Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd?

Antalet anmälningar mot landets fastighetsmäklare ökar, många uppfattar ett felaktigt beteende från mäklare men det är ofta inte så enkelt som det först verkar. 

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.15:42, 4 november, 2017

Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd?
Foto: Pixabay.

Antalet anmälningar mot landets fastighetsmäklare ökar, lockpriser och andra budgivningsfrågor är de vanligaste anledningarna till en anmälan.

– Lockpriser och budgivningsfrågor är de vanligaste anledningarna. De har legat i topp även förut men nu utgör de tillsammans över 50 procent av anmälningarna. Konsumenterna är mest oroade över de två frågorna, säger Eva Westberg, myndighetschef och ordförande i disciplinnämnden på Fastighetsmäklarinspektionen.

Eva Westberg menar att det beträffande anmälningar av dessa två frågeställningar till Fastighetsmäklarinspektionen ofta finns missförstånd om vad som gäller för mäklare enligt lag och god fastighetsmäklarsed.

––Kunden ser en stor skillnad mellan det annonserade priset och försäljningspriset och menar att det räcker för att vara ett lockpris, vilket inte stämmer med definitionen. Fastighetsmäklarinspektionen har bevisbördan för att visa att fastighetsmäklaren medvetet har satt ett utgångspris som väsentligt avviker från mäklarens bedömning av marknadsvärdet vid tidpunkten för annonseringen. Det finns väldigt många andra förklaringar till att ett pris har blivit högt som Fastighetsmäklarinspektionen inte kan motbevisa. Därför avskrivs många av dessa tillsynsärenden, säger Eva Westberg och fortsätter.

– Anmälningarna kan även ha med budgivningsfrågor att göra, som hänger i hop med hetsiga budgivningar som inte bindande. Det kan hända att en spekulant inte fick köpa fastigheten trots de gav högsta budet. En sådan anmälan beror ofta på ett missförstånd om fastighetsmäklarens roll som förmedlare av buden mellan spekulanten och säljaren. Säljaren kan välja till vem som helst, för vilket pris som helst och då har mäklaren inte gjort fel.

40 anmälningar mot Skåne läns 1032 fastighetsmäklare har genomförts i år, jämfört med 2016 då totalt 51 anmälningar gjordes, varav sex av dem ledde till varningar. I Sverige som helhet har det hittills i år gjorts mer än 400 anmälningar mot landets över 7 000 fastighetsmäklare, vilket är lika många anmälningar som det totala antalet under 2016. Ofta leder anmälningarna inte till någon åtgärd då regelbrott inte kan styrkas. Under år 2016 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen totalt fyra återkallelser, 53 varningar och 10 erinran.

– Gör man något som strider mot lagen eller god fastighetsmäklarsed kan detta i mycket allvarliga fall leda till en återkallelse avregistreringen för mäklaren. Det sker väldigt sällan. För en återkallelse ska man begått brott, ha höga skulder, eller göra allvarliga fel vid upprepade tillfällen, säger Eva Westberg och fortsätter.

– Det är vanligare att få en varning eller i lindrigare fall en erinran, säger Eva Westberg.

Ska man anlita en fastighetsförmedlare vid försäljning av sin fastighet finns ett par saker man ska tänka på.

– Det viktigaste är att kontrollera att fastighetsmäklaren är registrerad. Sådan information finns på vår hemsida www.fmi.se, sök mäklare. Om personen inte är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen har personen inte rätt att yrkesmässigt förmedla fastigheter. Vi rekommenderar även att kontakta flera mäklare, så att man hittar någon som man känner förtroende för. Sedan ska man även läsa igenom uppdragsavtalet och vara tydlig med de önskemål du har om förmedlingen, avslutar Eva Westberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är veckans hetaste villor i Trelleborg

Trenden i veckans topplista är charm och vackra uteplatser.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.21:04, 20 januari, 2018

LISTA: Här är veckans hetaste villor i Trelleborg
Foton från Hemnet

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-17-55-46Österlidsvägen, Trelleborg Karta – 1 750 000 kronor
Hetast i Trelleborg den här veckan är ett charmigt parhus från 30-talet. Huset passar bra för barnfamiljen med tre sovrum, ett rymligt kök och vardagsrum. Totalt har 4 910 tittat på den här villan.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-17-59-22Äspö byaväg, Klagstorp – 1 495 000 kronor
Tvåa på listan är ett hus på landet som både kan användas som fritidshus och permanent bostad. Här lever man i en oas utanför stadens myller. 4 220 har tittat på den här villan.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-18-01-48Dommevägen, Trelleborg – 995 000 kronor
Veckans tredjeplats går till ett renoveringsobjekt med mycket potential. Här är det främst utsidan som behöver en händig man eller kvinna. Huset är på 42 kvadratmeter och har lockat till 3 749 klick.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-18-03-11Sutarevägen, Gislövs läge – 3 495 000 kronor
Plats fyra går till en modern stor villa på 150 kvadratmeter. Till huset finns en stor trädgård och en stor altan för soliga dagar. Huset ligger nära både hav och strand. Ett faktum som lockat till 3 595 klick på Hemnet.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-18-13-04Östra Förstadsgatan, Trelleborg – 2 345 000 kronor
Veckans sista plats på topplistan går till en mysig enplansvilla. Ett av huset mer unika attribut är det stora uterummet med tillhörande trädäck som blickar ut över trädgården. 3 567 har tittat på den här villan.

Se annonsen här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var femte orolig för bostadsinbrott – så många inbrott sker i Trelleborg

Oron ökar men bostadsinbrotten minskar.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:44, 20 januari, 2018

Var femte orolig för bostadsinbrott – så många inbrott sker i Trelleborg
Foto: Pixabay.

Nästan var tredje person oroar sig för brottslighet. Ökningen till 29 procent presenterades nyligen av Brottsförebyggande rådet, Brå, i en sammanställning från Nationella trygghetsundersökningen, NTU.

Andelen oroliga är nu på samma nivå som första gången man mätte 2006.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig för brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.

För 2017 uppgav var femte person att man var orolig för bostadsinbrott. I Trelleborg har antalet bostadsinbrott minskat från januari till juni jämfört med 2016.

Det visar siffror som Hem & Hyra tagit del av från Brå. Under första halvåret av 2017 inträffade 54 bostadsinbrott. Året innan var den siffran 60 under samma period i Trelleborg.

 

/André Kvist

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Regeringens nya satsning – ska ge alla tillgång till internet

Garanti införs för att ge alla svenskar tillgång till fungerande internet.

Matilda Larsson

Kl.15:20, 19 januari, 2018

Regeringens nya satsning – ska ge alla tillgång till internet
Foto: Pexels.

Det blir allt viktigare att kunna få tillgång till digitala tjänster, oavsett var i landet man bor eller arbetar.

Därför inför nu regeringen för första gången en garanti att alla ska ha möjlighet att få en internetanslutning på 10 Mbit/s.

Garantin införs för att möjliggöra moderna kommunikationslösningar, även för hushåll och företag som inte har tillgång till bredband eller en bra mobiltäckning, enligt Regeringskansliet.

Beslutet innebär att ett stöd införs för att ge privatpersoner och företag tillgång till telefoni och internet med en hastighet på minst 10 Mbit/s. Stödet ges för uppkoppling i en fast punkt och administreras av Post- och Telestyrelsen.

– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. 10Mbit/s är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Stöd kommer att kunna lämnas för kostnader som överstiger 5 000 kr, upp till 400 000 kr. Det innebär att stöd inte lämnas för kostnader som understiger 5 000 kr.

Förordningen träder i kraft den 1 mars 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brist på hyresrätter i allt fler kommuner

Här är städerna där det finns flest inflyttningsklara lägenheter.

Matilda Larsson

Kl.10:21, 19 januari, 2018

Brist på hyresrätter i allt fler kommuner
Foto: Pixnio.

I 255 av 290 kommuner råder bostadsbrist.

Trots detta kommer fyra av tio kommunala bostadsbolag inte att bygga klart några lägenheter under 2018, visar en kartläggning gjord av Dagens Samhälle.

Värst är läget i tättbefolkade områden. Av de tio största bolagen i Dagens Samhälles undersökning som inte räknar med att färdigställa några bostäder i år, är samtliga verksamma i kommuner med bostadsbrist.

Det gäller till exempel Botkyrka, Södertälje, Sollentuna, Mölndal, Sigtuna, Solna och Falun.

Stora allmännyttiga bostadsbolag som har flest inflyttningsklara bostäder under 2018 finns istället i Malmö, Uppsala, Stockholm, Lund, Halmstad, Göteborg, Haninge och Växjö.

tabell_2_ny

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dragning på IKEA avgör vem som får köpa bostad i Trelleborg

Företaget kommer använda en ovanlig metod för att sälja bostäderna.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.08:59, 19 januari, 2018

Dragning på IKEA avgör vem som får köpa bostad i Trelleborg
Foto: BoKlok

24Trelleborgs har tidigare skrivit om att det IKEA-ägda företaget BoKlok kommer att bygga 27 stycken lägenheter på Östervång i Trelleborg. Nu meddelar företaget att man är redo för säljstart.

Den 27:e januari kommer säljstarten att ske på IKEA i Malmö. Alla kunder är välkomna att lämna in en turordningsanmälan. Under dagens slut kommer företaget sedan att dra en turordningslista som bestämmer vem som kommer att få välja lägenhet först. Utifrån listan kommer sedan intressenterna att få välja bland tillgängliga bostadsrätter. Företaget säljer tvåor, treor och fyror på respektive 55, 72 och 85 kvadratmeter.

LÄS MER: IKEA satsar på bostäder i Trelleborg

Även om det är turen som avgör vem som får köpa bostaden vill BoKlok inte kalla processen för ett lotteri. Utan som en ”rättvis och demokratisk försäljning där alla ska kunna ha chansen att köpa en bostad, oavsett plånbokens storlek eller köparens bakgrund”.

– Vi är väldigt glada att erbjuda bostäder till ett bra pris på Östervång. Trelleborg är en attraktiv kommun med närhet och goda pendlingsmöjligheter till Malmö, samtidigt bor man väldigt nära havet och naturen, säger Sofi Eriksson projektledare BoKlok.

Inflyttningen beräknas kunna ske under våren eller sommaren 2019.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng