Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”

Under onsdagsmorgonen meddelade Alliansen att de lämnat in en misstroendeförklaring mot inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. "Ett historiskt haveri" menar Centerledaren Annie Lööf.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.09:47, 26 juli, 2017

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”
Foto: Commons

Under onsdagsmorgonen kallade Allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna till en gemensam presskonferens. Inför den samlade pressen meddelade partierna att man lämnar in en misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar. Det rör sig om inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. 

Bakgrunden är den skandal som briserat den senaste tiden där Transportstyrelsen inte följt lagarna kring IT-säkerhet. Bristen har inneburit att hela det se det svenska militära fordonsprogrammet lämnades över till utländska tekniker som inte säkerhetsprövats. Även det svenska registret över körkort och information om hamnar, broar, tunnelbana och vägar har hamnat i händerna på utländsk personal som inte säkerhetsprövats. Någon som ses som en stor säkerhetsrisk för Sveriges trygghet menar Alliansen.

Det är ett historiskt unikt haveri på Transportstyrelsen. De har gått emot befintlig lagstiftning och det har funnits en risk att främmande nationer kan få information. Samtidigt är det uppenbart att de tre statsråden inte har gjort tillräckliga åtgärder. De har inte redogjort för problem som kan ha hotat Sveriges säkerhet, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf på pressträffen.

– Det som förvånar oss mest är att det saknar politisk ansvarstagande. Vi har efter mötena i Riksdagen gjort en samlad bedömning, och kommit fram till att vi vill väckte misstroende mot de tre ansvariga ministrarna i säkerhetskrisen, sa moderatledaren Anna Kinberg Batra.

På frågan vad som krävs för att åtgärda problemen hade Anna Kinberg Batra ett tydligt svar på tal.

– De ska avgå.

Omröstningen i Riksdagen kan ske redan under sommaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt parti etablerar sig i Trelleborg: ”Satsar på kommunfullmäktige”

Till valet 2018 ställer ett nytt parti upp i kommunvalet i Trelleborg. Målet är att direkt komma in i kommunfullmäktige.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:58, 23 november, 2017

Nytt parti etablerar sig i Trelleborg: ”Satsar på kommunfullmäktige”
Mons Krabbe är ordförande för Medborgerlig Samling Söderslätt. Foto: Privat

Partiet Medborgerlig Samling satsar på riksdagen 2018. I dagarna har man även startat en lokalförening på Söderslätt, där målet är att nå kommunfullmäktige i Trelleborg och Vellinge.

Partiet startade som en reaktion på Decemberöverenskommelsen. Det vill säga avtalet mellan sju av de åtta riksdagspartierna som innebär att det går att regera i minoritet utan Sverigedemokraternas inflytande.

Partiet beskriver sig som ett borgerligt alternativ som är beredda att samarbeta över blocken.

– Vår inställning är att vi accepterar att samtala med alla som respekterar demokratin. Låsningen som vi såg i DÖ (Decemberöverenskommelsen) var ett resultat av att man vägrade tala med Sverigedemokraterna, säger Mons Krabbe ordförande för Medborgerlig Samling Söderslätt och markerar tydligt att man kommer föra samtal med Sverigedemokraterna om de kommer in i kommun och riksdag.

– Vi delar deras uppfattning om problembilden med migrationen, men inte lösningarna. Vi vill se en anpassning till centrala västerländska värden, såsom yttrandefrihet och jämställdhet, men inte en forcerad assimilation vad gäller den privata sfären.

Om ni skulle komma in i kommunfullmäktige, vilka skulle ni helst samarbeta med?
– Vi är ett liberalkonservativt parti, vilket gör att vi ligger ut till höger. Men vi är beredda att tala med alla partier. Som politiker måste vi lösa problem och då för vi inte hamna i ideologiska låsningar. Vi kommer lyssna på alla bra idéer oavsett om det kommer från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna eller något annat parti.

Bland partiets hjärtefrågor finns ökad transparens i politiken. Partiet menar att medborgarna ska få en större insyn i beslutsfattandet.

– En sak som vi vill införa är att kommunstyrelsens möten ska vara öppen för åhörare. Det har inte Trelleborg i dag. Det är där väldigt många av de stora besluten fattas.

Ett annat förslag är att införa en kammare på riksnivå där kommunpolitiker får vara med och besluta om frågor som direkt påverkar kommunerna.

– Vi tycker att det sitter för många ledamöter i riksdagen i dag. Vi vill minska dem med cirka 100 platser och i stället införa en andra kammare. Det är viktigt att politikerna på kommunnivå får vara med och föra sin talan i frågor som påverkar kommunerna. Sådana sammanträdanden skulle ske några gånger per år.

Andra hjärtefrågor rör en ökad säkerhet, mer frihet för invånarna och en strängare migrationspolitik.

– I dag slösar vi mycket skattepengar på att hjälpa nyanlända i Sverige. Det hade varit bättre att hjälpa dem på plats i sitt närområde. I dag är det bara de starkaste som klarar att komma hit. Kvar finns de fattigaste, ofta gamla och barn, som inte får samma hjälp, säger Mons Krabbe.

I en intervju med SVT dömde valexperten Anders Sannerstedt ut Medborgerlig Samlings chanser till politisk framgång. Han menade att partiet  inte profilerat sig tillräckligt i en enskild fråga. Något som inte är ett problem menar Mons Krabbe.

– Om man måste skära ner vårt parti till en fråga så är det demokrati. Vi har ett demokratiunderskott hela vägen från kommun till riksdag. Men i grund och botten tror jag inte vi behöver att begränsa oss till en enda fråga. Jag tror väljarna är trötta på den ideologiska kampen. I stället vill de ha ett parti med bra politik och som är villiga att samarbeta med alla. Det budskapet kommer sätta sig hos folk.

Vad har ni för mål framöver?
– På regional nivå satsar vi på att komma in i kommunfullmäktige i alla skånska kommuner. På riksnivå är målet att komma in riksdagen.

Är det rimligt att det kan ske redan i valet 2018?
– Ja, det tror jag absolut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prata Politik – Del 1 Centerpartiet

TV: Centerpartiet vill satsa på trygghet och bättre bussar till Klagstorp

Bättre bussförbindelser till bland annat Klagstorp, bättre bredband till landsbygden och ett hårdare arbete för att gynna Trelleborgs näringsliv. Det är några av punkterna som Centerpartiet lyfter fram i premiären av "Prata politik" hos 24Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:15, 14 november, 2017

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Det blir samtal om hjärtefrågor, samarbetspartners och om Trelleborgs utmaningar. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sen fördjupa dig i text. Veckans intervju med Centerpartiet är del 1 av 7. 

På Riksdagsnivå diskuteras nästan dagligen Centerpartiets roll i framtidens politiska spel. Många frågar sig om Annie Lööf kommer hålla fast vid Alliansen eller påbörja ett samarbete med Socialdemokraterna.

I Trelleborg är Centerpartiet vana med olika samarbeten. Förra mandatperioden styrde man Trelleborg med bland andra Moderaterna, men denna mandatperioden leder man med Socialdemokraterna, Söderslättspartiet och Miljöpartiet.

Hur kommer det det sig att ni samarbetar åt vänster kommunalt och åt höger på riksnivå?
– Konstellationen med Alliansen finns inte i jättemånga skånska kommuner. Det vi ser på riksnivån är väldigt unikt, säger Centerpartiets kommunalråd Patrik Holmberg och fortsätter.

– Förra mandatperioden styrde vi med ”Femklövern” (C, M, KD, L, MP). Men sedan gjorde Moderaterna och KD ett dåligt val. Det innebar att vi inte kunde få ihop en majoritet. I den kommunala politiken är det väldigt svårt att styra med en minoritet. Trelleborg behöver ett majoritetsstyre. Eftersom vi gick starkt framåt beslutade vi efter förhandlingar att gå samman med Kvartetten.

Finns det några som ni inte kan tänka er att samarbeta med?
– Vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna. Vi har fått klartecken från nationell nivå att vi inte gör det på kommunal nivå heller. Jag kan samtidigt tänka mig att det väldigt svårt att få någon gemensam politik med Vänsterpartiet, om de skulle komma in i kommunfullmäktige i framtiden.

Samarbetsproblemen med Sverigedemokraterna grundar sig dels i partiets bakgrund men också för att de upplevs lite oseriösa menar Holmberg.

– Generellt sätt handlar det om deras bakgrund, sedan på lokalnivå så driver Sverigedemokraterna ingen politik. De uttalar sig inte särskilt ofta om de stora frågorna. Jag tycker det känns som att de är lite okunniga. Jag tycker att det är väldigt få frågor som de engagerar sig i.

Vilka är då de viktigaste frågorna för Centerpartiet?
– Vi vill att man ska skapa likvärdiga förutsättningar och faktiskt lyfta landsbygden. I Trelleborgs kommun bor en tredje del utanför Trelleborgs stad.

– Ett exempel är att kollektivtrafiken ska fungera. Till Klagstorp går det idag inga bussar på helgen och bara fem turer om dagen på vardagar. Vi vill att man ska ha sju turer per vardag, men man ska också ha turer på helgen. Som ung människa och om du bor i Klagstorp måste du kunna åka med buss till Trelleborg även på helgen. Vi måste också skapa fungerande bredband i hela Trelleborgs kommun. Inte bara i tätorterna utan över hela landsbygden.

Vilka är de största utmaningarna för Trelleborg?
– Trygghetsfrågorna är en av de viktigaste frågorna i vårt kommande valprogram. Trelleborg är generellt en trygg stad. Det har varit en tid nu med smällare och stök på biblioteket. Vi ser redan nu satsningar pollare i centrum. Det ska inte kunna komma in fordon som det gjorde i Stockholm eller Berlin, säger Holmberg och fortsätter.

– Samtidigt satsar vi på trygghetsvärdar som kan finnas på ställen där de kan upplevas lite stökigt. Det ska förebygga vid exempelvis Dalabadet eller vid områden med mycket inbrott.

På riksnivå har Annie Lööf vind i seglen och effekten syns även i Trelleborg. Patrik Holmberg tror på en stor ökning för Centerpartiet till valet 2018.

– På riksdagsnivå talar de om att Centerpartiet kan öka med femtio procent jämfört med förra valet. Varför skulle vi vara sämre än det? Jag tror att vi kommer gå mycket bättre än i förra valet.

FaktaCenterpartiet i Trelleborg

Sitter i majoritet i kommunfullmäktige tillsammans med Kvartetten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Söderslättspartiet och Miljöpartiet.

Kommunalråd: Patrik Holmberg

Valresultat 2014: 3,26%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anna Kinberg Batra avgår

Under fredagsmorgonen kallade Moderaternas partiledare till pressträff och avslöjade sitt beslut.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:38, 25 augusti, 2017

Anna Kinberg Batra avgår
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn

Det var under en pressträff på fredagsmorgonen som den moderata ledaren berättade att hon beslutat att lämna sin post.

– Jag är stolt över förtroendet jag fick att vara partiledare och bli Moderaternas första kvinnliga partiledare, säger Anna Kinberg Batra efter beskedet.

Partiledaren berättar att beslutet togs i går kväll och att det beror på att hon inte längre känner att hon får de förutsättningar som krävs från partiet för att fullfölja det uppdrag hon tagit på sig.

– Jag har inte ångrat en dag att jag tog den här uppgiften. Men när det inte finns förutsättningar att lösa min uppgift, och allt handlar om annat än vår politik, då går det inte att lösa, säger Kinberg Batra under presskonferensen.

Under torsdagen ställde sig förbund efter förbund bakom kravet på Kindberg Batras avgång och innan presskonferensen stod 11 av partiets 22 länsförbund bakom kravet. Vid 9.30 på fredagen anordnades pressträffen på Moderaternas kansli med avsikten att Anna Kinberg Batra skulle prata om läget i Moderaterna och partiledaren meddelade sin avgång.

Någon självklar efterträdare finns inte i nuläget, och Kinberg Batra själv vill inte kommentera om någon särskild borde efterträda henne. En extrainsatt stämma kommer hållas senare i höst och fram till dess kommer Kinberg Batra vara partiledare.

FaktaLänsförbund som vill att Anna Kinberg Batra avgår 

 • Stockholms län

 • Uppsala

 • Dalarna

 • Västerbotten

 • Gotland, Örebro

 • Västernorrland

 • Södermanland

 • Östergötland

 • Jämtland

 • Stockholms stad


Länsförbund som har gett henne sitt stöd

 • Blekinge

 • Gävleborg

 • Halland

 • Kalmar

 • Norrbotten

 • Skåne

 • Värmland

 • Västmanland

 • Västra Götaland

 • Jönköping


Länsförbund som inte tagit ställning än

 • Kronoberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bottennotering för medborgarförslag i Trelleborg

Trelleborgarna är allt mindre angelägna om att lämna in förslag till politikerna. Inte sedan 2009 har intresset varit så lågt.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.12:38, 8 mars, 2017

Bottennotering för medborgarförslag i Trelleborg
Foto: Bildbyrån

Intresset för att lämna in medborgarförslag dalar kraftigt. Antalet förslag under 2016 ligger långt under noteringarna för de senaste åren, något som Lokaltidningen var först med att uppmärksamma.

Under 2016 kom det endast in 38 medborgarförslag. Bland dem ville medborgarna ha fler hundrastgårdar, en fritidsgård på Väster och att kommunen skulle köpa in två sälar till stadsparken.

Sedan rekordnoteringen 2013 med 73 förslag har Trelleborgarnas intresse nästan halverats till 38 2016. Endast år 2009 kom det in färre förslag till kommunen.

Här är antalet medborgarförslag från år till år: 
2016: 38 st
2015: 48 st
2014: 50 st
2013: 73 st
2012: 47 st
2011: 39 st
2010: 45 st
2009: 34 st
2008: 61 st

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt namn möjliggör dyrare bussbiljetter

“Ombordavgift” döps om. Nu kan bussbiljetterna bli dyrare.

Mikael Gamm

Kl.14:27, 28 februari, 2017

Nytt namn möjliggör dyrare bussbiljetter
Foto: Arkiv

Sedan våren 2016 har det successivt blivit möjligt att betala med betalkort på Skånetrafikens bussar. För att minska risken för köer ville dock organisationen ta ut en extra avgift.

Förvaltningsrätten menade dock att denna så kallade “ombordavgift” var olaglig.

Region Skånes motdrag blir nu att döpa om den till “ordinarie pris”. Det kommer nu finnas tre prisnivåer: ordinarie pris, förköpspris och reskassa (Jojokort).

Därmed kan Skånetrafiken ta ut 10 kronor extra för kortköp ombord.

Höjningen börjar gälla den 1:a mars.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng