Pode glödhet som TFF:s kreatör: ”Vill spela som Barcelona”

Marcus Pode trivs med livet i Trelleborgs FF. Laget producerar mål och är med i toppen av Superettan. Mycket kan man tacka lagets kreatör och assistkung. "Det är klart att jag vill spela i Allsvenskan igen" säger Marcus Pode.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.12:00, 4 juni, 2017

Pode glödhet som TFF:s kreatör: ”Vill spela som Barcelona”
Marcus Pode. Foto: Gabriel Almlöf

TFF är hetare än på många år. Laget ligger inför bortamatchen mot GAIS på fjärde plats i Superettan. Men det är inte tabellpositionen de flesta talar om, utan det bländande anfallsspelet.

Trelleborgs FF har gjort 21 mål på 10 matcher och vid tre tillfällen har man gjort fyra mål eller fler. En del i förklaringen är Salif Camaras Jönssons målskytte, ett annat är Marcus Podes passningsfot. I 4-1 segern mot Öster låg Pode bakom tre av målen.

Framgången i anfallsspelet menar han ligger i friheten på planen.

– Vi har mycket kvalité i hela laget. Vi är alla medvetna om att vi har många spelare som kan göra mål. Punktmarkerar motståndarna en finns det andra som får ytor, då blir det ofta mål ändå.

Vad har du själv för bidragande roll i framgången?
– Jag är passningsskicklig och har ett bra avslut. Min roll är att vara en kedja mellan anfallare och mittfält. Där har jag fått lite friare roll som passar mig utmärkt.

160815 Trelleborgs Marcus Pode jublar med lagkamraterna efter 3-2 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och tvidaberg den 15 augusti 2016 i Trelleborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Trelleborgs FF har fortfarande från flera håll ett rykte om att spela rykte om att spela tråkig fotboll. Under vårsäsongen 2017 har dock rubrikerna om ”Tjongavallen” bytts ut till rubriker om drömmål och tiki-taka fotboll.

Även om bilden av TFF som lag håller på att förändras i allmänhetens ögon, menar Pode att det var länge sedan som Trelleborg spelade en tråkig fotboll

Jag tycker att den bilden av TFF som ”tjongafotboll” länge har varit felaktig. När jag var i Trelleborg senast under Tom (Prahl reds. anm) så tyckte jag att vi spelade en bra fotboll redan då. Vi hade redan då många bollskickliga spelare, säger Marcus Pode och fortsätter.

– Nu spelar vi en väldigt rolig fotboll. Vi vill vara lite tiki-taka som Barcelona. Vi vill spela en typ av fotboll med ett passningsspel där vi hittar smarta lösningar. Ser man på spelarmaterialet så har vi i dag kreativa spelare och kan spela en roligare fotboll. Tråkfotbollen tvättade vi bort för länge sedan.

141005 …rebros Marcus Pode jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan …rebro och Elfsborg den 5 oktober 2014 i …rebro. Foto: JOHAN BERNSTR…M / BILDBYRN / COP 119

Marcus Pode under tiden i Örebro SK. Foto: Bildbyrån

Marcus Pode är en av lagets mest rutinerade spelare med erfarenheter från både Allsvenskan och danska Superligan. Trots sina 31 år drömmer han om att komma tillbaka till toppfotbollen – helst med TFF.

– Jag vet att klubben inte har ett uttalat mål om Allsvenskan redan i år. Samtidigt har jag egna mål och jag tycker vi har en tillräckligt bra trupp för att slåss där uppe. Vi hör hemma i toppen, det är inget jag sticker under stolen med. Det är klart att man vill spela i Allsvenskan igen. Sedan får vi se hur långt det räcker i år.

Kan du tänka dig att flytta för att spela i Allsvenskan?
– Kommer det en konkret fråga får jag titta på det då. Jag och familjen flyttade hem för ett och ett halvt år sedan. Mitt fokus är just nu helt och håller på Trelleborg.

Fortsätter kreatören Pode att leverera i Trelleborgs FF är det ingen omöjlighet att han snart står på en Allsvensk fotbollsplan igen, till och med i den i den blåvita tröjan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges motståndare i VM-playoff

Det stod mellan Danmark, Schweiz, Kroatien och Italien. Här är laget Sverige ställs mot.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:10, 17 oktober, 2017

Här är Sveriges motståndare i VM-playoff
Foto: Bildbyrån

Efter att Sverige slutat tvåa bakom Frankrike i Grupp A – genom att bland annat placera sig före Nederländerna – lyckades landslaget ta en playoff-plats till VM i Ryssland 2018.

Med tanke på Sveriges världsrankning hamnade laget i seedningsgrupp 2 tillsammans med Nordirland, Irland och Grekland. Alltså innebar det inför tisdagens lottning att Sverige kunde ställas mot antingen Italien, Kroatien, Schweiz eller grannlandet Danmark.

Klockan 14.00 inleddes lottningen i Zürich, och nu står det klart att Sverige ställs mot Italien i det sista steget till VM.

Matcherna avgörs över två möten, hemma och borta. Första matchen spelas 9, 10 eller 11 november och returen avgörs den 12, 13 eller 14 november.

Övriga playoff-matcher:

Nordirland – Schweiz

Kroatien – Grekland

Danmark – Irland

 

FaktaLänder klara för VM: 

Ryssland (värdnation)
Spanien
Belgien
Tyskland
England
Brasilien
Iran
Japan
Mexiko
Saudiarabien
Sydkorea
Nigeria
Island
Serbien
Polen
Egypten
Costa Rica
Portugal
Frankrike
Panama
Argentina
Colombia
Uruguay

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Judoklubben flyttar: ”En jättesatsning för oss”

Trelleborgs Judo satsar 1,1 miljoner på en flytt till en ny lokal. " Det innebär att vi kommer kunna samla allting under samma tak" säger klubbens ordförande Paul Malmgren.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:57, 16 oktober, 2017

Judoklubben flyttar: ”En jättesatsning för oss”
Foto: Trelleborg Judo

Trelleborg Judo storsatsar nu för att förbättra sin verksamhet. Klubben kommer i vinter att lämna nuvarande lokaler för nya

– Det innebär att vi kommer kunna samla allting under samma tak. Vi kommer kunna fortsätta att utveckla talanger både på elitnivå och motionsnivå, säger Paul Malmgren som är ordförande i Trelleborg Judo.

De nya lokalerna kommer att ligga vid Friskbyggarna på det Västra Industriområdet. Det innebär att klubben kommer ha 300 kvadratmeter judomatta, 200 kvadratmeter gym, ett 40 kvadratmeter stort planeringsrum, samt en plats för läxläsning för klubbens yngre adepter.

Förhoppningen är nu att kunna stärka verksamheten och utbytet med andra skånska klubbar.

– Förutom att vi får mer yta så kan vi skapa bättre sparring tillsammans med andra klubbar. Det är jätteviktigt för utvecklingen för judon i Trelleborg.

Satsningen är den största i klubbens historia och kommer kosta föreningen cirka 1,1 miljoner kronor.

– Det här är en jättesatsning för oss och för judon, säger Paul Malmgren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Trelleborg borde ha ett lag i Allsvenskan”

Trelleborg borde ha ett lag i Allsvenskan. Det menar en av HBK:s spelare.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:06, 16 oktober, 2017

”Trelleborg borde ha ett lag i Allsvenskan”
Foto: Lennart Månsson / Bildbyrån

På de senaste åren har Trelleborg tappat som handbollsstad. Men nu vill Trelleborgs HBK upp i seriesystemet igen. I fjol föll laget i kvalet till division 1 men i år ska man ta chansen, det säger mittnian Marko Lapcevic till Skånesport.

Målet är dock att nå ännu högre. Klubben borde finnas representerad i Allsvenskan menar Lapcevic.

– Målet den här säsongen är topp tre och att vi ska ta oss upp till division ett till nästa säsong. Jag tycker personligen att vi borde ha ett lag i Allsvenskan. Trelleborg förtjänar att ha ett lag i eliten. För några år sedan hade man två, säger Marko Lapcevic till Skånesport.

Det återstår att se om klubben klarar att klättra uppåt i år. Trelleborg har startat året med två segrar och en förlust. Klubben ligger just nu på plats sex i divison 2 södra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sent mål snuvade TFF på trepoängaren

Ett sent straffmål blåste Trelleborg på tre poäng.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:48, 15 oktober, 2017

Sent mål snuvade TFF på trepoängaren
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Trelleborgs FF:s jakt på allsvenskan såg länge ut att rendera i ännu en trepoängare, i bortamötet med Falkenbergs FF. Redan i den 12:e matchminuten nickade nämligen Alexander Blomqvist in 1-0-målet borta mot Falkenbergs FF, efter att Robin Jacobsson slagit inlägget från högerkanten.

Blomqvist mål såg också ut att bli matchens enda, men i den 88:e matchminuten kom kvitteringen från Falkenberg. En framstormande Enock Kwakwa passerade då flera TFF-spelare innan han föll över Anton Tidemans utsträckta ben – och straff tilldömdes hemmalaget. Från elva meter gjorde sedan Erik Pärsson inga misstag, utan tryckte in 1-1-målet.

Istället var det Erik Pärssons mål som kom att bli matchens sista och poängpotten blev således delad i Falkenberg.

Med tre återstående omgångar har Trelleborg fyra poäng ner till Öster på fjärdeplatsen. Däremot har Helsingborg en match mindre spelad och kan närma sig Trelleborg, vid en seger mot Värnamo på måndag.

TEXT: Robert Rosén

FaktaSuperettan
Falkenbergs FF 1-1 Trelleborgs FF
Mål: 0-1 Alexander Blomqvist (12), 1-1 Erik Pärsson (88)
Laget: Marko Johansson – Robin Jacobsson, Magnus Andersson, Alexander Blomqvist, Anton Tideman – Mattias Håkansson (80. Johan Brannefalk), Erik Andersson, Zoran Jovanovic, Marcus Pode (83. Furkan Motori) – Dino Islamovic, Salif Camara Jönsson.
Publik: 2 424, Falcon Alkoholfri Arena

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Vi har åkt på käftsmällar – det får vara slut på det”

Premiären stundar – och för Trelleborg Vikings är målet glasklart.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.16:06, 15 oktober, 2017

”Vi har åkt på käftsmällar – det får vara slut på det”
Foto: Trelleborg Vikings

I eftermiddag drar division 3 igång. För Trelleborg Vikings del väntar premiär mot förra årets nykomling, Halmstad Ravens.

För Vikings blir det föreningens femte år i division 3. Men målsättningen är högre än så, åtminstone på sikt.

– Det är precis som i fjol. Vi ska få ihop gruppen och ska kunna vara topp två. Vi ska vara däruppe, men sedan ska jobbet jobbet göras, säger Mårtensson och fortsätter:

– Vi har åkte på käftsmällar – det får vara slut på det. Vi ska vara reda när vi går upp och inte värva massa spelare. Då är det bättre att ge de unga spelarna tid. Vi skyndar långsamt.

Men förutom ett hemvävt lag så satsar Vikings också på annat.

– Vi vill försöka göra en show när vi spelar. Nu har det skett investeringar och vi ska charma publiken med vårt intro. Det handlar om att göra det till en upplevelse.

Trelleborgs FF har svårt att locka publik. Hur ska ni göra?
– Jag tror att Trelleborg är en hockeystad. När Vikings spelade i division 2 för många år sedan var det 600-700 på matcherna. Men man måste göra det till det där lilla extra.

 

FaktaTrelleborg Vikings
Spelare in: Erik Oddsson (Lund Giants).
Spelare ut: Brian Liechti (Linköping J20), Kevin Hasselquist (Slutat), Stefan Timglas (Slutat), Oskar Magnusson (Studier).
Lagen i Division 3 Södra F: Trelleborg Vikings, Åstorps IK, Malmö IK, Halmstad Ravens, Frosta HC, Glimma HK, Limhamn HK.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng