Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd? | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd?

Antalet anmälningar mot landets fastighetsmäklare ökar, många uppfattar ett felaktigt beteende från mäklare men det är ofta inte så enkelt som det först verkar. 

Anders Nilsson

Kl.15:42, 4 november, 2017

Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd?
Foto: Pixabay.

Antalet anmälningar mot landets fastighetsmäklare ökar, lockpriser och andra budgivningsfrågor är de vanligaste anledningarna till en anmälan.

– Lockpriser och budgivningsfrågor är de vanligaste anledningarna. De har legat i topp även förut men nu utgör de tillsammans över 50 procent av anmälningarna. Konsumenterna är mest oroade över de två frågorna, säger Eva Westberg, myndighetschef och ordförande i disciplinnämnden på Fastighetsmäklarinspektionen.

Eva Westberg menar att det beträffande anmälningar av dessa två frågeställningar till Fastighetsmäklarinspektionen ofta finns missförstånd om vad som gäller för mäklare enligt lag och god fastighetsmäklarsed.

––Kunden ser en stor skillnad mellan det annonserade priset och försäljningspriset och menar att det räcker för att vara ett lockpris, vilket inte stämmer med definitionen. Fastighetsmäklarinspektionen har bevisbördan för att visa att fastighetsmäklaren medvetet har satt ett utgångspris som väsentligt avviker från mäklarens bedömning av marknadsvärdet vid tidpunkten för annonseringen. Det finns väldigt många andra förklaringar till att ett pris har blivit högt som Fastighetsmäklarinspektionen inte kan motbevisa. Därför avskrivs många av dessa tillsynsärenden, säger Eva Westberg och fortsätter.

– Anmälningarna kan även ha med budgivningsfrågor att göra, som hänger i hop med hetsiga budgivningar som inte bindande. Det kan hända att en spekulant inte fick köpa fastigheten trots de gav högsta budet. En sådan anmälan beror ofta på ett missförstånd om fastighetsmäklarens roll som förmedlare av buden mellan spekulanten och säljaren. Säljaren kan välja till vem som helst, för vilket pris som helst och då har mäklaren inte gjort fel.

40 anmälningar mot Skåne läns 1032 fastighetsmäklare har genomförts i år, jämfört med 2016 då totalt 51 anmälningar gjordes, varav sex av dem ledde till varningar. I Sverige som helhet har det hittills i år gjorts mer än 400 anmälningar mot landets över 7 000 fastighetsmäklare, vilket är lika många anmälningar som det totala antalet under 2016. Ofta leder anmälningarna inte till någon åtgärd då regelbrott inte kan styrkas. Under år 2016 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen totalt fyra återkallelser, 53 varningar och 10 erinran.

– Gör man något som strider mot lagen eller god fastighetsmäklarsed kan detta i mycket allvarliga fall leda till en återkallelse avregistreringen för mäklaren. Det sker väldigt sällan. För en återkallelse ska man begått brott, ha höga skulder, eller göra allvarliga fel vid upprepade tillfällen, säger Eva Westberg och fortsätter.

– Det är vanligare att få en varning eller i lindrigare fall en erinran, säger Eva Westberg.

Ska man anlita en fastighetsförmedlare vid försäljning av sin fastighet finns ett par saker man ska tänka på.

– Det viktigaste är att kontrollera att fastighetsmäklaren är registrerad. Sådan information finns på vår hemsida www.fmi.se, sök mäklare. Om personen inte är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen har personen inte rätt att yrkesmässigt förmedla fastigheter. Vi rekommenderar även att kontakta flera mäklare, så att man hittar någon som man känner förtroende för. Sedan ska man även läsa igenom uppdragsavtalet och vara tydlig med de önskemål du har om förmedlingen, avslutar Eva Westberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Trelleborgs bästa mäklare

Topp fem över de mäklare som har blivit mest rekommenderade hittills i år.

Matilda Larsson

Kl.15:17, 19 april, 2018

LISTA: Här är Trelleborgs bästa mäklare
Foto: Arkiv.

Många använder sig av rekommendationer för att ta reda på vad andra tyckt om en tjänst.

Sajten Hittamäklare har ett rekommendationssystem där man kan se vilka mäklare som har fått flest rekommendationer av tidigare kunder. De nuvarande siffrorna gäller för det första kvartalet 2018.

– För den som ska sälja sin bostad kan rekommendationer hjälpa till att känna sig tryggare med valet av mäklare. En rekommendation från tidigare säljare blir lite som en kvalitetsstämpel, ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Alexandra Eldin, marknadsansvarig på Hittamäklare.

Här är de mest rekommenderade mäklarna i Trelleborgs kommun:

1. Louise Nilsson, Landgren

2. Linda Olsson, Mäklarhuset

3. Marie Kullberg, Bjurfors

3. Lotta Carlstedt, Mäklarfirman Bönnemarks

5. Johanna Mjöfors, Erik Olsson

Källa: Hittamäklare.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grannskapet tvingas till höjda hyror: ”Väldigt besviken”

TrelleborgsHem och Hyresgästföreningens metod att skapa rättvisare hyror har fått kritik. Men nu slår hyresnämnden fast att fastighetsbolaget har satt rimliga hyror.

Gabriel Almlöf

Kl.12:14, 19 april, 2018

Grannskapet tvingas till höjda hyror: ”Väldigt besviken”
Foto: Bildbyrån

I april 2017 beslutade Hyresgästföreningen och TrelleborgsHem om en ny metod som skulle skapa rättvisare hyror i staden. De lägenheterna som hade bra skick och läge skulle få högre hyra, och de med sämre skick skulle få lägre hyra.

Men det är inte alla som uppskattat modellen. Grannar på gatan Hallasvängen fick en markant ökning. Något som gjort att det tagit ärendet till Hyresnämnden, det rapporterar Hem & Hyra.

Men nu har ärendet kommit tillbaka och de menar att TrelleborgsHem har rätt att sätta den nya hyran, något som innebär att boende nu inte har något annat val än att betala mer pengar varje månad.

– Jag känner mig väldigt besviken. Jag tycker det är för jäkligt. Hyresnämnden lyssnade inte på oss. Inte ett skvatt, säger en av grannarna till Hem & Hyra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan

Här är sakerna du bör ha koll på för att undvika bränder när du vårstädar.

Matilda Larsson

Kl.08:14, 19 april, 2018

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan
Foto: Matilda Larsson. Grafik: Pixabay.

Vårstädningen är i full gång i många hem och många öppnar upp sommarstugor som varit stängda hela vintern.

Elsäkerhetsverket varnar nu för elrelaterade bränder och tipsar vad man bör tänka på då elprodukterna ansluts till elnätet.

Vid säsongens första besök i sommarstugan är det till exempel bra att se över stugans elprodukter eftersom elsäkerheten kan ha försämrats under vintern då apparaterna varit oanvända och avstängda.

Kontrollera också att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor. Använd också laddare som är avsedda för produkten.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser. Det är viktigt att alltid använda den laddare som är avsedd för produkten, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Har din sommarstuga jordfelsbrytare ska du kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om den inte slår ifrån, kontakta ett elinstallationsföretag för kontroll.

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. Om jordfelsbrytare saknas finns det portabla att köpa, tipsar Elsäkerhetsverket.

Se till att säkringarna i proppskåpet fungerar. Om de är av den gamla sorten se till att de är ordentligt fastskruvade. Det passar till exempel bra att kontrollera i samband med att du slår på gruppcentralen.

När du stänger av eller slår på gamla kylskåp och frysar ska du vara uppmärksam. Enligt Elsäkerhetsverket kan kompressorn i dessa ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor. Finns det damm och smuts bakom kylskåpet kan det antändas och leda till en brand. Dammsug därför utrymmet bakom kylskåpet ibland i de fall du kommer åt.

Även om eluttag och strömbrytare ser hela ut är det ingen garanti för att elledningarna i väggen är det. Äldre byggnader är ofta inte anpassade till dagens användning av elapparater, vilket kan innebära att elledningarna blir överbelastade.

Eftersom elmateriel har en begränsad livslängd bör till exempel en renovering av ett äldre hus även omfatta elanläggningen. Finns det synliga skador eller missfärgningar på elledningarna i huset ska du kontakta ett elinstallationsföretag för att byta ut dem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya siffror: Så ser bostadsmarknaden ut i Trelleborg

Så har bostadspriserna förändrats de senaste månaderna.

Gabriel Almlöf

Kl.06:56, 18 april, 2018

Nya siffror: Så ser bostadsmarknaden ut i Trelleborg
Foto: Matilda Larsson.

Under 2017 var Trelleborg en av hetaste de städerna på bostadsmarknaden, tack var att nybyggnationen hade dragit igång ordentligt.

Trelleborg har samtidigt alla chanser att fortsätta blomstra i år tack vare fortsatta byggprojekt men samtidigt låga bostadspriser jämfört med grannkommuner.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter fallit med 15 procentenheter de senaste tre månaderna. Det här på grund av flera nyproduktionsprojekt som höjde priserna tillfälligt under slutet av förra året.

Jämför man med samma datum förra året har dock priserna ökat med fyra procent och ser man till ett fyraårsperspektiv pekar både bostadsrätts- och villapriserna uppåt.

Medelpriset för en bostadsrätt i Trelleborg ligger nu på 1 067 000 kronor. Priserna i grannkommunen Vellinge ligger jämförelsevis på 3 115 000 kronor för en bosatdsrätt, med kvadratmeterpris på cirka 31 400 kronor/kvm för en bostadsrätt medan en bostadsrätt i Trelleborg fortfarande endast kostar 16 100 kronor/kvm.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Trelleborgs hetaste villor

Här är villorna som flest tittar på i Trelleborg just nu.

Gabriel Almlöf

Kl.20:05, 14 april, 2018

LISTA: Här är Trelleborgs hetaste villor

ska%cc%88rmavbild-2018-04-13-kl-15-20-10Styvmors Väg, Östra Stranden – 2 795 000 kronor
Villa 138 kvadratmeter
4709 visningar
Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-04-13-kl-15-30-12Äspö byaväg, Smygehamn – 1 550 000 kronor
Villa 79 kvadratmeter
4709 visningar
Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-04-13-kl-15-32-54
Fjärdingslövs byaväg, Gylle – 850 000 kronor
Villa 62 kvadratmeter
4062 visningar
Se annonsen här

 

meda2919a7f4e2941c496781f2aff7915c3Lilla Beddinge kyrkväg, Lilla Beddinge  – 1 950 000 kronor
Villa 100 kvadratmeter
3144 visningar
Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-04-13-kl-15-40-55Snödroppevägen, Beddingestrand – 3 775 000 kronor
Villa 163 kvadratmeter
3138 visningar
Se annonsen här

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng