Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”

Under onsdagsmorgonen meddelade Alliansen att de lämnat in en misstroendeförklaring mot inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. "Ett historiskt haveri" menar Centerledaren Annie Lööf.

Gabriel Almlöf

Kl.09:47, 26 juli, 2017

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”
Foto: Commons

Under onsdagsmorgonen kallade Allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna till en gemensam presskonferens. Inför den samlade pressen meddelade partierna att man lämnar in en misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar. Det rör sig om inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. 

Bakgrunden är den skandal som briserat den senaste tiden där Transportstyrelsen inte följt lagarna kring IT-säkerhet. Bristen har inneburit att hela det se det svenska militära fordonsprogrammet lämnades över till utländska tekniker som inte säkerhetsprövats. Även det svenska registret över körkort och information om hamnar, broar, tunnelbana och vägar har hamnat i händerna på utländsk personal som inte säkerhetsprövats. Någon som ses som en stor säkerhetsrisk för Sveriges trygghet menar Alliansen.

Det är ett historiskt unikt haveri på Transportstyrelsen. De har gått emot befintlig lagstiftning och det har funnits en risk att främmande nationer kan få information. Samtidigt är det uppenbart att de tre statsråden inte har gjort tillräckliga åtgärder. De har inte redogjort för problem som kan ha hotat Sveriges säkerhet, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf på pressträffen.

– Det som förvånar oss mest är att det saknar politisk ansvarstagande. Vi har efter mötena i Riksdagen gjort en samlad bedömning, och kommit fram till att vi vill väckte misstroende mot de tre ansvariga ministrarna i säkerhetskrisen, sa moderatledaren Anna Kinberg Batra.

På frågan vad som krävs för att åtgärda problemen hade Anna Kinberg Batra ett tydligt svar på tal.

– De ska avgå.

Omröstningen i Riksdagen kan ske redan under sommaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Korsningen görs om efter allvarliga olyckan

Förra sommaren blev ett barn påkört i korsningen av Frans Malmrosgatan och Liljeborgsgatan. Nu kommer korsningen att bli säkrare, men det blir ingen rondell.

Gabriel Almlöf

Kl.15:56, 19 maj, 2018

Korsningen görs om efter allvarliga olyckan
Foto: MostPhotos

I januari skrev 24Trelleborg om Dennis Toroskas medborgarförslag. Förslaget handlade om att göra en rondell i korsningen av Frans Malmrosgatan och Liljeborgsgatan.

Bakgrunden till förslaget var att ett barn blev påkört i korsningen under förra sommaren. Sedan dess har det vid ett flertal tillfällen varit att nära att nya olyckor skett.

LÄS MER: Farliga korsningen skapar oro i området: ”En rondell är den bästa lösningen”

Nu har ärendet varit uppe i tekniska nämnden. Politikerna delar uppfattningen om att korsningen behövs göras säkrare, men det blir ingen ny rondell. I stället kommer kommunen att sätta upp fler skyltar i korsningen som tydliggör vem som ska lämna företräde.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Morgan Johansson besöker Trelleborg

Sveriges justitie- och inrikesminister kommer till Söderslättsgymnasiet och Gasverket. Ministern kommer till Trelleborg för att prata om problemen med det ungdomsgäng som härjat i staden.

Gabriel Almlöf

Kl.13:15, 17 maj, 2018

Morgan Johansson besöker Trelleborg
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Efter problemet med det ungdomsgäng som härjat i Trelleborg, beslutade sig Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson att bjuda in justitie- och inrikesminister Morgan Johansson till staden. Nu står det klart att Morgan Johansson ska besöka Trelleborg, måndagen den 21 maj.

Under dagen ska han besöka Söderslättsgymnasiet och Gasverket. Under sitt möte på ungdomsgården ska personal få berätta för ministern om händelserna som gjorde att man kände sig tvungna att stänga.

Torbjörn Karlsson är glad över att ministern nu kommer till Trelleborg för att prata om de här frågorna.

– Under hösten och vintern har vi haft en del bekymmer med ungdomar som skapat otrygghet på bland annat biblioteket och Gasverket, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson och fortsätter.

– Just nu är det ganska lugnt, men de strukturella problemen finns kvar, och vi vill gärna höra ministerns åsikter om vårt arbete nu och i framtiden. Vi håller på att ta fram handlingsplaner, men Trelleborg är ingalunda ensamma om problematiken, och därför vill vi gärna veta hur tankegångar går centralt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslaget: ”Skapa en kriskommission för att lösa tågkaoset”

Efter den senaste tidens problem med tågtrafiken i Skåne vill Liberalerna se en kriskommission.

Gabriel Almlöf

Kl.14:14, 16 maj, 2018

Förslaget: ”Skapa en kriskommission för att lösa tågkaoset”
Foto: Martin Persson / Pressbild

Problemen med tågtrafiken har väckt känslor den senaste veckan. Nu talar mycket för att tågtrafiken kommer att bli en het valfråga till så väl riksdags- som regionval.

Nu kommer Liberalerna med ett förslag som handlar om att regionen bör skapa en kriskommission. Kommissionens uppgift ska vara att ta fram en plan för hur tågkaoset i Skåne kan upphöra.

– Hur många trafikincidenter har vi inte upplevt senaste veckorna? Hur många tåg har inte ställts in? Hur stora förseningar har vi inte sett? Resenärer som är beroende av en dagligt fungerande kollektivtrafik för att ta sig till arbetet, studier, läkarbesök eller för att hämta barn på dagis har blivit strandsatta. Skåningarnas förtroende för kollektivtrafiken är kört i botten, säger Cristina Glad (L) andra vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Ärendet är nu skickat till regionstyrelsen. Liberalerna vill att Regiondirektören så snart som möjligt ska tillsätta den nya kommissionen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt

Enligt siffror från Bolagsverket sker ökningen av kvinnliga styrelseledamöter långsamt inom svenska aktiebolag.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.07:59, 11 maj, 2018

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt
Foto: Pixabay.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter i svenska aktiebolag är fortfarande väldigt låg, enligt siffror från Bolagsverket. På tio år har antalet kvinnor ökat med tre procentenheter. 2008 låg andelen kvinnliga styrelseledamöter på 17 procent och år 2018 har siffran hittills legat på 20 procent.

– Det är ingenting att vara stolt över, säger Charlotte Holgersson, docent i genus, organisation och ledning på KTH, till Nyhetsbyrån Siren.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter på kommunnivå varierar stort i landet. Högst är det bland aktiebolagen i Jokkmokk, på 28 procent och i Skåne är den högsta andelen kvinnor inom aktiebolagen i Vellinge och Lomma, med 24 procent.

Trelleborg följer rikssnittet. Där ligger andelen kvinnor på 20 procent och för tio år sedan var den på 17.

Charlotte Holgersson säger till Nyhetsbyrån Siren att jämställdheten inom aktiebolagen är en viktig fråga och att det är viktigt att prata om hur det ser ut internt i organisationer, via politiker, lobbygrupper och media.

– Om man bestämmer sig för att det ska bli en ändring och det känns angeläget, kan det förändras jättesnabbt. Men om man inte tycker att det är en viktig fråga, kommer det att gå långsamt, säger Charlotte Holgersson.

00-styrelse-riket

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politiska utspelet: ”Gör all stadstrafik gratis i Trelleborg”

Frågan om gratis kollektivtrafik för äldre rör upp känslor. Nu vill ett parti i Trelleborg att all kollektivtrafik blir gratis i stället.

Gabriel Almlöf

Kl.20:59, 8 maj, 2018

Politiska utspelet: ”Gör all stadstrafik gratis i Trelleborg”

Under onsdagen ska Kommunstyrelsen besluta om kommunen ska erbjuda gratis kollektivtrafik för de äldre. Kommunstyrelsens Arbetsutskott har föreslagit att alla över 75 ska få resa gratis. Men nu kommer Kommunistiska Partiet i Trelleborg med kritik mot förslag. I ett pressmeddelande skriver partiets lokala talesperson Dennis Andersson att betydligt fler borde få ta del av förmånen.

– När det gäller kollektivtrafiken borde Trelleborg vilja mer. Vi borde underlätta och göra det möjligt, inte bara för äldre, utan även unga och fattiga att ta bussen. Idag kostar en lokalresa hela 25 kronor i Trelleborg om den köps med Skånetrafikens-app.

LÄS MER: Gratis bussresor för de äldre kan snart bli verklighet

– Vi i (K) kräver att hela lokaltrafiken görs gratis. Sett ur ett samhällsperspektiv så är detta lönsamt och miljövänligt. Och gör som sagt att de med minst pengar också har råd att ta sig fram till jobb och fritidsintressen. Ockelbo har kört gratis i 20 år, Kiruna 7 år, Avesta 6 år och Sala och Fagersta inför i år.

Partiet har inga mandat i Kommunfullmäktige eller Kommunstyrelsen och kommer därmed inte att delta i beslutet på onsdag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng