Bostadsbristen minskar i södra Skåne: ”Marknaden levererar”

Det byggs så mycket som det går i Skåne just nu och flera kommuner i södra Skåne spås kunna komma i fas på bostadsmarknaden inom tre år.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:58, 18 juni, 2017

Bostadsbristen minskar i södra Skåne: ”Marknaden levererar”
Foto: Commons

Det byggs mängder med bostäder i Skåne just nu. Enligt färsk statistik från Länstyrelsen kommer 11 200 bostäder att byggas 2017 och 10 660 under 2018. Det är en kraftig höjning från 2016 då det bara byggdes 5 143 bostäder.

Men det hade gått att bygga ännu mer för att komma till bot med den stora bostadskrisen. Problemet är att bolaget bygger så mycket som de har personal till att arbeta.

Marknaden levererar. Det byggs så mycket som det går med tanke på tillgången till arbetskraft. Bostadsmarknaden för de flesta skåningar har förbättrats avsevärt. Det går att få tag i en bostad om du lever på en normal ekonomisk nivå, säger länsarkitekt Elisabet Weber på Länsstyrelsen Skåne.

Flera orter i södra Skåne kommer inom de närmaste tre åren komma i balans med bostadskrisen däribland Simrishamn, Sjöbo, Trelleborg och Tomelilla. Ystad har fortsatt brist även om byggandet där bidrar till en positivare framtid på bostadsmarknaden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De är Trelleborgs bästa mäklare

De är kommunens mest populära och rekommenderade mäklare.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:44, 22 augusti, 2017

LISTA: De är Trelleborgs bästa mäklare
Pressbild på Louise Nilsson, Landgrens XX:

På sajten Hittamäklare rankas de bäst säljande och mest rekommenderade fastighetsmäklarna i olika geografiska områden. Över 2000 mäklare använder sig av tjänsten.

– Rekommendationer hjälper framtida säljare att känna sig tryggare med valet av mäklare eftersom de visar vad tidigare säljare tyckt om mäklarens prestationer. En rekommendation blir ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli och Hittamäklare.

Topp fem rekommenderade mäklare i Trelleborg är följande:

1. Louise Nilsson
2. Johan Lihuvud
3. Linda Olsson
4. Lena Wiklund
5. Linda Ersmark

24Trelleborg har tidigare skrivit om Louise Nilsson vid mäklarbyrån Landgren, som toppat listan även tidigare. Firmans VD Peter Landgren, lyfte då fram sina toppmäklare.

– Våra mäklare utför ett hantverk och omhuldar sina kunder på ett unikt sätt. De här fyra som leder Hittamäklares ranking har ett äkta engagemang och vilja till att hjälpa. De får tid på sig med sina objekt och har ett genuint intresse att hjälpa människor både in i och ut ur affärer – men också med att avstå från affärer om de anser att det är det bästa för kunden, sa Peter Landgren då.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lisa gick från bodybuilder till framgångsrik inredare

Lisa Hovland vet hur det är att byta karriär. Hon lämnade satsningen på bodybuilding för att börja inreda på heltid. I dag driver hon det populära homestylingföretaget HomeByLisa i Trelleborg. "Det är super viktigt att vi mår bra i vårt hem" säger hon.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:54, 22 augusti, 2017

Lisa gick från bodybuilder till framgångsrik inredare

Lisa Hovland var framgångsrik inom bodybuilding när hon sadlade om helt och bytte spår till heminredning. Något som på förhand må låta som ett stort steg. Men intresset har alltid funnits där och det visade sig snabbt att hon hade en talang.

Sedan november 2016 driver hon Trelleborgsföretaget HomeByLisa, ett företag som hjälper trelleborgare att snygga till sina bostäder med via så kallad homestaging och homestyling. En annan del är att hon stylar om bostäder inför försäljning. Ett allt viktigare inslag på bostadsmarknaden i Sverige i dag.

– Det är väldigt viktigt att bostäder ser bra ut på bilder för att det lockar många fler spekulanter till visningen. Jag har stylat en bostad nyligen och den såldes samma dag som den kom ut på internet, alltså innan första visningen! Jag kan också berätta att bostaden såldes för runt 100 000 kronor mer än begärt pris, säger Lisa Hovland.

Även om hon tidigare i karriären inriktat sig på det fysiska välmåendet har hon på senare tid utökat till det psykiska välmåendet. Det har lett henne till flera jobb inom hälsan. Dit räknar hon även jobbet som inredare, med tanke hemmets betydelse för välbefinnandet.

– Jag utbildade mig till massör, healer och samtalsterapeut i senare skede samt att jag har jobbat med äldre människor under många år. Det är viktigt att människor mår bra båda psykiskt och fysiskt och det är super viktigt att vi mår bra i vårt hem, säger Lisa Hovland och fortsätter.

– Hur vi har det i vårt hem har mycket att säga om hur vi mår också för att där laddar vi batterierna och vi skall kunna känna lugnet i vårt hem samt att känna oss säkra.

 ipiccy-collage-inredning2

Vad är det som kommer vara trendigt i höst?
– Inredningstrenderna för hösten 2017 kännetecknas av naturmaterial, ytor i metall, detaljer med vintageprägel och mycket mönster. Naturmaterial har hängt med ett tag, men är fortfarande helrätt i höst.

– Den regerande färgskalan för hösten går lite hand i hand med trenden med naturmaterial. Överlag är tonerna jordiga och avskalade och kännetecknas bland annat av grått, vitt, beige och brunt.

Hur är Trelleborg när gäller att shoppa heminredning?
– Tyvärr finns väldigt få ställen här i Trelleborg som säljer heminredning. Jag hade gärna velat ha fler heminredningsaffär här. För några år sedan fanns fler butiker som tyvärr har fått stänga sin verksamhet.

Inredning sammankopplas för många med stora summor pengar, men inredningsexperten menar att det är fullt möjligt att inreda snyggt och trendigt även för en liten peng.

– Jag har sett många fina hem utan att ha lagt stora pengar fram. Det gäller att handla smart och säkert när man går ut och handlar. Hitta något unikt på loppisar eller second hand och vara smart och handla på reor. En annan sak är att plocka fram något du tycker om som du en gång har lagt undan och ställa den fram igen. Det är super billigt!

 

FaktaHöstens hetaste trender enligt Lisa Hovland:

  • Naturmaterial är fortfarande inne. Toner av grått, vitt, beige och brunt hör samman med inredning i höst.  • Sammet är inne, allt från fåtöljer och stolar till tunga gardiner, sittpuffar, soffor och kuddfodral i rika nyanser som mörkblått, smaragdgrönt och vinrött, men även gammelrosa och grått.

  • Sängkläder, soffkuddar och kökshanddukar i skrynkligt linne, fina läder och stengodsdetaljer, samt möbler i trä – gärna mörkt och med åldrad prägel.

  • Metall och stål som en kontrast till mjuk sammet är det fint att bryta av med hårda material som stål och metall. Detaljer i mattsvart stål och trots att silver sägs vara årets metalltrend ser vi mycket guld och varma mässingsytor.

  • Mönster hjälper till att lyfta inredningen och i höst är alla färgglada mönster säkra kort. Geometriska former, ränder, bohemiska mönster och stora blommor, medan tropiska mönster, djur och djungeltema är också poppis. Möbler är unika och har gärna "vintage" look.


 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Priserna på bostadsrätter i Trelleborg fortsätter att öka

Det blir allt dyrare att köpa en bostad i Trelleborg enligt ny statistik.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.15:11, 20 augusti, 2017

Priserna på bostadsrätter i Trelleborg fortsätter att öka
Foto: Pixabay

Priserna på bostadsrätter i Trelleborg fortsätter att öka. Det senaste halvåret har priserna stigit med hela 14 procentenheter, även villapriserna har ökat med 7 procent.

I dag kostar en bostadsrätt i Trelleborg i snitt 14 506 kronor per kvadratmeter. En genomsnittlig villa kostar 2 793 000 kronor, enligt statistik från Mäklarstatistik.

– Det större utbudet har bidragit till att den tidigare kraftiga prisökningen har dämpats under de senaste tre månaderna. Vi kan dock fortsättningsvis räkna med att bostadspriserna i Skåne kommer att stiga, om än i en något lugnare takt, eftersom hela Öresundsregionen är på stark framfart och fortsätter att växa, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunala hyresbolag lägger miljoner på representation – däribland Trelleborgshem

De skånska kommunala hyresbolagen lägger över nio miljoner kronor på representation. Bland notorna finns dyra hotellnätter Trelleborgshems ledning.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:12, 19 augusti, 2017

Kommunala hyresbolag lägger miljoner på representation – däribland Trelleborgshem
Foto: Gabriel Almlöf

De skånska kommunala hyresbolaget lägger tillsammans över nio miljoner kronor på representation, enligt en stor undersökning av Hem & Hyra. Enligt undersökningen har kommunala bolag i Skåne bland annat lagt pengar på utbildningar, dyra middagar och vinpaket för cirka 500 kronor styck.

I tidningens undersökning pekas bland annat dyra noter ut för bostadsbolagen i Sjöbo, Hässleholm och Malmö. Men även bolaget Trelleborgshem granskas. Där framkommer det att att bolagets VD Pia Jönson betalat 2 395 kronor för en natt på Clarion Hotell i Stockholm.

– Det är klart att 2 395 kronor ligger på den högre skalan. Normalt sett när vi åker tittar man på detta, nu fick vi räkna in att om vi inte bott där så kanske vi skulle behöva ett annat hotell där vi behövt transportera oss från och till. Nu var vi på plats på Clarion hotell där stämman hölls, säger Pia Jönsson till Hem & Hyra.

Den totala summan som de 31 kommunala bolagen lägger på representation uppgick till totalt 9 747 544 kronor.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket måste du spara för att kunna köpa ett boende

I Stockholm behöver man spara en fjärdedel av lönen för att ha råd med kontantinsatsen till en liten lägenhet. I Skåne är den siffran lyckligtvis lägre.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:02, 18 augusti, 2017

Så mycket måste du spara för att kunna köpa ett boende
Foto: Pixbay

Bolaget Länsförsäkringar har tagit fram ny statistik kring hur mycket svenskarna behöver spara för att ha råd med kontantinsatsen till en bostad på 30 kvadratmeter. Det skiljer sig markant från län till län visar statistiken.

Undersökningen visar hur många procent av lönen som behövs sparas under fem års tid för att ha råd med lägenheten, för skåningarna ligger den siffran på nio procent.

– Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolånetaket och amorteringskraven, säger privatekonom Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringar.

Skåningarna ska dock vara glada att de inte bor i Stockholm. Där måste de spara 23% av lönen i fem år för att ha råd med kontantinsatsen.

Se uppgifterna län för län i faktarutan. 

FaktaJämförelse län för län
Så många procent av lönen behöver du spara för att ha råd med en 30 kvadratmeter stor bostad efter fem år.

Västernorrland 6%
Blekinge 7%
Kalmar 7%
Dalarna 8%
Gävleborg 8%
Södermanland 8%
Värmland 8%
Västmanland 8%
Jönköping 9%
Norrbotten 9%
Skåne 9%
Kronoberg 10%
Västerbotten 11%
Örebro 11%
Östergötland 11%
Halland 12%
Gotland 15%
Västra Götaland 15%
Uppsala 17%
Stockholm 23%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng