Gabriel slåss om en OS-plats: ”Triggas av konkurrensen” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Drömmen om OS

Gabriel slåss om en OS-plats: ”Triggas av konkurrensen”

För att nå OS kan han behöva konkurrera ut Sveriges bästa konståkare. Trots det har 15-årige Gabriel Folkesson från Trelleborg en stor chans att nå dit. "Om fyra år kan jag konkurrera med Majorov", säger Gabriel Folkesson.

Gabriel Almlöf

Kl.16:20, 30 maj, 2017

Gabriel slåss om en OS-plats: ”Triggas av konkurrensen”
Gabriel Folkesson satsar mot OS 2022. Foto: Gabriel Almlöf

Under fem veckor kommer vi möta fem trelleborgare som drömmer om att delta i de Olympiska Spelen. Vissa står nära att komma med, för andra är det en lång väg kvar att vandra. Det här är serien ”Drömmen om OS”. Intervjun med Gabriel Folkesson är Del 5 av 5. 

Gabriel Folkesson är ett av Trelleborgs största hopp inför Vinter OS 2022. Trots att han bara är 15 gammal ses han som en av de största svenska talangerna inom konståkningen. Möjligheten att hitta till sporten kan han tacka en dagiskamrat.

LÄS MER: Pappa och son drömmer båda om OS: ”Vill bli sportens Zlatan”

– Det var en på mitt dagis som började åka skridskor, jag tyckte det lät jättekul så började jag åka och hittade konståkningen. Eftersom det krockade med simträning började jag i Malmö, men efter några år insåg jag att det var sporten jag ville satsa på. Så då ville jag börja tävla här hemma i Trelleborg.

Nu har tio år gått sedan de första skären. Gabriel Folkesson har flera tunga titlar på meritlistan och satsar nu för att ta en plats i de Olympiska spelen.

img_1437

Samtidigt kommer han från en skadedrabbad vår, som bland annat innebar att han missade JVM. Det är också skadorna som är det stora hotet mot hans medverkan menar han. Talangen finns där och även alla förutsättningar i såväl Trelleborg som i det svenska landslaget.

– Just nu är det Alexander Majorov och några av oss juniorer som slåss om OS-platserna. Jag hade kunnat satsa mot 2018, men det är inte så troligt att jag skulle kunna konkurrera ut Majorov än. Men om fyra år tror jag att det är möjligt.

Triggas du av konkurrenssituationen?
– Ja, det tror jag att alla gör. Vi tjänar alla på konkurrensen, det tvingar oss till att bli bättre.

img_1436

Har du någon målbild av hur ditt OS-program ska se ut?
– Jag vill genomföra ett program som är roligt både för mig och publiken. Sedan är drömmen så klart att göra det felfritt. Jag hoppas också på att kunna lägga in några kvadruplar.

Många som vill till OS åker dit för att de vill komma hem med medalj eller till och med guldet. Även för Gabriel Folkesson är det drömmen, men det viktigaste är inte medaljen utan prestationen.

Ett OS guld hade varit fruktansvärt roligt och det hade verkligen lyft svensk konståkning. Men om jag kommer till OS är det viktigaste är lyckas med det jag själv kan, gör jag det kommer jag vara nöjd. Det spelar mindre roll om jag kommer näst sist eller först.

– Det enda jag kan kräva av mig är att jag gör mig bästa och presterar på max utifrån vad jag kan.

Att fokuset inte i första hand är att vinna utan att prestera sitt allra bästa visar sig ännu tydligare när vi i slutet av intervjun ska tala om meriter. När vi hamnar på antalet SM-guld på ungdomssidan börjar Folkesson tänka innan han tvingas agera.

– Mamma, hur många SM-guld har egentligen, ropar han till sin mor som sitter en bit bort.

Efter lite dividerande kommer vi fram till att det landade i två guld men fyra medaljer. Jag inser snabbt att de fysiska medaljerna inte betyder allt i världen, det är prestationerna på isen, bakom dem som är viktigast i hans ögon.

Nu återstår bara att se hur långt prestationen räcker, men gör han sitt bästa så tror många att det kan räcka hela vägen till Peking 2022. 

FaktaGabriel Folkesson
Sport: Konståkning
Ålder: 15
Från: Trelleborg
Mål: Deltagande i Vinter OS 2022 i Peking och OS 2026.
Meriter: Tre guld i nordiska Ungdomsmästerskapen och två SM-guld på ungdomssidan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GIF Sundsvall – Trelleborgs FF

Mardrömsstart för TFF – fast i botten efter ny förlust

Fyra allsvenska matcher utan seger: "Det är det som skiljer oss"

André Eriksson

Kl.21:16, 17 april, 2018

Mardrömsstart för TFF – fast i botten efter ny förlust
Foto: Bildbyrån

Trelleborgs FF får vänta på sin första allsvenska seger sedan återkomsten.

Efter bortamatchen mot Gif Sundsvall l står det klart att laget har inkasserat tre förluster och ett kryss på de inledande fyra matcher.

LÄS MER: Spelarbetygen efter Sundsvall–Trelleborgs FF

Laget förlorade – klart rättvist – matchen med 1–0.

– Det är surt att förlora så klart. Det är som det är, suckade lagkaptenen Alexander Blomqvist i C More-intervjun efteråt.

Trelleborgs FF var hårt skadedrabbat inför matchen. Förutom långtidsskadade Salif Camara Jönsson och Mattias Håkansson var följande spelare otillgängliga av olika anledningar:

+ Victor Nilsson (magsjuk), Robin Nilsson (sjuk), Dennis Hadzikadunic (fotskada) och Zoran Jovanovic (knäskada).

Men de svåra förutsättningarna var inget som Blomqvist ville skylla på efter förlusten.

– Skador har alla lag och långa resor har alla lag också. Det är ingenting som påverkar oss. Det är på planen det spelas och där förlorar vi idag.

I den första halvleken stod laget upp bra mot ett spelskickligt Sundsvall på Norrportens konstgräsplan. Med lite flyt hade TFF också kunnat ta ledningen efter 30 minuter när Deniz Hümmet fick ett jätteläge från nära håll. Skottet gick dock rakt på Sundsvallsmålvakten.

Samtidigt kopplade hemmalaget ett starkare och starkare grepp ju längre matchen led. Utdelningen kom strax efter paus.

En kommunikationsmiss mellan Sebastian Ohlsson och Anton Tideman gjorde att bollen damp ner hos Sundsvalls trollgubbe Maic Sema i straffområdet – som sedan rundade Lasse Nielsen och sköt 1–0 till sitt Sundsvall.

Sundsvall fortsatte rada upp klara målchanser, men lyckades aldrig utöka ledningen på grund av en närmast parodisk ineffektivitet.

Bland annat gjorde Marko Johansson en jätteräddning på vad som såg ut att vara ett solklart mål när Linus Hallenius snappade upp en ribbretur och bara skulle nicka in bollen i öppen kasse. En stark insats av målvaktstalangen.

Det skulle bli match in i det sista, alltså. Trelleborgs FF bytte in offensiva spelare och lyfte upp sina pjäser i jakt på ett kvitteringsmål. Närmast kom inbytte Ottar Magnus Karlsson och Deniz Hümmet när de brände varsitt bra läge från nära håll.

Matchen slutade 1–0 till Sundsvall, ett slutresultat som, sett till antalet målchanser, får anses vara klart rättvist.

– Vi gör inte mål och de gör mål och det är det som skiljer oss, säger Alexander Blomqvist – och fortsätter:

– Vi har väl tre lägen från straffpunkten så vi bör göra något mål.

Trelleborgs FF ligger näst sist i allsvenskan med en inspelad poäng efter fyra omgångar.

Chans till revansch och chans att ta den första allsvenska segern kommer redan på söndag för TFF.

Då vankas ny allsvensk match mot Kalmar FF hemma på Vångavallen. Efter Lasse Nielsens tredje gula kort i allsvenskan står det dock klart att dansken är avstängd och missar den matchen.

FaktaAllsvenskan, omgång 4
Gif Sundsvall–Trelleborgs FF 1–0 (0–0)
Målen: 1–0 (52) Maic Sema.
Varningar, TFF: Lasse Nielsen.
Publik: 3 219 åskådare.

Trelleborgs FF: Marko Johansson (mv) – Johan Brannefalk (ut 78), Lasse Nielsen, Alexander Blomqvist, Anton Tideman – Felix Hörberg, Oscar Johansson (ut 86), Sebastian Ohlsson, Erik Andersson, Marcus Pode – Deniz Hümmet.
Inhoppare: Ottar Magnus Karlsson (in 78), Freddie Brorsson (in 86).

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Spelarbetygen efter Sundsvall–Trelleborgs FF

Fyra spelare kuggas efter jobbiga TFF-förlusten.

André Eriksson

Kl.21:22, 17 april, 2018

Spelarbetygen efter Sundsvall–Trelleborgs FF
Foto: Bildbyrån

Trelleborgs FF förlorade tisdagskvällens bortamatch mot Gif Sundsvall med 1–0.

Här är 24Trelleborgs spelarbetyg från matchen:

5 – landslagsklass, 4 – mycket bra, 3 – bra, 2 – godkänt, 1 – underkänt.

Marko Johansson – 3
Höll kvar TFF i matchen genom en sensationell räddning i den 66:e minuten, när han var snabbt uppe på benen igen efter ett ribbskott och parerade vad som såg ut att vara ett solklart mål från Linus Hallenius. Inget snack om 1–0-målet.

Johan Brannefalk (ut 78) – 2
20-åringen kastades rakt in i hetluften på grund av det tuffa skadeläget och hamnade ofta en-mot-en med Sundsvalls trollgubbe Romain Gall. En otacksam uppgift – och Brannefalk fick det ofta väldigt tufft när han utmanades.

Lasse Nielsen – 1
Blev rundad av Maic Sema i straffområdet vid 1–0-målet. Ger inte samma trygga intryck som Dennis Hadzikadunic. Hade dessutom svårt att få upp farten när Sundsvall kom med snabba omställningar.

Alexander Blomqvist (K) – 3
En stark insats av TFF:s nye kapten – trots förlusten. Blockerade skott i viktiga lägen med sitt uppoffrande spel och var följsam i djupled. Kan inte lastas för målet.

Anton Tideman – 1
Försökte offensivt, men saknade skärpa i den sista tredjedelen. Defensivt gav han bort 1–0-målet tillsammans med Sebastian Ohlsson efter en kommunikationsmiss.

Felix Hörberg – 3
Piggt inslag längs högerkanten i sin första allsvenska start. Bra precision i både inlägg och inspel. Ett framtidsnamn för TFF.

Oscar Johansson (ut 86) – 2
Den mest offensiva av de tre innermittfältarna, men fick ingen utdelning framåt.

Sebastian Ohlsson – 2
Säker i kortpassningsspelet. Får delvis hållas ansvarig för 1–0-målet, när han missbedömde en hög boll strax utanför eget straffområde.

Erik Andersson – 2
Vågade och försökte slå ett par avgörande passningar framåt, men hade generellt en ganska liten påverkan på matchbilden.

Marcus Pode – 1
Statisk. Långsam. Inget större hot för Sundsvalls backlinje.

Deniz Hümmet – 1
Missade ett jätteläge i den första halvleken när han sköt rakt på Sundsvalls målvakt från nära håll. Fick en till bra chans i slutminuterna men avslutet gick över. Skulle ha satt åtminstone ett av lägena.

Övriga spelade för kort tid för att betygsättas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Assisterande tränaren med i truppen mot Sundsvall

Under tisdagen möts Trelleborg och Sundsvall i allsvenskan. Men skadebekymmer i TFF gör att Magnus Andersson är uppskriven i truppen.

Michael Olsson

Kl.07:56, 17 april, 2018

Assisterande tränaren med i truppen mot Sundsvall
Magnus Andersson la skorna på hyllan efter förra säsongen. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

GIF Sundsvall har tagit två poäng på två matcher. Trelleborg har plockat en poäng på tre försök. Under tisdagskvällen jagar båda lagen sin första seger för säsongen när de ställs mot varandra.

Men för TFF råder det skadebekymmer i laget. Dennis Hadzikadunic är skadad och Victor Nilsson som är sjuk. Utöver det finns det ett par spelare som är osäkra. Något som gjort att tränaren Patrick Winqvist tvingats tagit ut den assisterande tränaren Magnus Andersson – som la av efter förra säsongen – i truppen. Det meddelar klubben via sin hemsida.

– Vi är lite skadade och sjuka i laget, så det blir en lite märklig trupp på så sätt idag. Vi har inte riktigt löst hur vi ska spela, men vi ska sätta oss ner och ta en lång diskussion, säger Patrick Winqvist till klubbens hemsida

Förra säsongen spelade Magnus Andersson 27 matcher från start för TFF.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgs FF - Örebro SK

Nyförvärvet har spräckt nollan: ”Skönt att öppna målkontot”

En tå på bollen och så hade TFF-förvärvet gjort sitt första allsvenska mål.

Viktor Andersson

Kl.21:58, 13 april, 2018

2 bilder
  • Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.
    Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Trelleborg tappade en 1-0-ledning och föll hemma mot Örebro med 2-1. TFF:s andra förlust för säsongen.

Ett ljus i mörkret stavades Hümmet och Deniz i förnamn. Nyförvärvet från Gefle såg pigg ut och visade flera gånger prov på sin funktionella teknik.

LÄS MER: Här är spelarbetygen efter TFF–Örebro

Dessutom tåade han in sitt första mål i allsvenskan någonsin.

– Jag ska göra poäng, mål och assist så det är klart att det är skönt att öppna målkontot. Men det är tungt med förlusten eftersom jag tycker vi förtjänar mer, säger målskytten efter matchen.

Vad är dina spontana reaktioner kring matchen?
– Det är riktgt tungt faktiskt, det är det. Jag känner att vi ändå försöker spela – sen är planen som den är och vädret och vinden – allt är emot oss, utvecklar Deniz Hümmet besviket.

En omtalad situation kom till i den första halvleken. Då ryckte Örebros Johan Mårtensson in i straffområdet, föll på ett utsträckt Alexander Blomqvist-ben och fick straff.

En straff som Nahir Besara slog in till 1-1. 2-1 gjorde samme Besara på en frispark.

– Enligt min åsikt får de in två billiga mål och jag tycker inte det är straff för fem öre.

Hur ser du på situationen?
– Jag kollade reprisen i omklädningsrummet. ”Alex” går på boll och han rör knappt spelaren, han flyger upp i luften och så blåser han straff – helt fel i mina ögon.

Matchen präglades av svåra förhållanden. Det blåste så att flaggorna vajade snabbt och ofta stannade bollen tvärt i luften. Förhållandena kryddades också av en plan som skiftade mellan brunt och grönt.

– Man ska vara ärlig, man försöker kombinera och spela, men det är inte lätt alltså. Men man ska inte skylla på det – det är lika för båda lagen.

TFF-tränaren Patrick Winqvist var efter matchen inne på att hans lag hade gjort sig förtjänt av mer än den enda poängen laget fått ihop på de tre första matcherna.

Hümmet var inne på samma spår.

– Jag upplever inte att de har några lägen där de hotar oss. Vi trycker på och har nått läge, i övrigt är det jämnt så minst kryss i mina ögon. Med lite tur kanske vi till och med kunde knipt segern.

FaktaAllsvenskanTrelleborgs FF - Örebro SK 1-2 (1-1
)Målen: 1-0 (12) Deniz Hümmet, 1-1 (45) Nahir Besara (straff), 1-2 Nahir Besara (62)Varningar: Anton Tideman (19), Dennis Hadzikandunic (60),
Trelleborg: Marko Johansson – Anton Tideman, Alexander Blomqvist, Dennis Hadzikadunic, Lasse Nielsen – Oscar Johansson (72), Robin Nilsson (ut 78), Erik Andersson, Victor Nilsson (ut 84) – Deniz Hümmet, Zoran Jovanovic
Ersättare: Dennis Petersson, Sebastian Olsson (in 78), Marcus Pode, Felix Hörberg (in 84), Noah Christoffersson, Ottar Magnus Karlsson (in 73), Johan Brannefalk
Arena: Vångavallen
Publik: 2329

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagkaptenen kritisk: ”Absolut ingen straff”

Omdiskuterade straffsituationen väckte starka känslor hos TFF.

André Eriksson

Kl.21:47, 13 april, 2018

Lagkaptenen kritisk: ”Absolut ingen straff”
Alexander Blomqvist. Foto: Bildbyrån

Mittbacken och lagkaptenen Alexander Blomqvist blev halv syndabock när han gav bort en straff som resulterade i 1–1-målet strax före paus, i matchen som sedan slutade med en 1–2-förlust för Trelleborgs FF.

Efteråt riktade han en hård passning mot domarteamet.

LÄS MER: Här är spelarbetygen efter TFF–Örebro

– Det är kanske lite kontakt, men det är absolut ingen straff i mina ögon, suckade Blomqvist.

TFF-kaptenen menade att Örebros Johan Mårtensson föll lite väl enkelt.

– Det är en djupledsboll in centralt och vi går ihop, han hoppar och tar chansen och domaren går på det.

Upplever du att han förstärker situationen?
– Ja, så klart. Jag förstår honom. Han tar sin chans, men samtidigt är det inte mycket kontakt.

– Men det är också lite skumt att jag inte får gult kort i samband med situationen. Det känns som att det är linjemannen som tar den (och dömer straff).

Samtidigt ville Blomqvist helst snacka om andra saker.

– Vi försöker fokusera på vårt, så får domaren göra sitt.

Det tyckte TFF-tränaren Patrick Winqvist också, som inte alls var sugen på att snacka om den enskilda straffsituationen på presskonferensen efteråt.

TFF har inlett allsvenskan med två förluster och ett kryss. Nykomlingen väntar fortfarande på sin första seger.

– Vi har inte fått ut de poäng vi har varit förtjänta av. Men det är bara att fortsätta göra jobbet och tro på oss själva. Det är jämnt och det är tillfälligheter som avgör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng