De arrangerar Sveriges största backyard ultralopp: ”Siktar mot rekord”

På lördag är det dags för Backyard Ultra Sydkusten, det första i Skåne och största i Sverige av sitt slag. Då siktar deltagarna på att slå rekordet som innebär en löpning på över 33 timmar.

Alexander Sandström Libb

Kl.19:00, 4 juli, 2017

De arrangerar Sveriges största backyard ultralopp: ”Siktar mot rekord”
Petra och Marcus Ekenstierna, Sweden runners. Foto: Alexander Sandström Libb.

Backyard Ultra Sydkusten är ett löplopp arrangerat av Sweden runners, som går på en slinga som mäter 6706 meter. Starten av loppet är klockan 10 på lördag vid Allbäcksvallen, sedan sker det en ny start igen varje timme. Som deltagare handlar det om att ta sig runt banan på en timme för att kunna få starta på nästa varv.

Löpare som inte kommer till start inför nästa varv är utslagna och resultatet räknas vid senast avklarat varv. Det innebär ett unikt lopp som är lika mycket ultrasport som folkfest.

LÄS MER: Trelleborgarna startar löparföretag: ”Ska bli Sveriges största”

– Det fina med konceptet är att du har en timme på dig att springa, eller i gå i rask takt, 6,7 kilometer och det hinner de flesta med på en timme, även om du är otränad. Och det fina är att du är en vinnare om du tar dig runt banan. Du får medalj, goodiebag och t-shirt, säger Marcus Ekenstierna som tillsammans med sin fru Petra håller i arrangemanget.

– Plus efter att varje varv får du inte lov att starta förrän vid hel timme, vilket gör att det aldrig blir att någon hamnar så långt efter. Man samlas igen för starten, då man kan samtala och umgås. Det blir en väldigt familjär stämning. Hela varvningsområdet blir en folkfest, säger Petra.

Tillsammans driver makarna Ekenstierna Sweden runners, löparföretaget med säte i Trelleborg som lyfter fram det sociala med löpning. Under lördagens BUS väntas 211 deltagare ställa upp.

– Det är jätteskoj, själva BUS har fått genomslag i hela Sverige. Nu var det en för Gävle som hörde av sig. Vi har lyckats med det vi ville, att det är mellan 80 och 90 procent som kommer utifrån. Det är bara 10 till 20 procent som är trelleborgare. Vi vill locka hit folk, säger Marcus.

I startfältet finns bland annat Nina Eibring som vid ett tidigare tillfälle har sprungit hela 31 varv, vilket innebär 31 timmars löpning och svensk rekord på damsidan.

På herrsidan ligger svenska rekordet på 33 och världsrekordet på 49 varv.

– Vi har folk som verkligen kommer gå stenhårt för att slå det svenska och om allting känns bra kanske sikta ännu högre. Det finns starka namn i startlistan, säger Marcus.

Och det är fler rekord som kan ryka på lördag.

– Det är en tjej som heter Veronika som ska prova att göra sin första ultra, då blir hon den första MS-sjuka att göra det i Sverige. Det ska hon försöka sätta rekord på, säger Petra.

Petra och Marcus kan själva inte delta i loppet då det är mycket att rodda runt omkring. Men, beroende på hur länge de bästa lyckas hålla på, kan det bli en nog så kämpig helg för de båda.

– Vi får se hur det blir. 17 timmar har vi provat innan och det har fungerat. Nu får vi se hur länge de håller på, vi har lite backup med sovsäck med och vi kanske får sova i skift. Men om de är vakna och springer måste vi kunna hålla oss vakna också, säger Petra.

Det utlovas fina priser till ettan, tvåan och trean. Det kommer även att lottas ut priser till alla deltagare.

Backyard Ultra Sydkusten är tänkt att bli återkommande event i Trelleborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Badhuspersonalen räddade livet på sexårig flicka

Personalen på Trelleborgs badhus agerade snabbt och startade hjärt- och lungräddning när en flicka var nära på att drunkna.

Gabriel Almlöf

Kl.09:15, 21 februari, 2018

Badhuspersonalen räddade livet på sexårig flicka
Trelleborgs Badhus. Foto: Gabriel Almlöf

Tisdagseftermiddagen blev dramatisk på Trelleborgs badhus. Vid halvfem tiden så kallades ambulans och räddningstjänst till badhuset efter att sexårig flicka varit nära på att drunkna.

Flickan befann sig på 1,3 meters djup innan personalen på badhuset fick upp henne på bassängkanten och påbörjade livräddning.

LÄS MER: Barn hittad livlös i simbassäng

– Badhuspersonalen fick upp flickan på bassängkanten där de omedelbart gav henne hjärt- och lungräddning varpå flickan kvicknade till, säger enhetschefen Karolina Jonasson till SVT Nyheter.

När ambulanspersonalen kom till platsen hade flickan vaknat och fick ytterligare vård. Flickan togs sedan till sjukhus för vidare observation.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här vill Sverigedemokraterna att EU-flaggan ska tas bort

Efter den omfattande debatten på Skåneflaggan. Nu vill Sverigedemokraterna att EU-flaggan tas bort.

Henrik Nordell

Kl.08:02, 21 februari, 2018

Här vill Sverigedemokraterna att EU-flaggan ska tas bort
SD vill ha bort EU-flaggan från Regionfullmäktiges sessionssal.

Det var redan i slutet av år 2016 som Sverigedemokraterna Patrik Jönsson (SD) och Niclas Nilsson (SD) lämnade in förslaget till Regionfullmäktige. De vill att man tar bort EU-flaggan från Regionfullmäktiges sessionssal som ligger i Kristianstad. Det vill säga där Skåneregionens politiker sammanträder. Så här skriver det i motionen:

”Då EU idag symboliserar överstatlighet är det ett rent hån mot den svenska demokratin och det svenska beslutsfattande att denna symbol finns i sessionssalen. Den bör därför avläggas från den svenska demokratins finrum. Istället bör den svenska flaggan kompletteras med exempelvis den skånska, alternativt regionens vapensköld.”

LÄS MER: Statsheraldikern varnar för konsekvenser av att använda skånska flaggan

Efter ett år och tre månader kommer nu frågan att tas upp i regionfullmäktige. Där skriver tjänstemännen i sitt svar att EU-flaggan ska användas i officiella sammanhang. Exempelvis då politikerna sammanträder.

”Sverige är medlem i EU, och beslut om detta har fattats i god demokratisk ordning. Det ankommer inte, enligt regionstyrelsen, på Region Skånes högsta beslutande organ att manifestera någon form av missnöje över detta medlemskap genom att demonstrativt ta bort den Europeiska flaggan från sessionssalen i Rådhus Skåne”, står det i svaret.

Frågan har tidigare tagits upp i Regionstyrelsen. Där blev Sverigedemokraterna nedröstade av de andra partierna.

SD krävde också i sitt förslag att den Skånska flaggan skulle placeras i sessionssalen. Under hösten ledde det till en stor debatt och en strid mellan Skånepolitiker och statsheraldikern. Det slutade med ett beslut i Regionfullmäktige där de kom fram till att den korskrydda skånska flaggan ska få användas i officiella sammanhang.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg AB har öppnat sitt eget universitet

För att kunna utbilda sina anställda har Trelleborg AB öppnat ett eget campus på huvudkontoret.

Gabriel Almlöf

Kl.21:00, 20 februari, 2018

Trelleborg AB har öppnat sitt eget universitet
Foto: Trelleborg AB

Trelleborg AB satsar på att utveckla talanger i Trelleborg. Nu har man öppnat Trelleborg Group University Campus vid huvudkontoret på Johan Kocksgatan. Företagets egna campus ska fungera som plats för utbildningar för företagets anställda, det skriver man på sin hemsida.

Företaget har sedan tidigare utbildningar runt om i världen men nu kommer man alltså att kunna förbättra lärandet även på hemmaplan.

”Det här campuset är ytterligare ett steg i Trelleborgs arbete i att erbjuda utvecklingsmöjligheter till våra anställda” skriver företaget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil och buss i krock – bussföraren smet från platsen

En personbil och en buss var inblandade i en kollision på tisdagskvällen. Bussföraren smet från platsen.

Michaela Ekström

Kl.18:21, 20 februari, 2018

Bil och buss i krock – bussföraren smet från platsen
Foto: Bildbyrån

En personbil ska ha kört in i en buss på Tommarpsvägen mellan Skegrie och Västra Tommarp. Detta enligt ett larm till SOS Alarm som inkom klockan 18.11. Räddningstjänst har kallats till platsen.

Enligt Trafikverket ska olyckan ha stor påverkan på trafikläget. Enligt en prognos från myndigheten ser det ut att vara kraftig trafikpåverkan till 19.45. Övriga omständigheter kring olyckan är i nuläget oklara.

– Det ser ut att vara en smitning. Bussen har kört vidare. Det ska inte vara några personskador, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral syd.

Är det någon polisanmälan upprättad?

– Inte än. Vi är kvar på platsen och har kontakt med bilföraren. Just nu ligger den som trafikolycka smitning så får vi se vad den rubriceras som sedan, säger Anna Göransson.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-20-kl-18-27-28

Här ska olyckan ha inträffat. Skärmdump: Trafikverket 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barn hittad livlös i simbassäng

Har förts till sjukhus med ambulans.

Michaela Ekström

Kl.17:53, 20 februari, 2018

Barn hittad livlös i simbassäng
Foto: PŠär Olert / BILDBYRåN

Räddningstjänst och ambulans kallades till ett badhus i Trelleborg med anledning av ett drunkingstillbud. Larmet inkom klockan 16.36 och enligt larmet var det ett barn som låg medvetslös i en simbassäng. Detta skriver Kvällsposten.

I händelserapporten från räddningstjänsten står att barnet hade ”fin färg” och fick syrgas av ambulanspersonal på platsen.

– Barnet var vaket och fick syrgas, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänst syd till Kvällsposten.

Barnets ålder är okänd men personen ska vara förd till sjukhus med ambulans.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng