Säkerhetschefen om terrorläget: ”Väldigt medvetna om att vi är utsatta”

Trelleborgs säkerhetschef Malin Ekblad har det yttersta ansvaret för att alla ska dra åt samma håll om det värsta slår till.
"Jag brukar säga att jag har kommunens roligaste jobb", säger Malin Ekblad.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.21:10, 18 juni, 2017

Säkerhetschefen om terrorläget: ”Väldigt medvetna om att vi är utsatta”
Malin Ekblad, säkerhetschef Trelleborgs kommun. Foto: Alexander Sandström Libb.

I Trelleborgs brandstation finns kommunens räddningstjänst samlad. På dörren till Malin Ekblads kontor står titeln: ”Queen of safety”.

– När jag började jobbet för tre år sen sa de: ‘Ja Malin, vad ska vi kalla dig?’. Jag fick lite olika alternativ och så blev det det Queen of safety, det är väldigt internt, skrattar Malin som jobbar som Trelleborgs säkerhetschef.

Hennes jobb går framför allt ut på att fungera som en samverkande kraft för kommunens nämnder, förvaltningar, privata aktörer och polis.

Det är ett sjukt roligt arbete. Det är jättevarierande, jag får samtal om allt möjligt. Jag brukar säga att jag har kommunens roligaste jobb, berättar Malin.

Säkerhetschefen jobbar dels med krisberedskap, det som faller under lagen om extraordinära händelser, som till exempel diskotekbranden och stormen Gudrun.

Hon jobbar också med det brottsförebyggande arbetet, i samverkan med polisen.

– Mycket av mitt arbete handlar om att samla ihop det kommunövergripande arbetet, att på något sätt få hela kommunen arbeta tillsammans för att skapa en tryggare och säkrare kommun, annars jobbar alla i sina egna stuprör. Vi ska få med alla på spåret.

Uppgifterna är mycket varierande och Malin vet sällan vad det är för typ av uppgift hon kommer få lösa.

– Det kan vara sånt som ramlar in på ens bord som till exempel resecentrum där det har blivit problematiskt. Där har vi Skånetrafiken, Trafikverket och Bergkvara buss, samt hamnen som hyr ut till tekniska. Någonstans där har aktörerna problem med rökning och nedskräpning, jag går då in och tar en aktiv roll där vi med aktörerna måste komma till en lösning.

Det närmsta Trelleborg egentligen har varit en kris är vid vissa stormvarningar, då Malin kallar till sig sina krisgrupper. Flyktingsituationen hösten 2015 är ett annat tillfälle då hon samlat trupperna, även om det inte definierades som kris eller extraordinär händelse.

Något som dessvärre har blivit ett ständigt hot även i Sverige är det om terror.

– Vi har ingen specifik handlingsplan för terror men det pratas allt mer om det. Den här kommunala krisledningsstaben jag har ska kunna gå in och jobba vid vilken händelse som helst. Den är statisk. Har kommunen den kan vi organisera oss kommunalt, säger Malin och lägger till:

– Men vi lever också med Sveriges andra största hamn, så det är klart att vi är väldigt medvetna om att vi är utsatta.

Själv känner sig säkerhetschefen trygg i staden hon har växt upp i.

Sedan vet jag att det finns de som tycker att kommunen är otrygg, att det sker mycket brottslighet och det är jag fullt medveten om. Men det är också viktigt att visa att vi alla upplever situationen på olika sätt.

– Trygghetsbarometern visar att folk är otrygga på kvällar och nätter, och visst händer det saker i kommunen då. Men det betyder inte att kommunen är en otrygg plats. Hade det varit det hade jag inte trott att vi hade haft den ökningen vi har idag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matbutik i Trelleborg straffas med böter

Vid en inspektion gjorde Arbetsmiljöverket en upptäckt som butiken nu får bra för.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.21:03, 22 augusti, 2017

Matbutik i Trelleborg straffas med böter
Foto: Pixabay

Vid en inspektion hos en matbutik i Trelleborg upptäckte Arbetsmiljöverket att en av de anställda hos butiken använde en truck, trots att det saknades ett skriftligt tillstånd för en sådan användning.

Tillståndet ska utfärdas av arbetsgivaren, men saknades i detta fall, vilket gör att matbutiken nu får betala en sanktionsavgift på 21 500 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De är Trelleborgs bästa mäklare

De är kommunens mest populära och rekommenderade mäklare.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:44, 22 augusti, 2017

LISTA: De är Trelleborgs bästa mäklare
Pressbild på Louise Nilsson, Landgrens XX:

På sajten Hittamäklare rankas de bäst säljande och mest rekommenderade fastighetsmäklarna i olika geografiska områden. Över 2000 mäklare använder sig av tjänsten.

– Rekommendationer hjälper framtida säljare att känna sig tryggare med valet av mäklare eftersom de visar vad tidigare säljare tyckt om mäklarens prestationer. En rekommendation blir ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli och Hittamäklare.

Topp fem rekommenderade mäklare i Trelleborg är följande:

1. Louise Nilsson
2. Johan Lihuvud
3. Linda Olsson
4. Lena Wiklund
5. Linda Ersmark

24Trelleborg har tidigare skrivit om Louise Nilsson vid mäklarbyrån Landgren, som toppat listan även tidigare. Firmans VD Peter Landgren, lyfte då fram sina toppmäklare.

– Våra mäklare utför ett hantverk och omhuldar sina kunder på ett unikt sätt. De här fyra som leder Hittamäklares ranking har ett äkta engagemang och vilja till att hjälpa. De får tid på sig med sina objekt och har ett genuint intresse att hjälpa människor både in i och ut ur affärer – men också med att avstå från affärer om de anser att det är det bästa för kunden, sa Peter Landgren då.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många väntas bo i Trelleborg år 2025

Befolkningen i Trelleborg kommer öka relativt mycket under de kommande åren, enligt en ny prognos.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.17:54, 22 augusti, 2017

Så många väntas bo i Trelleborg år 2025
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Region Skåne har tagit fram en ny prognos på hur mycket Skånes kommuner kommer växa fram till år 2025.

I rapporten slår man fast att det är befolkningen i sydvästra Skåne som har haft den kraftigaste folkökningen av de fyra regiondelarna sedan slutet av 1980-talet. Inflyttningen till området har varit stor de senaste åren, främst från utlandet men även från övriga riket. Inflyttarna är unga och det föds många fler barn än det avlider personer i området.

Sydvästra Skåne förväntas även under prognosperioden ha den kraftigaste folkökningen i Skåne, med många födda barn och stor inflyttning, framförallt utrikes ifrån.

Enligt Region Skåne bodde det 43 780 personer i Trelleborgs kommun 2016. Den siffran väntas öka till 48 310 personer till år 2025, enligt den senaste prognosen.

På längre sikt förväntas inflyttningen från utlandet att minska och utflyttningen till utlandet att öka, vilket framöver kraftigt minskar den utrikes nettoinflyttningen under prognosperioden.

Region Skånes kommunprognoser kan skilja sig ganska kraftigt åt från kommunernas egna bedömningar av befolkningsutvecklingen. Det beror främst på att Region Skåne använder sig av en metodik där kommunernas flyttningar stäms av mot den skattade nettoflyttningen för respektive regiondel. Utan denna avstämning, skulle den skattade årliga folkökningen för hela Skåne län bli större än vad som bedömts som rimlig i de regionala prognoserna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KIM WALLS FÖRSVINNANDE

Dansk polis om kroppen: Stympades med flit

I måndags hittade en cyklist en torso i havet och ringde polis. Nu har dansk polis publicerat en video där de berättar mer om fyndet.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:26, 22 augusti, 2017

Dansk polis om kroppen: Stympades med flit
Jens Möller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen. Foto: Skärmdump/Youtube

Under tisdagen har det varit en lång väntan på resultat om den kvinnokropp – utan ben, armar och huvud – som hittades vid ön Amager under måndagen tillhör svenske journalisten Kim Wall eller inte.

Runt 16-tiden släppte Köpenhamnspolisen en video där de berättade mer om den kropp som hittats.

– Det handlar om delar av en kvinnokropp som har hittats. DNA-resultatet kommer först i morgon, onsdag. Då ska vi se om det är en match med Kim Walls DNA, säger Jens Möller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen och fortsätter:

– Det rör sig om en torso, där både armar, ben och huvud är medvetet avskurna.

Men i nuläget är det omöjligt för polis att säga om det är Kim Wall eller inte.

– Ingenting talar emot att det är Kim Wall som kan ha hittats, men vi vet ännu inte om det är hon, säger Jens Möller.

Under tisdagen har Köpenhamnspolisen fått in flera anmälningar om ytterligare kroppsdelar som hittats.

– Sammanlagt har vi fått fyra-fem anmälningar om att andra kroppsdelar kan ha hittats, det har ännu inte gett något resultat. I Köpenhamns hamn har vi letar efter fler kroppsdelar, men om vi har funnit något är för tidigt att säga.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Risifrutti byter namn – här är anledningen varför

Rismellanmålet Risifrutti har gått ut med ett pressmeddelande där de berättar att varumärket nu byter namn.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:46, 22 augusti, 2017

Risifrutti byter namn – här är anledningen varför
Foto: Wikipedia Commons

Under augusti och september byter Risifrutti namn på två miljoner förpackningar. Det nya namnet på mellanmålet blir istället Risitutti.

Anledningen till namnbytet är att uppmärksamma bröstcancer.

– Vi vill uppmärksamma och sprida kunskap om bröstcancer samtidigt som vi stödjer Bröstcancerfonden och deras viktiga arbete med att uppmana kvinnor att kolla en extra gång – för just det kan göra hela skillnaden, säger brand manager Alia Jassim i ett pressmeddelande.

Initiativet från varumärket stödjer Bröstcancerfondens arbete med att kolla en extra gång och att undersöka sina bröst för att upptäcka bröstcancer tidigt.

– Kampanjen riktar ljuset mot en av våra hjärtefrågor: självundersökning. Vi vet att tidig upptäckt räddar liv. Och vi vet att det kan ta tid att få till en god vana. Ju förr en kvinna lär känna sina bröst, desto bättre – i syfte att upptäcka eventuella förändringar i ett så tidigt skede som möjligt, säger Marit Jenset, generalsekreterare hos Bröstcancerfonden, i pressmeddelandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng