GLÄDJEBESKEDET: Trelleborg får en ny festival

Danmark kommer nästa år att få tillbaka en liten bit av Trelleborg. För 24Trelleborg avslöjar arrangören att det finns långt gångna planer på att starta en dansk festival i staden.

Gabriel Almlöf

Kl.20:05, 31 augusti, 2017

GLÄDJEBESKEDET: Trelleborg får en ny festival
Arrangören drömmer om att få danska stjärnan Rasmus Seebach till Trelleborg. Foto: Bildbyrån/Commons

Eldsjälen Bo-Göran ”BG” Andersson vill utveckla evenemangsutbudet i Trelleborg. Till 24Trelleborg avslöjar han att det finns långt gångna planer på en ny festival i kommunen nästa år.

Festivalen som har arbetsnamnet ”Kom så hygger vi oss” är en helt danskinspirerad festival. Nu satsar man på att få in Gasoline-sångaren Kim Larsen och den danska popsångaren Rasmus Seebach som största musikakter. Den senare av dem är ett namn som egentligen är ekonomiskt orimligt för en stad som Trelleborg. Men då finns det ett ess i rockärmen.

– Jag var bekant med hans pappa Tommy, som tyvärr är avliden sedan några år tillbaka. Jag håller på och ser med Rasmus om vi kan få honom att komma över. Annars är det en otroligt dyr artist i dag, han är väldigt het i stort sett hela världen. Vi får se, vi jobbar på det och hoppas att det ska kunna funka, säger Bo-Göran ”BG” Andersson.

Förutom danska artister ska festivalen även servera dansk mat. Exakt datum för festivalen är inte officiellt nuläget, men målet är att den ska ske under 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Trelleborgsungdomar och afrikanska artister bjöd på en magisk show

För första gången någonsin besökte konserten March for Love Trelleborg. Det blev en mycket vacker konsert i Söderslättshallen.

Gabriel Almlöf

Kl.20:15, 20 mars, 2018

Under tisdagskvällen hölls den stora konserten Marching for Love i Söderslättshallen. Elever från Trelleborg med omnejd skapade en stor kör som sjöng tillsammans med artister från Sydafrika.

Konserterna görs för att skapa en kulturell mötesplats och för att öka ungdomarnas självkänsla. Tillsammans med artisterna skapade ungdomarna en magisk stämning i Söderslättshallen. Konserterna görs även för att samla in pengar till Star for Lifes arbete med ungdomar i Sydafrika.

LÄS MER: Stor välgörenhetskonsert anordnas i Trelleborg

– Även om det finns många skillnader mellan skolungdomars förutsättningar i Sverige och Sydafrika så finns det även likheter och det är oerhört viktigt att ge ungdomar hopp och framtidstro, säger Thandiwe Mazibuko, som arbetar som musikcoach för Star for Life, både i Sydafrika och i Sverige.

Se ett inslag från konserten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska barnen få sätta färg på Trelleborg

I påsk kommer konsten att stå i fokus i Trelleborg. Nu hoppas Citysamverkan på att många barn vill hjälpa till med att sätta färg på Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.14:12, 18 mars, 2018

Nu ska barnen få sätta färg på Trelleborg
Frida Borgström på Folkuniversitetet och konstnären Kimberley Ahlström hjälper till med projektet.

Under påskveckan kommer Trelleborg att fyllas med färg. Citysamverkan ska göra staden blå för att hylla stadens fotbollsklubb Trelleborgs FF. Men nu står det klart att även barnen i Trelleborg får en viktig roll. Under veckan kommer påsklovslediga barn att måla teckningar som ska sättas upp i staden.

– Vi hoppas att så många barn som möjligt vill vara med och sätta lite mer färg på Trelleborg. Jag hoppas också att många förskolor vill skapa sina bidrag veckan innan påsk, säger Lotta Wahlqvist på Citysamverkan i Trelleborg.

Projektet gör Citysamverkan tillsammans med Folkuniversitetet och konstnärerna Kimberley Ahlström. Målningarna ska sedan bli till en utställning för allmän beskådan.

– Om det blir vacker väder kommer vi sätta upp alla målningarna i Stadsparken under påskafton, annars så kommer vi att fixa en lokal, säger Lotta Wahlqvist.

Workshopen på Folkuniversitetet är den 26 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor musikfest stundar i Söderslättshallen

På tisdag kommer den färgsprakande konserten Marching for Love till Trelleborg. 300 ungdomar från Trelleborg med omnejd ska sjunga med svenska och sydafrikanska artister.

Gabriel Almlöf

Kl.18:40, 17 mars, 2018

Stor musikfest stundar i Söderslättshallen
Marching for love kommer till Trelleborg den 20:e mars. Foto: Pressbild

Trelleborgarna är inte särskilt bortskämda när det kommer till storslagna konserter. Men på tisdag den 20 mars kommer musikgalan Marching for Love till Söderslättshallen. Artister från både Sverige och Sydafrika kommer att bjuda på en färgsprakande show, tillsammans med 300 ungdomar från Trelleborg.

Artister under konserten i Trelleborg blir Mollie Minott, Triple & Touch, Thandiwe Mazibuko och Star Choir South Africa.

– Det ska bli fantastiskt roligt för oss att komma till Trelleborg och jag vet att vår dag tillsammans med skoleleverna kommer att ge många nya möten, musikupplevelser och en hel del framtidstro, både hos dem som är med och sjunger, men även för dem som kommer och lyssnar på konserten, säger Ken Wennerholm i Triple & Touch.

Marching for Love arrangeras av Star for Life och alla biljettintäkterna går till deras arbete i södra Afrika.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Trelleborgsartisten släpper ny låt

Artisten Boris Jelic har släppt en ny låt. "Låten känns superviktig och väldigt relevant i dagens samhälle" säger han till 24Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.14:55, 17 mars, 2018

24Trelleborg har tidigare skrivit om artisten Boris Jelic och hans unika musikstil ”gay hip hop”. Nu har den Trelleborgsfödde artisten släppt en ny låt i genren. Låten heter Freedom och beskrivs som en låt som handlar om att gå sin egen väg.

– Freedom för mig betyder allt. Både låten och själva ordet då jag alltid varit besatt av frihet. Jag vill kunna leva det liv som jag vill, utan att något håller mig tillbaka. Låten är superviktig och väldigt relevant i dagens samhälle, då inte många som har den friheten som jag har. Därför vill jag inspirera och uppmana andra att leva det liv de vill leva, speciellt LGBTQ personer, säger Boris Jelic och fortsätter.

LÄS MER: Trelleborgaren ska på Europaturné med sin helt egna genre

– Mitt mål är min musik ska inspirera andra och att dela med mig av mitt liv. Jag har själv ”been through hell and back” och vill visa att det alltid finns hopp, så länge man tror på sig själv och jobbar hårt för det man brinner för. Man ska aldrig låta någon stoppa en från att göra det man vill.

Lyssna på låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny unik app ska guida till Trelleborgs konstverk

En ny app ska locka ut trelleborgarna och turisterna på konstvandringar. Med hjälp av 3D-teknik kommer åskådarna att lära mer om stadens konstverk.

Gabriel Almlöf

Kl.15:06, 13 mars, 2018

Ny unik app ska guida till Trelleborgs konstverk
Jesper Alsed visar appens 3D funktion. Foto: Gabriel Almlöf

I Trelleborgs kommun finns det en stor mängd konstverk. Men det är inte alla som tittar på dem eller ens tänker på deras historia och bakgrund. Det vill Greta och Johan Kocks Stiftelser ändra på. 

Sedan tidigare har man lanserat en broschyr om Trelleborgs konstverk. Men nu går man ett steg extra och gör sin första mobilapplikation för konstvandring.

– Vi har skänkt en hel del konstverk som finns på olika platser i Trelleborg. Men så klart vill vi att så många som möjligt ska komma och titta på konstverken. Då tycker vi att det här är ett mycket bra steg i den riktningen och vi är jättenöjda med resultatet, säger Jan Mårtensson som arbetar för stiftelsen.

Jesper Alsed från Usinde har skapat appen på uppdrag av Arén AB.

Jesper Alsed har skapat appen. 

I den nya appen så kommer användaren att kunna ta till sig information om konstverken både via text och ljud. Ett 20-tal av konstverken finns även i 3D format för att åskådaren ska kunna se alla detaljer av verken.

– Vi vet att flera kommuner har olika typer av appar för konstverk. Men just att vi kan erbjuda 3D är något som är unikt för Trelleborg. Det är vi väldigt stolta över, säger Eva Arén på Arkitektkontor Arén AB som stått för designen.

Varför har det varit så viktigt för er att ha med 3D i den här appen?
– Man får en annan förståelse för konsten och man kan se detaljer i telefonen som inte alltid är lätta att se på plats. Ett exempel är verket ”Nästan halvvägs” på Algatan. Det är väldigt svårt att se detaljerna när du står marken. Men med hjälp av 3D-visualiseringen i appen får du ett annat synsätt.

Konstverket "Nästan halvvägs" i 3D format.

Konstverket ”Nästan halvvägs” i 3D format.

Nu hoppas man på att appen kommer locka fler till att ge sig ut på någon av stadens tre konstvandringar.

– Vi vill så klart att fler går ut och tittar på konstverken. Jag tror att det här är ett bra sätt att locka en yngre målgrupp, samtidigt som gör vi något nytt och kul även för de som redan är konstintresserade, säger Eva Arén.

Appen Konstvandring i Trelleborg kommer att släppas den 20 mars för både IOS och Android. På museet kommer man att ha stor release där man kommer visa hur man ska använda appen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng