Prata Politik – Del 2 Sverigedemokraterna

SD: ”Vi är inte emot invandrare utan politiken som tillåtit dem att komma”

Trelleborgs skattebetalare ska inte ta emot invandrare om inte Migrationsverket står för kostnaden och kommunen borde inte servera halalslaktat kött. Det är två av frågorna som Sverigedemokraterna lyfter fram i veckans "Prata Politik".

Gabriel Almlöf

Kl.19:08, 21 november, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Sverigedemokraterna är del 2 av 7. 

Sverigedemokraterna har de senaste åren ökat mest av alla partier. I valet 2010 nådde de 15,06 procent och 2014 fick de 20,22 procent. Till 2018 siktar SD på att bli störst i kommunen med cirka 30 procent. Samtidigt anklagas partiet för att inte driva politik i de viktiga frågorna. Något som är en definifitionsfråga kring vad som är viktigt, menar Sverigedemokraternas oppositionsråd Helmuth Petersén. 

LÄS MER: TV: Centerpartiet vill satsa på trygghet och bättre bussar till Klagstorp

– På lokal nivå har vi drivit frågorna för den lille mannen. Vi inte driver de absolut största frågorna, för det är faktiskt de som styr som ska driva dem frågorna. Vi kan ha åsikter och de har vi många. Vi har varit partiet som varit mest aktiva med motioner och interpellationer. Där slår vi de andra med hästlängder, säger han.

Partiet vill slåss för flera av de mindre frågorna menar Petersén och tar upp deras kamp för att kommunen inte ska såga ner palmer i onödan, om frågan om fåglar i Stadsparken ska avlivas och om gatstenen ska vara kvar i centrum.

Men samtidigt slåss man hårt för det som man själva ser som de viktigaste frågorna: sjukvården, äldrevården och invandringen.

– Vi har i många år kämpat för maten till våra äldre. Det är ingen liten fråga, det är en jättestor fråga. Kostpolicyn har vi haft mycket åsikter om. Det ska inte serveras halalslaktat och kosherslaktat kött i kommunen.

Frågan om invandring och integration är något som starkt sammankopplas med Sverigedemokraterna. Partiet målas ofta upp som främlingsfientligt parti, men det är en felaktig bild menar Helmuth Petersén.

– Vi tycker inte att det är fel på invandrare. Det är det många som tror. Vi tycker det är fel på politiken som tillåtit dem att komma. Hade jag varit i deras situation så kanske jag hade gjort likadant och åkt till ett land där jag får väldigt mycket. Det är klart man gör. Men det är politiken som tillåter det som är problemet.

Hur vill ni då arbeta med invandring och integration i Trelleborg?
– För det första ska vi inte ta emot en enda till om inte Migrationsverket täcker kostnaderna. Det får inte bli att kommunens skattebetalare ska stå för det. Kommer de sedan hit så måste det finnas arbete och en möjlighet att lära sig svenska. Det räcker inte med några timmar SFI. Vi behöver ha samma krav som för våra skolbarn med undervisning mellan åtta och tre, där de är i skolan och lär sig svenska. Genom språket kommer man in i samhället, säger Helmuth Petersén innan han lyfter fram problemen han ser med att ta emot fler flyktingar.

– Vi har en lång bostadskö till Trelleborgshem där många är ungdomar under 25 år. Får inte våra ungdomar en bostad i Trelleborg så flyttar de till städer där det finns bostäder. Vi vill gärna behålla våra ungdomar för de är vår framtid. Trelleborg får inte bli en sovstad med bara pensionärer. Då kan vi inte ge förtur till andra.

– Sedan har vi problemen med borgensövertagande från kommunen. Om en nyanländ inte kan betala sin hyra får han den betald. Det får inte våra egna. Det finns många ensamstående som kämpar med näbbar och klor för att ha råd med sin hyra. Men de får inte samma hjälp. Det är vi starkt emot.

På riksnivå har SD gått starkt upp men sett ut att stagnera i de senaste opinionsmätningarna. Men i Trelleborg tror Helmuth Petersén på fortsatt framgång.

– När vi är ute och träffar väljare så ser vi att det är ett väldigt stort intresse. Sverigedemokraterna har länge haft det ganska lätt i Trelleborg, säger Helmuth Petersén innan han ger sitt tips på hur valet kommer sluta.

– Jag tror och har en förhoppning om att vi kommer nå 30 procent i valet. Vi ser inte det som en omöjlighet.

Ett resultat som på allvar skulle utmana Socialdemokraterna om att bli kommunens största parti.

FaktaSverigedemokraterna i Trelleborg

Är ett av tre oppositionspartier tillsammans med Moderaterna och Liberalerna.

Oppositionsråd: Helmuth Petersén

Valresultat 2014: 20,22%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Filmen ska göra Trelleborgsbandet stora i Pakistan

Michael Wall är filmmakaren som hoppas att hans filmer blir andras framgång. Nu hoppas han på succé i Pakistan, för att kunna ge Trellebelle Ukelele Orchestra en skjuts i karriären.

Gabriel Almlöf

Kl.18:07, 19 februari, 2018

Trellebelle Ukelele Orchestra kan bli Trelleborgs stora musikexport. Det drömmer i alla fall filmaren Michael Wall om. Hans revolutionerande 360-graders film om bandet har nominerats till festivaler över hela världen. Wall har uppmanat hans vänner att dela filmen för fullt för att ge bandet spridning i hela världen.

– Jag vet inte om det har gett dem fler spelningar här hemma. Men jag har i alla fall fått visa upp min film och deras musik på filmfestivaler runt om i världen. Så de har ju fått en fantastisk reklam, det är de väl värda, säger Michael Wall.

Nu är det dags igen, den här gången i Pakistan och Pakistan International Film Festival. Återigen hoppas Michael Wall på seger, men framför allt att musiken blir en hit i mellanöstern.

– Man vet ju aldrig vart det leder, de kanske blir stora i Pakistan. Jag gjorde filmen 2016 men den lever vidare, så man vet ju aldrig, säger Michael Wall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så undviker du att göra stretchövningen på fel sätt

Emelie Elmes förklarar varför du inte ska stretcha baksida lår med raka ben.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 17 februari, 2018

Baksida lår (hamstrings) är en tvåledsmuskel vilket innebär att den går över två leder. Muskelns funktion är att böja knät, rotera knät och sträcka i höftleden. Många är väldigt stela i hamstrings vilket kan bero på flera olika saker. Sitter du till exempel stilla mycket? Då kan kroppen kompensera genom att göra höftböjarna tighta och helt plötsligt har du ett nytt problem.

Allt hänger ihop och problemområdet i kroppen vandrar ofta vidare till nästa ställe. Har du stora problem med strama hamstrings föreslår jag att du tar hjälp av en sjukgymnast för att ta reda på varför och lösa problemet från grunden. Men det finns också sätt att förebygga problemet på.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

De flesta står med raka ben när de stretchar baksida lår. Men det är fel. Hos i princip alla är det ischiasnerven som säger ifrån först. Du får då ingen stretch i baksida och nerverna som inte tycker om att bli tänjda på säger ifrån.

Så hur ska man göra? Med en lätt böj i knäna hamnar stretchen på rätt ställe. En lätt justering som gör stor skillnad!

Står du i en fixerad position är det en statisk stretch och är du i rörelse är det istället en dynamisk. Personligen föredrar jag dynamisk rörelseträning. Jag visar även en variant av detta i filmen.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig 13 rätt

En riktigt hög utdelning väntas i helgen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:55, 16 februari, 2018

Dags för ett ny omgång på Stryktipset och en riktigt klurig rad väntar. Den som lyckas pricka in 13 rätt kan förmodligen förvänta sig en riktigt hög utdelning.

För fler starka speltips besök tipsarenan.se.

1. Huddersfield – Manchester United (X,2)
Favorit i fara. CL väntar för hemmalaget och spelet hackar.

2. Brighton – Coventry (1)
FA-cup men ska vara klasskillnad. Veckans säkraste.

3. West Bromwich – Southampton  (X,2)
FA-cup. Saints mentalt övertag med 3 raka segrar i dessa möten senaste året.

4. Birmingham – Millwall (1,X)
En av få starka halv denna vecka. Hemma har flow nu.

5. Cardiff – Middlesbrough (1,X)
Ska räcka men hela gärna.

6. Fulham – Aston Villa (1,2)
Toppmöte och mål att vänta.

7. Preston – Wolverhampton (1,2)
Bortalaget tuffar på men det är vidöppet denna gång.

8. QPR – Bolton (1)
Chansspik, i brist på annat. QPR övertygar inte fullt ut.

9. Burton – Nottingham (2)
Formsvaga lag men vi tror borta vinner här.

10. Sunderland – Brentford (2)
Hemma svårlästa. Bortalaget kommer gå starkt under våren.

11.Oxford – Plymouth (2)
Plymouth med 4 raka segrar får nytt förtroende.

12. Shrewsbury – Rotherham (1,X)
Serieledarna i L1 mot laget som sitter på 5 raka segrar. Hemma starka hemma.

13. Southend – Portsmouth (1,X)
Southend sitter med hemmaplan och formen, marknaden tror på bortalaget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så gör du plankan på rätt sätt

Emelie Elmes visar hur du utför övningen korrekt och gör den mer effektiv.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:36, 10 februari, 2018

Denna fantastiska, omtalade övning har de flesta testat på någon gång. Varför är den så bra då? Du arbetar med både de inre och yttre magmusklerna, den är bra för din hållning och du behöver inga redskap. Du tränar balans och flexibilitet och aktiverar hela kroppen.

Viktigt! Plankan är en tung övning och inget du ska börja med om du är svag i din inre magmuskulatur.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Rätt teknik:

  1. Lägg dig på golvet, sätt armbågarna och tårna i golvet.
  2. Lyft kroppen så att bara armbågar och tår nuddar golvet.
  3. Se till att axlarna är över armbågarna.
  4. Rotera bäckenet något inåt (motsats till svank).
  5. Spänn bålen.

Vanliga fel:

  1. Hängbron – du tappar svanken.
  2. Rumpan högt upp – axlarna tar den största smällen.
  3. Och nu kommer ett tips som kommer göra stor skillnad. När du står i plankan: pressa upp skulderbladen mot taket. Testa detta och känn skillnaden. Du kommer inte orka stå lika länge!

Gå gärna in på ”Familjefys” och berätta för mig vad ni vill att jag ska skriva om under våren. Lycka till!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig storvinsten

12 miljoner i jackpot - här är veckans förslag till stryktipset.

Kim Ahlqvist

Kl.13:18, 9 februari, 2018

En ny vecka och nya möjligheter till miljonerna. Tipsarenan.se har satt ihop sitt bästa speltips för att du ska kunna vara med och slåss om 12 miljoner i jackpot.

För fler starka speltips besök tipsarenan.se.

1. Manchester City – Leicester (X)
Favorit i fara. CL bara 3 dagar senare för hemmalaget.

2. Everton – Crystal Palace (1)
Bortalaget helt bedrövliga på fasta situationer för stunden.

3. Stoke – Brighton (1)
Knepigt. Vi chansar ändå.

4. Swansea – Burnley (2)
Vi har jättefeeling för att Burnley vinner för första gången på mycket länge.

5. West Ham – Watford (1,X)
Ska räcka men hela gärna.

6. Bolton – Fulham (1,2)
Tror på mycket mål, krysset bort först.

7. Brentford – Preston (1,2)
Hemma alltid av eller på, även här krysset bort först.

8. Bristol City – Sunderland (1)
Eliasson på bänken inte illa. Bristol vinner detta.

9. Derby – Norwich (X,2)
Derby vacklar lite och vi chansar med X2.

annons tipsarenan

10. Ipswich – Burton (X,2)
Svårt, helgardera helst.

11. Middlesbrough – Reading (1,2)
Reading alltid bra 12-lag på bortaplan, år på år.

12. Nottingham – Hull (X,2)
Även här går vi emot svensken och tar det svårare alternativet.

13. Wolverhampton – QPR (1,X)
Här kan man spika ettan men vi har valt att “helgardera” med krysset också.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng