Så billig väntas bensinen bli i sommar

I tisdags sänkte några av de ledande bolagen bensinpriserna – och billigare väntar det att bli – vilket överraskar experterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:37, 15 juni, 2017

Så billig väntas bensinen bli i sommar
Foto: Arkiv

Sommarledigheten brukar vara lika med dyrare bensinpriser, men inte i år. Just nu pekar alla kurvor som styr priset nedåt, vilket är förvånande för sommaren.

– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge. Vi har alltså en väldigt speciell situation i år, säger Ulf Svahn vd för branschorganisationen Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet till Dina pengar.

Senast i tisdags sänkte bland annat OKQ8  och Circle K priset på 95 oktan med tio öre. Rikspriset stannade på 13,82 kronor. Dina pengar har pratar med experten Ulf Svahn som säger till tidningen att han inte sett något liknande under sina 40 år i branschen.

– Trenden började redan förra året, men den har blivit ännu tydligare i år, säger Ulf Svahn.

Dina pengar rapporterar att tre faktorer verkar ligga bakom de nedåtgående priserna:

  • Världsmarknadspriset på råolja har sjunkit
  • Dollarn har gått ner och då också pressat ner priset.
  • Det internationella bensinpriset har sjunkit.

– Det (internationella bensinpriset) var 551 dollar per ton och i går var den 525 per ton. Även där har vi ett lägre pris på världsmarknaden. Vi har alltså två direkta faktorer och en påverkande som alla pekar i samma riktning, det vill säga nedåt, säger Ulf Svahn.

Att kurvorna pekar åt samma håll på det här sättet är mycket ovanligt. Vad Uf Svahn tror kan påverka kurvorna, och driva upp priset igen, skulle kunna vara om det sker något politiskt som skapar förändringar i marknaden.

– Eller en kraftig väderhändelse liknande orkanen Katrina i Texas 2005, säger han till Dina pengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Detta spenderar svenskarna sin skatteåterbäring på

Miljontals människor har fått tillbaka pengar på skatten. En ny undersökning visar vad folket kommer att lägga sina pengar på.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.13:52, 17 juni, 2017

Detta spenderar svenskarna sin skatteåterbäring på

Den 5-7 april fick drygt en halv miljon svenskar sin skatteåterbäring. Då krävdes det att man skaffat en digital brevlåda och godkänt sin deklaration med digital post utan att göra ändringar.

De flesta fick sin skatteåterbäring utbetald den 8-9 juni. Då var kravet att man deklarerat digitalt och hade ett bankkonto anmält. 7 870 565 personer omfattas av årets deklaration och ungefär 5,8 miljoner hade deklarerat digitalt. Om man deklarerat på papper eller inte anmält bankkonto innan den 2 maj kommer pengarna först i slutet av augusti eller i början av september. 

En undersökning gjord av TNS Sifo på uppdrag av Lindorff visar vad svenskarna kommer att spendera pengatillskottet på. Den pekar på att majoriteten av de unga tänker spara pengarna, vilket hälften av de tillfrågade i åldrarna 18-29 svarade. 

Sedan svarade 14 procent att man skulle ha det som semesterkassa till sommaren, medan 13 procent svarade att man skulle resa och lika många sa att man skulle shoppa. Att resa var vanligast bland de yngsta och de äldsta. 13 procent av de i åldersgrupperna 18-29 och 65-79 svarade det. 

Detta kan jämföras med folk i åldersgruppen 30-49 där 32 procent tänker spara pengarna. De lägger hellre pengar på semesterkassa till sommaren (21 procent) eller inget särskilt (19 procent). Att renovera boendet var vanligast i åldersgruppen 50-64 där elva procent tänker lägga pengarna på det. 

– Vi svenskar verkar ha en sund inställning till vår privatekonomi. Många vill spara först och konsumera sen, säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef på Lindorff i ett pressmeddelande. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sommarjobbsrekord när kommunen och TFF går samman

Kommunen och Trelleborgs FF utmanade varandra i att få fram så många sommarjobb som möjligt. Resultatet? Hittills totalt 384 säkrade platser.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.16:00, 13 juni, 2017

Sommarjobbsrekord när kommunen och TFF går samman
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Trelleborgs FF och Trelleborgs kommun har i år hittills säkrat 384 sommarjobb inom kommunen, förenings- och näringslivet för Trelleborgs ungdomar. Målet är satt till 400 platser, skriver kommunen på sin hemsida.

Sommarjobben går till ungdomar skrivna i Trelleborgs kommun mellan 16 och 20 år. Ungdomarna får ange önskemål om i vilken verksamhet och under vilken period de vill sommarjobba. Arbetsmarknadsförvaltningens rekryterare matchar därefter ungdomarna mot de olika jobben och försöker så långt det är möjligt tillmötesgå önskemålen.

Förra året lyckades arbetsmarknadsförvaltningen och kommunens föreningsliv tillsammans dra in 303 sommarjobbsplatser.

För att överträffa den siffran i år gick Arbetsmarknadsförvaltningen ut med en vänskaplig utmaning till stadens elitfotbollsförening Trelleborgs FF.

TFF:s försäljningschef Hasse Mattisson har lett satsningen från klubbens sida. Hittills har TFF genom sponsorer och nätverksföretag lyckats säkra 73 sommarjobbstillfällen.

Nu närmar väljer TFF och arbetsmarknadsförvaltningen att tona ned tävlingen och istället väga samman resultatet. Ambitionen att nå 400 platser kvarstår fram till måndag 19 juni när den första omgången sommarjobbande ungdomar går ut.

Anledningen till att vi utmanade varandra var ju för att kunna maxa antalet sommarjobb och slå förra årets rekordsiffra. Men vi är glada att TFF som är en bra samarbetspartner till oss gjort ett stort jobb mot det lokala näringslivet genom sina affärsnätverk, säger Patrik Möllerström, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen

Fantastiskt kul att vi i TFF och framförallt våra samarbetspartners varit med och bidragit med sommarjobb till alla dessa ungdomar som vill ut och prova på arbetslivet i sommar. Stort tack till Trelleborgs kommun och Arbetsmarknadsförvaltningen för deras initiativ till utmaningen och genomförandet av sommarjobbskampanjen, säger Hasse Mattisson, försäljningschef i TFF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prisa Gud – snart kommer skatteåterbäringen

Under nästa vecka skickar Skatteverket ut skatteåterbäring till miljoner svenskar. Då kommer flera miljarder kronor att betalas ut.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.16:32, 2 juni, 2017

Prisa Gud – snart kommer skatteåterbäringen

Ungefär en halv miljon människor fick tillbaka på skatten innan påsk. Det var de som skaffade digital brevlåda och godkände sin deklaration online, utan några ändringar.

Snart får ungefär 3,5 miljoner svenskar som deklarerat digitalt sin skatteåterbäring. Utbetalningarna kommer att göras mellan den 7-9 juni om ett bankkonto är anmält. Den som deklarerat på papper däremot får vänta till augusti.

I fjol betalades ungefär 29 miljarder kronor till 3,7 miljoner personer. Detta år är det 7 870 565 personer som omfattas av deklarationen. Enligt Skatteverket var det 5,8 miljoner som valde att deklarera digitalt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket mer tjänar män i Trelleborg

I två tredjedelar av landets kommuner tjänar kommunanställda män mer än kvinnor. Trelleborg är inget undantag.

Mia Martelleur

Kl.07:14, 31 maj, 2017

Så mycket mer tjänar män i Trelleborg
Foto: Wikipedia Commons

– Det som kan påverka lönen är vilket yrke man jobbar inom och vilken utbildning man har. Kvinnor jobbar oftare inom låglöneyrken, säger Lena Österberg, statistiker på SCB till Nyhetsbyrån Siren.

Störst lönegap finns i Klippan, där männen tjänar 2.600 kronor mer i månaden, enligt siffror från Kommun- och landstingsdatabasen som Nyhetsbyrån Siren tagit del av. I Vaggeryd, Östhammar, Ödeshög och Nynäshamn tjänar männen också minst två tusenlappar mer än kvinnorna.

I Trelleborg är skillnaden något lägre, men den finns. Där tjänar de kommunanställda kvinnorna 700 kronor mindre än männen.

Men i en tredjedel av Sveriges kommuner är kvinnors medianlön högre än mäns. I till exempel Malmö tjänar de kommunanställda kvinnorna i genomsnitt 272 kronor mer än männen, och i Lund hela 452 kronor mer.

Om man tittar på hela arbetsmarknaden hade kvinnor 87 procent av mäns månadslön 2015, enligt statistik från SCB. Enligt Nyhetsbyrån Siren är ålder, utbildning, arbetstid och sektor faktorer som kan påverka lönen.

– Det finns inte faktorer som förklarar hela skillnaden, utan kvinnor får ibland lägre lön även om man tar hänsyn till det här, säger Lena Österberg.

Vid en jämförelse där man försöker räkna bort dessa faktorer hade kvinnor 95 procent av mäns lön under 2015.

Så mycket mer mindre eller mer tjänar kommunanställda kvinnor i Skåne

Grafik: Nyhetsbyrån Siren Källa: Kolada/SCB

Grafik: Nyhetsbyrån Siren Källa: Kolada/SCB

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Skånes bästa företagarkommun

Skånes företagare har fått betygsätta sina hemkommuner. Bästa kommun att driva företag i anses Höganäs vara.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.13:30, 23 maj, 2017

Här är Skånes bästa företagarkommun

Det är Svenskt Näringsliv som genomfört sin årliga genomgång av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I Skåne har 3 486 företagare fått sätta betyg på olika områden om hur det är att driva företag i deras hemkommun.

Klart bäst av kommunerna i Skåne är Höganäs som får ett totalbetyg på 4,28, där 6 är maxpoäng. Man tar därmed hem förstaplatsen före Staffanstorp (4,10) och Kävlinge (4,03). Dessa tre kommuner är ensamma om att få en fyra i betyg.

– I dessa kommuner har man arbetat under en lång tid med att förbättra villkoren för företagen vilket vi ser ger resultat. Det uppskattas av företagen och ger dem ökade möjligheter att starta, växa och anställa, säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne i ett pressmeddelande.

I undersökningen har elva av 33 kommuner försämrat sitt betyg från fjolåret. 13 kommuner får bättre betyg medan nio stycken har ett oförändrat betyg. Trelleborg kommer på plats 24 med 3,12 och ökar med 0,4, jämfört med i fjol.

Skåne får totalbetyget 2,8, vilket Svenskt Näringsliv klassar som ett betyg under godtagbart.

– Nu krävs krafttag från merparten av de skånska kommunerna för att förbättra företagsklimatet totalt och specifikt för att lösa problemen på arbetsmarknaden. Se bland annat över yrkesutbildningarna och ha en utökad dialog med de lokala företagen kring deras kompetensbehov, säger Rolf Elmér.

Totalt får 25 av Skånes 33 kommuner underkänt då företagen ska betygsätta tillgången på arbetskraft. Bara i KävlingeLundYstadLommaÄngelholmHelsingborgLandskrona och Staffanstorp, anser företagen att läget är godtagbart.

– Det här är allvarligt. De skånska företagen vill växa och anställa, men hindras av att det saknas personer med rätt kompetens. Det här är ett stort misslyckande för utbildningsväsendet, säger Rolf Elmér.

FaktaSammanfattande omdöme i de skånska kommunerna

Kommun – Sammanfattande omdöme

Höganäs – 4,28

Staffanstorp – 4,10

Kävlinge – 4,03

Landskrona – 3,86

Helsingborg – 3,82

Örkelljunga – 3,80

Ystad – 3,79

Burlöv – 3,77

Vellinge – 3,77

Bromölla – 3,65

Klippan – 3,64

Lomma – 3,61

Ängelholm – 3,60

Skurup – 3,55

Östra Göinge – 3,55

Osby – 3,35

Åstorp – 3,27

Sjöbo – 3,25

Båstad – 3,25

Lund - 3,21

Eslöv – 3,21

Tomelilla – 3,20

Kristianstad – 3,14

Trelleborg – 3,12

Hörby – 3,10

Malmö – 3,09

Svalöv – 3,09

Svedala – 3,08

Bjuv - 3,08

Perstorp - 3,05

Höör - 3,01

Hässleholm - 2,88

Simrishamn - 2,54

*Antal svar från företagare i riket: 31 314 (50 % svarsfrekvens. Undersökningsperiod: januari-april 2017. Metod: Webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer. Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Enkätsvaren ligger till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet som i år släpps den 26 september.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.