Så undviker du fastighetsskador i vinter

Nu när hösten har tagit sitt grepp om landet ökar antalet storm- och vattenskador i landet, så minimerar du risken för att råka ut för dem.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.15:54, 28 oktober, 2017

Så undviker du fastighetsskador i vinter
Foto: Pixabay

Under hösten och vintern ökar storm- och vattenskador på grund av de skyfall som uppstår, ofta i kombination med de stormar som färdas över landet, Skåne är inget undantag. Allt varierar såklart från år till år.

Enligt försäkringsföretagens branschorganisation, Svensk Försäkring, har det hittills i år anmälts 44 982 vattenskador i hem, villahem eller fritidshus, cirka en tredjedel av alla anmälningar inträffar på under vintermånaderna.

När det blåser 21 sekundmeter eller mer och det blir skador på fastigheten klassas det som en stormskada. Det kan vara skador till följd av flygande föremål men även vattenskador till följd av stora mängder regn. Skyfallen kan orsaka översvämningar och därmed fukt- och vattenskador. Ofta blir det backtryckskador (vatten som tränger in i avloppsvattnets golvbrunn).

– De största skadorna sker inne i huset på grund av baktryckskador och vatteninträngning vid skyfall. Inträffar ett skyfall med mycket vatten, rinner vattnet in i källare, ofta på grund av dålig dränering. Vattnet har ofta ingenstans att ta vägen än i källaren och fyller den, säger Lars Reiten, skadechef, Länsförsäkringar Skåne.

När väl vattnet har trängt in i fastigheten är det svårt att undvika skador men det kan förebyggas genom att rensa brunnar, stuprännor och även se till att marken lutar från fastigheten.

– Ha en ordentlig och god dränering, då leds vattnet bort från huset. Se även till att ha brunnar och rännor fria från löv och smuts. Rensa takrännor från löv och ha regelbundet underhåll av tak, se till att taket är tätt, säger Lars Reiten.

När stormarna under hösten och vintern är aktiva blir det även skador på fastigheter som orsakas av föremål som flyger omkring.

– Man får binda fast lösa föremål som kan blåsa bort. Plocka undan eller placera saker i lä där det inte flyger iväg. Till exempel studsmattor väger upp till 150 kg och kan göra mycket skada, säger Lars Reiten.

Under vintern förekommer även en liten ökning av brandskador på grund av att folk börjar elda med ved i sina öppna spisar och använda levande ljus.

–Se till att sota skorstenen regelbundet, annars finns risk för skorstensbrand. Ha inte manschetter i närheten av tända stearinljus, ljusen bör inte heller stå i närheten av gardiner. Gå inte från ett rum utan att släcka levande ljus. Många har till exempel doftljus i badrum, säger Lars Reiten.

Äger man en sommarstuga bör man vara extra uppmärksam på att stänga av vattnet, annars kan det finnas en olustig överraskning när man öppnar upp sommarstugan för säsongen.

– Extremvintrar förekommer och det är ett potentiellt problem för sommarstugeägare. Frostskador är ett vanligt problem. Sjunker temperaturen under noll fryser vattnet i rören och expanderar. Rören spricker och när temperaturen åter ökar smälter vattnet och då pumpar vattnet ut igen. Ha koll på sommarstugan, har man mycket vatten i rören blir det potentiellt stora skador. Stäng av vattnet och ha 15 graders värme om man inte ska vara i sommarstugan över längre tid, avslutar Lars Reiten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är veckans hetaste villor i Trelleborg

Trenden i veckans topplista är charm och vackra uteplatser.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.21:04, 20 januari, 2018

LISTA: Här är veckans hetaste villor i Trelleborg
Foton från Hemnet

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-17-55-46Österlidsvägen, Trelleborg Karta – 1 750 000 kronor
Hetast i Trelleborg den här veckan är ett charmigt parhus från 30-talet. Huset passar bra för barnfamiljen med tre sovrum, ett rymligt kök och vardagsrum. Totalt har 4 910 tittat på den här villan.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-17-59-22Äspö byaväg, Klagstorp – 1 495 000 kronor
Tvåa på listan är ett hus på landet som både kan användas som fritidshus och permanent bostad. Här lever man i en oas utanför stadens myller. 4 220 har tittat på den här villan.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-18-01-48Dommevägen, Trelleborg – 995 000 kronor
Veckans tredjeplats går till ett renoveringsobjekt med mycket potential. Här är det främst utsidan som behöver en händig man eller kvinna. Huset är på 42 kvadratmeter och har lockat till 3 749 klick.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-18-03-11Sutarevägen, Gislövs läge – 3 495 000 kronor
Plats fyra går till en modern stor villa på 150 kvadratmeter. Till huset finns en stor trädgård och en stor altan för soliga dagar. Huset ligger nära både hav och strand. Ett faktum som lockat till 3 595 klick på Hemnet.

Se annonsen här

 

ska%cc%88rmavbild-2018-01-18-kl-18-13-04Östra Förstadsgatan, Trelleborg – 2 345 000 kronor
Veckans sista plats på topplistan går till en mysig enplansvilla. Ett av huset mer unika attribut är det stora uterummet med tillhörande trädäck som blickar ut över trädgården. 3 567 har tittat på den här villan.

Se annonsen här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var femte orolig för bostadsinbrott – så många inbrott sker i Trelleborg

Oron ökar men bostadsinbrotten minskar.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:44, 20 januari, 2018

Var femte orolig för bostadsinbrott – så många inbrott sker i Trelleborg
Foto: Pixabay.

Nästan var tredje person oroar sig för brottslighet. Ökningen till 29 procent presenterades nyligen av Brottsförebyggande rådet, Brå, i en sammanställning från Nationella trygghetsundersökningen, NTU.

Andelen oroliga är nu på samma nivå som första gången man mätte 2006.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig för brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.

För 2017 uppgav var femte person att man var orolig för bostadsinbrott. I Trelleborg har antalet bostadsinbrott minskat från januari till juni jämfört med 2016.

Det visar siffror som Hem & Hyra tagit del av från Brå. Under första halvåret av 2017 inträffade 54 bostadsinbrott. Året innan var den siffran 60 under samma period i Trelleborg.

 

/André Kvist

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Regeringens nya satsning – ska ge alla tillgång till internet

Garanti införs för att ge alla svenskar tillgång till fungerande internet.

Matilda Larsson

Kl.15:20, 19 januari, 2018

Regeringens nya satsning – ska ge alla tillgång till internet
Foto: Pexels.

Det blir allt viktigare att kunna få tillgång till digitala tjänster, oavsett var i landet man bor eller arbetar.

Därför inför nu regeringen för första gången en garanti att alla ska ha möjlighet att få en internetanslutning på 10 Mbit/s.

Garantin införs för att möjliggöra moderna kommunikationslösningar, även för hushåll och företag som inte har tillgång till bredband eller en bra mobiltäckning, enligt Regeringskansliet.

Beslutet innebär att ett stöd införs för att ge privatpersoner och företag tillgång till telefoni och internet med en hastighet på minst 10 Mbit/s. Stödet ges för uppkoppling i en fast punkt och administreras av Post- och Telestyrelsen.

– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. 10Mbit/s är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Stöd kommer att kunna lämnas för kostnader som överstiger 5 000 kr, upp till 400 000 kr. Det innebär att stöd inte lämnas för kostnader som understiger 5 000 kr.

Förordningen träder i kraft den 1 mars 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brist på hyresrätter i allt fler kommuner

Här är städerna där det finns flest inflyttningsklara lägenheter.

Matilda Larsson

Kl.10:21, 19 januari, 2018

Brist på hyresrätter i allt fler kommuner
Foto: Pixnio.

I 255 av 290 kommuner råder bostadsbrist.

Trots detta kommer fyra av tio kommunala bostadsbolag inte att bygga klart några lägenheter under 2018, visar en kartläggning gjord av Dagens Samhälle.

Värst är läget i tättbefolkade områden. Av de tio största bolagen i Dagens Samhälles undersökning som inte räknar med att färdigställa några bostäder i år, är samtliga verksamma i kommuner med bostadsbrist.

Det gäller till exempel Botkyrka, Södertälje, Sollentuna, Mölndal, Sigtuna, Solna och Falun.

Stora allmännyttiga bostadsbolag som har flest inflyttningsklara bostäder under 2018 finns istället i Malmö, Uppsala, Stockholm, Lund, Halmstad, Göteborg, Haninge och Växjö.

tabell_2_ny

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dragning på IKEA avgör vem som får köpa bostad i Trelleborg

Företaget kommer använda en ovanlig metod för att sälja bostäderna.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.08:59, 19 januari, 2018

Dragning på IKEA avgör vem som får köpa bostad i Trelleborg
Foto: BoKlok

24Trelleborgs har tidigare skrivit om att det IKEA-ägda företaget BoKlok kommer att bygga 27 stycken lägenheter på Östervång i Trelleborg. Nu meddelar företaget att man är redo för säljstart.

Den 27:e januari kommer säljstarten att ske på IKEA i Malmö. Alla kunder är välkomna att lämna in en turordningsanmälan. Under dagens slut kommer företaget sedan att dra en turordningslista som bestämmer vem som kommer att få välja lägenhet först. Utifrån listan kommer sedan intressenterna att få välja bland tillgängliga bostadsrätter. Företaget säljer tvåor, treor och fyror på respektive 55, 72 och 85 kvadratmeter.

LÄS MER: IKEA satsar på bostäder i Trelleborg

Även om det är turen som avgör vem som får köpa bostaden vill BoKlok inte kalla processen för ett lotteri. Utan som en ”rättvis och demokratisk försäljning där alla ska kunna ha chansen att köpa en bostad, oavsett plånbokens storlek eller köparens bakgrund”.

– Vi är väldigt glada att erbjuda bostäder till ett bra pris på Östervång. Trelleborg är en attraktiv kommun med närhet och goda pendlingsmöjligheter till Malmö, samtidigt bor man väldigt nära havet och naturen, säger Sofi Eriksson projektledare BoKlok.

Inflyttningen beräknas kunna ske under våren eller sommaren 2019.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng