Chokladbollens dag

STORT TEST: Här är Trelleborgs bästa chokladboll

Funderar du på vilken chokladboll du ska köpa i dag för att fira chokladbollens dag? Lugn, 24Trelleborg har testat fem av stadens populäraste chokladbollar för att kora en vinnare.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.09:01, 11 maj, 2017

STORT TEST: Här är Trelleborgs bästa chokladboll
Foto: Alexander Sandström Libb

Den 11 maj innebär Chokladbollens dag. Men vilken chokladboll är egentligen bäst i Trelleborg? För att ta reda på det testade 24Trelleborgs redaktörer fem olika chokladbollar från konditorier i Trelleborg. De som är med i testet är Billings konditori, Systrar och Bönor, Werner’s Backhaus, Palmblads konditori samt chokladbollen Maglarpsbullen som säljs i vanliga mataffärer men som produceras i Trelleborg.

Var och en av testarna får sätta poäng mellan 0-10. Det innebär att en chokladboll som max kan få 20 poäng i testet. Alla chokladbollar i testet är med kokos på.

LÄS MER: Här handrullas 10 000 chokladbollar per dag: ”Ett hantverk”

Testet gör av egenutnämnda chokladbollsexperten Alexander Sandström Libb och den fikasugna Gabriel Almlöf. De båda testarna är ökända för att aldrig hålla med varandra, så en jämn kamp förväntas.

Billings

Billings konditori
Pris: 17 kronor
Kommentar Alexander: Trelleborgs äldsta café presenterar en inte helt rund boll, vilket är bra. Ojämnheten skvallrar att om den är gjord av en riktig människa, vilket är ett måste. Till färgen är den något ljusare än många av konkurrenterna, en färg som kommer fram genom ett ganska glest lager av kokos.

Konsistensen är perfekt, varken för hård eller lös. Den är fyllig och len. Billings chokladboll ger mig mycket av det jag söker i en dessert; en smak av barndom, en doft av framtid.

9/10

Kommentar Gabriel: Bra balans, inte för stark och inte för söt. Ganska allmän på både gott och ont. Krämig liten kärna i mitten men i torraste laget mot kanterna.

8/10

Poäng: 17

Systrarobonor

Systrar och Bönor
Pris: 22 kronor
Kommentar Alexander: Den rundaste av tävlanden ätes av den smalaste av domare. Tonen här är mörkare och bollen ger sken av en något hårdare yta, täckt av en bra kokosspridning.

När jag når mitten av bollen finner jag att den blir mjukare kontra sin hårda utsida, precis som många av oss. Men är den inte lite för söt? Jo, det är den. Till skillnad mot många av oss.

6/10

Kommentar Gabriel: Dyrast i testet, men krämig till absolut max. Lever farligt nära gränsen till att bli för smörig. Ett lite fastare skal hade inte skadat. Bra balans i smakerna.

8/10

Poäng: 14

 Maglarp

Maglarpsbullen
Pris: 5 kronor (4 för 20 kronor)
Kommentar Alexander: Redan innan jag hugger in går jag in med vetskapen att det, trots en väldigt imponerande manuell insats bakom, fortfarande handlar om en massproducerad chokladboll.

Och det märks dessvärre i jämförelse med övriga tävlanden. Bollen är en aning för hård och en aning för tam i smaken. En pojke i en kamp för män.

4/10

Kommentar Gabriel: Massproducerad men ändå handrullad. Konditorierna får ursäkta men kombinationen hållbart yttre och krämig mitt är galant. Nackdelarna är snarare estetiska. Smakerna är lena, men sticker inte ut märkvärt för att nå toppoäng.

8/10

Poäng: 12

 

werners

Werner’s Backhaus
Pris: 15 kronor
Kommentar Alexander: Här har vi en lite mindre, lite mer kompakt chokladboll som är ganska estetisk tilltalande med en fin yta av kokos. Ett bett in märker jag att den är betydligt mörkare än de andra och även betydligt kladdigare, mer åt det smetiga hållet.

Kaffekaraktären är väldigt närvarande och tar över från den mer klassiskt lena chokladsmaken som så många av oss har växt upp med. Den är inte riktigt för mig men kanske för någon med lite mer erfarenhet, av livet i allmänheten och av kaffe i synnerhet.

5/10

Kommentar Gabriel: Kraftiga och goda smaker men alldeles för lös. Svår att hålla i handen vilket blir ett kladdigt problem. Med lite hårdare yta hade den kunnat nå höga höjder.

7/10

Poäng: 12

Palmblads

Palmblads konditori
Pris: 18 kronor
Kommentar Alexander: En väldigt fin chokladboll. Ganska rund men inte för rund. Ganska söt men inte för söt. Den faller sönder lite för mycket och tappar därför något poäng på konsistensen. Den kunde också ha smakat mer även om den överlag är en helt okej upplevelse. Palmblads blir tyvärr lite för mycket mellanmjölk och lite för lite pucko.

6/10

Kommentar Gabriel: Starkt skal och krämig mitt. Perfekt i de aspekterna. Smakmässigt i sötaste laget och kakaosmaken når inte upp till högsta kvalité. Lite mer sting hade det blivit en tia!

9/10

Poäng: 15

 

I en olidligt jämn kamp är det alltså Billings Konditori som vinner Trelleborg bästa chokladboll med totalt 17 poäng!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken

På tisdagskvällen stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige. Tågen rullar igen men förseningar råder fram till morgondagen.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 23 januari, 2018

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

På tisdagskvällen vid 20.30-tiden stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige, rapporterar Trafikverket. Orsaken var ett omfattande signalsystemfel som påverkar trafiken vid över 180 stationer i södra Sverige.

Vid 21.30 meddelade Trafikverket att problemet är löst. Men prognosen för när trafiken kan gå enligt tidtabell igen är först vid morgondagens (24/1) trafikstart. Under tisdagskvällen råder därför stora förseningar och flera tåg har ställts in.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska det ha rört sig om ett problem på trafikledningens driftcentral i Malmö. Problemet gjorde att datorsystemet hängt sig. Det gör att operatörerna inte kan se var tågen befinner sig vilket gör att det finns en risk för kollisioner om tågen kör.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

Texten uppdateras. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand utbröt i tvättstuga

(UPPDATERAD 21.30) På tisdagskvällen larmades SOS.

Mia Martelleur

Kl.20:52, 23 januari, 2018

4 bilder
 • Foto: Casper Johansson
  Foto: Casper Johansson
 • Foto: Casper Johansson
  Foto: Casper Johansson
 • Foto: Casper Johansson
  Foto: Casper Johansson
 • Foto: Casper Johansson
  Foto: Casper Johansson

Vid 20.44 larmades SOS om en brand i en villa på Långavägen. Enligt larmet skulle det brinna i tvättstugan i bostaden. Polis och räddningstjänst larmades till platsen.

Det visade sig vara en mindre brand i en tvättmaskin eller torktumlare på adressen. Branden är släckt och polisen har nu lämnat platsen.

Inga personskador har rapporterats i samband med branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Försvunna Rufus har fått ett nytt hem

Hundratals trelleborgare engagerade sig för att Rufus skulle hitta hem. Nu har han fått ett annat hem istället.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:05, 23 januari, 2018

Försvunna Rufus har fått ett nytt hem
Foto: Polisen Söderslätt

Den 11 januari hittade polisen i Trelleborg en hund i närheten av bensinmacken OKQ8 på Hedvägen. Sedan dess har man efterlyst hundens ägare via Facebook. Trelleborgarna har flitigt delat inlägget och även hos 24Trelleborgs läsare har intresset varit stort.

Hunden fick namnet ”Rufus” av polisen och fick under den första tiden vara på polisens kontor. Än så länge har ingen ägare givit sig till känna, men hunden har trots det fått ett hem. Efter att ha bott på en omplaceringshem har han nu fått komma till en kärleksfull familj.

Sagan får med andra ord ett lyckligt slut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trafikläget utanför skolorna

Farliga korsningen skapar oro i området: ”En rondell är den bästa lösningen”

De boende i området har fått nog av den farliga korsningen. Nu vill de att kommunen bygger en rondell. "Något måste göras för att tvinga förarna att sänka hastigheten" säger Dennis Toroska som står bakom förslaget.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:32, 23 januari, 2018

Farliga korsningen skapar oro i området: ”En rondell är den bästa lösningen”
Foto: Casper Johansson / Gabriel Almlöf

I slutet av augusti blev en pojke påkörd i korsningen av Liljeborgsgatan och Frans Malmrosgatan. Pojken var påväg till sin skola när en bil inte stannade. Både före och efter olyckan har röster höjts om trafiksituationen runt skolan.

I en artikel i 24Trelleborg varnade en mamma för att en olycka skulle kunna ske, redan ett halvår innan den skedde.

LÄS MER: Barn till sjukhus efter påkörningsolycka i Trelleborg

– Det är en katastrofal situation varje morgon. Folk tutar på varandra, är stressade och det är en allvarlig fara för barnen. Jag är orolig för när nästa olycka kommer ske. Det är snarare en fråga om när, och inte om, sa föräldern Jenny Olsson i februari.

Sedan dess har Trelleborgs kommun gjort vissa ändringar. Bland annat har hastigheten sänkts till 30 kilometer i timmen. Man har även skapat en 15-minuters parkering cirka 200 meter från skolan, för att få färre att släppa av barnen på den trafikerade vägen.

Men det är inte tillräckliga åtgärder. Det menar nu boende i området som vill att kommunen gör mer. En av dem är Dennis Toroska som har skickat in ett medborgarförslag till Trelleborgs kommun.

– Jag bor i huset precis bredvid korsningen och har bott här i fem år. Minst fem gånger i veckan hör jag bilar som tvärnitar. Det är nära att de krockar hela tiden. Trelleborgarna tror att störst väg alltid går först, de förstår inte att högerregeln gäller, säger Dennis Toroska och fortsätter.

– Det har varit flera olyckor här, bland annat med den unga pojken som blev påkörd. Det måste göras något mer. Mitt förslag är att kommunen sätter upp en rondell. Då måste förarna sänka hastigheten.

img_3434

Varför skulle en rondell vara bättre än exempelvis ett trafikljus?
– Trafikljus blir för trångt eftersom det skulle orsaka långa köer, framför allt med tanke på att bussarna går här. Huvudled tror jag inte heller på. Bilisterna satsar redan idag på att komma först, det hade de nog gjort då med. Jag tror att den rondell är den bästa lösningen, säger han och fortsätter.

– Helst en stor rondell som inte går att gena över.

Läs mer: Kommunen agerar efter olyckan – för sent menar föräldrarna

Dennis har själv inga barn på skolan men oroar sig för elevernas säkerhet, och sin egen. Han menar att han själv är rädd för att korsa vägen.

– Ja, det är klart man är rädd. Bilarna bryr sig inte om hastigheterna. Jag är glad att det inte har hänt fler olyckor här. Tyvärr är det bara en tidsfråga till nästa olycka sker.

Dennis medborgarförslag ska diskuteras på kommunfullmäktiges möte den 29 januari. Men själv är han försiktigt optimistisk.

– Ingen från kommunen har kontaktat mig än. Så vi får se hur det blir. Men jag hoppas så klart på att det blir en skillnad.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Citysamverkan kraftsamlar efter nya inbrott: ”Måste motverka detta”

Flera inbrott har skett de senaste veckorna på Algatan. Nu vill Citysamverkan motverka problemen med affischer. "Det kan låta banalt, men kanske är det en sådan liten grej som kan förhindra ett fjärde inbrott" säger Cityledare Lotta Wahlqvist.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:42, 23 januari, 2018

Citysamverkan kraftsamlar efter nya inbrott: ”Måste motverka detta”
Foto: Casper Johansson

Tre näringsidkare i centrala Trelleborg har på kort tid utsatts för inbrott. Alla fallen har skett på liknande sätt. Någon kastar in en sten genom fönstret eller dörren, och springer sedan in och tar kassan.

Nu meddelar Trelleborgs Citysamverkans Lotta Wahlqvist att man kommer vidta åtgärder för att minska inbrotten.

LÄS MER: Nya butiksinbrott i centrala Trelleborg

– Sedan jag började i som Cityledare i höstas så har det varit återkommande diskussioner om att det är mörkt i stad och att det bjuder in till inbrottsmöjligheter. Som alla vet så efterlyser vi mer lampor på Algatan, men vi vill också försöka motverka det här med små medel, säger hon och fortsätter.

– Eftersom tjuvarna endast verkar vara intresserade av kassan, så kommer vi trycka upp lappar där det står ”Vi har inget i kassan, det är inte lönt att göra inbrott här”. Det kan låta banalt, men kanske är det en sådan liten grej som kan förhindra ett fjärde inbrott.

Läs mer: Milda Matilda drabbades av inbrott: ”Glas överallt” 

Citysamverkan kommer även inom kort att hålla ett möte med polisen och Trelleborgs kommun för att tala om hur man kan hindra fler inbrott.

– Vi måste motverka detta. Vi vill inte ha ett fjärde inbrott, säger Lotta Wahlqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng