De arrangerar Sveriges största backyard ultralopp: ”Siktar mot rekord”

På lördag är det dags för Backyard Ultra Sydkusten, det första i Skåne och största i Sverige av sitt slag. Då siktar deltagarna på att slå rekordet som innebär en löpning på över 33 timmar.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:00, 4 juli, 2017

De arrangerar Sveriges största backyard ultralopp: ”Siktar mot rekord”
Petra och Marcus Ekenstierna, Sweden runners. Foto: Alexander Sandström Libb.

Backyard Ultra Sydkusten är ett löplopp arrangerat av Sweden runners, som går på en slinga som mäter 6706 meter. Starten av loppet är klockan 10 på lördag vid Allbäcksvallen, sedan sker det en ny start igen varje timme. Som deltagare handlar det om att ta sig runt banan på en timme för att kunna få starta på nästa varv.

Löpare som inte kommer till start inför nästa varv är utslagna och resultatet räknas vid senast avklarat varv. Det innebär ett unikt lopp som är lika mycket ultrasport som folkfest.

– Det fina med konceptet är att du har en timme på dig att springa, eller i gå i rask takt, 6,7 kilometer och det hinner de flesta med på en timme, även om du är otränad. Och det fina är att du är en vinnare om du tar dig runt banan. Du får medalj, goodiebag och t-shirt, säger Marcus Ekenstierna som tillsammans med sin fru Petra håller i arrangemanget.

– Plus efter att varje varv får du inte lov att starta förrän vid hel timme, vilket gör att det aldrig blir att någon hamnar så långt efter. Man samlas igen för starten, då man kan samtala och umgås. Det blir en väldigt familjär stämning. Hela varvningsområdet blir en folkfest, säger Petra.

Tillsammans driver makarna Ekenstierna Sweden runners, löparföretaget med säte i Trelleborg som lyfter fram det sociala med löpning. Under lördagens BUS väntas 211 deltagare ställa upp.

– Det är jätteskoj, själva BUS har fått genomslag i hela Sverige. Nu var det en för Gävle som hörde av sig. Vi har lyckats med det vi ville, att det är mellan 80 och 90 procent som kommer utifrån. Det är bara 10 till 20 procent som är trelleborgare. Vi vill locka hit folk, säger Marcus.

I startfältet finns bland annat Nina Eibring som vid ett tidigare tillfälle har sprungit hela 31 varv, vilket innebär 31 timmars löpning och svensk rekord på damsidan.

På herrsidan ligger svenska rekordet på 33 och världsrekordet på 49 varv.

– Vi har folk som verkligen kommer gå stenhårt för att slå det svenska och om allting känns bra kanske sikta ännu högre. Det finns starka namn i startlistan, säger Marcus.

Och det är fler rekord som kan ryka på lördag.

– Det är en tjej som heter Veronika som ska prova att göra sin första ultra, då blir hon den första MS-sjuka att göra det i Sverige. Det ska hon försöka sätta rekord på, säger Petra.

Petra och Marcus kan själva inte delta i loppet då det är mycket att rodda runt omkring. Men, beroende på hur länge de bästa lyckas hålla på, kan det bli en nog så kämpig helg för de båda.

– Vi får se hur det blir. 17 timmar har vi provat innan och det har fungerat. Nu får vi se hur länge de håller på, vi har lite backup med sovsäck med och vi kanske får sova i skift. Men om de är vakna och springer måste vi kunna hålla oss vakna också, säger Petra.

Det utlovas fina priser till ettan, tvåan och trean. Det kommer även att lottas ut priser till alla deltagare.

Backyard Ultra Sydkusten är tänkt att bli återkommande event i Trelleborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen varnar för vattenavstängning

Flera adresser kommer att drabbas av en vattenavstängning under torsdagen.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:50, 18 oktober, 2017

Kommunen varnar för vattenavstängning
Foto: Flickr

Under torsdagen kommer vattnet vara avstängt för flera av de boende i Skegrie. Det är de boende på östra delen av Söderängen och Norrängen som kommer att drabbas. Avbrottet kommer att ske mellan 12-16 under torsdagen.

När vattnet kommer tillbaka finns en risk att det blir missfärgningar. De boende uppmanas att spola försiktigt tills vattnet blir klart igen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny konstinstallation till Centralstationen

En ny konstinstallation ska berätta om hur det känns att fly från sitt hemland och att hamna i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:55, 18 oktober, 2017

Ny konstinstallation till Centralstationen
Foto: Casper Johansson

På fredag invigs en ny konstinstallation vid Trelleborgs Centralstation. Verket ”Stanna Upp” beskriver hur det är att fly från sitt hemland. Via högtalare monterade på fasaden vid Centralstationen kommer besökarna att kunna ta del av berättelserna.

Berättelserna har spelats in av en grupp invandrarungdomar som berättar om sin resa till Sverige och om omställningen med att komma hit.

– Här finns jämförelser över vardagen idag med studier och fotboll. Här finns rap och gatuljud, här finns havsbrus och fågelsång. Här finns drömmar om framtiden, om vad ungdomarna vill bidra med för att göra världen till en bättre plats för oss alla, säger Birgitta Godlund som står bakom den konstnärliga idéen i ett pressmeddelande.

Konstinstallationen kommer att invigas fredagen den 20 oktober klockan 15 vid Centralstationens entré. Verket görs i samarbete mellan Trelleborgs kommun och Studieförbundet vuxenskolan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna gick till attack på parkering: ”Svartskalle”

Trelleborgskvinnan misstänks för flera brott.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:23, 18 oktober, 2017

Kvinna gick till attack på parkering: ”Svartskalle”
Foto: Creative Commons

Ett åtal har väckts mot en kvinna i 50-årsåldern från Trelleborg. Kvinnan ska enligt åtalet ha gått till en aggressiv attack på en parkeringsplats i Svedala den 19 juli.

Kvinnan ska ha knuffat omkull en man så han ramlat till marken och därefter skrikit ”svartskalle”. Hon ska också ha skrikigt på ett aggressivt sätt mot en annan man genom att göra uttalanden om att skada honom om hon fick se honom igen.

Nu åtalas kvinnan för två fall av ofredande. Kvinnan vidgår händelseförloppet men förnekar till brott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Knivattacken på Stortorget

Polisens besked efter knivdådet: ”Han kommer inte att åtalas”

En pojke i Trelleborg högg en annan pojke i ansiktet. Men polisen kan inte väcka åtal.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:48, 18 oktober, 2017

Polisens besked efter knivdådet: ”Han kommer inte att åtalas”
Foto: Casper Johansson

Under måndagskvällen blev en 16-årig pojke huggen i ansiktet på Stortorget i Trelleborg. Gärningsmannen visade sig vara ett annat barn, en 14-årig pojke. Eftersom pojken fyller 15 i december i år är han ännu inte straffmyndig. Det innebär att polisen inte kan väcka åtal mot pojken, det meddelade man under onsdagen.

Trots det hoppas polisen kunna genomföra en förundersökning.

– Han är inte straffmyndig vilket innebär att det inte kommer kunna väckas något åtal. Pojken är samtidigt ensamt misstänkt, hade de funnits ytterligare en gärningsman som var över 15 år hade vi kunnat gå vidare, säger polisens Johanna Hasselquist och fortsätter.

– Man kan driva en förundersökning men det behöver komma från önskemål från Socialen eller att en åklagare väljer att fatta det beslutet. Vi väntar fortfarande på besked om en förundersökning ska att inledas.

Även om en förundersökning inleds kan pojken inte straffas av polisen.

– Om socialen och åklagaren beslutar om en förundersökning så kommer vi göra färdigt den och sedan överlämna till socialen. Sedan får de vidta deras åtgärder, säger Johanna Hasselquist.

Offret har ännu inte hörts av polisen eftersom ett sådant samtal är en del av förundersökningen.

Händelsen rubriceras som grov misshandel.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GW om Madsen: ”Det är en vrickad jävel”

I veckans brott på SVT diskuterar Leif GW Persson mordet på Kim Wall. I programmet menar GW att mordet kom impulsivt. "Han är tokig så att det räcker och blir över" säger han i programmet.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:05, 18 oktober, 2017

GW om Madsen: ”Det är en vrickad jävel”
Foto: Commons

Under tisdagskvällens avsnitt av Veckans Brott på SVT så granskade TV-profilen Leif GW Persson, mordet på journalisten Kim Wall från Trelleborg. I programmet säger han att han är fullständigt övertygad om att det rör sig om ett mord och ingenting annat.

– Enda sedan den första dagen har jag varit övertygad om att Peter Madsen har mördat Kim Wall. Några andra förklaringar finns inte, säger Leif GW Persson i programmet.

Leif GW menar att Kim mördades redan under fredagkvällen innan Madsen styckade kroppen under fredagsmorgonen innan han sänkte kroppen och sin egen ubåt. Ett ambitiöst försök att sopa undan spåren.

– Styckar man en kropp på en ubåt då märks det. Det är inte så vanligt att man kan göra sig av med hela brottsplatsen, men han gör ett gott försök. Enligt de danska teknikerna har han sänkt sin egen ubåt. Saltvatten är ganska förödande för spårbilden men teknikerna säger att man hittat bevis på att Kim blivit styckad ombord.

Mordet är ovanligt brutalt och utdraget menar GW i programmet.

– Det här är inget vanligt mord. Det är en mycket obehaglig händelse. Sedan har Madsen inte skador på sin kropp, det visar att han måste överrumplat henne och oskadliggjort henne.

Efter att Madsen kommer i land ger han intervjuer om att ubåten har sjunkit. Han ser helt oberört ut med tanke på de brott han måste begått, enligt GW Persson.

– Det är vrickad jävel, det här ingen trevlig människa. Han är tokig så att det räcker och blir över. Jag förstår inte hur han har tänkt. Det här måste vara en oplanerad gärning utan han har fått idéen när de var ute i båten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng