De arrangerar Sveriges största backyard ultralopp: ”Siktar mot rekord”

På lördag är det dags för Backyard Ultra Sydkusten, det första i Skåne och största i Sverige av sitt slag. Då siktar deltagarna på att slå rekordet som innebär en löpning på över 33 timmar.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:00, 4 juli, 2017

De arrangerar Sveriges största backyard ultralopp: ”Siktar mot rekord”
Petra och Marcus Ekenstierna, Sweden runners. Foto: Alexander Sandström Libb.

Backyard Ultra Sydkusten är ett löplopp arrangerat av Sweden runners, som går på en slinga som mäter 6706 meter. Starten av loppet är klockan 10 på lördag vid Allbäcksvallen, sedan sker det en ny start igen varje timme. Som deltagare handlar det om att ta sig runt banan på en timme för att kunna få starta på nästa varv.

Löpare som inte kommer till start inför nästa varv är utslagna och resultatet räknas vid senast avklarat varv. Det innebär ett unikt lopp som är lika mycket ultrasport som folkfest.

LÄS MER: Trelleborgarna startar löparföretag: ”Ska bli Sveriges största”

– Det fina med konceptet är att du har en timme på dig att springa, eller i gå i rask takt, 6,7 kilometer och det hinner de flesta med på en timme, även om du är otränad. Och det fina är att du är en vinnare om du tar dig runt banan. Du får medalj, goodiebag och t-shirt, säger Marcus Ekenstierna som tillsammans med sin fru Petra håller i arrangemanget.

– Plus efter att varje varv får du inte lov att starta förrän vid hel timme, vilket gör att det aldrig blir att någon hamnar så långt efter. Man samlas igen för starten, då man kan samtala och umgås. Det blir en väldigt familjär stämning. Hela varvningsområdet blir en folkfest, säger Petra.

Tillsammans driver makarna Ekenstierna Sweden runners, löparföretaget med säte i Trelleborg som lyfter fram det sociala med löpning. Under lördagens BUS väntas 211 deltagare ställa upp.

– Det är jätteskoj, själva BUS har fått genomslag i hela Sverige. Nu var det en för Gävle som hörde av sig. Vi har lyckats med det vi ville, att det är mellan 80 och 90 procent som kommer utifrån. Det är bara 10 till 20 procent som är trelleborgare. Vi vill locka hit folk, säger Marcus.

I startfältet finns bland annat Nina Eibring som vid ett tidigare tillfälle har sprungit hela 31 varv, vilket innebär 31 timmars löpning och svensk rekord på damsidan.

På herrsidan ligger svenska rekordet på 33 och världsrekordet på 49 varv.

– Vi har folk som verkligen kommer gå stenhårt för att slå det svenska och om allting känns bra kanske sikta ännu högre. Det finns starka namn i startlistan, säger Marcus.

Och det är fler rekord som kan ryka på lördag.

– Det är en tjej som heter Veronika som ska prova att göra sin första ultra, då blir hon den första MS-sjuka att göra det i Sverige. Det ska hon försöka sätta rekord på, säger Petra.

Petra och Marcus kan själva inte delta i loppet då det är mycket att rodda runt omkring. Men, beroende på hur länge de bästa lyckas hålla på, kan det bli en nog så kämpig helg för de båda.

– Vi får se hur det blir. 17 timmar har vi provat innan och det har fungerat. Nu får vi se hur länge de håller på, vi har lite backup med sovsäck med och vi kanske får sova i skift. Men om de är vakna och springer måste vi kunna hålla oss vakna också, säger Petra.

Det utlovas fina priser till ettan, tvåan och trean. Det kommer även att lottas ut priser till alla deltagare.

Backyard Ultra Sydkusten är tänkt att bli återkommande event i Trelleborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Matvara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus

Produkten innehåller ett virus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Mia Martelleur

Kl.19:36, 13 december, 2017

JUST NU: Matvara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus
Foto: Pixabay

Ica återkallar produkten Basic Hallon på grund av risk att produkten kan innehålla norovirus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Återkallelsen gäller Ica Basic hallon 500 gram, med bäst före datum 2019-06-19. Varan har sålts över hela landet från den 13 oktober, men nu stoppas all försäljning av varan i butikernas kassor.

– I nuläget vet vi inte vad som har orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten och utreder vad som kan vara den bakomliggande orsaken, säger Lena Sparring, kvalitetschef ICA Sverige.

Liknande produkter med annat bäst före datum omfattas inte av återkallelsen.

I ett pressmeddelande beklagar Ica det inträffade och uppmanar alla kunder som köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik som de inhandlad produkten på, reklamera via ica.se, alternativt kontakta ICAs kundkontakt.

 

De skriver även att om man följer Livsmedelsverkets rekommendationer för frysta hallon och kokar hallonen i en minut så dör viruset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgs mammor kämpar i Musikhjälpen

I Trelleborgs kommun har flera insamlingsbössor till Musikhjälpen poppat upp. En av dem är Mammagruppen med över tusen medlemmar.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:57, 13 december, 2017

Trelleborgs mammor kämpar i Musikhjälpen
Foto: Commons

Musikhjälpen har dragit igång i år igen. Runt om i Sverige samlar privatpersoner och företag in stora summor till välgörenhet. I år samlar Musikhjälpen in pengar för att stoppa sexhandel med barn runt om i världen. Facebookgruppen Mammagruppen är en av dem som ha valt att starta en insamlingsbössa i år.

– I gruppen är vi alla mammor och årets tema skär rakt in i hjärtat. För oss är det ett väldigt enkelt sätt att vara med och göra skillnad. Vi har en insamlingsbössa där gruppens medlemmar och så klart alla andra får vara med och skänka en slant, säger Gabriella Rönnow Falck som en av gruppmedlemmarna.

I skrivande stund har deras insamlingsbössa samlat in strax över 3 000 kronor. Men gruppen

– Sjävklart hoppas vi att det blir så mycket som möjligt, men vi ser det inte som en tävling eller så. Det går precis lika bra att skänka pengar till någon annan bössa. Vi jobbar mer efter tankesättet att alla kan hjälpa till oavsett om det är en stor eller liten summa. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Varför är just Musikhjälpen ett bra forum för er insamling?
– Det är ett väldigt smidigt sätt att kunna engagera sig och alla vet var pengarna går till. Jag tror många gillar att hela Sverige gör en skillnad tillsammans.

Insamlingen pågår till söndag kväll.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäktigt skådespel väntas över Trelleborgshimlen

Under natten och torsdagsmorgon är det värt att hålla en blick mot skyn. Har du tur kan du se 120 stjärnfall i timmen över Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:55, 13 december, 2017

Mäktigt skådespel väntas över Trelleborgshimlen
Foto: Foto: Neals LaSalle/Pexels.

Under natten kommer den återkommande meteorsvärmen Geminiderna att passera jorden. Den som har tur kan under natten till torsdag gå se stjärnfall över Trelleborg. Den största aktiviteten väntas dock infalla runt klockan halv åtta under torsdagsmorgonen.

Det finns dock möjlighet att se meteorregn enda fram till söndag.

För att maximera dina chanser att se stjärnfallet bör du ta dig en bit ut på landet. Om du istället befinner dig inne i Trelleborg behöver du hitta ett ställe där gatubelysningen och ljus från hur inte bländar utsikten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ytterligare en butik lämnar Valengallerian

Först stod det klart att Nille lämnar Valengallerian. Nu väljer nästa butik att stänga.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.15:33, 13 december, 2017

Ytterligare en butik lämnar Valengallerian

24Trelleborg har tidigare skrivit om att butiken Nille kommer lämna Trelleborg och Valengalerian. Anledningen är att den norska kedjan ska lämna den svenska marknaden. Nu står det klart att även Nilles grannar kommer att lämna gallerian.

Butiken Flying Tiger Copenhagen har satt upp lappar i skyltfönsterna om att det har en jättestor rea och att ”allt ska bort”. Anledningen är att man väljer att stänga butiken i Trelleborg.

LÄS MER: Butikskedjan lämnar Valengallerian

Till Trelleborgs Allehanda säger företagets VD att man stänger på grund att för få kunder i butiken.

Flying Tiger Copenhagen kommer att stänga igen den 21 december.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är tågen fullbokade inför julen

Hälften av svenskarna reser bort i jul. "Hög tid att boka".

Matilda Larsson

Kl.14:02, 13 december, 2017

Här är tågen fullbokade inför julen
Foto: SJ / Stefan Nilsson.

Var tredje svensk väljer att åka och fira jul på en annan ort i Sverige, medan var femte reser utomlands.

Den främsta anledningen till resan inom Sverige är att fira med nära och kära, enligt SJs Sifo-undersökning.

Tåget är det populäraste kollektiva färdmedlet, som tre av fyra resenärer väljer.

– Julen är en familjehelg då vi helst vill umgås med nära och kära. Det gör också julen till den största tågresehelgen. I år väljer fler tåget än förra året, och resorna är också generellt sett längre, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Fredagen den 22 december blir den största resdagen. Sammanlagt reser svenskarna 13,7 miljoner mil med tåg under denna jul- och nyårshelg vilket är en ökning med 9 procent.

Högst tryck är det på resor från södra Sverige till Norrland. Hårt bokat är även sträckorna Stockholm – Malmö – Köpenhamn och Stockholm – Sundsvall – Umeå.

– För den som vill ta tåget i jul är det verkligen hög tid att boka. Särskilt för stockholmare som vill åka hem till släkten på andra orter runt om i landet. Den som åker andra hållet och ska till Stockholm har fortfarande mer att välja på och kan hitta billiga biljetter, säger Niclas Härenstam.

Topplista – mest bokat inför jul just nu
1. Göteborg – Stockholm – Luleå/Kiruna (nattåg), 21-23 december, fullbokat
2. Stockholm – Östersund – Åre, 22 december, 99 procent
3. Göteborg – Stockholm – Östersund – Åre (nattåg), 21-22 december, 99 procent
4. Göteborg – Stockholm – Luleå/Kiruna (nattåg), 20 december, 98 procent
5. Stockholm – Malmö – Köpenhamn, 22 december, 97 procent
6 .Stockholm – Malmö – Köpenhamn, 23 december, 93 procent
7. Stockholm – Östersund – Åre, 21 december, 91 procent
8. Stockholm – Östersund – Åre, 23 december, 91 procent
9. Stockholm – Sundsvall – Umeå, 22 december, 88 procent
10. Stockholm – Sundsvall – Umeå, 21 december, 87 procent
11. Stockholm – Göteborg, 22 december, 78 procent
12. Stockholm – Falun/Mora, 22 december, 76 procent
13. Köpenhamn – Malmö – Stockholm, 22 december, 73 procent
14. Stockholm – Karlstad – Oslo, 22 december, 71 procent
15. Åre – Östersund – Stockholm, 22 december, 68 procent

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng