Så jobbar Trelleborg inför jättefartygets ankomst

Trelleborgs kommun, Trelleborgs Hamn och det lokala näringslivet samarbetar på bred front för att på bästa sätt kunna ta emot passagerarna när staden för första gången får besök av ett kryssningsfartyg.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.11:00, 10 juli, 2017

Så jobbar Trelleborg inför jättefartygets ankomst
M/S Artania. Pressbild.

Totalt är det 1200 tyska turister som väntas stiga i land den 19 juli när M/S Artania lägger till i Trelleborgs Hamn. Passagerarna välkomnas med musik av stadens musikkårer och information om Trelleborg. Väl i land väntar en levande stad med butiker som håller extraöppet, erbjudande om olika verksamheter att besöka och utflykter med buss till Smygehuk eller Trelleborgen. Under tolv timmar blir det fullt pådrag i Trelleborg.

– Det kommer också att finnas tysktalande guider på stan och butikerna har uppmanats att, om möjligt, ta emot euro som betalning. Vi vill att passagerarna ska känna sig välkomna i Trelleborg, säger Ditte Fagerlund, vd för Visit Trelleborg, i ett pressmeddelande.

Även för trelleborgarna finns det möjlighet att göra dagen till något utöver det vanliga.Tidigt på morgonen avgår med jämna mellanrum Londonbussen från Stortorget till utsiktsplatsen väster om Trelleborgs Hamn. Där kan man avnjuta medhavd picnic samtidigt som man ser fartyget glida in i hamnen vid 8-tiden på morgonen.

Det är första gången som Trelleborgs Hamn utgör ett stopp för ett kryssningsfartyg. Det är det längre nybyggda färjeläget och pirarmarna som gjort det möjligt för Trelleborgs Hamn att ta emot M/S Artania.

– Vi har fått förfrågningar förr, men då var hamnen inte utbyggd och vi kunde inte erbjuda det manöverutrymme som så stora fartyg kräver. Efter att vi kommit överens med M/S Artania har vi fått förfrågningar från fler rederier, men än är inget klart, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs Hamn. i pressmeddelandet.

Kryssningsfartyget är 231 meter långt. Det utgår från tyska Kiel och är just nu ute på en tio dagar lång resa i Östersjön. Sista stoppet innan M/S Artania ankommer till Trelleborg är Bornholm och efter 12 timmar vid färjeläge 10 styr besättningen vid 20-tiden på kvällen den 19 juli kosan åter mot Kiel där resan avslutas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunens besked: ”Vi fixar Vångavallen”

Trelleborgs FF ska spela allsvenskan i Trelleborg. Under firandet på Rådhustorget lovade kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson att kommunen kommer fixa Vångavallen så att den uppfyller förbundets krav.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:25, 20 november, 2017

Kommunens besked: ”Vi fixar Vångavallen”
Torbjörn Karlsson säger att kommunen kommer satsa pengar så att Vångavallen håller måttet. Foto: Gabriel Almlöf

Trelleborgs avancemang till allsvenskan har kantats av en oro över att Vångavallen inte uppfyller fotbollsförbundets krav. Vissa supportrar har till och med oroat sig för att klubben kan behöva spela sina hemmamatcher i Malmö.

Under firandet av avancemanget gav kommunstyrelsens ordförande klara besked på att kommunen kommer satsa pengar på att rusta upp Vångavallen.

LÄS MER: TFF har inte ekonomin för att spela i allsvenskan

– Vi måste ha en arena som vi kan spela allsvensk fotboll här i Trelleborg. Nu måste vi möta fotbollsförbundets krav, då ska vi hjälpa till. Vi ska känna en glädje och stolthet över att vi har ett elitlag i den största av de svenska sporterna, sa Torbjörn Karlsson innan han fortsatte.

– TFF har mycket att bidra med att sätta Trelleborg på kartan. TFF gynnar även näringslivet. Vi ska spela på Vångavallen. Vi kommer att ordna det på något sätt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bedragare utger sig för att vara polis – lurar trelleborgare

En falsk polis försöker lura trelleborgarna.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:03, 20 november, 2017

Bedragare utger sig för att vara polis – lurar trelleborgare
Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

En man uppger sig för att vara polis när han ringer hem till trelleborgare och säger att han ska hjälpa dem. I helgen drabbades en familj i Gislövs Strandmark.

Personen ska ringt och utgett sig för att vara polisen ”Frank Jakobsson”. Därefter ska han ha påstått att någon försökt ta ut 15 000 kronor från deras bankkonto och att han behövde uppgifter för att kunna hjälpa dem. Personerna anade misstankar och bad om mannens nummer för att kunna återkomma när de kontrollerat sin bank. Mannen uppgav ett nummer, men det ledde till ett ogiltigt nummer.

– Anmälarna har skrivit att bedragaren var mycket förtroendeingivande och vänligt vänlig i telefonen. Men att de sedan insett att det rör sig om ett bedrägeri, säger Stefan Pålsson på Trelleborgspolisen.

Det är ingen ovanlighet att bedragare använder telefonen som verktyg. Men polisen ringer inte och frågar på det sättet. Som privatperson ska man alltid be om att ringa tillbaka.

– Är man det minsta osäker på om det verkligen är en polis eller din bank som ringer. Fråga efter namnet och ring till växeln. I vårt fall, ring 114 14 och be om att få prata med den personen. Ring alltid upp via växeln för att kontrollera om personen verkligen jobbar där han säger att han jobbar, har förundersökningsledaren Anders Oxelbrand tidigare sagt till 24Trelleborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storsatsningar i Skånes kollektivtrafik

Dubbeldäckartåg, elektrifierade bussar och nya sträckor till superbussarna är bara några satsningar.

Andre Kvist

Andre Kvist

Kl.17:07, 20 november, 2017

Storsatsningar i Skånes kollektivtrafik
Från vänster Nicklas Ljungström (MP) och Stefan Svalö (S), kollektivtrafiknämnden Region Skåne. Foto: André Kvist/24Malmö.

Ingen som passerat Lunds centrala delar har kunnat undgå att lägga märke till det stora arbetet med spårvägen som ska gå mellan centralen och forskningsstationerna MAX IV och EES. Eller missat Malmös superbuss på linje 5. För att inte tala om Landskronas eldrivna buss som går genom stan.

Satsningarna på kollektivtrafiken slutar inte där. ”Förutsättningarna finns” säger de rödgröna när de presenterar sina planer och berättar om nästa års budget. De hänvisar till den stora ökningen av resandet som har skett på tåg och bussar, från drygt 60 miljoner resor vid millenieskiftet till 160 miljoner förra året.

– Vårt mål är att fördubbla marknadsandelarna till 2030 och att 8 av 10 ska vara nöjda med Skånetrafiken om åtta år, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, Region Skåne.

Främst längs västra Skåne ser man möjligheter för kollektivtrafiken att ta över från den motordrivna trafiken. Ett svar på tal är de dubbeldäckade tåg som kommer gå från Helsingborg till Österport i Köpenhamn. Enligt planen ska de vara trafikredo i december 2020.

– Den långväga resenären sätter sig på övervåningen. Den som reser kortare eller med bagage sitter där nere. Vi behöver en kapacitetsförstärkning och med detta kan vi få ett nettotillskott på 2-300 passagerare per tåg, säger Stefan Svalö.

Om fem år ska det finnas tolv dubbeldäckartåg vilket är en investering på 1,8 miljarder kronor.

Arbetet med spårvägen i Lund är i full gång, som tidigare nämnt, man planerar att de sju spårvagnsset som just nu upphandlas ska börja rulla 2020.

Superbussarna kommer med stormsteg. Den nuvarande sträckan i Malmö, linje 5, beskrivs som en framgångssaga av vice ordförande Nicklas Ljungström (MP). Han berättar att ytterligare sju linjer ska byggas ut fram till 2027 i Malmö.

– Nästa etapp vilket är linje 8 som planeras till nästnästa år. Därefter följer linjerna 2,4,5,6,9 och 10, säger han.

Även Helsingborg ska få sina superbussar. Det ska bli tre busslinjer med eldrift, varav den första har trafikstart 2019.

Hur ser ni på att byggandet av dessa sträckor och de framtida sträckorna kommer påverka trafiken?

– Det kommer att påverka, det måste till framkomlighetslösningar vilket vi tar med städerna för att vara samspelta hela vägen, men det kommer märkas tydligt, säger Nicklas Ljungström.

– Självklart ska vi ta hänsyn till bilister på något sätt men det handlar om att ge möjligheter. Att på sikt skapa bilfria innerstäder. Det är väldigt stora förändringar men kollektivtrafiken ska ha företräde, det är oerhört viktigt att bussen kommer fram, säger Stefan Svalö.

Nästa år kommer Öresundstågen börja sin välbehövliga upprustning. Tågen ska modernas in- och utvändigt. Samt så ska Wifi-problemen åtgärdas med ett nytt system.

– Det är välbehövligt och på tiden, vi har haft en del bekymmer med toaletter och brist på bagageutrymmen, säger Svalö och nämner även problem med trådlöst internet.

Varje upprustning kostar drygt 5 miljoner per tåg, berättar Linus Eriksson, Skånetrafikens trafikdirektör. I januari kommer det första nygamla tåget att börja rulla.

Det finns även planer att satsa på elektrifiering i Malmö och Landskrona (inklusive Ven) redan nästa år.

– Målet är att 2018 ska alla fossildrivna bussar var borta. Nästa steg är att göra dem elektriska i städerna, noll utsläpp och tysta, säger Ljungström.

FaktaBudget.

Ytterligare 231,5 miljoner kronor i ökat regionbidrag.

Budget 2018 omfattar 5 841 miljoner kronor.

De senaste två åren har det blivit ett underskott främst på grund av gränskontrollerna vid Hyllie och Kastrup. Förra året gick man minus 60 miljoner kronor. I år är prognosen att det blir minus 30 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Kriminella gäng sprider oro på sjukhusens akutmottagningar”

Säkerheten på Skånes sjukhus blir en allt viktigare fråga för politikerna efter flera rapporter om våld och hot.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.15:59, 20 november, 2017

”Kriminella gäng sprider oro på sjukhusens akutmottagningar”
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN .

I dag tar Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne, emot Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Politikerna ska bland annat diskutera säkerheten på akutmottagningarna. Både Stockholm och Skåne har haft allvarliga incidenter där kriminella gäng har hotat medarbetare på akutmottagningarna.

– Skåne och Stockholm har liknande erfarenheter av vad det innebär att främst kriminella gäng sprider oro kring sjukhusens akutmottagningar. Det finns därför all anledning att vi tillsammans trycker på mot regering och riksdag för snabba och effektiva åtgärder som kan öka tryggheten, säger Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne.

Regeringen måste förstå att även hälso- och sjukvården befinner sig i ett helt nytt säkerhetsläge. Gängrelaterat våld på akutmottagningarna, stenkastning och skadegörelse mot ambulanser och ett terrorattentat i Stockholms innerstad är bara några exempel vi sett i närtid, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det

Snart kommer decimetervis med snö.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:56, 20 november, 2017

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det
Foto: Creative Commons

I helgen drabbades stora delar av Sverige av minusgrader och på många platser kom snöfall. Kylan har hängt kvar i luften och på onsdagsmorgonen väntas vädret bli värre. Men därefter kommer det att ske en brutal vändning, rapporterar Expressen.

På onsdag kommer ett djupt lågtryck från Irland som innebär att det blir stora mängder snö över Götaland.

– Det kan bli en decimeter, men snön övergår i regn och sedan blir det plusgrader långt upp över landet, uppger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm till tidningen.

När snön smälter tros det kunna bli halt på vägarna och vädervarningar väntas komma närmare onsdagen.

– Det kan vara en besvärlig morgon i trafiken och rejält med snö. Framför allt när vi kommer upp i höglänt terräng, men även vid Västkusten till att börja med, säger Johan Groth.

Under eftermiddagen och kvällen kan det bli upp emot tio grader varmt i vissa delar av Götaland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng