Biorecension: ”Det” med Bill Skarsgård i huvudrollen

”Det” är den bästa Stephen King-filmatisering på länge.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:35, 13 september, 2017

Biorecension: ”Det” med Bill Skarsgård i huvudrollen
Foto: Pressbild

Det är svårt att veta vad som ges med en Stephen King-filmatisering. Det kan vara alldeles mästerligt, som Stanley Kubricks ”The Shining”, Rob Reiners ”Stand by Me” och Brian De Palmas ”Carrie”. Det kan också vara som ett magplask, vilket årets ”The Dark Tower” tyvärr blev. Kings ”Det” filmatiserades första gången 1990 som en miniserie i två delar, mest minnesvärd för Tim Currys ikoniska rolltolkning av clownen Pennywise. Resten? Som ett magplask.

Inom skräckfilmsgenren förekommer det ofta scenpartier med svag dialog mellan ännu svagare karaktärer. När dessa sekvenser, som ska föra handlingen framåt, misslyckas kan inte nyckelscenerna, som ska skämma skiten ur oss, bära en hel film.

Med detta sagt är det därför intressant att se hur filmmediet inom genren har utvecklats de senaste åren och återigen börjat leverera. Conjuring, Don’t Breath och Get Out är några utmärkta exempel på bra skräckfilmer, som inte hafsats fram i regi- och manusarbetet. Det anno 2017 kan ställa sig i raden till dessa titlar.

Historien är förflyttad från 1950-talet fram till 1989, ett smart val. Ännu smartare var att låta ungdomarna få ett större fokus. Det är sju stycken av dem, sex pojkar och en flicka, som utmärkt porträtteras både som enskilda individer och grupp – ”loserklubben”. De lever i den lilla staden Derry, ett samhälle med en tragisk stadshistoria. Dessutom har det under den senaste tiden börjat försvinna barn. Den senaste i raden är sexåriga Georgie, som leker med sin pappersbåt i regnvattnet när han blir neddragen i en avloppsbrunn av en skrämmande clown vid namn Pennywise (Bill Skarsgård).

Georgies storebror vägrar accepterar att brodern bara är borta och tillbringar sommarlovet med sina vänner i ”loserklubben” åt att hitta honom. Ensamma är de alla lätta byten för Pennywise, men tillsammans utgör de ett hot.

Är du ett fan av Netflix TV-serie ”Stranger Things” kommer du att älska den här filmen. Faktum är att skaparna bakom serien har låtit inspireras av 90-tals versionen av ”Det”. Bill Skarsgård är rena rama mardrömmen och gör sin roll helt lysande. Effekterna är läckra och de handlingsbärande scenerna tillför verkligen något. Dessutom är det stundtals riktigt roligt.

Tyvärr blir det lite för mycket tårta på tårta av skräcksekvenserna. I filmens mitt blir dramaturgin väl uppenbar för oss – vi vet vad som komma skall. Detta eftersom varje karaktär i ”loserklubben” skall ha sitt unika möten med Pennywise, vilket nästan pressas in i denna del. Trots att filmatiseringen bygger på en omfattande roman, borde detta parti ha klippts ner. Några sidospår hade kunnat berättats mellan raderna så att säga. Konsekvensen av den flitiga exponeringen med Pennywise gör att man är lite mätt i filmens final.

Årets filmversion berättar bara den första delen av Kings roman. Det kommer med andra ord en uppföljare inom kort – den ser vi fram emot.

Betyg: 

ft_betyg_4 film betyg

Recensionen är skriven av våra bloggar på Filmtopp.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Programledaren skämtar om Söderslätt i direktsändning

När Skurupsbon Helena Kolhäger fick komma till Nyhetsmorgon för att skrapa triss passade programledaren på att dra en egen variant av den klassiska sloganen "When in Europe, don't miss Skurup".

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.12:56, 15 september, 2017

Programledaren skämtar om Söderslätt i direktsändning

Under torsdagsmorgonen fick Helena Kolhäger från Skurup skrapa triss i TV4:s nyhetsmorgon. Programledarna Steffo Törnqvist och Jenny Strömstedt hade koll på Skurups välkända slogan ”When in Europe, don’t miss Skurup”.

När trisskraparen berättade att hon arbetade i en blomsterbutik i Skurup så skapade Steffo Törnqvist sin egen variant av sloganen.

– When you go to Skurup stan, don’t miss to köpa a tulpan, sa programledaren och fnissade åt sig själv.

Själva trisskrapandet resulterade i 100 000 kronor för Helena Kolhäger. Vinstpengarna kommer gå till lite extra lyx i vardagen för familjen.

– Vi får se exakt vad det blir men vi ska unna oss något vi inte brukar, sa trissvinnaren i sändningen.

Se klippet här

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De tävlar i nya säsongen av ”På spåret”

I dag presenterade SVT säsongens tävlande i frågesportsprogrammet. Här är årets deltagare.

Mia Martelleur

Kl.14:09, 14 september, 2017

De tävlar i nya säsongen av ”På spåret”
Frågesportsprogrammet leds som vanligt av Kristian Luuk med Fredrik Lindström som domare. Pressbild: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Det är dags för den 28:e säsongen av succé-programmet och i ett direktsänt videoklipp på På spårets Facebooksida presenterades i dag årets tävlande.

Fjolårsvinnarna Johan Hilton och Kristin Lundell gör comeback liksom Sigge Eklund och Malou von Sivers. Bland de nya deltagarna finns bland annat tidigare skidåkaren och OS-medaljören Johan Olsson, komikern Josefin Johansson och radioprofilen Johar Bendjelloul. 

Här är årets deltagare: 

  • Josefin Johansson och Johar Bendjelloul
  • Kristin Lundell och Johan Hilton
  • Ronny Svensson och Anne-Lie Rydé
  • Peter Magnusson och Martina Haag
  • Marianne Ahrne och Anders Johansson
  • Malou von Sivers och Sigge Eklund
  • Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind
  • Johan Olsson och Denise Rudberg
  • Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin

Årets säsong har premiär i SVT 1 den 8 december.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Com Hem och Discovery överens – kanalerna kommer tillbaka

Konflikten mellan Com Hem och Discovery är över.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.19:58, 13 september, 2017

Com Hem och Discovery överens – kanalerna kommer tillbaka
Foto: Pixabay

Under onsdagen meddelade Com Hem och Discovery att man kommit överens om ett nytt avtal. Det innebär att de hushåll som har Com Hem och Boxer kommer kunna titta på Kanal 5, Kanal 9, Discovery Channel och Discoverys övriga kanaler igen.

– Vi är glada över att ha nått fram till ett avtal med ComHem/Boxer under de senaste timmarna. Det här avtalet är bra för oss, för svensk innehållsindustri och för ComHem/Boxer – men framförallt är det bra för tittarna, säger Henriette Zeuchner, VD för Discovery Networks Sweden i ett pressmeddelande.

 

Kanalerna har varit nedsläckta för kunder med Com Hem sedan den 1 september. Totalt ska drygt 4,5 miljoner personer ha berörts av konflikten. Tack vare det nya avtalet kommer kanalerna snarast bli möjliga att se igen.

– Vi ber våra kunder om ursäkt för att de har drabbats av vår och Discoverys oförmåga att komma överens och vi tackar våra kunder för det tålamod de visat under denna tid. Det var första gången under Com Hems mer än 30 åriga historia som vi drabbats av en sådan här konflikt. Naturligtvis kommer vi att göra vad vi kan för att undvika att hamna i en liknande situation igen och vi beklagar att det tog så lång tid att nå en lösning som var bra för våra kunder, säger Anders Nilsson, VD på Com Hem i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tio nya bilträffar till Smygehamn 2018

Smyge är redan för känt för sina bilträffar. Men nästa år utökas dem rejält.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:28, 10 september, 2017

Tio nya bilträffar till Smygehamn 2018
Foto: Gabriel Almlöf

Nästa år kommer motorentusiasterna ta över Smygehamn ännu mer. Det berättar Bo-Göran Andersson som nu arbetar med att med att anordna hela tio träffar i Smyge, under sommaren 2018.

– Vi kommer att köra tio torsdagar mellan 10 maj och 13 september. Det blir en motorträff där vi bjuder in hotrods, jänkarbilar och lite standardbilar. Vi kommer även gå ut och bjuda in racerbåtar och speedbåtar som kan lägga sig i hamnen, säger Bo-Göran Andersson.

Det genomförs redan tre stycken träffar med Motorhistoriska klubben på Smygehuk per sommar, men nu hoppas BG på ett samarbete där man tillsammans kan skapa ännu större motorevenemang.

– Jag hoppas vi kan inleda ett bra samarbete med dem på något sätt. Det innebär att vi kan ha hela Smyge öppet för motorentusiaster och besökarna kan gå mellan evenemangen vid magasinet och i hamnen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Duon skapar en färgsprakande utställning mot cancer

I sin nya konstutställning vill Fallondrin förena nytta med nöje. I helgen säljer de konst, samtidigt som de skänker tavlor till personer som kämpar mot cancer.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:32, 8 september, 2017

Duon skapar en färgsprakande utställning mot cancer
Fallondrin ställer ut konst på Sydkusten at Pilehill. Foto: Fallondrin

I helgen anordnas en utställning på Sydkusten at Pillehill. Det är konstduon Fallondrin som ska ställa ut sin färgstarka konst i de lantliga miljöerna. Konstutställningen görs dels för att visa upp duons nya kollektion, men framför allt för att kunna donera konst till personer som kämpar mot cancer över hela Sverige.

– För varje konstverk vi säljer kommer vi att donera ett konstverk till någon som kämpar mot cancer.

– För varje konstverk vi säljer kommer vi att donera ett konstverk till någon som kämpar mot cancer. Vi hade en utställning under sommaren som gick jättebra, så nästa vecka åker jag upp till Stockholm för att donera sex konstverkKimberley Ahlström som driver Fallondrin tillsammans med Frida Palovaara.

046a066a6dc1727b5bb8d88db606d22d-e1499348906101-1024x575
Kimberley Ahlström är en av konstnärerna i duon Fallondrin.

Även om lokalen ligger en bit från staden hoppas hon nu att trelleborgarna är redo för en konstutflykt.

– Jag har goda förhoppningar inför utställningen. Jag vill att konstverken ska hitta nya hem och sprida glädje och färg i folks hem, samtidigt som vi tillsammans kan ge lite glädje till de sjuka. Man kan förvänta sig en färgsprakande utställning med massa glädje, säger Kimberley Ahlström.

Vernissaget pågår mellan 13-16 på Sydkusten at Pilehill.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng