Förre TFF-kaptenen gör comeback – i division 6

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:11, 11 augusti, 2017

Förre TFF-kaptenen gör comeback – i division 6
Peter Abelsson i TFF-tröjan. Foto: Bildbyrån

Efter tio säsonger och närmare 300 matcher i TFF-tröjan avslutade Peter Abelsson karriären. Nu gör han comeback – i division 6.

Den numera 40-årige Abelsson gör comeback i moderklubben Flerohopps GoIF.

Abelsson fick en plats i mittlåset när tidernas TFF-elva röstades fram för ett par år sedan och var under flera säsonger kapten. Nu blir det alltså spel i division 6.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Syskonen Harletun spås en lysande framtid: ”Enorm potential”

Hårt jobb, en vilja av stål och en familj som lever för fotbollen. Det är receptet bakom familjen Harletuns succé. Alla tre barnen tillhör svenska elitklubbar och spås en lysande framtid.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.21:01, 24 september, 2017

Syskonen Harletun spås en lysande framtid: ”Enorm potential”
Cassandra, Kasper och Kevin Harletun är alla talanger i fotboll. Foto: Gabriel Almlöf

Det finns en möjlighet att landslagen i framtiden kommer att domineras av en familj från Trelleborg. Syskonen Cassandra, Kasper och Kevin Harletun är alla stora talanger i fotboll.

De är alla fostrade i Trelleborgs klubbar men ingen har valt att fortsätta sin elitsatsning i hemstaden. Istället bar det iväg till fotbollsakademin i Malmö från tidig ålder. Nu är Cassandra Harletun ung lovande forward i FC Rosengård. Kevin Harletun spelar anfallare i Malmö FF, och mittbacken Kasper har valt att spela för Helsingborgs IF.

– Alla tre har en enorm potential och jag tror att de kan gå riktigt långt. Cassandra och Kevin spelar redan i landslaget. Kasper hör hemma där och jag tror han kommer dit inom en snar framtid, säger barnens pappa Henrik Harletun.

Både han och mamman Anna har spelat fotboll på hög nivå. Henrik spelade i det som i dag kallas för Superettan, och har även spelat mot lag som PSG och Everton under sin karriär. Anna tackade nej till spel i Malmö FF och spelade istället i Trelleborgs damlag.

– Talangen kommer nog från föräldrarna. Sedan är det är jätteviktigt att man får stöttning hemifrån i sin satsning. Jag tror många vill satsa på fotbollen men känner inte ett så starkt stöd hemifrån. Det är jätteviktigt att vi får det, säger Cassandra Harletun.

Äldsta brodern Kevin fastnade för fotbollen tidigt. Han spelade dagligen med sina vänner och när tvillingarna Cassandra och Kasper föddes gick de i samma mönster. Pappa Henrik såg tidigt att samtliga barn hade en stor fotbollstalang och beslutade sig för att göra allt för att stötta deras karriärer.

Barnen kom in på fotbollsakademin i Malmö och sedan dess har alla utvecklats i en snabb takt.

harletunkasper
Kasper Harletun räddar bollen på mållinjen för sitt HIF.

Varför valde ni att ta karriären till andra klubbar istället för Trelleborg?
– Det handlar om utvecklingsmöjligheten. För min del stå tycker jag att Helsingborg utvecklar sina yngre spelare mycket bättre, sedan är det en annan spelstil. De kör inte det som här kallas för ”Tjongavallen”. Det är ett bättre passningsspel, säger Kasper Harletun.

– Det är först nu som TFF faktiskt satsar på sina ungdomar, mycket tack vare Patrick Winqvist. Men tidigare var Trelleborg för dåliga på att ta hand om sina ungdomar, fyller pappa Henrik Harletun i.

Med många träningar i veckan och dessutom flera fotbollsmatcher hinner syskonen inte ses så ofta. Men eftersom alla strävar mot samma mål stöttar de och utvecklar varandra.

– Eftersom Kasper är mittback och jag och Cassandra är forwards så kan vi se varandras styrkor och svagheter. Då kan vi hjälpa varandra att ständigt bli bättre, säger Kevin Harletun.

kevin-harletun

Kevin och Kasper jobbar nu stenhårt för att få möjligheten att representera Malmö FF respektive Helsingborgs IF i A-lagen.

Finns det ingen rivalitet mellan er bröder med tanke på att era klubbar är stora konkurrenter?
– Nja, inte än. Vi spelar i olika årsgrupper, men det kommer kanske sen. Men jag tror det ska gå bra, säger Kasper Harletun.

Cassandra Harletun spelar redan i ett av världens bästa lag på damsidan. För henne är målet att försöka ta en plats i den stjärnfyllda startelvan i framtiden.

– Rosengård har de senaste åren börjat satsa hårdare på ungdomarna. Målet är att komma med i A-laget till FC Rosengård i framtiden.

cassandra-harletunSatsningen på drömmen är tuff. Det är långa pendlingsavstånd till skola, träningar och matcher.

– Det är verkligen ingen dans på rosor. De lägger ner fruktansvärt mycket tid. Jag är imponerad av att barnen orkar och att de verkligen vill. Viljan måste finnas för att de ska lyckas. Hade de inte haft viljan skulle de aldrig komma så här långt, säger mamma Anna.

Men ungdomarna säger att de är beredda att göra jobbet för att nå sina drömmar.

– Vi satsar väldigt mycket på fotbollen och får lägga undan mycket med vänner och familj. Vi lägger allt fokus på fotbollen, men samtidigt så är nu man måste satsa om man vill lyckas, säger Kevin Harletun och fortsätter.

– Jag tycker att vi alla har potentialen att ta oss vidare, men sedan kan allt hända på vägen dit. Det kan ske skador eller tränare som inte tror på en. Det gäller bara att hoppas, kämpa och tro. Sen ska man ha lite tur också.

Men drömmen är den samma för alla tre.

– Vi vill nå så långt som möjligt, det är målet, säger alla tre barnen.

Vid sidan om planen kommer deras föräldrar att ständigt stötta dem längst vägen. Pappa Henrik Harletun vet att det är tre supertalanger som finns i familjen.

– Alla tre är precis där de ska vara i sina karriärer just nu och de gör det jättebra. Det enda som kan stoppa dem just nu är dem själva. Sedan kan det såklart hända mycket längst vägen. Men de besitter en enorm potential.

Nu återstår det bara att se om vi har tre stycken Harletun i de svenska elitlagen, och kanske en dag även i den blågula landslagströjan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TFF seriesegrare: ”Haft en stor press på oss”

Under lördagen säkrade Trelleborgs FF:s damer seriesegern i division 3.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.21:53, 23 september, 2017

TFF seriesegrare: ”Haft en stor press på oss”
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Med en match kvar på säsongen är det klart att TFF:s damlag spelar i division 2 nästa säsong. Det efter att laget besegrat IK Pandora FF med 3–1 under lördagen.

– Äntligen! Skumpan som lagts på kylning innan fick korkas upp idag, jo men äntligen, lite så känns det, säger lagets huvudtränare Mats Nielsen på klubbens hemsida.

TFF tog ledningen tidigt genom Sofie Nielsen och behöll ledningen till halvtid. I andra halvlek utökade samme Nielsen ledningen innan Pandora reducerade. Men på stopptid punkterade Filippa Dahlgren matchen när hon satte 3-1.

– Vi har haft en stor press på oss, från klubben, från supportrar och allihop. Men nu kan vi släppa all nervositet som vi haft ett tag. Vi fick lite bättre utdelning idag dessutom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TFF-tränaren vill vidare: ”Det är min dröm”

Patrick Winqvist vill träna det allsvenska topplaget i framtiden.

Linus Vedmar

Kl.21:36, 22 september, 2017

TFF-tränaren vill vidare: ”Det är min dröm”
Foto: Josefine Loftenius, Bildbyrån

 

Trelleborgs FF:s huvudtränare Patrick Winqvist har en bakgrund som ungdomstränare i Malmö FF och vill gärna återvända till klubben i framtiden.

– Min förhoppning är i så fall att få jobba med A-laget i Malmö FF. Men jag är realist och säger därför att det inte är aktuellt nu, inte på långa vägar, säger han till Kvällsposten.

Patrick Winqvist har tillhört Malmö FF i olika roller sedan 1991. Just nu slåss han och Trelleborgs FF om en plats i Allsvenskan 2018. Men han siktar ändå högre än så i framtiden.

– Om man jobbar med fotboll är det allas dröm att få träna Sveriges genom tiderna mest framgångsrika lag, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Praktikplatsen ledde Tina till världsmästerskapen: ”Jättehäftigt”

Tina Håkansson är klar för World Amatuer Golfers Championship i Malaysia. Resan dit började tack vare praktik från Söderslättsgymnasiet.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:57, 21 september, 2017

Praktikplatsen ledde Tina till världsmästerskapen: ”Jättehäftigt”
Tina Håkansson. Foto: Christine Håkansson

Under våren fick Tina Håkansson möjlighet att praktisera på en golfbana i Malaga. Praktikplatsen kom via Söderslättsgymnasiet och Tina var en av fyra ungdomar som fick spendera två veckor av skoltiden med att jobba på den spanska solkusten. Men resan öppnade sedan nya dörrar för henne.

Tina, som spelat golf sedan barnsben passade på att ställa upp i en lokal kvaltävling till World Amatuer Golfers Championship. Det vill säga VM i Golf för de som inte är proffs. En tävling hon segrade i. Det gav henne möjligheten att spela ytterligare ett kval, den här gången i Sverige.

I helgen stod det klart att hon även vann den svenska uttagningen, som avgjordes i Ekerum på Öland. Helt plötsligt är Tina Håkansson klar för världsmästerskapet i Malaysia, där hon ska representera Sverige.

– Det ska bli jättehäftigt att vara med i en sådan stor tävling. Det är 35 länder som kommer tävla och fem från varje land. Vi kommer bo på femstjärniga hotell och spela på jättefina banor. Det kommer bli jättekul.

tinaha%cc%8ak1-1-av-1
Tina Håkansson fick ta emot priset av prinsessan Birgitta och Mona Tumba. Foto: Anders Wramnell

Trots att hon har talang för sporten har hon aldrig drömt om att bli proffs. Det är istället kärleken till sporten som gör att hon spenderar mycket tid på Trelleborgs golfbana.

– Det finns jättemånga duktiga golfare som aldrig satsat på att bli proffs. Jag spelar för att jag tycker det är kul och väldigt socialt.

Med med tanke på att du vunnit två tävlingar måste det finnas en tävlingsmänniska i dig?
– Ja, det finns det såklart. Men jag ska bara försöka spela så bra jag kan. Alla andra kommer vara duktiga och det är inga lätta banor att spela på. Det gäller att träna hårt innan.

Världsmästerskapet avgörs utanför Kuala Lumpur den 18-25 november.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg bäst i Skåne efter stor dramatik

Trelleborgs FF:s U19-lag är skånska mästare i fotboll. Guldet togs efter en bragdartad vändning.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:41, 21 september, 2017

Trelleborg bäst i Skåne efter stor dramatik
TFF U19 firar att de är Skånemästare 2017. Foto: Björn Sandberg

Trelleborgs FF U19 är Skånemästare 2017. Laget tog den ärofyllda titeln på Vångavallen under onsdagskvällen efter att man besegrat Helsingborgsklubben Eskilsminne i en galen match.

I  matchminut 81 gjorde Eskilsminne 1-3, ett mål som många trodde skulle räcka till guldet. Men Trelleborg lyckades göra två mål och kvittera innan domaren blåste av matchen. I förlängningen blev Felix Hörberg matchvinnare när man satte 4-3.

Framtiden ser med andra ord ljus ut för Trelleborgs FF.

 

 

FaktaTrelleborgs FF U19 - Eskilsminne IF U19 4-3 efter förlängning 

Målen: 0-1 Filip Lundberg (8'), 1-1 Ludvig Johansson (16'), 1-2 Josef Getachew (31'), 1-3 Joar van de Beld (81'), 2-3 Felix Hörberg (83'), 3-3 Filip Månsson (90+3'), 4-3 Felix Hörberg (106')
Publik: 247, Vångavallen Trelleborg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng