Pode glödhet som TFF:s kreatör: ”Vill spela som Barcelona”

Marcus Pode trivs med livet i Trelleborgs FF. Laget producerar mål och är med i toppen av Superettan. Mycket kan man tacka lagets kreatör och assistkung. "Det är klart att jag vill spela i Allsvenskan igen" säger Marcus Pode.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.12:00, 4 juni, 2017

Pode glödhet som TFF:s kreatör: ”Vill spela som Barcelona”
Marcus Pode. Foto: Gabriel Almlöf

TFF är hetare än på många år. Laget ligger inför bortamatchen mot GAIS på fjärde plats i Superettan. Men det är inte tabellpositionen de flesta talar om, utan det bländande anfallsspelet.

Trelleborgs FF har gjort 21 mål på 10 matcher och vid tre tillfällen har man gjort fyra mål eller fler. En del i förklaringen är Salif Camaras Jönssons målskytte, ett annat är Marcus Podes passningsfot. I 4-1 segern mot Öster låg Pode bakom tre av målen.

LÄS MER: Kundtjänstchefen får fansen att drömma om Allsvenskan

Framgången i anfallsspelet menar han ligger i friheten på planen.

– Vi har mycket kvalité i hela laget. Vi är alla medvetna om att vi har många spelare som kan göra mål. Punktmarkerar motståndarna en finns det andra som får ytor, då blir det ofta mål ändå.

Vad har du själv för bidragande roll i framgången?
– Jag är passningsskicklig och har ett bra avslut. Min roll är att vara en kedja mellan anfallare och mittfält. Där har jag fått lite friare roll som passar mig utmärkt.

160815 Trelleborgs Marcus Pode jublar med lagkamraterna efter 3-2 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och tvidaberg den 15 augusti 2016 i Trelleborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Trelleborgs FF har fortfarande från flera håll ett rykte om att spela rykte om att spela tråkig fotboll. Under vårsäsongen 2017 har dock rubrikerna om ”Tjongavallen” bytts ut till rubriker om drömmål och tiki-taka fotboll.

Även om bilden av TFF som lag håller på att förändras i allmänhetens ögon, menar Pode att det var länge sedan som Trelleborg spelade en tråkig fotboll

Jag tycker att den bilden av TFF som ”tjongafotboll” länge har varit felaktig. När jag var i Trelleborg senast under Tom (Prahl reds. anm) så tyckte jag att vi spelade en bra fotboll redan då. Vi hade redan då många bollskickliga spelare, säger Marcus Pode och fortsätter.

– Nu spelar vi en väldigt rolig fotboll. Vi vill vara lite tiki-taka som Barcelona. Vi vill spela en typ av fotboll med ett passningsspel där vi hittar smarta lösningar. Ser man på spelarmaterialet så har vi i dag kreativa spelare och kan spela en roligare fotboll. Tråkfotbollen tvättade vi bort för länge sedan.

141005 …rebros Marcus Pode jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan …rebro och Elfsborg den 5 oktober 2014 i …rebro. Foto: JOHAN BERNSTR…M / BILDBYRN / COP 119

Marcus Pode under tiden i Örebro SK. Foto: Bildbyrån

Marcus Pode är en av lagets mest rutinerade spelare med erfarenheter från både Allsvenskan och danska Superligan. Trots sina 31 år drömmer han om att komma tillbaka till toppfotbollen – helst med TFF.

– Jag vet att klubben inte har ett uttalat mål om Allsvenskan redan i år. Samtidigt har jag egna mål och jag tycker vi har en tillräckligt bra trupp för att slåss där uppe. Vi hör hemma i toppen, det är inget jag sticker under stolen med. Det är klart att man vill spela i Allsvenskan igen. Sedan får vi se hur långt det räcker i år.

Kan du tänka dig att flytta för att spela i Allsvenskan?
– Kommer det en konkret fråga får jag titta på det då. Jag och familjen flyttade hem för ett och ett halvt år sedan. Mitt fokus är just nu helt och håller på Trelleborg.

Fortsätter kreatören Pode att leverera i Trelleborgs FF är det ingen omöjlighet att han snart står på en Allsvensk fotbollsplan igen, till och med i den i den blåvita tröjan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

True Blues tvingas flytta till nästa säsong

Ombyggnationen av Vångavallen tvingar bort True Blues från sin nuvarande ståplatsläktare. Flera fans har varit oroliga för att de ska inte ska få något tak på matcherna, men arenachefen ger lugnande besked.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:12, 12 december, 2017

True Blues tvingas flytta till nästa säsong
Foto: Christian Örnberg / Bildbyrån

Trelleborgs kommun har redan börjat upprustningen av Vångavallen inför den allsvenska säsongen 2018. Kommunen har börjat montera upp stolar för att uppnå allsvenskans krav på antal sittplatser.

Men arbetet innebär även att lagets supporterförening True Blues måste flytta på sig. Klubben har de senaste säsongerna stått i hörnet på den norra läktaren, men där måste det nu alltså bli sittplatser. Ett besked som supportrarna var kritiska mot.

”Vi uppskattar att kommunen gör allt för att vi skall kunna spela våra hemmamatcher i Trelleborg, men vi tycker det är desto tråkigare att man inte kontaktar den officiella supporterklubben innan man tar bort vår sektion, en sektion vi har stått på i sex år och arbetade hårt med att få fram till säsongsstarten 2012.” skriver supporterföreningen på sin Facebooksida

Många supportrar oroar sig nu för att de ska behöva stå utan tak på alla hemmamatcher. Klacken fick stå på gamla västra läkaren utan tak mellan 2004 och 2012. Men det kommer inte att ske i år lovar Trelleborgs kommuns arenachef Fredrik Seeger. 

– Det kommer att få bra ståplatser. Exakt vart det kommer ske vet jag inte än. Vi hade en besiktning av arenan i fredags och jag väntar just nu på protokollet. Det kommer att dyka upp i början av veckan och då kan vi sätta oss ner och börja arbeta.

Flera supportrar är oroliga för att de ska behöva stå utan tak på matcherna, finns någon risk att det kommer ske?
– Supportarna ska inte behöva känna någon oro alls. Det kommer att få bra platser och det ska vara under tak. Vi har en tät dialog med klubben och True Blues är en del av klubben. De kommer att få det bra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TFF:s cupmöte flyttas – på grund av supermatchen

Trelleborgs FF:s första cupmatch tidigareläggs – eftersom den krockar med Östersunds match mot Arsenal i Europa League.

André Eriksson

Kl.10:52, 12 december, 2017

TFF:s cupmöte flyttas – på grund av supermatchen
Montage.

Trelleborgs FF skulle egentligen ha inlett tävlingssäsongen den 17 eller 18 februari med den första gruppspelsomgången av Svenska cupen.

Men nu tvingas den allsvenska nykomlingen tidigarelägga det första cupmötet till fredagen den 9 februari – en vecka innan alla andra lagen i Svenska cupen.

Det beror på att TFF ska möta Östersunds FK, som veckan efter (15/2) ställs emot Arsenal i sextondelsfinalen i Europa League, en match som i så fall hade krockat med cupmötet.

Den första gruppspelsmatchen spelas borta på Jämtkraft Arena i Östersund.

Hela spelschemat:

2018-02-09 19.00
Östersunds FK–Trelleborgs FF.
2018-02-25 17.00
Kalmar FF–Trelleborgs FF.
2018-03-03 14.00
Trelleborgs FF–Åtvidabergs FF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vikings spänner bågen – hämtar tre spelare från konkurrenten

Trelleborg Vikings spänner bågen rejält – och hämtar tre spelare från konkurrenten.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:01, 11 december, 2017

Vikings spänner bågen – hämtar tre spelare från konkurrenten
Arkivfoto

Trelleborg Vikings inledde under söndagen alltrean med att besegra Motala med 5–4 i Östergötland, efter bland annat sportchefen Robin Mårtensson stått för ett mål och tre assist.

Men innan dess hade Vikings också gjort klart med tre nya spelare från konkurrenten Limhamn. Det rör sig om backarna Gustav Sandgren och Robin Hansson samt forwarden Jimmi Oor.

LÄS MER: Trelleborg Vikings klara för Alltrean

Såväl Sandgren som Hansson gjorde debut i matchen mot Motala. Oor får däremot vänta. Vikings hoppas att han ska bli spelklar till torsdagens hemmamatch mot Åseda.

Vikings sportchef kommenterar de tre nyförvärven för 24Trelleborg.se.

Robin Hansson:

– Jag jagade honom redan förra säsongen. Enligt mig en av seriens bättre backar och kanske den bästa som finns att tillgå i närområdet.

Gustav Sandgren:

– Helt perfekt ålder och en back som inte kliver undan. Bra med pucken och en spelare vi kommer ha stor nytta av. Han är ödmjuk och kommer passa perfekt in i gruppen.

Jimmi Oor:

– Likt Robin har jag varit på honom i två säsonger. Riktigt nära inför förrförra säsongen. Poängstark och spelskicklig center med ett oerhört stort hjärta för ishockeyn. Precis en spelare vi saknat denna och förra säsongen.

Kommer ni plocka in något mer?
– Med dessa spelarna ser det bra ut för framtiden och kommande säsong. Vi har inte stängt dörren för fler förstärkningar men samtidigt värnar jag oerhört om gruppen och föreningen på lång sikt. Tvingas vi tacka nej till spelare i detta läget hoppas jag de förstår oss och därmed kan vara öppna även i framtiden.

Och målsättningen?
– Långsiktigt är det division 2. När vi väl går upp – då ska vi vara redo. Får vi ett läge kommer vi så klart gå gör det, men för vår del är föreningen det viktigaste. Mår vi bra har vi inga problem med att avvakta division 2 ytterligare en säsong. Och just nu mår vi bra.

Läs mer om spelarna i faktarutan intill.

FaktaGustav Sandgren
Ålder: 21.
Längd: 189 centimeter.
Vikt: 83 kilo.
Position: Back.
Skjuter: Höger.
Moderklubb:
Limhamns HK.
Tidigare klubbar:
Malmö Redhawks J18/J20.
Aktuell: Nyförvärv till Trelleborg Vikings.

Robin Hansson
Ålder: 24.
Längd: 193 centimeter.
Vikt: 91 kilo.
Position:
Back.
Skjuter:
Vänster.
Moderklubb:
IF Lejonet.
Tidigare klubbar:
IF Lejonet, Limhamns HK.

Jimmi Oor
Ålder: 27.
Längd: 190 centimeter.
Vikt: 82 kilo.
Position: Forward.
Skjuter: Vänster.
Moderklubb: Lunds IS.
Tidigare klubbar: Lunds IS, Amager Ishockey, Limhamns HK.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg får ett nytt cykellopp – mitt i vintern

För många motionärer är Vätternrundan det värsta man kan göra. Fram till nu. Nu öppnar en gigantisk utmaning i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:04, 11 december, 2017

Trelleborg får ett nytt cykellopp – mitt i vintern
Foto: Patrik Ericsson

ViSOM i Trelleborg arrangerar redan den årliga Tomtecyklingen, men nu står det klart att arrangörerna startar ett nytt cykellopp i Trelleborg. Loppet heter ViSOM Winter Race och kommer att gå från Trelleborg till Kivik och sedan tillbaka till Trelleborg. En sträcka på 240 kilometer.

Hur kommer det sig att man startar ett 24 mil långt lopp mitt i vintern?
– Ja, det kan man fråga sig. Det är en klassiker i idrottsvärlden att man avslutar året med något roligt. Så jag tänkte att cyklingen måste göra något speciellt. Under sommaren är Trelleborg – Kivik – Trelleborg en klassisk runda, så då vill vi prova att köra under vinter istället, säger arrangören Patrik Ericsson.

Loppet kommer genomföras på vinteranpassade cyklar med vinterdäck. Faktorer som kommer göra loppet jobbigare än den klassiska Vätternrundan.

– Det är lite värre, dels för att cyklarna är tyngre och dels på grund av vädret.

I år kommer cirka 20 personer att starta i loppet. Men det kan bli större i framtiden, menar Patrik Ericsson.

– Man vet aldrig, men man måste börja någonstans. Det har varit ett stort intresse redan nu. Det är klart man hoppas det blir större för varje år.

Loppet genomförs den 30 december.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två guld till Trelleborg på SM

Trelleborgs kammade hem hela fyra medaljer på SM.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:27, 11 december, 2017

Två guld till Trelleborg på SM
Foto: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Under helgen avgjordes SM i Taekwondo i Västerås. Mästerskapet blev lyckat för Trelleborgs Taekwondoklubb som tog hem två SM-guld, ett silver och ett brons.

Utövarna Johan Lenander och Lina Wensmo blev svenska mästare medan Mahmud Ramhimi tog hem ett silver och Emelie Drummond ett brons.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng