Sommarjobbsrekord när kommunen och TFF går samman

Kommunen och Trelleborgs FF utmanade varandra i att få fram så många sommarjobb som möjligt. Resultatet? Hittills totalt 384 säkrade platser.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.16:00, 13 juni, 2017

Sommarjobbsrekord när kommunen och TFF går samman
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Trelleborgs FF och Trelleborgs kommun har i år hittills säkrat 384 sommarjobb inom kommunen, förenings- och näringslivet för Trelleborgs ungdomar. Målet är satt till 400 platser, skriver kommunen på sin hemsida.

Sommarjobben går till ungdomar skrivna i Trelleborgs kommun mellan 16 och 20 år. Ungdomarna får ange önskemål om i vilken verksamhet och under vilken period de vill sommarjobba. Arbetsmarknadsförvaltningens rekryterare matchar därefter ungdomarna mot de olika jobben och försöker så långt det är möjligt tillmötesgå önskemålen.

Förra året lyckades arbetsmarknadsförvaltningen och kommunens föreningsliv tillsammans dra in 303 sommarjobbsplatser.

För att överträffa den siffran i år gick Arbetsmarknadsförvaltningen ut med en vänskaplig utmaning till stadens elitfotbollsförening Trelleborgs FF.

TFF:s försäljningschef Hasse Mattisson har lett satsningen från klubbens sida. Hittills har TFF genom sponsorer och nätverksföretag lyckats säkra 73 sommarjobbstillfällen.

Nu närmar väljer TFF och arbetsmarknadsförvaltningen att tona ned tävlingen och istället väga samman resultatet. Ambitionen att nå 400 platser kvarstår fram till måndag 19 juni när den första omgången sommarjobbande ungdomar går ut.

Anledningen till att vi utmanade varandra var ju för att kunna maxa antalet sommarjobb och slå förra årets rekordsiffra. Men vi är glada att TFF som är en bra samarbetspartner till oss gjort ett stort jobb mot det lokala näringslivet genom sina affärsnätverk, säger Patrik Möllerström, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen

Fantastiskt kul att vi i TFF och framförallt våra samarbetspartners varit med och bidragit med sommarjobb till alla dessa ungdomar som vill ut och prova på arbetslivet i sommar. Stort tack till Trelleborgs kommun och Arbetsmarknadsförvaltningen för deras initiativ till utmaningen och genomförandet av sommarjobbskampanjen, säger Hasse Mattisson, försäljningschef i TFF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgarna är skyldiga Kronofogden 392 miljoner

Trelleborgarna är mer skuldsatta än genomsnittet i landet. Invånarnas sammanlagda skuld till kronofogden uppnår över 392 miljoner kronor.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.11:55, 19 augusti, 2017

Trelleborgarna är skyldiga Kronofogden 392 miljoner
Arkivbild.

Trelleborgarna har skulder på 392 miljoner kronor hos Kronofogden. Det visar en sammanställning av privatpersoners skulder som kreditupplysningsföretaget Syna gjort.

Den genomsnittliga invånaren i staden har därmed 10 851 kronor i skuld hos Kronofogden, vilket är cirka 2500 kronor mer än den genomsnittliga invånaren i Sverige.

Syna har undersökt och jämfört skulderna hos Kronofogden för alla kommuner och län i Sverige.

– Vi har slagit ihop skatteskulder och privata skulder för fysiska personer som hamnat hos Kronofogden och jämfört med folkmängden i de olika länen och kommunerna, berättar Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna.

Resultatet pekar inte bara på väldigt stora sammanlagda skulder utan också på geografiska skillnader. Den genomsnittlige skåningen har en skuld på nästan 9 000 kronor, även det markant över riksgenomsnittet.

– Bostadspriserna slår igenom i skulderna, förklarar Synas vd Karl Stjerna, liksom kontorspriserna för borgenärer. Storstadsmiljön har en mycket högre kostnadsbild över huvud taget och uppmanar till en skrytfaktor som inte återfinns i glesbygdslänen.

Det högsta skuldsaldot i Skåne återfinns i Tomelilla, 17 500 kronor per person, vilket också är en av de högsta summorna i landet.

– Det är många mindre kommuner som har totala stora summor beroende på en eller ett par enskilda personer som framför allt har mycket stora skatteskulder, säger Kerstin Andersson.

I andra riktningen utmärker sig Lomma, med bara 2 800 kronor i genomsnittlig skuld per invånare, och Lund med 3 600 kronor.

– Sammantaget är det inte särskilt många som har skulder hos kronofogden, säger Karl Stjerna, det handlar om drygt fyra procent av befolkningen i hela landet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljardslöseri av Skånes skattepengar: ” Inte försvarbart”

En miljard kronor i skattemedel uppges slösas bort bara i Skåne.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.21:44, 18 augusti, 2017

Miljardslöseri av Skånes skattepengar: ” Inte försvarbart”
Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån

Upp emot en miljard kronor i skattemedel sipprar årligen ut i Skånes luft, mark och vatten genom otäta fönster, läckande ventilation, lastgammal utrustning och eftersatt underhåll. Det visar siffror från Daniel Svensson, vd för konsultföretaget Energy Service Management, som menar att lösningen är nära till hands och enkel – bara man börjar räkna på livscykelkostnader istället för lägsta pris.

I dag förlorar städer som Lund och Helsingborg dagligen 150 000 kronor i energisvinn på grund av eftersatt underhåll i sitt fastighetsbestånd, menar Svensson. I Malmö rör det sig om en halv miljon per dag. Och för hela Skåne hamnar notan varje år på svindlande en miljard kronor.

– Det är naturligtvis inte försvarbart, det är skattemedel det handlar om. Om det går att åtgärda är man som kommun skyldig att göra det. Vilken beräkning man gör och vem man tar till hjälp spelar mindre roll, bara man hejdar flödet, säger Daniel Svensson, som är inbjuden att hålla i en förmiddag om livscykelkostnader på Länsstyrelsen Skåne.

Omkring fyrtio personer från olika skånska kommuner har kommit för att lära sig mer om beräkningsmetoden Livscykelkostnader (LCC) som tar hänsyn till hela kostnaden för en produkt, och inte bara dess lägsta pris, vid en upphandling. Och han stryker dem inte direkt medhårs.

– Krismedvetenheten kring det här är minst sagt låg. Man är i väldigt stor utsträckning fortfarande omedveten, jag vill till och med påstå att många inte bryr sig. Man har liksom landat på en viss nivå. Om det alltid har varit på ett visst sätt, varför ska man göra något annorlunda? säger Daniel Svensson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg investerar 120 miljoner i Danmark

Trelleborg investerar i toppmodern produktion för tätningslösningar i Danmark.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.20:32, 17 augusti, 2017

Trelleborg investerar 120 miljoner i Danmark
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Trelleborg AB har genom affärsområdet Trelleborg Sealing Solutions beslutat att investera i en ny och toppmodern produktionsanläggning för tätningslösningar i Danmark.

Affärsområdet omlokaliserar därmed sin nuvarande tillverkningsanläggning i landet. Syftet med flytten är att utöka den befintliga kapaciteten och att förändra både framtida tillverkningsprinciper och tekniker för ytterligare lönsam försäljningstillväxt, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Investeringen är ett led i Trelleborgs strategi att stärka positionerna inom attraktiva marknadssegment.

– Den danska verksamheten är en av våra globalt sett mest betydelsefulla. Där finns engagerade medarbetare och en produkt- och materialportfölj som innehåller förstklassiga lösningar till de mest krävande tätningsbehoven inom industrier som fordon, flyg och förnybar energi. Den nya produktionsanläggningen kommer att vara högautomatiserad och drivas enligt lean production-principer. Den kommer att bidra till bättre affärer och avancerad teknisk support för våra kunder, säger Claus Barsøe, affärsområdeschef för Trelleborg Sealing Solutions.

Produktionen flyttas till en ny anläggning nära den nuvarande i Helsingör, Danmark. Trelleborg investerar totalt omkring 120 miljoner svenska kronor under perioden 2017-2020. Investeringen för innevarande år ligger inom den sedan tidigare kommunicerade investeringsramen för 2017.Produktionen i den nya anläggningen beräknas kunna starta i början av 2020.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera företag i konkurs i sommar – många drabbade

I juli har hundratals företag i Sverige gått i konkurs. "Tråkiga besked för många anställda denna sommar", säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:49, 4 augusti, 2017

Flera företag i konkurs i sommar – många drabbade
Antalet konkurser har ökat med fyra procent. Montage: Pixabay

361 aktiebolag i Sverige gick i konkurs under juli månad. Det är en ökning med tre procent från föregående år, rapporterar Creditsafe. Totalt berörs 1 475 anställda av konkurserna i juli, vilket är en ökning med 36 procent.

– Juli är en vanligtvis en semestermånad med relativt liten aktivitet. Trots detta ser vi större företag som går i konkurs vilket tyvärr innebär tråkiga besked för många anställda denna sommar, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Två större koncerner gick i konkurs i Juli enligt Creditsafe, vilket har berört upp mot 400 anställda. Företagen var Clearsense i Halmstad och Componenta med två bolag i Wirsbo och Arvika. I genomsnitt hade aktiebolagen som gick i konkurs under juli fem anställda och 27 av aktiebolagen har haft fler än tio anställda.

Hittills under 2017 har antalet konkurser ökat med fyra procent. 3 384 aktiebolag har gått i konkurs under 2017, vilket kan jämföras med 3 245 under samma period i fjol.

I listan nedan kan du se antalet konkurser i ditt län: 

 

 

FaktaSå många aktiebolag har gått i konkurs, per län:

Blekinge

 • Juli 2017: 7

 • Juli 2016: 4

 • Årsbasis 2017: 34

 • Årsbasis 2016: 28


Dalarna

 • Juli 2017: 5

 • Juli 2016: 5

 • Årsbasis 2017: 89

 • Årsbasis 2016: 59


Gotland

 • Juli 2017: 2

 • Juli 2016: 0

 • Årsbasis 2017: 21

 • Årsbasis 2016: 11


Gävleborg

 • Juli 2017: 12

 • Juli 2016: 5

 • Årsbasis 2017: 90

 • Årsbasis 2016: 59


Halland

 • Juli 2017: 13

 • Juli 2016: 5

 • Årsbasis 2017: 69

 • Årsbasis 2016: 75


Jämtland

 • Juli 2017: 4

 • Juli 2016: 4

 • Årsbasis 2017: 35

 • Årsbasis 2016: 29


Jönköping

 • Juli 2017: 7

 • Juli 2016: 10

 • Årsbasis 2017: 86

 • Årsbasis 2016: 69


Kalmar

 • Juli 2017: 5

 • Juli 2016: 5

 • Årsbasis 2017: 48

 • Årsbasis 2016: 61


Kronoberg

 • Juli 2017: 5

 • Juli 2016: 6

 • Årsbasis 2017: 47

 • Årsbasis 2016: 51


Norrbotten

 • Juli 2017: 3

 • Juli 2016: 8

 • Årsbasis 2017: 72

 • Årsbasis 2016: 74


Skåne

 • Juli 2017: 58

 • Juli 2016: 47

 • Årsbasis 2017: 481

 • Årsbasis 2016: 452


Stockholm

 • Juli 2017: 122

 • Juli 2016: 133

 • Årsbasis 2017: 1162

 • Årsbasis 2016: 1147


Södermanland

 • Juli 2017: 11

 • Juli 2016: 12

 • Årsbasis 2017: 86

 • Årsbasis 2016: 75


Uppsala

 • Juli 2017: 10

 • Juli 2016: 6

 • Årsbasis 2017: 115

 • Årsbasis 2016: 115


Värmland

 • Juli 2017: 7

 • Juli 2016: 4

 • Årsbasis 2017: 34

 • Årsbasis 2016: 28


Västerbotten

 • Juli 2017: 5

 • Juli 2016: 9

 • Årsbasis 2017: 64

 • Årsbasis 2016: 116


Västernorrland

 • Juli 2017: 7

 • Juli 2016: 5

 • Årsbasis 2017: 66

 • Årsbasis 2016: 67


Västmanland

 • Juli 2017: 7

 • Juli 2016: 4

 • Årsbasis 2017: 34

 • Årsbasis 2016: 28


Västra Götaland

 • Juli 2017: 6

 • Juli 2016: 6

 • Årsbasis 2017: 85

 • Årsbasis 2016: 40


Örebro

 • Juli 2017: 8

 • Juli 2016: 12

 • Årsbasis 2017: 93

 • Årsbasis 2016: 95


Östergötland

 • Juli 2017: 8

 • Juli 2016: 20

 • Årsbasis 2017: 106

 • Årsbasis 2016: 92


Ej definerat

 • Juli 2017: 3

 • Juli 2016: 3

 • Årsbasis 2017: 15

 • Årsbasis 2016: 20

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: 10 rikaste paren i Trelleborg

Tillsammans drog de in högst inkomst under 2016. Så mycket tjänar de 10 rikaste paren i Trelleborg.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.21:07, 2 augusti, 2017

LISTA: 10 rikaste paren i Trelleborg
I genomsnitt tjänade de rikaste paren i Sverige 23,3 miljoner kronor under 2016. Montage: Pixabay / Bildbyrån

Tillsammans kan ekonomin jämnas ut och den totala inkomsten för ett par öka rejält. Dina pengar har granskat uppgifter om gifta pars förvärvsinkomst i hela Sverige och sammanställt en lista över de gifta par som tillsammans dragit in högst inkomster under 2016.

I genomsnitt tjänade de rikaste paren i Sverige 23,3 miljoner kronor under 2016. Då stod i genomsnitt manliga partners för drygt 23 miljoner av summan, och kvinnliga partners för cirka 300 000 kronor.

I det flesta fall verkar fortfarande män kunna dra in de största inkomsterna – som kan röra sig upp mot flera miljoner kronor. Medan kvinnor ligger på några hundra tusen. Enligt Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, går det en kvinna på fem män om du tittar på de högsta inkomsterna i landet.

– Ju högre upp i inkomsttoppen du kommer, desto färre kvinnor, säger forskaren till Dina pengar.

Det rikaste paret i Trelleborg hade en inkomst på 2 765 200 kronor under 2016. Paret består av en man och en kvinna, där mannens inkomst låg på 2 395 400 kronor och kvinnans på 369 800 kronor. Men det finn även par där kvinnan tjänar över miljonen.

Bland annat i det femte rikaste paret har en kvinna den högsta inkomsten med 1 775 400 kronor, medan hennes partner har en inkomst 420 000 kronor.

– Sedan 70-talet har det blivit mer jämställt. Kvinnornas andel i toppen har ökat men det är fortfarande långt ifrån jämställt, säger Jesper Roine.

I listan nedan kan du se hur mycket de tio rikaste paren har tjänat. Listan visar förvärvsinkomsten för de tio gifta par i Trelleborg som har haft högst sammanlagd inkomst under 2016.

FaktaInkomst – 10 rikaste paren i Trelleborg:

Par 1:

 • Total inkomst: 2 765 200 kronor

 • Man: 2 395 400 kronor

 • Kvinna: 369 800 kr


Par 2:

 • Total inkomst: 2 469 700 kronor

 • Man: 2 056 300 kronor

 • Kvinna: 413 400 kronor


Par 3:

 • Total inkomst: 2 401 800 kronor

 • Man: 1 963 400 kronor

 • Kvinna: 438 400 kronor


Par 4:

 • Total inkomst: 2 336 000 kronor

 • Man: 1 719 200 kronor

 • Kvinna: 616 800 kronor


Par 5:

 • Total inkomst: 2 195 400 kronor

 • Kvinna: 1 775 400 kronor

 • Man: 420 000 kronor


Par 6:

 • Total inkomst: 2 114 600 kronor

 • Kvinna: 1 614 100 kronor

 • Man: 500 500 kronor


Par 7:

 • Total inkomst: 2 066 400 kronor

 • Man: 1 628 800 kronor

 • Kvinna: 437 600 kronor


Par 8:

 • Total inkomst: 2 004 800 kronor

 • Kvinna: 1 029 100 kronor

 • Man: 975 700 kronor


Par 9:

 • Total inkomst: 1 894 500 kronor

 • Man: 1 346 300 kronor

 • Kvinna: 548 200 kr


Par 10:

 • Total inkomst: 1 852 200 kronor

 • Kvinna: 1 135 600 kr

 • Man: 716 600 kr


Källa: Dina pengar  

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng