EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas superrecept på hamburgare

Emma Håkansson levererar ett nytt recept. Denna gång bjuder hon på en välsmakande burgare av högsta klass. Enkel att tillaga och fantastisk att äta.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:48, 8 oktober, 2017

Mästerkock-Emmas superrecept på hamburgare

Det finns tusentals olika varianter av burgare, tillbehör och smaksättningar. Emma hävdar att det blir allra godast när du håller själva burgaren så neutral som möjligt. Låt köttet, fisken, kycklingen, osten eller svampen tala för sig själv, salt och peppar brukar räcka. Satsa på smakrika tillbehör istället. Det man kan tänka på vid färs, överarbeta inte – fettet i färsen smälter av värmen från händerna och resultatet blir en gummiaktig konsistens. Dra istället sär färsen grovt och krydda med salt och peppar, forma till burgare med lätta händer. Ett hett tips är att alltid rosta bröden i torr panna eller eventuellt i smör, för att skapa en krispig yta och på så sätt få in ännu en textur i munnen.

Kycklingburgare med karamelliserad bbq-lök, avokadodressing och bacon. Hamburgare på mager kycklingfärs är både fräscht, gott och enkelt.

Du behöver (För fyra stycken burgare)
Burgare
600 g kycklingfärs
8 st skivor Frisco hot melt toast. Alt 4 st hamburgerbröd
Salt
Peppar
Olivolja

Karamelliserad bbq-lök
2 st gula lökar
1 msk olivolja
1 tsk kycklingfond
1 dl vatten
1,5 msk smoked paprikapulver
2,5 msk sirap
2 tsk vitvinsvinäger
1,5 krm salt
Alt 2 dl färdig bbq-sås

Avokadodressing
2 st avokado
2 msk mascarpone
1,5 tsk citronsaft
1,5 tsk salt

Tillbehör
Tomat
Sallad
Bacon

Gör så här
Börja med bbq-löken. Skär ut tunna lökringar med hjälp av en mandolin eller kniv. Hetta upp kastrull med olivolja. Stek löken mjuk, ca 5-7 min, rör runt hela tiden. Tillsätt resten av ingredienserna alternativt färdig bbq-sås. Låt småputtra på låg värme fram till servering.

Mosa avokado och ha i mascarpone, citronsaft och salt. Ställ kallt fram till servering.

Ta fram en stekpanna. Bre på lite smör på toast-skivorna. Stek bröden på medelvärme i ett par minuter på varje sida tills de fått en krispig och gyllene färg. Lägg åt sidan. Stek bacon.

Ta upp färsen och dela i fyra delar. Forma färsen till fyra stycken burgare. Överarbeta inte färsen. Blöt händerna om färsen fastnar på händerna. Salta och peppra. Stek i olivolja på medelvärme tills burgarna uppnått en temperatur på 70 °C.

Nu är det dags att servera! Bre på avokadodressing på toastskivorna, lägg på sallad, burgare, bbq-lök, tomat och bacon. Smaklig måltid!

För fler recept och idéer, besök emmasmatlagning instagram

image-1-2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet

Räddningstjänsten informerar.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:42, 13 december, 2017

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet
Foto: Arkiv.

Det är trevligt att fira Lucia men tänk på säkerheten.

Räddningstjänsten i östra Blekinge gick på Luciadagens morgon ut med några snabba förhållningsregler som det kan vara bra att tänka på när det ska firas med levande ljus.

-Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.

-Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria.

-Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna.

-Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.

-Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

– Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

Källa: Räddningstjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Presenteras av EON

Storsatsning ska leda till fler elbilar i Malmö

Hade du köpt en elbil om det fanns laddstolpar i parkeringshuset? För många är svaret ja, och därför tar nu Malmö ett jättekliv mot en grönare framtid genom att installera 80 laddpunkter runt om i staden.
– Många vill men kan inte välja en elbil, det vill vi förändra, säger Hassan Mahdi, fastighetsförvaltare på Parkering Malmö.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.21:30, 12 december, 2017

Storsatsning ska leda till fler elbilar i Malmö

Parkering Malmö och E.ON har ingått ett samarbete för att bygga ut den publika infrastrukturen för laddning av elfordon i staden. Sammanlagt kommer 80 laddpunkter att byggas fram till oktober 2018.
– Laddpunkterna kommer monteras i Parkering Malmös parkeringsanläggningar, och på olika markparkeringsytor runt om i Malmö, säger Hassan Mahdi, fastighetsförvaltare på Parkering Malmö.

Tillgången på laddplatser i Malmö har länge varit begränsad, samtidigt som elbilsinnehavet ökar.
– I Malmö finns för närvarande cirka 1 100 laddbara fordon och siffran ökar snabbare än riksgenomsnittet. Det är därför viktigt att infrastrukturutbyggnaden sker i samma takt och med vårt projekt så kommer Malmö att kunna hänga med i utvecklingstakten på fordonssidan, säger Karin Waldén, ansvarig för e-mobility på E.ON.

Hoppas fler ska köpa elbil
Samarbetet är grundat i Malmö stads övergripande ambition om att arbeta för en ekologisk och hållbar stad.
– Och vi ser detta som ett steg i den riktningen, säger Hassan Mahdi.

Han poängterar dock att fördelarna inte tar slut där. Snarare ligger den största fördelen i att kunna bygga upp en fungerande infrastruktur som malmöborna sedan har möjlighet att anpassa sig till.
– Jag har fått väldigt många frågor genom åren, både av privatpersoner och av företag, om var och hur många laddstolpar det finns tillgängliga. Man vill, men kan inte, skaffa elbilar. Nu hoppas vi att fler kan göra sina beställningar utan att oroa sig.

Det är framtiden
Avtalet med E.ON är stort ur ett svenskt perspektiv – att installera 80 laddpunkter innebär ett omfattande projekt.
– Vi börjar med fyra anläggningar nu, tre parkeringshus och en markyta. Under nästa år kommer sedan installationen av samtliga laddpunkter att vara färdig.

Projektet genomförs med stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivsprogram, och för Parkering Malmö stannar planerna på ett grönare Malmö inte här.
– Jag tror det kommer hända precis hur mycket som helst de kommande åren. Det finns många tankar. En sådan är att installera solceller på våra parkeringshus. Tanken att man ska kunna ladda sin bil från solenergi är jättehäftig. Det är framtiden, säger Hassan Mahdi.

Få en skräddarsydd laddlösning som passar ditt företag 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så gör du hälsosamt julgodis

Emelie Elmes bjuder på tre nyttiga varianter av julfavoriterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 9 december, 2017

Försöker du äta hälsosamt men gärna vill bjuda in till adventsfika? Eller letar du efter goda, nyttigare recept till godisbordet på julafton?

Här är tre godbitar jag verkligen njuter av. Och nej, de söta små bagarhänderna i sista filmen är inte mina. De är vår tvåårings!

LÄS MER: TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

Knäck

Ingredienser (cirka 45 st):
2 dl grädde
0,5-1 dl sötströ (beroende på hur söta knäck du vill ha)
1 dl agavesirap
Hackade mandlar

Såhär gör du: Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda och koka upp. Koka på låg värme i 20-25 min. Rör ofta. Häll i mandlarna i kastrullen och blanda. Häll upp i knäckformar. Konsistensen på dessa blir verkligen perfekt!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Choklad- och mintfudge

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
10 st dadlar
4 msk mandelsmör
några droppar pepparmintsarom
2 msk Kokosolja
1 dl kakao

Såhär gör du:  Mixa alltihop i en mixer. Klä en liten form (beroende på hur tjocka bitar du vill ha) med bakplåtspapper och häll i smeten. Skär i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylen.

Detta är något för chokladälskaren. Den blir inte jättesöt. Släng i lite vanilj, sötströ eller annat du gillar om du föredrar en sötare variant.

Personligen älskar jag den tydliga kakaosmaken när jag äter den och touchen av mint i eftersmaken. Våga experimentera fram ditt nya favoritrecept!

Chokladdoppade mandelmassekulor

Ingredienser (cirka 10 st):
2 dl Mandelmjöl
1 msk smält Kokosolja
1 msk Mandelsmör
¼ dl Agavesirap
50 g Mörk choklad med apelsinsmak
Rivet skal från en apelsin

Såhär gör du: Blanda mandelmjöl, kokosolja, mandelsmör och sirap. Rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kulorna till hälften i choklad och lägg på det rivna skalet direkt.

Dessa är mina absoluta favoriter! Så otroligt goda! Gillar du inte apelsin kan du välja choklad med en annan smak. Du kan riva skalet från en lime eller pudra kanel eller något annat på. Låt fantasin flöda!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”

Ljuvlig soppa - färgglad och värmande. Så kan man summera Emma Håkanssons senaste recept på den blodröda soppan.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:51, 3 december, 2017

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”
Foto: Privat

Rödbetor är en nyttig rotfrukt som finns att tillgå året om. Primören kännetecknas nog mest som ett tillbehör till vår klassiska pyttipanna, men som går att använda i mängder av olika rätter och former. Koka betan mjuk och servera med en klick smör, riv ner till vegetariska biffar, använd i smoothies eller laga Emmas ljuvliga rödbetssoppa!

Rödbetssoppa med chorizokrisp samt en kall chèvresås
– En färgglad och värmande soppa med krispigt chorizofräs som tillför hetta i rätten. Soppan toppas med en kall sås med osten chèvre, som är en klassisk smakkombination tillsammans med rödbetor.

Du behöver (4 portioner)
10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar

Chorizokrisp
2 st chorizokorvar
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin

Kall chèvresås
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt

Gör så här
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök. Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter. Häll på vatten och fond. Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.

Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet. Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått. Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då. Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.

Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Dags att servera! Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng