11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige

Globala snabbmatskedjor som satsar på allt från munkar till pizza vill etablera sig i Sverige.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:44, 12 augusti, 2017

11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige
Foto: Montage/Creative Commons

Den svenska marknaden är attraktiv för flera globala franchisekedjor och antalet har vuxit enormt de senaste 20 åren. Men det finns många som inte kommit till Sverige – ännu.

Veckans Affärer har pratat med Franchise Group, som listat elva franchisekedjor som vill etablera sig i Sverige.

”Sverige är en intressant marknad, speciellt om man vill testa sitt koncept för att ta sig ut på den Europeiska marknaden”, uppger Franchise Group till VA.

Dairy Queen – Glasskedjan, förkortad DQ, öppnade sin första restaurang 1940 och serverar glass, milkshake och annan snabbmat.

Donut King – En australiensisk kedja som är specialister på munkar. Har även milkshake och smoothies.

Denny’s – Kedja finns världen över och har restauranger i amerikanskt diner-koncept. Har öppet dygnet runt och serverar bland annat pannkakor, omeletter och hamburgare.

Gloria Jean’s Coffees – Cafékedja med över 400 caféer som öppnade 1979 i Chicago i USA.

Bagel Corner – Har funnits sedan 2011 och serverar bagels till bra priser på snabb tid.

La Cure Gourmande – För den sin gillar sötsaker kan denna kedja bli en favorit. Har kakor, choklad och andra sötsaker.

Pizza Capers – Har funnits i drygt 20 år och har restaurangen över hela Australien. Kedjan säljer pizza, pasta, sallad och efterrätter.

Punjab Grill – En av de mindre kedjorna på listan. Bildades 2001 och serverar fine dining Sikh-mat.

Michel’s Patisserie – Är den största konditorikedjan i Australien och har över 300 enheter. Säljer 36 miljoner koppar kaffe och 9,5 miljoner tårtbitar per år.

Crust Gourmet Pizza Bar – Ytterligare en pizzakedja. Är stora i Australien och serverar ”boutique style”-pizzor med mat i fokus.

Brumby’s Bakery – Satsar på hembakade produkter. Satar mycket på att göra bröd på högkvalitativa ingredienser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prylarna som säljer bäst på nätet just nu

Dessa prylar kan du tjäna en extra peng på under hösten.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.18:02, 23 september, 2017

Prylarna som säljer bäst på nätet just nu
Foto: Pixabay

Har du massa prylar liggandes hemma som inte kommer till användning? Då är det kanske dags att göra dig av med dem. Genom att sälja dina prylar istället för att kasta dem kan du spara en slant och samtidigt vara miljövänlig.

– Det märks verkligen att svenskarna ser alltmer positivt på att köpa och sälja second hand. Varje dag byter drygt 4 400 secondhand-plagg garderob på Tradera och försäljningen av second hand-mode har ökat med 34 % på två år, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera till Leva & Bo.

Något som är värt tänka på när du ska sälja dina saker är att gå efter säsong. Just nu går till exempel försäljningen av kappor och kängor extra bra.

Förutom höstkläder är det även högsäsong för försäljning av båttillbehör. Det är nämligen dags att plocka upp båtarna ur vattnet och många är därför ute efter släp till sina båtar, skriver Leva & Bo.

Även elektronik går bra att sälja – och köpa för en billig peng – under den här tiden. Iphone har till exempel nyligen släppt nya produkter och då är många ivriga med att göra sig av med sina gamla mobiltelefoner.

Sammanfattningsvis kan man säga att det som säljer bäst just nu är det som det är säsong för. Till exempel går barnens regnjackor, stövlar och höstskor åt på nätet. Även vitvaror, biljetter och cyklar säljer bra under hösten.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stark tillväxt i Trelleborg – tack vare grannkommunerna

Trelleborg ska tacka Pågatågen och grannkommunerna för god tillväxt. Det menar en ny rapport.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.12:01, 23 september, 2017

Stark tillväxt i Trelleborg – tack vare grannkommunerna
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Tillväxten är god i Trelleborg, främst tack vare draghjälpen från grannkommunerna. Så lyder bedömningen i undersökningen Sydsvenska Gasellkommuner. 

– Analysen visar att kommunerna har olika förutsättningar och befinner sig i olika utvecklingsfaser sett ur ett tillväxtperspektiv. Det innebär att en och samma utvecklingsstrategi inte passar alla kommuner. Istället bör man titta på kommunernas olika strukturer och studera vilka mönster som framträder, säger Britt Andresen, chefanalytiker på det dansk-svenska kunskapscentret Øresundsinstituttet.

Av de elva städerna får Lund, Landskrona och Trelleborg mest draghjälp från de kringliggande städerna, menar undersökningen.

– De olika orterna får olika stor draghjälp från kringliggande städer. Det gäller att ta tillvara sina specifika möjligheter och se vilka komplement den egna orten är i behov av för fortsatt tillväxt, snarare än att fokusera på konkurrens om arbetskraft och ökad inflyttning, säger Anna Wiking.

En stor förklaring till tillväxten är Pågatågen menar institutet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Folkfest när Kjell & Company öppnade upp dörrarna

Det var stort tryck på Algatan när Kjell och Company öppnade sin efterlängtade butik i staden.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.11:59, 22 september, 2017

Under fredagen öppnade Kjell & Company sin nya butik i Trelleborg. Butiken skulle egentligen öppna till årskiftet men på grund av förseningar i andra projekt fick bolaget möjlighet att öppna tidigare i Trelleborg.

Det gjorde att trelleborgarna bjöds på en ännu större fest. Butiken i Trelleborg var kedjans 100:e butik i Sverige. Köerna slingrade sig långa och det var tydligt att många hade längtat efter butiken.

Se bilder i bildspelet nedan: 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jysk har öppnat upp portarna i Trelleborg

Möbelbutiken Jysk har växlat upp i Trelleborg. Under torsdagen öppnade man en dubbelt så stor butik jämfört med den tidigare i staden.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:01, 21 september, 2017

Jysk har öppnat upp portarna i Trelleborg
Jysk har öppnat sin nya butik i Trelleborg. Foto: Gabriel Almlöf

Under torsdagen öppnade Jysk upp sin nya butik vid Hedvägens handelsområde. Under de första timmarna strömmade kunderna in till den nya butiken och personalen fick arbeta hårt. Många var glada över att ha bytt den gamla lokalen mot en ny, inte minst butikschefen Pia Fridsten.

– Vi har nu fått en mycket större lokal och betydligt bättre parkeringsytor. Den här butiken är dubbelt så stor som den förra vi hade. Det innebär att vi kan ha fler varor uppmonterade och det blir en bättre miljö för kunderna, säger hon.

Under öppningsdagen letade många efter sängar, madrasser och möbler i butiken. Förhoppningen är nu att fler ska hitta till kedjan, tack vare det nya läget.

– Vi har drömt om den här flytten i flera år. Tidigare var det många som missade oss för att vi låg lite avskilt. Nu är det omöjligt att missa Jysk, säger Pia Fridsten med ett leende.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalerna ekar tomt i Trelleborg – positivt menar Citysamverkan

Flera av Trelleborgs största butikslokaler står tomma längst gågatan. En möjlighet till att fler stora kedjor kan till komma staden, menar Citysamverkans ordförande Ulf Bingsgård.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:03, 19 september, 2017

Lokalerna ekar tomt i Trelleborg – positivt menar Citysamverkan
Foto: Gabriel Almlöf

På Algatan och CB Friisgatan gapar fortfarande många lokaler tomma. Under en promenad längst gatorna finner man flera stora butiker som står tomma i nuläget eller som kommer bli tomma snart.

Det rör sig om Lekias gamla lokal på Algatan som fortfarande står öde. Inne i Valengallerian har Glitter annonserat att man kommer stänga igen och på andra våning finns en tom lokal som senast användes som utställningslokal till arkitekttävlingen Kuststad 2025.

På CB Friisgatan står Punjab Tandooris gamla lokal tom och längre ner på Algatan är både Studio MC och Söderslätts Bok och Pappers gamla lokaler tomma efter att båda flyttat till mindre lokaler på samma gata.

Stadens största butikslokal, som tillhörde gamla Åhlens, är på väg att fyllas i och med att H&M Home öppnar våren 2018. Dock innebär det att H&M kommer lämna sin nuvarande lokal inne i Valengallerian.

Men att flera stora lokaler står tomma i Trelleborg behöver inte ses som något negativt, menar Citysamverkans ordförande Ulf Bingsgård. För att få in stora etablerade kedjor måste det också finnas lediga lokaler.

– Det är klart att om en lokal står tom under väldigt långt tid så är det ett problem. Men än så länge tycker jag inte de har varit tomma särskilt länge. Talar man med de stora företagen så behöver de ett visst antal kvadratmeter för att vilja göra sin etablering och då är det viktigt att vi har lokaler som kan uppfylla deras krav. I annat fall gör man ingen etablering, säger att han och menar att det finns intresse för att etablera sig i Trelleborg.

– Jag vet via kontakter att det finns intressenter till vissa av lokalerna, men förhandlingarna tar tid. Jag tror det diskuterades om H&M Home i över ett år innan det blev klart.

Samtidigt finns det ljusglimtar. Kjell och Company öppnar sin nya butik på fredag och så sent som den 1 september öppnade Synoptik en ny butik inne i Valengallerian.

Valenchefen Per Karlsson har även gett ledtrådar om att nya restauranger är på väg in till Valen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng