skåne. 2000 personer färre var enligt de färska siffrorna utan jobb i Skåne i april jämfört med samma period förra året.

9,3 procent var i april inskrivna som arbetslösa i Skåne. Samma månad förra året låg den siffran på 9,8 procent.

– Vi ser att arbetslösheten sjunker stadigt bland både inrikes och utrikes födda och det går allt bättre för nyanlända. Subventionerade anställningar som nystartsjobb och extratjänster är viktiga vägar in på arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige och saknar tillräcklig utbildning eller eget kontaktnät, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Samtidigt är det fler arbetslösa i Skåne jämfört med rikssnittet och allra högst är arbetslösheten i Malmö med 13,8 procent. Minst arbetslösa finns i Lomma med 3,2 procent. I Trelleborg är den siffran 7,7 procent, en minskning med 0,7 procent jämfört med samma tid i fjol.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng