Rånaren var beväpnad med kebabkniv: ”Kunde satt den i vem som helst” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Knivrånaren

Rånaren var beväpnad med kebabkniv: ”Kunde satt den i vem som helst”

Polisen i Trelleborg kommenterar nu de dramatiska händelserna under tisdagen. "Med tanke på vad han precis hade gjort kunde han satt kniven i vem som helst. Vi visste att det här är en livsfarlig person" säger polisen.

Gabriel Almlöf

Kl.15:08, 13 september, 2017

Rånaren var beväpnad med kebabkniv: ”Kunde satt den i vem som helst”
Foto: Gabriel Almlöf

Polisen i Trelleborg har arbetat intensivt efter gårdagens händelser på en pizzeria på Nygatan samt vid Stortorget. Samtidigt börjar bilden att klarna kring gärningsmannen.

– Gärningsmannen är en polsk medborgare född 1981, som inte har någon koppling till varken pizzerian eller Trelleborg vad vi kan se. Vi tror att han bara varit i staden över dagen, säger polisens utredare Johanna Lissheim.

LÄS MER: Knivmannen rånade pizzerian innan han sköts

Mannen ska av okänd anledning gått in och rånat pizzerian. Men uppgifterna om att mannen ska haft med sig en machete stämmer inte, enligt polisen. Mannen ska istället tagit en kniv inne på pizzerian. Kniven används vanligtvis för att skära upp kebab.

– Kniven har ett brett blad och används för att skära kebabkött med. Efter rånet ska han ha blivit arg av någon anledning och slagit sönder fönstren. Det är för tidigt att säga om han gjorde sönder dem med kniven eller något annat tillhygge, säger Johanna Lissheim.

Ett vittne ska då ha kallat på polisen som snabbt kom till platsen för att lugna ner mannen. Mannen ska då ignorerat poliserna och rört sig mot Stortorget, fortfarande med kniven i handen.

– Han beter sig fullständigt nonchalant och fortsätter bara att gå. Han försöker inte springa på något sätt utan går lugnt bortåt. Till slut skjuter polisen ett varningsskott men han fortsätter att gå, då beslutar de att skjuta honom i benet, säger utredaren Anders Oxelbrand på Trelleborgspolisen och fortsätter.

– Med tanke på vad han precis hade gjort kan man starkt ifrågasätta hans psykiska tillstånd. Med tanke på att han hade ett vapen i hade han kunnat sätta den i vem som helst. Det är en livsfarlig person som vi har och göra med.

Misstänks han vara påverkad av några droger vid brottstillfället?
– Vi har tagit prover på gärningsmannen och vi misstänker att han var påverkad vid tillfället. Men vi har ännu inte fått något svar på den frågan, säger Johanna Lissheim.

Vad som fortfarande är oklart för polisen är vad mannen gjorde innan råntillfället. Därför är man nu intresserade av uppgifter från allmänheten. Framför allt vill polisen veta om mannen varit inblandad i några bråk tidigare under dagen.

Eventuella vittnesuppgifter lämnas till 114 14. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg

Trelleborgarna har kunnat parkera med P-skiva på de flesta platser i staden. Men nu har tekniska nämnden sagt ja till ett förslag som innebär att fler betalparkeringar i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:59, 21 maj, 2018

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg
Foto: Mujo Korach

Tekniska nämnden har sagt ja till ett förslag som innebär att parkeringen i centrum skulle bli avgiftsbelagd, något som Trelleborgs Allehanda först rapporterade om.

Om förslaget går igenom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle det inbringa mycket pengar till kommunens kassa. Enligt den rapport som nämnden fattat beslut efter, skulle kommunen få in mellan två och fyra miljoner kronor, genom att införa betalparkering.

Samtidigt har många trelleborgare yttrat sitt missnöje över förslaget då de menar att centrumhandeln skulle dö ut. I rapporten skriver tekniska förvaltningen att införandet av parkeringsavgifter tvärtemot kan öka antalet besökare i centrum.

”Många har uppfattningen att besökare överger centrum vid införande av parkeringsavgifter. Tidigare studier framhåller dock att införande av parkeringsavgifter i centrala lägen inte medför någon negativ inverkan på centrumhandeln. Införandet av parkeringsavgift kan istället ha en positiv inverkan på centrumhandeln. Detta eftersom det kan leda till en attraktivare och lugnare trafikmiljö i centrum med mindre söktrafik, emissioner och buller” står det i rapporten.

Om liggande förslag går igenom kommer dock den första timmen fortfarande vara gratis. Priserna planeras ligga mellan 4-6 kronor per timme, beroende på hur nära centrum man parkerar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”

Räddningstjänsten kunde snabbt avfärda utsläppet innan det blev omfattande.

Filip Edvardsson

Kl.08:02, 20 maj, 2018

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”
Foto: Larm-Soderhamn / MostPhotos

På söndagsmorgonen kom ett larm om ett farligt utsläpp vid Gislövs Läge i Trelleborg.

När räddningstjänsten visade det sig handla om koldioxid som läckte från en tank.

– De höll på att fylla på tuber med koldioxid och när de gjorde det fastnade en ventil. Då läckte det ut koldioxid. Men vi kom till platsen och stängde ventilen, så det var ingen fara, berättar Håkan Månsson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Ingen person kom till skada vid utsläppet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet

Under fredagen åtalades mannen.

Mattis Andersson

Kl.14:04, 19 maj, 2018

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet
Foto: Arkiv

Vid Ystads tingsrätt åtalades under fredagen en man, 28 år gammal, på tre punkter.

Enligt åtalet ska 28-åringen kört bil när han haft narkotika i blodet, samt haft 2,8 gram cannabis med sig. Han har inte heller haft tillåtelse att köra bil.

Därför åtalas mannen nu för grov olovlig körning, rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Händelsen ska ha ägt rum den 12 april 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbetslösheten minskar i Trelleborg

Arbetslösheten minskar i så väl Trelleborg som hela Skåne.

Gabriel Almlöf

Kl.08:05, 19 maj, 2018

Arbetslösheten minskar i Trelleborg
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen sjunker arbetslösheten i alla grupper i samhället i Skåne. 2000 personer färre var enligt de färska siffrorna utan jobb i Skåne i april jämfört med samma period förra året.

9,3 procent var i april inskrivna som arbetslösa i Skåne. Samma månad förra året låg den siffran på 9,8 procent.

– Vi ser att arbetslösheten sjunker stadigt bland både inrikes och utrikes födda och det går allt bättre för nyanlända. Subventionerade anställningar som nystartsjobb och extratjänster är viktiga vägar in på arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige och saknar tillräcklig utbildning eller eget kontaktnät, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Samtidigt är det fler arbetslösa i Skåne jämfört med rikssnittet och allra högst är arbetslösheten i Malmö med 13,8 procent. Minst arbetslösa finns i Lomma med 3,2 procent. I Trelleborg är den siffran 7,7 procent, en minskning med 0,7 procent jämfört med samma tid i fjol.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng