STORT TEST: Här är Trelleborgs bästa chokladboll | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Chokladbollens dag

STORT TEST: Här är Trelleborgs bästa chokladboll

Funderar du på vilken chokladboll du ska köpa i dag för att fira chokladbollens dag? Lugn, 24Trelleborg har testat fem av stadens populäraste chokladbollar för att kora en vinnare.

Gabriel Almlöf

Kl.09:01, 11 maj, 2017

STORT TEST: Här är Trelleborgs bästa chokladboll
Foto: Alexander Sandström Libb

Den 11 maj innebär Chokladbollens dag. Men vilken chokladboll är egentligen bäst i Trelleborg? För att ta reda på det testade 24Trelleborgs redaktörer fem olika chokladbollar från konditorier i Trelleborg. De som är med i testet är Billings konditori, Systrar och Bönor, Werner’s Backhaus, Palmblads konditori samt chokladbollen Maglarpsbullen som säljs i vanliga mataffärer men som produceras i Trelleborg.

Var och en av testarna får sätta poäng mellan 0-10. Det innebär att en chokladboll som max kan få 20 poäng i testet. Alla chokladbollar i testet är med kokos på.

LÄS MER: Här handrullas 10 000 chokladbollar per dag: ”Ett hantverk”

Testet gör av egenutnämnda chokladbollsexperten Alexander Sandström Libb och den fikasugna Gabriel Almlöf. De båda testarna är ökända för att aldrig hålla med varandra, så en jämn kamp förväntas.

Billings

Billings konditori
Pris: 17 kronor
Kommentar Alexander: Trelleborgs äldsta café presenterar en inte helt rund boll, vilket är bra. Ojämnheten skvallrar att om den är gjord av en riktig människa, vilket är ett måste. Till färgen är den något ljusare än många av konkurrenterna, en färg som kommer fram genom ett ganska glest lager av kokos.

Konsistensen är perfekt, varken för hård eller lös. Den är fyllig och len. Billings chokladboll ger mig mycket av det jag söker i en dessert; en smak av barndom, en doft av framtid.

9/10

Kommentar Gabriel: Bra balans, inte för stark och inte för söt. Ganska allmän på både gott och ont. Krämig liten kärna i mitten men i torraste laget mot kanterna.

8/10

Poäng: 17

Systrarobonor

Systrar och Bönor
Pris: 22 kronor
Kommentar Alexander: Den rundaste av tävlanden ätes av den smalaste av domare. Tonen här är mörkare och bollen ger sken av en något hårdare yta, täckt av en bra kokosspridning.

När jag når mitten av bollen finner jag att den blir mjukare kontra sin hårda utsida, precis som många av oss. Men är den inte lite för söt? Jo, det är den. Till skillnad mot många av oss.

6/10

Kommentar Gabriel: Dyrast i testet, men krämig till absolut max. Lever farligt nära gränsen till att bli för smörig. Ett lite fastare skal hade inte skadat. Bra balans i smakerna.

8/10

Poäng: 14

 Maglarp

Maglarpsbullen
Pris: 5 kronor (4 för 20 kronor)
Kommentar Alexander: Redan innan jag hugger in går jag in med vetskapen att det, trots en väldigt imponerande manuell insats bakom, fortfarande handlar om en massproducerad chokladboll.

Och det märks dessvärre i jämförelse med övriga tävlanden. Bollen är en aning för hård och en aning för tam i smaken. En pojke i en kamp för män.

4/10

Kommentar Gabriel: Massproducerad men ändå handrullad. Konditorierna får ursäkta men kombinationen hållbart yttre och krämig mitt är galant. Nackdelarna är snarare estetiska. Smakerna är lena, men sticker inte ut märkvärt för att nå toppoäng.

8/10

Poäng: 12

 

werners

Werner’s Backhaus
Pris: 15 kronor
Kommentar Alexander: Här har vi en lite mindre, lite mer kompakt chokladboll som är ganska estetisk tilltalande med en fin yta av kokos. Ett bett in märker jag att den är betydligt mörkare än de andra och även betydligt kladdigare, mer åt det smetiga hållet.

Kaffekaraktären är väldigt närvarande och tar över från den mer klassiskt lena chokladsmaken som så många av oss har växt upp med. Den är inte riktigt för mig men kanske för någon med lite mer erfarenhet, av livet i allmänheten och av kaffe i synnerhet.

5/10

Kommentar Gabriel: Kraftiga och goda smaker men alldeles för lös. Svår att hålla i handen vilket blir ett kladdigt problem. Med lite hårdare yta hade den kunnat nå höga höjder.

7/10

Poäng: 12

Palmblads

Palmblads konditori
Pris: 18 kronor
Kommentar Alexander: En väldigt fin chokladboll. Ganska rund men inte för rund. Ganska söt men inte för söt. Den faller sönder lite för mycket och tappar därför något poäng på konsistensen. Den kunde också ha smakat mer även om den överlag är en helt okej upplevelse. Palmblads blir tyvärr lite för mycket mellanmjölk och lite för lite pucko.

6/10

Kommentar Gabriel: Starkt skal och krämig mitt. Perfekt i de aspekterna. Smakmässigt i sötaste laget och kakaosmaken når inte upp till högsta kvalité. Lite mer sting hade det blivit en tia!

9/10

Poäng: 15

 

I en olidligt jämn kamp är det alltså Billings Konditori som vinner Trelleborg bästa chokladboll med totalt 17 poäng!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg får en ny hundrastgård

Snart invigs en ny hundrastgård i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.15:33, 19 april, 2018

Trelleborg får en ny hundrastgård
Foto: Pxhere

Kommunens parkavdelning har gjort om den gamla basketplanen på Fagerängen till en hundrastgård. Bland annat har man tagit bort asfalten och lagat staketet runt den forna planen. Man har även plockat bort omringande buskage för att få en bättre insyn.

Den nya hundrastgården kommer att öppnas redan på torsdag den 26 april. Det meddelar kommunen via sin hemsida.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Världens mest klimatsmarta restaurang ska byggas i Skegrie

Snart kan Skegrie få en helt unik restaurang. Paret Claes och Cecilia Stenmark satsar på att bygga en klimatsmart restaurang i ett växthus. "Vårt mål är att bygga den klimatsmartaste fristående restaurangbyggnaden i världen" säger Claes Stenmark.

Gabriel Almlöf

Kl.13:51, 19 april, 2018

Världens mest klimatsmarta restaurang ska byggas i Skegrie

När Claes och Cecilia Stenmark skapar projekt så siktar de högt. Nu är planen att bygga världens mest klimatsmarta fristående restaurang i Skegrie, utanför Trelleborg.

– När vi gör saker så går vi hela vägen. Förhoppningen är att det inte ska gå att göra det bättre än vad vi gör det, säger Claes Stenmark.

Den nya restaurangen ska byggas i ett växthus. Det innebär att man kommer att kunna odla bland annat tomat, sallad och örter i växthuset. Ingredienser som sedan ska användas i maten som serveras.

– Målet är att vi ska bli helt självförsörjande när det gäller vissa grönsaker. Det vi inte kan odla kommer vi till största del att köpa in från lokala producenter, säger Claes Stenmark och fortsätter.

– Vårt mål är att bygga den klimatsmartaste fristående restaurangbyggnaden i världen. Det gråvatten vi producerar ska gå till att vattna växterna, värmen som uppkommer vid matlagningen ska värma upp växthuset och vi kommer inte ha några som helst e-ämnen och aromämnen i maten. En stor andel av råvarorna kommer vara ekologiska.

Restaurangen ska ligga i hörnet av

Restaurangen ska ligga i hörnet av Skegrie Byaväg och Torängsvägen.

Den nya restaurangen som kommer få namnet Stenmark Pizza Burgare är tänkt att ligga i korsningen av Skegrie Byaväg och Torängsvägen. Precis som namnet avslöjar så är det vedugnsbakad pizza och hamburgare som kommer att stå på menyn.

– Vi har egentligen pratat om något sådant här i väldigt många år. När vi åkt mellan Skåne och Stockholm har vi ofta klagat på att det inte finns tillräckligt bra snabbmatskedjor. Vårt motto är att klagar man på något, så får man starta eget och göra något åt det. Nu blir det äntligen så. Vi vet att vi gör väldigt bra pizza och burgare, så det var naturligt att det blev den maten vi ville satsa på, säger Cecilia Stenmark.

Ritning på den planerade restaurangen.

Ritning på den planerade restaurangen.

Satsningen med den nya restaurangen innebär även 8-13 nya arbetstillfällen i Skegrie.

– Allra helst skulle vi vilja anställa lokalt också och låta ungdomar i området få praktisera och sommarjobba. Helst ska man kunna cykla till jobbet.

Redan under torsdagen ska man lämna in bygglovet och när det beviljats så ska man sätta igång med sitt drömprojekt.

– Kommunen har varit jättebra att jobba med och nu väntar vi bara på bygglov. Jag hoppas att allt går smidigt, så vi kan sätta igång redan till slutet av sommaren.

När tror du att ni kan öppna?
– Vi drömmer så klart om att öppna så snart som möjligt, helst i går om man säger så. Men en realistisk förhoppning är att kunna servera den första pizzan och burgaren om ungefär ett år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grannskapet tvingas till höjda hyror: ”Väldigt besviken”

TrelleborgsHem och Hyresgästföreningens metod att skapa rättvisare hyror har fått kritik. Men nu slår hyresnämnden fast att fastighetsbolaget har satt rimliga hyror.

Gabriel Almlöf

Kl.12:14, 19 april, 2018

Grannskapet tvingas till höjda hyror: ”Väldigt besviken”
Foto: Bildbyrån

I april 2017 beslutade Hyresgästföreningen och TrelleborgsHem om en ny metod som skulle skapa rättvisare hyror i staden. De lägenheterna som hade bra skick och läge skulle få högre hyra, och de med sämre skick skulle få lägre hyra.

Men det är inte alla som uppskattat modellen. Grannar på gatan Hallasvängen fick en markant ökning. Något som gjort att det tagit ärendet till Hyresnämnden, det rapporterar Hem & Hyra.

Men nu har ärendet kommit tillbaka och de menar att TrelleborgsHem har rätt att sätta den nya hyran, något som innebär att boende nu inte har något annat val än att betala mer pengar varje månad.

– Jag känner mig väldigt besviken. Jag tycker det är för jäkligt. Hyresnämnden lyssnade inte på oss. Inte ett skvatt, säger en av grannarna till Hem & Hyra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordstort intresse för skånska kosläpp

I helgen arrangerar Skånemejerier de första kosläppen.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 19 april, 2018

Rekordstort intresse för skånska kosläpp
Foto: Gabriel Almlöf

Ett av de säkraste vårtecknen som finns är kosläppen. Under de senaste åren har allt fler firat in våren genom att se kossornas glädjeskutt när de får komma ut efter en lång vinter inomhus.

I år arrangerar företaget Skånemejerier kosläpp på åtta ställen och man tror på rekordmycket publik i år.

– Intresset ökar väldigt mycket varje år, det är häftigt att se. Jag tror att många vill visa sina barn och barnbarn hur det ser ut på en riktig gård och förmedla värden kring djur och natur. Det är en glädje att vara på en gård, att få känna, se och lukta, säger Caroline Hagman som är eventansvarig på Skånemejerier.

De första kosläppen sker på Nils Holgerssongymnasiet och Naturbruksgymnasiet Bräkne-Hoby den 21 april klockan 11:00.

Se alla Skånemejeriets kosläpp i faktarutan. 

 

FaktaHär arrangeras vårens kosläpp:

Naturbruksgymnasiet Bräkne-Hoby 21 april kl 11
Nils Holgerssongymnasiet 21 april kl 11 och kl 14
Svalöfs Gymnasium 24 april kl 10
Önnestads gymnasiet 27 april kl 10
Bjärsgårds Lantbruk 28 april kl 11
Björketorps Gård 29 april kl 11
Öjeby Gård 5 maj kl 11:30
Trolle Ljungby 5 maj kl 11

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Patient bröt foten – skickades hem med alvedon

En vårdcentral i Trelleborg får kritik efter att man missat en fraktur i en fot. I stället fick mannen gå skadad i flera veckor.

Gabriel Almlöf

Kl.19:29, 18 april, 2018

Patient bröt foten – skickades hem med alvedon
Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

Efter att en man föll ner från en stege, bestämde han sig för att söka vård hos en vårdcentral i Trelleborg. Sjuksköterskan trodde att det bara rörde sig om en stukning. Efter diagnosen skickades hem mannen med rådet att han skulle äta de smärtstillande tabletterna alvedon.

Efter några veckor kom mannen tillbaka eftersom han fortfarande hade väldigt ont. Mannen krävde då att få en röntgen. Den visade att hans fot var bruten.

Vårdcentralen får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg, som menar att mannen borde undersökts noggrannare av en läkare vid hans första besök.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng