Utbudet av bostadsrätter ökar i Skåne: ”Påverkar priset”

Efter en lång tid med lågt utbud på bostadsmarknaden har trenden nu vänt. Enligt experterna innebär det en bra position för köparen.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:58, 26 oktober, 2017

Utbudet av bostadsrätter ökar i Skåne: ”Påverkar priset”
Antalet lägenheter som är till salu ökar i Skåne. Foto: Pixabay

Hösten har kommit till Sverige och många svenskar letar nytt boende. Enligt en ny undersökning av SBAB och Booli är utbudet ovanligt högt på bostadsmarknaden.

– Det verkar som om den långa perioden av ett litet utbud nu förbytts till något annat. Siffrorna visar med tydlighet att inte bara nyproducerade bostadsrätter ökat utan att antalet bostadsrätter till salu i det befintliga beståndet gradvis ökat. Efter en lång period med litet utbud är nu situationen den motsatta på bostadsrättsmarknaden. Ett större utbud ger inte bara mer att välja på för köparna, det kan också påverka både pris och förmedlingstid, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

I Skåne är det främst på begagnatmarknaden som utbudet är större. I september fanns det 2 672 begagnade bostadsrätter till salu jämför för 1 816 året innan. Över antalet annonser för nyproduktion ökar från 1 499 till 1 719. Något som gynnar köparen menar experterna.

– Efter en lång period med litet utbud är nu situationen den motsatta på bostadsrättsmarknaden. Ett större utbud ger inte bara mer att välja på för köparna, det kan också påverka både pris och förmedlingstid, säger Claudia Wörmann.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bostadsmarknaden: ”Trelleborg som stad är unik”

Trelleborgs bostadsmarknad trotsar krisrapporteringarna. "Byggs mer nu än på 30 år".

Matilda Larsson

Kl.18:04, 16 november, 2017

Bostadsmarknaden: ”Trelleborg som stad är unik”
Foto: Arkiv / Bildbyrån / Privat.

I svenska medier har det talats om kris och prisras inom bostadsmarknaden.

Trelleborg behöver dock inte oroa sig för varken bostadsbubbla eller prisras, enligt Jenny Borgström, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Trelleborg.

– Ingenting har hänt som tyder på att det kommer ske en bostadsbubbla. Trelleborg som stad är unik och vi står inför den största omändringen i Trelleborgs historia, säger Jenny Borgström.

Projekt Kuststad 2025 gör att det byggs mer än det har gjort på 30 år.

– Bollen är satt i rullning. Det är jättepositivt för staden. Det kommer lyfta hela Trelleborg och förhoppningsvis ge ännu större inflyttning, säger Jenny Borgström.

Tidigare i veckan föreslog Finansinspektionen ett skärpt amorteringskrav, som du kan läsa mer om här.

Förslaget har varit väldigt omdebatterat i svenska medier, men även om förslaget går igenom är det inget som kommer slå hårt mot Trelleborg, menar Jenny Borgström.

– Tack vare att vi har så låga bostadspriser i Trelleborg så blir det inte så många kronor. Förra gången slog det inte heller hårt här.

Jenny Borgström tycker dock att man borde lagt upp förslaget på ett annat sätt.

– Rent generellt är jag för amortering. Det är ingen extra belastning. Det är pengar man får tillbaka när man säljer bostaden, till skillnad från när man konsumerar, säger Jenny Borgström.

Har du några tips för den som funderar på att sälja sin bostad?
– Första intrycket är jätteviktigt. Det behöver inte vara modernt och nygjort, huvudsaken är att det upplevs som fräscht. Du behöver inte måla om men se till att det är rent och fräscht. Det är de tre första minuterna som räknas, det som fastnar. Om du bor i villa, glöm därför inte bort din väg fram till ytterdörren. Levande ljus och uppräfsade löv kan göra stor skillnad.

FaktaEnligt Svensk Mäklartatistik har bostadsrättspriserna den senaste månaden sjunkit med -1 procent samtidigt som villapriserna stått stilla. Årstakten för både bostadsrätter och villor i riket fortsätter sjunka och ligger nu på +4 procent resp +7 procent. På tre månader finns en mindre uppgång för bostadsrätter på +1 procent samtidigt som villapriserna varit oförändrade.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss

Skadedjuren har blivit mycket mer resistenta. Samtidigt har utryckningarna för sanering av vägglöss ökat dramatiskt de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.19:23, 15 november, 2017

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss
Foto: Press / Nomor.

Nyligen rapporterade 24Malmö och 24Halmstad om den höga aktiviteten av vägglöss på flera håll i landet just nu.

Nu visar statistik att antalet utryckningar för sanering av vägglöss i Sverige har ökat med över 400 procent de sex senaste åren, som Hem & Hyra först rapporterade om.

Det är framförallt vår ökade reslust som ligger bakom antalet ökade saneringar. Problemet är inte att krypen är vanligare utomlands, utan att vi under semestern väljer att bo på platser där många andra också sover, menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex enligt Hem & Hyra.

Samtidigt överlever vägglöss 400 000 gånger högre koncentration av gift i dag jämfört med för 70 år sedan, enligt Nomor.

Det är bland annat genom att krypa in i resväskor, ryggsäckar och begagnade möbler som vägglöss kan förflytta sig från hem till hem, enligt Anticimex hemsida.

Vägglöss livnär sig på att suga blod från människor. Under dagen lever de i springor i sängbottnar eller möbler och under natten kommer de fram för att äta.

Likt myggor kan symptomen för ett bett från vägglöss skilja sig från person till person. Vissa märker knappt att de har blivit bitna medan andra utvecklar en allergisk reaktion genom klåda och svullnad.

När 24Malmö tidigare pratade med Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län berättade han följande:

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Man kan inte bli av med vägglöss själv, utan det är viktigt att kontakta professionell skadedjursbekämpning om man upptäcker att man har vägglöss hemma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen

Så här mycket skräp slänger vi svenskar i toaletten varje år. "Onödig påfrestning på våra avlopp".

Matilda Larsson

Kl.15:55, 15 november, 2017

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen
Foto: Creative Commons.

Ordet fultorka betyder att torka sig själv, eller någon annan med något annat än toalettpapper efter toalettbesök, skriver NSVA.

Enligt en undersökning om fultorkarvanor som branschorganisationen Svenskt Vatten har gjort är hushållspapper den vanligaste fultorkningen i Sverige.

Enligt undersökningen spolar vi ner skräp motsvarande sju hushållspappersrullar per person och år.

Det innebär att med en befolkning på över tio miljoner, spolas det ner skräp motsvarande över 70 miljoner hushållspappersrullar varje år.

På andra plats kommer pappersnäsdukar. Våtservetter, servetter och pappershanddukar är några andra vanliga metoder som också används.

Det är Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, som vill uppmärksamma svenskarna inför Världstoalettdagen den 19 november.

– Från NSVA:s två största avloppsreningsverk Öresundsverket i Helsingborg och Lundåkraverket i Landskrona fraktas sammanlagt 300 ton fulspolat skräp i containrar varje år. Från Helsingborg går det en container i veckan, från Lundåkraverket en container i månaden, säger Pär Gustafsson, chef för avdelning avloppsrening på NSVA.

Den vanligaste anledningen till att det slängs annat papper än toalettpapper i toalettstolen är att toalettpappret är slut. Det löser vi oftast genom att fultorka oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten.

Istället menar NSVA att hushållspappret bör slängas i papperskorgen.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på våra avloppssystem eftersom det kan orsaka både stopp och översvämningar, säger Pär Gustafsson.

Det är inte bara fel sorts papper som slängs i toastolen.

– Vi hittar tyvärr alltifrån trasor och dambindor till kalsonger och hårbollar i våra pumpstationer. Våra drifttekniker får väldigt ofta larm om stopp vilket innebär att de måste åka ut och ta bort det som har orsakat stoppet, säger Per Gustafsson.

 

FaktaMer statistik från Svenskt vattens undersökning

Hälften (46 procent) av svenskarna har fultorkat sig.

Svensken fultorkar sig i snitt 2,11 gånger i månaden.

Vanligaste fultorkningen är hushållspapper.

Undersökningen visar att sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med.

En tredjedel av svenskarna känner inte till att hushållspapper inte löses upp i vatten som toalettpapper gör.

Svenskarna spolar ned våtservetter fyra (3,78) gånger i månaden. Detta är vanligare bland småbarnsföräldrar, där man spolar ned våtservetter 5,64 gånger i månaden.

Källa: NSVA.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Trelleborgs hetaste villor

Flera drömkåkar finns på veckans lista.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:54, 11 november, 2017

LISTA: Här är Trelleborgs hetaste villor
Foton från Hemnet.

ska%cc%88rmavbild-2017-11-09-kl-15-04-05Skolgatan, Anderslöv – 3 750 000 kronor
Hetast i Trelleborgs kommun den här veckan är ett parhus på 120 kvadratmeter. Men frågan är om inte den stora poolen och det stora trädäcket är det som lockar flest. 5 493 har tittat på den här villan.

Se annonsen här

 

7037017Ryttmästarevägen, Trelleborg – 2 595 000 kronor
Tvåa på veckans lista är ett nybyggt enplanshus på 105 kvadratmeter. Huset har tre sovrum och en öppen planlösning. 3 228 har tittat på den här villan.

Se annonsen här

 

bbd9a919-f5be-4875-a0eb-9aaf919555a7Gränsgatan, Trelleborg – 1 495 000 kronor
På plats tre hittar vi ytterligare ett parhus. Huset som är på 106 kvadratmeter är ett renoveringsobjekt med stor potential. 3 001 har tittat på den här listan.

Se annonsen här

 

sfdb892f86cc93c4d1b8c003dd40f1a6e77_870xVästra Värlingevägen, Skegrie – 6 495 000 kronor
Plats fyra går till ett boningshus som tidigare tillhörde Slättarps gård. Nu har det styckats av och säljs enskilt. Huset är på 267 kvadratmeter och är fullt med historisk charm. 2 929 har tittat på det här huset.

Se annonsen här

 

gislovs-strandvag-193_y1t8yz

Gislövs Strandväg, Gislöv – 2 795 000 kronor
Sist på veckans topplista är en familjevilla i Gislöv. Här är det närheten till vattnet, i dubbelbemärkelse, som lockar. Huset ligger när havet och har en pool på gården. 2 314 har tittat på den här villan.

Se annonsen här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Se upp: Gnagarinvasionen är här

Hål som är sex millimeter stora räcker för att djuren ska ta sig in hemma. "De knaprar på allt".

Matilda Larsson

Kl.07:11, 11 november, 2017

Se upp: Gnagarinvasionen är här
Foto: Pexels.

Under senhösten tar den naturliga födan slut för de möss som lever ute i naturen. Värme, mat och skydd lockar därför in mössen till våra hem, bilar och fritidshus.

Den risk som mössen utgör är framförallt att de tuggar sönder allt de kommer åt.

– De knaprar på allt. Det ligger i deras naturliga beteende. Deras tänder växer hela livet och därför måste de gnaga för att hålla dem vassa, säger Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län.

Bland annat kan mössen tugga av elkablar och diskmaskinslangar, vilket kan ställa till med kortslutningar och vattenläckor.

Möss kan ta sig in genom 6 millimeter stora hål, vilket är som diametern på en penna. Därför är det svårt att skydda sig, men det finns saker man kan göra själv.

– Se över ventilation och se till att det finns insektsgaller i metall. Kolla efter håligheter genom fasaden, säger Mikael Östh.

Ett annat tips är att ha gräset kortklippt längs husfasaden och att undvika buskar och klätterväxter nära fasaden.

– Möss har torgskräck, de tycker inte om stora öppna ytor. De är rädda för hot från ovan så därför minskar man risken för att de tar sig in genom att ta bort deras naturliga skydd nära fasaden, säger Mikael Östh.

Äger man en kompost, bör man också undvika att slänga mat där.

– Mat vill vi inte ha på en kompost. Det är ett smörgåsbord för mössen. Många lägger tyvärr både äggskal och kaffesump i komposten men de luktar ju gott och då drar det till sig mössen.

Mikael Östh tipsar även vad man kan göra om man äger fritidshus.

– Lämna inte för mycket torrvaror. Plocka undan pastan som håller till nästa år. Mössen känner doften och de springer dit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng