Prata Politik – Del 3 Söderslättspartiet

Söderslättspartiet: ”Ringvägen får inte belasta skattebetalarna”

Fler kommuntoppar med näringslivserfarenhet, ett tak över gågatan och stoppa ringvägen. Det är tre frågor som Söderslättspartiet lyfter fram i veckans Prata Politik.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:54, 28 november, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Söderslättspartiet är del 3 av 7. 

Bland partierna i kommunfullmäktige finns ett parti som inte är representerat i varken Sveriges riksdag eller i Region Skåne. Söderslättspartiet är uppstickarna som säger att de bara vill fokusera på lokala frågor.

LÄS MER: SD: ”Vi är inte emot invandrare utan politiken som tillåtit dem att komma”

Om man ska placera SÖS på en höger-vänsterskala, var befinner ni er då?
– Mitten. Vi är väldigt sakpolitiskt orienterade. Den enda ideologin vi har är att skapa mer pengar till välfärden genom att effektivisera all annan verksamhet. Vi vill inte att man slösar pengar i onödan. Vi behöver bra resurser till skola, vård och omsorg. Då måste vi jobba smartare, säger Söderslättspartiets kommunalråd Bertil Larsson.

Många av representanterna i Söderslättspartiet har en lång bakgrund från näringslivet, och det behöver komma in mer näringslivstänk även i rådhusets korridorer menar Bertil Larsson.

– I den kommunala verksamheten finns en bristande effektivitet och det är  är ett stort problem. Det finns inte samma effektivitetskrav i kommunen som i näringslivet och inte alls samma tänk. Alla verksamheter måste gå med vinst, sedan är frågan vad man menar med vinst. Det måste inte vara med si och så många kronor. Det går att få vinst i form av bättre vård och bättre omsorg, om man effektiviserar. Men det är ofta som det inte fungerar i det kommunala, säger Bertil Larsson som menar att det finns för få beslutsfattare med bakgrund i den privata sektorn.

– Det finns ingen som har varit ute och haft ansvarsställning i den privata sektorn. De flesta cheferna springer bara runt i det kommunala ekorrhjulet. Det vill vi ändra på. Vi vill ha fler med erfarenhet från näringslivet.

Bland företagets andra frågor finns att göra centrum till en bättre mötesplats, genom att bygga tak över gågatan, skapa en pendlarstation utanför centrum och bygga fler bostäder i centrum.

Annars är partiets mest profilerade fråga den om Ringvägen. Söderslättspartiet har tillsammans med Miljöpartiet satt sig emot byggandet helt och hållet.

– Trafikverket och Länstyrelsen säger blankt nej och ändå kör man på. Där är ett exempel på att man tar pengar från välfärden och pumpar in i ett projekt som vi anser är döfött. Trafikverket kommer inte lägga en spänn. Jag tycker inte att det ska belasta skattebetalarna.

Kommer ringvägen bli er viktigaste fråga till valet 2018?
– Ja, det tror jag att det kommer bli.

Frågan om ringvägen har till viss del infekterat samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet och frågan är nu om det blir en liknande konstellation efter valet 2018.

Är det självklart för er att ni ska samarbeta med Socialdemokraterna nästa år också? 
– Det beror på vad vi får igenom av vårt program. I de flesta möjliga majoritetsbildningar skulle vi bli tungan på vågen. Då har vi större chans att få igenom våra förslag. Oavsett vilken konstellation det blir så ställer vi upp för att gå med i den majoriteten om vi får genom vår politik. Sedan spelar det mindre roll vilka det blir.

Finns det något parti som ni inte skulle kunna samarbeta med?
– Nja, nu sitter inte Kommunistpartiet i fullmäktige men dem har jag inte så mycket för. Vi står väldigt långt ifrån varandra. Miljöpartiet är också ett parti som står ganska långt ifrån oss. Så Miljöpartiet, kommunisterna och Vänsterpartiet. Vi ligger egentligen närmare Liberalerna och Centern.

Men ni sitter ju i majoritet med Miljöpartiet nu?
– Ja, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ligger ju närmare varandra än vad vi ligger MP. Men det var ett naturligt val att ingå där för att få majoritet. Då fick vi ta med någon annan, och det hade redan startats samtal mellan S och MP.

Söderslättspartiet är unika i kommunfullmäktige eftersom de inte finns med i riksdagen. Något som kan vara ett problem eftersom många väljare röstar på samma parti i riksdag, landsting och kommunval. För att SÖS ska få röster måste man bryta det mönstret.

– Många röstar slentrianmässigt, men jag tror det är en fördel att vi bara finns lokalt. Vi är Söderslättspartiet och vi ska värna om den här regionen. De andra partierna har riksdagspolitiker som har pekpinnar om hur kommunpolitikerna ska agera. Det kan krocka ibland. De problemen har inte vi.

Avslutningsvis, hur tror du det går för er i valet 2018?
– Senast fick vi 5 mandat och det tänker vi öka på. Vi satsar på det dubbla.

FaktaSöderslättspartiet i Trelleborg
Är ett av av fyra partiet i den styrande Kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Kommunalråd: Bertil Larsson

Valresultat 2014: 7,45%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så säker är skolskjutsen i din kommun

Säkerheten har höjts, men inte i hela landet. "Alltför många barn som måste korsa en trafikerad väg".

Matilda Larsson

Kl.15:06, 11 december, 2017

LISTA: Så säker är skolskjutsen i din kommun
Foto: Pixabay / Rickard Johansson.

Tusentals barn åker skolskjuts varje dag.

Enligt Skollagen är det kommunen som ansvarar för skolskjutsen vilket gör att säkerhetskraven varierar från kommun till kommun.

Under 2009 undersökte, NTF, vilka krav kommunerna ställde på sin skolskjuts.

Nu har NTF följt upp undersökningen och kan konstatera att det har blivit lite säkrare för barnen.

För den upphandlade skolskjutsen ställer 39 procent av kommunerna högre krav idag än 2009. När det gäller linjetrafiken ställer 47 procent av kommunerna högre krav.

– Det är glädjande att kommunerna ställer högre krav på framför allt linjetrafiken, men samtidigt är det oroande att det ändå hänt så lite. Fortfarande är det alltför många barn som till exempel måste korsa en trafikerad väg för att ta sig till sin hållplats eller färdas utan möjlighet att använda bälte, säger NTFs generalsekreterare Marie Nordén.

Kommunerna blev betygsatta mellan noll och tio, och trots att betygen inte säger allt om hur säker skolskjutsen är, kan det ändå ge indikationer om kommunens prioriteringar.

Enligt undersökningen har medelbetyget för upphandlad skolskjuts gått från 7,0 till 7,5 och för linjetrafiken från 2,6 till 3,2.

– Det är fortfarande generellt säkrare för barnen att åka i en upphandlad skolskjuts än med linjetrafik, kraven som ställs är högre. Men vi hittar också kommuner som får full pott, 10 i betyg, för kraven på linjetrafik så det går att ställa krav på säker skolskjuts för alla barn, avslutar Marie Norén.

Hela listan kan du se i bildspelet nedan, eller genom att klicka här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Falska poliser fortsätter att gäcka trelleborgarna

Flera trelleborgare har fått samtal av bedragare som uppger sig vara från polisen.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.13:02, 11 december, 2017

Falska poliser fortsätter att gäcka trelleborgarna
Foto: Casper Johansson

24Trelleborg har tidigare skrivit om bedragarna som försöker lura trelleborgare genom att utge sig för att vara poliser. Under förra veckan har flera personer meddelat polisen att de blivit uppringda.

Bedragarnas taktik är att en person först ringer och säger att han är polis och att någon försökt kapa personens bankkort. Sedan säger bedragaren att banken kommer att ringa upp under dagen för att hjälpa personen. Sedan ringer bankbedragaren och försöker komma åt kort och kontouppgifter.

Som privatperson ska man aldrig ge ut sina kredit eller kontouppgifter på det sättet.

– Är man det minsta osäker på om det verkligen är en polis eller din bank som ringer. Fråga efter namnet och ring till växeln. I vårt fall, ring 114 14 och be om att få prata med den personen. Ring alltid upp via växeln för att kontrollera om personen verkligen jobbar där han säger att han jobbar, har förundersökningsledaren Anders Oxelbrand tidigare sagt till 24Trelleborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De vann upphandlingen av Krösatågen

Affären är värd cirka 160 miljoner kronor per år.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:35, 11 december, 2017

KLART: De vann upphandlingen av Krösatågen
Foto: Arkiv

Det blev Tågkompaniet AB som tilldelades avtalet för Krösatågatrafiken. Upphandlingen berör Kalmar länstrafik, Blekingetrafiken, Skånetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg och Jönköpings länstrafik.

Avtalet för krösatågen gäller från den 9 december 2018 och i nio år framåt, med en option på ytterligare tre år. Dagens två trafikavtal gjordes om till ett gemensamt, detta för att öka attraktionskraften vid upphandlingen.

I nuläget har Krösatågen cirka tre miljoner resenärer varje år. Avtalet är värt cirka 160 miljoner kronor per år.

– Vi har arbetat med upphandlingen i flera år och är nöjda med resultatet. Trots ett ökat kvalitetsfokus så ligger avtalspriset för det kommande trafikavtalet i linje med förväntningarna, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör för Kalmar Länstrafik, i ett pressmeddelande.

Under avtalstiden har aktörerna möjlighet att utöka trafiken på de sträckor där det finns en efterfrågan på ett miljövänligt alternativ.

– Fokus i kommande avtal kommer ligga på leveranskvaliteten för att utveckla trafiken så att fler och ännu mer nöjda kunder ska välja att resa med Krösatågen. För att nå målen kommer en del av ersättningen utgöras av ett incitament som baseras på utfall i kundnöjdhetsmätningar och punktligheten i leveransen, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör för Jönköpings Länstrafik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experten: ”Så rustar du din bil för kylan”

Bilister uppmanas att se över bilens utrustning. "Bäst att byta ut det innan bilen helt plötsligt vägrar starta".

Matilda Larsson

Kl.11:31, 11 december, 2017

Experten: ”Så rustar du din bil för kylan”
Foto: Hanna Thulin.

Vintern är här och vinterdäcken är på.

Samtidigt är det viktigt att se till bilens utrustning om man inte redan har gjort det.

– När det blir riktigt kallt ute kan motorn kännas seg att starta. Ibland beror det på att bilbatteriet börjar bli gammalt. Fem till sju år är en rimlig livslängd för ett startbatteri. Det är bäst att byta ut det innan bilen helt plötsligt vägrar starta. Detta brukar oftast märkas först när det blir kallare, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens riksförbund.

Motormännen ger sju enkla råd för att kontrollera så att all utrustning i bilen fungerar som den ska:

1. Kolla att all belysning på bilen fungerar. Byt glödlampor och polera plasthöljet på strålkastarna om det är repigt eller matt.

2. Fyll på spolarvätska, med frostskydd, och kontrollera att torkarbladen är i bra skick.

3. Applicera silikonspray på tätningslisterna runt dörrarna så att dörrarna inte fryser fast. Glöm inte bakluckan.

4. Har du en bil med nyckellöst system? Läs i bilens manual hur du låser upp bilen ifall batteriet har laddats ur. Ofta är den mekaniska låskolven dold under ett plasthölje vid handtaget. Sådant är alltid bra att veta, men kanske ännu viktigare på vintern när det är kallt ute.

5. Snöborste och isskrapa ska finnas med i bilen under vintern.

6. Inför vinterresor kan det vara bra att ha med en pet-flaska med sand, startkablar, ficklampa, varma filtar och en mindre skyffel.

7. Reflexväst, varningstriangel och första-hjälpen-låda bör alltid finnas med i bilen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Läktarbråk under fotbollscup i Trelleborg – kvinna misshandlad

En man ska ha blivit våldsam under en fotbollsmatch i Söderslättshallen. Nu anmäls mannen för misshandel.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:42, 11 december, 2017

Läktarbråk under fotbollscup i Trelleborg – kvinna misshandlad
Foto: Casper Johansson

Polisen har fått in en anmälan från förra veckans fotbollscup i Söderslättshallen. Under torsdagskvällen ska en man ha börjat bete sig hotfullt mot en familj som satt och kollade på matchen.

Det hela ska ha börjat när gärningsmannen kastade godispapper i ansiktet på en av familjemedlemmarna. Parterna ska ha hamnat i en dispyt varpå gärningsmannen puttar en kvinna så hon ramlar och slår sig.

– Knuffen på kvinnan rubriceras som misshandel. Ungefär samtidigt svingar gärningsmannen ett slag mot mannen i sällskapet. Han lyckas dock ducka från slaget. Den händelsen rubriceras som försök till misshandel, säger Trelleborgspolisen.

Mannen anmäls även för ofredande efter att ha skrikit fula ord mot familjen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng