Kundtjänstchefen får fansen att drömma om Allsvenskan

Han är Superettans och kanske hela Sveriges hetaste målskytt just nu. Men utanför planen är han kundtjänstchef, småbarnsfar och killen som hjälper kompisarna med tekniken. "Det är lite annorlunda jämfört med vad man tänkte sig som barn" säger Salif Camara Jönsson.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.12:01, 6 maj, 2017

Kundtjänstchefen får fansen att drömma om Allsvenskan
Salif Camara Jönsson njuter av livet i TFF. Foto: Gabriel Almlöf

Efter åtta mål på två matcher är Trelleborgs anfallare Salif Camara Jönsson namnet på allas läppar. Den senaste veckan har han varit rubrikernas man och kallats för Europas hetaste målskytt. Själv tar han uppståndelsen med ro. Det finns egentligen inte tid att bli en diva.

Camara Jönsson kombinerar spel i Superettan med jobbet som kundtjänstchef på ett företag i telekombranschen. Han är dessutom flerbarnsfar och kör från hemmet i Åkarp till Trelleborg för att träna.

– Det börjar med att man går upp tidigt vid sju, barnen ska till skola och dagis. Direkt iväg till jobbet och jobba till 14. Sedan ner till Trelleborg och köra träning halv fyra. Sedan hem och umgås med familjen och till slut lite tid med frugan. Sedan samma sak dagen därefter. Det finns att göra.

Är det fotbollslivet du drömde om som barn?
– Haha, då var det mer tanke på båtar och fester. Men det är klart det är lite annorlunda. Jag hade kunnat göra andra val i livet och bara leva som fotbollsspelare. Men jag har gjort mitt jobb så länge nu och det fungerar bra att kombinera. Så livet känns riktigt bra som det är.

img_0624

Camara Jönsson har länge varit en notorisk målskytt. Han har vunnit skytteligan i division 1 två gånger. Trots det tog det långt tid innan han kom till de högre divisionerna. Hade han gjort andra val i livet hade proffslivet kanske sett lite annorlunda menar han.

– Mycket handlar om tajmning. Det är klart att jag ville ha en chans tidigare. Jag har kanske inte presterat tillräckligt bra de gångerna som scouter och liknande varit och tittat, och kanske har jag tidigare valt fel klubbar. Allt som allt när jag summerar har jag haft ett bra fotbolls liv. Men det är den där allsvenska platsen alla snackar som är kvar.

Som 33-åring har han ännu inne fått chansen i Allsvenskan. Men med åren har han blivit en mognare spelare och nu har han på allvar chansen att spela upp Trelleborg FF till Allsvenskan.

– Det hade varit fantastiskt. Målet är att etablera sig i Superettan och det har vi gjort. Att ta TFF till nästa nivå hade varit en dröm. De har allting på plats, den sista pusselbiten är ett lag i Allsvenskan. Men vi får skynda långsamt.

Läs mer: Ny stormatch av Camara Jönsson – sänkte Värnamo

Zlatan Ibrahimovic, brukar säga att ju äldre han blir desto bättre blir han. Är det samma sak med dig?
– Onekligen är det så, i alla fall när man kollar statistiken. Men jag tror mer handlar om mognad. Hade jag haft den här hjärnan när jag var yngre hade det nog sett annorlunda ut. Men jag är lite av en late bloomer.

Förutom drömmen om Allsvenskan jagar nu Camara Jönsson vinsten i skytteligan i Superettan. Under torsdagen går den jakten vidare samt den mot en topplacering i Superettan. Södertäljeklubben Syrianska gästar Vångavallen, och Camara Jönsson räknar med att bli hårt uppvaktad av försvararna.

Det är klart att de har sett matcherna och mina mål. Men om de väljer att punktmarkera mig så öppnar sig ytor för Marcus (Pode) och Dino (Islamovic). Det är inga man vill lämna i bra lägen, säger han med ett leende.

160815 Trelleborgs Marcus Pode och Salif Camara Jšnsson jublar tilllsammans efter Marcus Podes 5-2 mŒl under fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och tvidaberg den 15 augusti 2016 i Trelleborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178Foto: Bildbyrån

Det är tydligt att Camara Jönsson är älskad och värdefull för sin klubb. Under intervjun flikar en i personalen skämtsamt in.

– Du kan ju lägga till att en kinesiskt storklubb bjöd 150 miljoner för honom. Men vi tacka nej, han är för värdefull. Sedan kan han inte kinesiska.

Salif Camara Jönsson bara skrattar åt kommentaren men blir lite mer allvarlig när frågan om potentiella övergångar till fjärran länder kommer på tal.

Det är så svårt att sitta och snacka om någonting skulle hända. Det blir helt enkelt att se vad som kommer i så fall och ta ett beslut därifrån. Jag går inte runt och väntar på stora bud, inte alls.

När vi tackar för intervjun kommer en annan man ur TFF:s personal ut och ropar mot ”Salle”.

– Kan inte du hjälpa med med knapparna i bilen igen? Jag fattar inte vad felet är.

Superettans hetaste spelare går snällt med och hjälper sin kamrat. Som sagt, det finns ingen tid för att vara diva.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges motståndare i VM-playoff

Det stod mellan Danmark, Schweiz, Kroatien och Italien. Här är laget Sverige ställs mot.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:10, 17 oktober, 2017

Här är Sveriges motståndare i VM-playoff
Foto: Bildbyrån

Efter att Sverige slutat tvåa bakom Frankrike i Grupp A – genom att bland annat placera sig före Nederländerna – lyckades landslaget ta en playoff-plats till VM i Ryssland 2018.

Med tanke på Sveriges världsrankning hamnade laget i seedningsgrupp 2 tillsammans med Nordirland, Irland och Grekland. Alltså innebar det inför tisdagens lottning att Sverige kunde ställas mot antingen Italien, Kroatien, Schweiz eller grannlandet Danmark.

Klockan 14.00 inleddes lottningen i Zürich, och nu står det klart att Sverige ställs mot Italien i det sista steget till VM.

Matcherna avgörs över två möten, hemma och borta. Första matchen spelas 9, 10 eller 11 november och returen avgörs den 12, 13 eller 14 november.

Övriga playoff-matcher:

Nordirland – Schweiz

Kroatien – Grekland

Danmark – Irland

 

FaktaLänder klara för VM: 

Ryssland (värdnation)
Spanien
Belgien
Tyskland
England
Brasilien
Iran
Japan
Mexiko
Saudiarabien
Sydkorea
Nigeria
Island
Serbien
Polen
Egypten
Costa Rica
Portugal
Frankrike
Panama
Argentina
Colombia
Uruguay

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Judoklubben flyttar: ”En jättesatsning för oss”

Trelleborgs Judo satsar 1,1 miljoner på en flytt till en ny lokal. " Det innebär att vi kommer kunna samla allting under samma tak" säger klubbens ordförande Paul Malmgren.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:57, 16 oktober, 2017

Judoklubben flyttar: ”En jättesatsning för oss”
Foto: Trelleborg Judo

Trelleborg Judo storsatsar nu för att förbättra sin verksamhet. Klubben kommer i vinter att lämna nuvarande lokaler för nya

– Det innebär att vi kommer kunna samla allting under samma tak. Vi kommer kunna fortsätta att utveckla talanger både på elitnivå och motionsnivå, säger Paul Malmgren som är ordförande i Trelleborg Judo.

De nya lokalerna kommer att ligga vid Friskbyggarna på det Västra Industriområdet. Det innebär att klubben kommer ha 300 kvadratmeter judomatta, 200 kvadratmeter gym, ett 40 kvadratmeter stort planeringsrum, samt en plats för läxläsning för klubbens yngre adepter.

Förhoppningen är nu att kunna stärka verksamheten och utbytet med andra skånska klubbar.

– Förutom att vi får mer yta så kan vi skapa bättre sparring tillsammans med andra klubbar. Det är jätteviktigt för utvecklingen för judon i Trelleborg.

Satsningen är den största i klubbens historia och kommer kosta föreningen cirka 1,1 miljoner kronor.

– Det här är en jättesatsning för oss och för judon, säger Paul Malmgren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Trelleborg borde ha ett lag i Allsvenskan”

Trelleborg borde ha ett lag i Allsvenskan. Det menar en av HBK:s spelare.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:06, 16 oktober, 2017

”Trelleborg borde ha ett lag i Allsvenskan”
Foto: Lennart Månsson / Bildbyrån

På de senaste åren har Trelleborg tappat som handbollsstad. Men nu vill Trelleborgs HBK upp i seriesystemet igen. I fjol föll laget i kvalet till division 1 men i år ska man ta chansen, det säger mittnian Marko Lapcevic till Skånesport.

Målet är dock att nå ännu högre. Klubben borde finnas representerad i Allsvenskan menar Lapcevic.

– Målet den här säsongen är topp tre och att vi ska ta oss upp till division ett till nästa säsong. Jag tycker personligen att vi borde ha ett lag i Allsvenskan. Trelleborg förtjänar att ha ett lag i eliten. För några år sedan hade man två, säger Marko Lapcevic till Skånesport.

Det återstår att se om klubben klarar att klättra uppåt i år. Trelleborg har startat året med två segrar och en förlust. Klubben ligger just nu på plats sex i divison 2 södra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sent mål snuvade TFF på trepoängaren

Ett sent straffmål blåste Trelleborg på tre poäng.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:48, 15 oktober, 2017

Sent mål snuvade TFF på trepoängaren
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Trelleborgs FF:s jakt på allsvenskan såg länge ut att rendera i ännu en trepoängare, i bortamötet med Falkenbergs FF. Redan i den 12:e matchminuten nickade nämligen Alexander Blomqvist in 1-0-målet borta mot Falkenbergs FF, efter att Robin Jacobsson slagit inlägget från högerkanten.

Blomqvist mål såg också ut att bli matchens enda, men i den 88:e matchminuten kom kvitteringen från Falkenberg. En framstormande Enock Kwakwa passerade då flera TFF-spelare innan han föll över Anton Tidemans utsträckta ben – och straff tilldömdes hemmalaget. Från elva meter gjorde sedan Erik Pärsson inga misstag, utan tryckte in 1-1-målet.

Istället var det Erik Pärssons mål som kom att bli matchens sista och poängpotten blev således delad i Falkenberg.

Med tre återstående omgångar har Trelleborg fyra poäng ner till Öster på fjärdeplatsen. Däremot har Helsingborg en match mindre spelad och kan närma sig Trelleborg, vid en seger mot Värnamo på måndag.

TEXT: Robert Rosén

FaktaSuperettan
Falkenbergs FF 1-1 Trelleborgs FF
Mål: 0-1 Alexander Blomqvist (12), 1-1 Erik Pärsson (88)
Laget: Marko Johansson – Robin Jacobsson, Magnus Andersson, Alexander Blomqvist, Anton Tideman – Mattias Håkansson (80. Johan Brannefalk), Erik Andersson, Zoran Jovanovic, Marcus Pode (83. Furkan Motori) – Dino Islamovic, Salif Camara Jönsson.
Publik: 2 424, Falcon Alkoholfri Arena

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Vi har åkt på käftsmällar – det får vara slut på det”

Premiären stundar – och för Trelleborg Vikings är målet glasklart.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.16:06, 15 oktober, 2017

”Vi har åkt på käftsmällar – det får vara slut på det”
Foto: Trelleborg Vikings

I eftermiddag drar division 3 igång. För Trelleborg Vikings del väntar premiär mot förra årets nykomling, Halmstad Ravens.

För Vikings blir det föreningens femte år i division 3. Men målsättningen är högre än så, åtminstone på sikt.

– Det är precis som i fjol. Vi ska få ihop gruppen och ska kunna vara topp två. Vi ska vara däruppe, men sedan ska jobbet jobbet göras, säger Mårtensson och fortsätter:

– Vi har åkte på käftsmällar – det får vara slut på det. Vi ska vara reda när vi går upp och inte värva massa spelare. Då är det bättre att ge de unga spelarna tid. Vi skyndar långsamt.

Men förutom ett hemvävt lag så satsar Vikings också på annat.

– Vi vill försöka göra en show när vi spelar. Nu har det skett investeringar och vi ska charma publiken med vårt intro. Det handlar om att göra det till en upplevelse.

Trelleborgs FF har svårt att locka publik. Hur ska ni göra?
– Jag tror att Trelleborg är en hockeystad. När Vikings spelade i division 2 för många år sedan var det 600-700 på matcherna. Men man måste göra det till det där lilla extra.

 

FaktaTrelleborg Vikings
Spelare in: Erik Oddsson (Lund Giants).
Spelare ut: Brian Liechti (Linköping J20), Kevin Hasselquist (Slutat), Stefan Timglas (Slutat), Oskar Magnusson (Studier).
Lagen i Division 3 Södra F: Trelleborg Vikings, Åstorps IK, Malmö IK, Halmstad Ravens, Frosta HC, Glimma HK, Limhamn HK.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng