Bostadsbristen minskar i södra Skåne: ”Marknaden levererar”

Det byggs så mycket som det går i Skåne just nu och flera kommuner i södra Skåne spås kunna komma i fas på bostadsmarknaden inom tre år.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:58, 18 juni, 2017

Bostadsbristen minskar i södra Skåne: ”Marknaden levererar”
Foto: Commons

Det byggs mängder med bostäder i Skåne just nu. Enligt färsk statistik från Länstyrelsen kommer 11 200 bostäder att byggas 2017 och 10 660 under 2018. Det är en kraftig höjning från 2016 då det bara byggdes 5 143 bostäder.

Men det hade gått att bygga ännu mer för att komma till bot med den stora bostadskrisen. Problemet är att bolaget bygger så mycket som de har personal till att arbeta.

Marknaden levererar. Det byggs så mycket som det går med tanke på tillgången till arbetskraft. Bostadsmarknaden för de flesta skåningar har förbättrats avsevärt. Det går att få tag i en bostad om du lever på en normal ekonomisk nivå, säger länsarkitekt Elisabet Weber på Länsstyrelsen Skåne.

Flera orter i södra Skåne kommer inom de närmaste tre åren komma i balans med bostadskrisen däribland Simrishamn, Sjöbo, Trelleborg och Tomelilla. Ystad har fortsatt brist även om byggandet där bidrar till en positivare framtid på bostadsmarknaden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket har bostadspriserna stigit i Trelleborg

Nu kostar det över 14 000 kronor per kvadratmeter för att bo i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.09:00, 16 juni, 2017

Så mycket har bostadspriserna stigit i Trelleborg
Foto: Pixabay

Trelleborg blir en allt attraktivare kommun att bo i, något som syns på de ökade bostadspriserna i kommunen. Nu visar ny statistik från Siren hur mycket priserna i kommunen har ökat de senaste sex månaderna.

I vintras fick man betala 13 188 kronor per kvadratmeter för en bostad i Trelleborg, nu är den siffran uppe på 14 542 kronor.

Även om det är en markant ökning, så är det en svagare utveckling än de övriga skånska orterna. Snittet i hela Skåne ligger nu på 25 430 kronor per kvadratmeter.

Mätningen är gjord på 88 bostadsrätter som såldes i Trelleborg mellan mars och maj 2017.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Så undviker du bostadsbluffen

Han trodde att det var en gratis uthyrningssajt – men sedan kom fakturan på tusentals kronor. Nu vill Jamal varna andra för bluffsajterna och dess metoder.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:05, 10 juni, 2017

Varning: Så undviker du bostadsbluffen
Foto: Bildbyrån

Det är till Hem & Hyra som Jamal har berättat om den bostadsbluff han råkade ut för. Han var en av många som trodde att de skulle vara gratis när han fyllde i sitt namn på bostadssajten. Men snart kom fakturan på 495 kronor hem i brevlådan.

– Jag skrev att jag inte hade köpt tjänsten och inte ville betala, men fick inget svar, säger han till Hem & hyra.

Men summan ökade med påminnelseavgifter, inkasso och kronofogdens avgift. Han försökte bestrida kravet, men lyckades inte. Till slut skulle han betala 2 000 kronor.

– Jag känner många som bara betalar och tiger, men jag tycker att man ska protestera och anmäla till polisen och konsumentverket. Deras mål är att lura människor, inte att förmedla lägenheter.

Enligt Hem & Hyras granskning kring de attraktiva bostadserbjudandena på sajterna är många rena påhitt. Det finns flera uthyrningssajter som utger sig för att vara gratis och lockar med att underlätta ditt bostadssökande – men sedan luras du in i avtal då sajterna är väldigt otydliga med vad deras tjänst kostar. Du kan råka ut för fakturor trots att det kanske stod ”Gratis” eller ”Endast 39 kronor” på sajten du var inne på.

Många av sajterna använder sig av annonser från andra hyresvärdar och bostadsförmedlingar, från Blocket och andra sajter, och blandar upp dem med egna andrahandsannonser – och även påhittade annonser.

Konsumentverket får ofta in anmälningar från folk som känner sig lurade in i olika abonnemangsfällor. Även problemen med mellanmän har ökat. Personer som utger sig för att vara mäklare eller förmedlare och erbjuder hjälp med att till exempel fixa bostäder, eller lån.

– I marknadsföringen kan de lova mycket, men villkoren är mycket oklara och om något händer tar de inget ansvar, säger Daniel Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Då det inte är olagligt att ta betalt för dåliga tjänster är det svårt att komma åt dessa sajter och förmedlare. Ytterligare ett problem är att sajterna ofta försvinner lika snabbt som de dykt upp. Hem & hyra beskriver hur flera av sajterna de granskat har försvunnit, och nya liknande sajter dykt upp i dess ställe.

Polisen menar dock att man ändå ska anmäla händelserna.

– Det ska man alltid göra. Annars vet vi inte om det här. Får vi in hundratals anmälningar så ser vi att det är ett problem och kan göra något, säger förundersökningsledare Jan Olsson till Hem & hyra.

Även om polis och konsumentverket inte kan göra särskilt mycket så finns det saker du kan göra själv för att undvika bostadsbluffarna. Innan du skriver upp dina uppgifter, se till att söka information om hemsidan och ta reda på om andra konsumenter har varnat för sidan. Titta även om det finns kontaktuppgifter och organisationsnummer. Är det riktiga uppgifter?

Läs noga vad det står i villkoren för köp/abonnemang och vad det står om uppsägning och ångerrätt. Är det svårt att hitta detta bör du vara tveksam.

Har du bestämt dig för att köpa något: ta skärmdumpar på all information och välj faktura om möjligt. Om något känns fel: Anmäl till din bank att du inte godkänner fler transaktioner från kortet, anmäl till polisen, och bestrid fakturan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket har villapriserna stigit i Trelleborg

Villapriserna i Skåne fortsätter att stiga. Nya siffror visar vilka kommuner där prisökningen varit störst.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:00, 23 maj, 2017

Så mycket har villapriserna stigit i Trelleborg

Det är Svensk Fastighetsförmedling som tillsammans med Mäklarstatistik har kartlagt prisutvecklingen på villor i Skånes kommuner.

Siffrorna visar att prisökningen är som allra störst i Landskrona, de senaste fem åren. Medelpriset 2011/2012 låg på 1 949 738 kronor då. Under 2016/2017 ligger det på 2 804 781 kr.

Därefter följer Åstorp, Kävlinge och Tomelilla som alla är kommuner där villapriserna har stigit med minst 40 procent.

– Landskronas prisläge på bostäder är lågt i jämförelse med resten av Öresundsregionen och tidigare har det ofta talats negativt om staden. Men tack vare en stark politisk vilja att utveckla Landskrona till en plats där man vill bo och arbeta har flera stora företag nu etablerat sig i staden. Många byggföretag har dessutom köpt mark och byggt flera nya bostäder. Detta har lett till att allt fler söker sig till Landskrona och det har i sin tur resulterat i att villapriserna stigit markant de senaste åren, säger Pernilla Corsing, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Landskrona.

Malmö ligger på åttonde plats med en prisökning på 32 procent från 3 311 850 kronor till 4 368 652 kronor. Av storstäderna ligger man en bit efter både Göteborg (48 procent) och Stockholm (46 procent).

– Prisutvecklingen på Skånes villamarknad tog fart ordentligt 2014 och har sedan dess fortsatt att stiga. En trend vi nu kan se är att de högre prisnivåerna i Malmö, Helsingborg och Lund spiller över till närliggande orter. När priserna ökar i städerna väljer fler att söka sig till kranskommunerna istället och det gör att priserna ökar även där. Kävlinge kommun är ett gott exempel på detta med sina goda pendlingsmöjligheter till både Lund och Malmö. Många har flyttat dit för att få mer bostad för pengarna, men det har lett till att villapriserna ökat med hela 41 procent under de senaste fem åren, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Kinda kommun i Östergötland är värst i landet där villapriserna har stigit med 88 procent. I Trelleborgs kommun har priserna ökat med 19 procent, från 2 159 770 kronor till 2 561 497 kronor.

FaktaHär har villapriserna stigit mest i Skåne det senaste fem åren – Topp 10

1. Landskrona + 44 %

2. Åstorp + 43 %

3. Kävlinge + 41 %

4. Tomelilla + 40 %

5. Östra Göinge + 37 %

6. Kristianstad + 36 %

7. Båstad + 35%

8. Malmö + 32 %

9. Burlöv + 31 %

10. Hässleholm + 31 %

*Statistiken baseras på överlåtelser av villor gjorda under maj 2016 – april 2017 jämfört med samma tolvmånadersperioder ett och fem år tillbaka, det vill säga maj 2015 – april 2016 och maj 2011 – april 2012. Endast kommuner med minst 50 försäljningar per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bostadspriserna i Trelleborg mattas av

Priserna på bostadsrätter i Trelleborg fortsätter att öka. Men takten på ökningen har minskat markant.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.21:02, 18 maj, 2017

Bostadspriserna i Trelleborg mattas av
Foto: Pixabay

Bostadspriserna i Trelleborg har skenat de senaste åren, men nu visar ny statistik från Nyhetsbyrån Siren att den kraftiga prisökningen är på väg att mattas av.

Tidigare år har prisökningen legat på hela 22% på bostadsrätter i kommunen. Ökningen under vintern 2017 har sjunkit till bara 7%. Det är den största sänkningen sedan 2013 då bostadspriserna föll i Trelleborg.

chart

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klicktoppen

LISTA: Här är Trelleborgs hetaste hus

Moderna hus, strandnära hus och stora gårdar. Det är vad Trelleborgs heta bostadsmarknad lockat med i veckan.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:56, 13 maj, 2017

LISTA: Här är Trelleborgs hetaste hus
Foton från Hemnet

sfdea10b8149ea745528cdf001741f49754_870xJärabacksvägen, Gislövs läge – 5 950 000 kronor
En modern villa med stor altan är populärast i Trelleborgs kommun just nu. Ljus, cool och stilren är nog aspekter som lockat 4 430 personer att klicka på den 131 kvadratmeter stora villan.

Se annonsen här!

 

354d59ed6718ca88c29c96e0de9511bd-1Grönby söderväg, Anderslövs – 1 850 000 kronor
En charmig villa i Anderslöv tar andra platsen. Huset ligger fritt och öppet med en stor vacker trädgård. Totalt drömmer 3 491 om livet på landet. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på idyllen runt omkring.

Se annonsen här!

 

1cc2e33dbf8c93baf19ee0f46a3a9ffeBlåeldsvägen, Beddingestrand – 1 995 000 kronor
En villa från 50-talet intresserar många. Gissningsvis lockas de av det moderna köket, det stora ljusinsläppet samt en mysig kamin. Klart är i alla fall att 3 473 kan tänka sig att flytta till Beddingestrand för att bo i huset.

Se annonsen här! 

 

sfd9e033e2bdb9949f3b05a25b53e1691ff_870xModeshögsvägen, Gislöv – 1 995 000 kronor
Ett litet hus med närhet till havet lockar till klick. Kanske är det för att sommaren närmar som gör att många intresserar för de lilla mysiga huset. Klart är i alla fall att 2 755 klickat för att se huset på 40 kvadratmeter.

Se annonsen här!

 

fa8f4193f5f040e6488b54575fe18be6Kulladalsvägen, Fjärdingslöv – 5 950 000 kronor
För femte platsen går vi upp några storlekar i både pris och kostym. Den anrika gården Stora Kulladal är smakfullt renoverad och har flera byggnader för olika verksamheter. Totalt har 2 741 intresserat sig för annonsen.

Se annonsen här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.