Kundtjänstchefen får fansen att drömma om Allsvenskan

Han är Superettans och kanske hela Sveriges hetaste målskytt just nu. Men utanför planen är han kundtjänstchef, småbarnsfar och killen som hjälper kompisarna med tekniken. "Det är lite annorlunda jämfört med vad man tänkte sig som barn" säger Salif Camara Jönsson.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.12:01, 6 maj, 2017

Kundtjänstchefen får fansen att drömma om Allsvenskan
Salif Camara Jönsson njuter av livet i TFF. Foto: Gabriel Almlöf

Efter åtta mål på två matcher är Trelleborgs anfallare Salif Camara Jönsson namnet på allas läppar. Den senaste veckan har han varit rubrikernas man och kallats för Europas hetaste målskytt. Själv tar han uppståndelsen med ro. Det finns egentligen inte tid att bli en diva.

Camara Jönsson kombinerar spel i Superettan med jobbet som kundtjänstchef på ett företag i telekombranschen. Han är dessutom flerbarnsfar och kör från hemmet i Åkarp till Trelleborg för att träna.

LÄS MER: Ny stormatch av Camara Jönsson – sänkte Värnamo

– Det börjar med att man går upp tidigt vid sju, barnen ska till skola och dagis. Direkt iväg till jobbet och jobba till 14. Sedan ner till Trelleborg och köra träning halv fyra. Sedan hem och umgås med familjen och till slut lite tid med frugan. Sedan samma sak dagen därefter. Det finns att göra.

Är det fotbollslivet du drömde om som barn?
– Haha, då var det mer tanke på båtar och fester. Men det är klart det är lite annorlunda. Jag hade kunnat göra andra val i livet och bara leva som fotbollsspelare. Men jag har gjort mitt jobb så länge nu och det fungerar bra att kombinera. Så livet känns riktigt bra som det är.

img_0624

Camara Jönsson har länge varit en notorisk målskytt. Han har vunnit skytteligan i division 1 två gånger. Trots det tog det långt tid innan han kom till de högre divisionerna. Hade han gjort andra val i livet hade proffslivet kanske sett lite annorlunda menar han.

– Mycket handlar om tajmning. Det är klart att jag ville ha en chans tidigare. Jag har kanske inte presterat tillräckligt bra de gångerna som scouter och liknande varit och tittat, och kanske har jag tidigare valt fel klubbar. Allt som allt när jag summerar har jag haft ett bra fotbolls liv. Men det är den där allsvenska platsen alla snackar som är kvar.

Som 33-åring har han ännu inne fått chansen i Allsvenskan. Men med åren har han blivit en mognare spelare och nu har han på allvar chansen att spela upp Trelleborg FF till Allsvenskan.

– Det hade varit fantastiskt. Målet är att etablera sig i Superettan och det har vi gjort. Att ta TFF till nästa nivå hade varit en dröm. De har allting på plats, den sista pusselbiten är ett lag i Allsvenskan. Men vi får skynda långsamt.

Läs mer: Ny stormatch av Camara Jönsson – sänkte Värnamo

Zlatan Ibrahimovic, brukar säga att ju äldre han blir desto bättre blir han. Är det samma sak med dig?
– Onekligen är det så, i alla fall när man kollar statistiken. Men jag tror mer handlar om mognad. Hade jag haft den här hjärnan när jag var yngre hade det nog sett annorlunda ut. Men jag är lite av en late bloomer.

Förutom drömmen om Allsvenskan jagar nu Camara Jönsson vinsten i skytteligan i Superettan. Under torsdagen går den jakten vidare samt den mot en topplacering i Superettan. Södertäljeklubben Syrianska gästar Vångavallen, och Camara Jönsson räknar med att bli hårt uppvaktad av försvararna.

Det är klart att de har sett matcherna och mina mål. Men om de väljer att punktmarkera mig så öppnar sig ytor för Marcus (Pode) och Dino (Islamovic). Det är inga man vill lämna i bra lägen, säger han med ett leende.

160815 Trelleborgs Marcus Pode och Salif Camara Jšnsson jublar tilllsammans efter Marcus Podes 5-2 mŒl under fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och tvidaberg den 15 augusti 2016 i Trelleborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178Foto: Bildbyrån

Det är tydligt att Camara Jönsson är älskad och värdefull för sin klubb. Under intervjun flikar en i personalen skämtsamt in.

– Du kan ju lägga till att en kinesiskt storklubb bjöd 150 miljoner för honom. Men vi tacka nej, han är för värdefull. Sedan kan han inte kinesiska.

Salif Camara Jönsson bara skrattar åt kommentaren men blir lite mer allvarlig när frågan om potentiella övergångar till fjärran länder kommer på tal.

Det är så svårt att sitta och snacka om någonting skulle hända. Det blir helt enkelt att se vad som kommer i så fall och ta ett beslut därifrån. Jag går inte runt och väntar på stora bud, inte alls.

När vi tackar för intervjun kommer en annan man ur TFF:s personal ut och ropar mot ”Salle”.

– Kan inte du hjälpa med med knapparna i bilen igen? Jag fattar inte vad felet är.

Superettans hetaste spelare går snällt med och hjälper sin kamrat. Som sagt, det finns ingen tid för att vara diva.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

True Blues tvingas flytta till nästa säsong

Ombyggnationen av Vångavallen tvingar bort True Blues från sin nuvarande ståplatsläktare. Flera fans har varit oroliga för att de ska inte ska få något tak på matcherna, men arenachefen ger lugnande besked.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:12, 12 december, 2017

True Blues tvingas flytta till nästa säsong
Foto: Christian Örnberg / Bildbyrån

Trelleborgs kommun har redan börjat upprustningen av Vångavallen inför den allsvenska säsongen 2018. Kommunen har börjat montera upp stolar för att uppnå allsvenskans krav på antal sittplatser.

Men arbetet innebär även att lagets supporterförening True Blues måste flytta på sig. Klubben har de senaste säsongerna stått i hörnet på den norra läktaren, men där måste det nu alltså bli sittplatser. Ett besked som supportrarna var kritiska mot.

”Vi uppskattar att kommunen gör allt för att vi skall kunna spela våra hemmamatcher i Trelleborg, men vi tycker det är desto tråkigare att man inte kontaktar den officiella supporterklubben innan man tar bort vår sektion, en sektion vi har stått på i sex år och arbetade hårt med att få fram till säsongsstarten 2012.” skriver supporterföreningen på sin Facebooksida

Många supportrar oroar sig nu för att de ska behöva stå utan tak på alla hemmamatcher. Klacken fick stå på gamla västra läkaren utan tak mellan 2004 och 2012. Men det kommer inte att ske i år lovar Trelleborgs kommuns arenachef Fredrik Seeger. 

– Det kommer att få bra ståplatser. Exakt vart det kommer ske vet jag inte än. Vi hade en besiktning av arenan i fredags och jag väntar just nu på protokollet. Det kommer att dyka upp i början av veckan och då kan vi sätta oss ner och börja arbeta.

Flera supportrar är oroliga för att de ska behöva stå utan tak på matcherna, finns någon risk att det kommer ske?
– Supportarna ska inte behöva känna någon oro alls. Det kommer att få bra platser och det ska vara under tak. Vi har en tät dialog med klubben och True Blues är en del av klubben. De kommer att få det bra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TFF:s cupmöte flyttas – på grund av supermatchen

Trelleborgs FF:s första cupmatch tidigareläggs – eftersom den krockar med Östersunds match mot Arsenal i Europa League.

André Eriksson

Kl.10:52, 12 december, 2017

TFF:s cupmöte flyttas – på grund av supermatchen
Montage.

Trelleborgs FF skulle egentligen ha inlett tävlingssäsongen den 17 eller 18 februari med den första gruppspelsomgången av Svenska cupen.

Men nu tvingas den allsvenska nykomlingen tidigarelägga det första cupmötet till fredagen den 9 februari – en vecka innan alla andra lagen i Svenska cupen.

Det beror på att TFF ska möta Östersunds FK, som veckan efter (15/2) ställs emot Arsenal i sextondelsfinalen i Europa League, en match som i så fall hade krockat med cupmötet.

Den första gruppspelsmatchen spelas borta på Jämtkraft Arena i Östersund.

Hela spelschemat:

2018-02-09 19.00
Östersunds FK–Trelleborgs FF.
2018-02-25 17.00
Kalmar FF–Trelleborgs FF.
2018-03-03 14.00
Trelleborgs FF–Åtvidabergs FF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vikings spänner bågen – hämtar tre spelare från konkurrenten

Trelleborg Vikings spänner bågen rejält – och hämtar tre spelare från konkurrenten.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:01, 11 december, 2017

Vikings spänner bågen – hämtar tre spelare från konkurrenten
Arkivfoto

Trelleborg Vikings inledde under söndagen alltrean med att besegra Motala med 5–4 i Östergötland, efter bland annat sportchefen Robin Mårtensson stått för ett mål och tre assist.

Men innan dess hade Vikings också gjort klart med tre nya spelare från konkurrenten Limhamn. Det rör sig om backarna Gustav Sandgren och Robin Hansson samt forwarden Jimmi Oor.

LÄS MER: Trelleborg Vikings klara för Alltrean

Såväl Sandgren som Hansson gjorde debut i matchen mot Motala. Oor får däremot vänta. Vikings hoppas att han ska bli spelklar till torsdagens hemmamatch mot Åseda.

Vikings sportchef kommenterar de tre nyförvärven för 24Trelleborg.se.

Robin Hansson:

– Jag jagade honom redan förra säsongen. Enligt mig en av seriens bättre backar och kanske den bästa som finns att tillgå i närområdet.

Gustav Sandgren:

– Helt perfekt ålder och en back som inte kliver undan. Bra med pucken och en spelare vi kommer ha stor nytta av. Han är ödmjuk och kommer passa perfekt in i gruppen.

Jimmi Oor:

– Likt Robin har jag varit på honom i två säsonger. Riktigt nära inför förrförra säsongen. Poängstark och spelskicklig center med ett oerhört stort hjärta för ishockeyn. Precis en spelare vi saknat denna och förra säsongen.

Kommer ni plocka in något mer?
– Med dessa spelarna ser det bra ut för framtiden och kommande säsong. Vi har inte stängt dörren för fler förstärkningar men samtidigt värnar jag oerhört om gruppen och föreningen på lång sikt. Tvingas vi tacka nej till spelare i detta läget hoppas jag de förstår oss och därmed kan vara öppna även i framtiden.

Och målsättningen?
– Långsiktigt är det division 2. När vi väl går upp – då ska vi vara redo. Får vi ett läge kommer vi så klart gå gör det, men för vår del är föreningen det viktigaste. Mår vi bra har vi inga problem med att avvakta division 2 ytterligare en säsong. Och just nu mår vi bra.

Läs mer om spelarna i faktarutan intill.

FaktaGustav Sandgren
Ålder: 21.
Längd: 189 centimeter.
Vikt: 83 kilo.
Position: Back.
Skjuter: Höger.
Moderklubb:
Limhamns HK.
Tidigare klubbar:
Malmö Redhawks J18/J20.
Aktuell: Nyförvärv till Trelleborg Vikings.

Robin Hansson
Ålder: 24.
Längd: 193 centimeter.
Vikt: 91 kilo.
Position:
Back.
Skjuter:
Vänster.
Moderklubb:
IF Lejonet.
Tidigare klubbar:
IF Lejonet, Limhamns HK.

Jimmi Oor
Ålder: 27.
Längd: 190 centimeter.
Vikt: 82 kilo.
Position: Forward.
Skjuter: Vänster.
Moderklubb: Lunds IS.
Tidigare klubbar: Lunds IS, Amager Ishockey, Limhamns HK.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg får ett nytt cykellopp – mitt i vintern

För många motionärer är Vätternrundan det värsta man kan göra. Fram till nu. Nu öppnar en gigantisk utmaning i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:04, 11 december, 2017

Trelleborg får ett nytt cykellopp – mitt i vintern
Foto: Patrik Ericsson

ViSOM i Trelleborg arrangerar redan den årliga Tomtecyklingen, men nu står det klart att arrangörerna startar ett nytt cykellopp i Trelleborg. Loppet heter ViSOM Winter Race och kommer att gå från Trelleborg till Kivik och sedan tillbaka till Trelleborg. En sträcka på 240 kilometer.

Hur kommer det sig att man startar ett 24 mil långt lopp mitt i vintern?
– Ja, det kan man fråga sig. Det är en klassiker i idrottsvärlden att man avslutar året med något roligt. Så jag tänkte att cyklingen måste göra något speciellt. Under sommaren är Trelleborg – Kivik – Trelleborg en klassisk runda, så då vill vi prova att köra under vinter istället, säger arrangören Patrik Ericsson.

Loppet kommer genomföras på vinteranpassade cyklar med vinterdäck. Faktorer som kommer göra loppet jobbigare än den klassiska Vätternrundan.

– Det är lite värre, dels för att cyklarna är tyngre och dels på grund av vädret.

I år kommer cirka 20 personer att starta i loppet. Men det kan bli större i framtiden, menar Patrik Ericsson.

– Man vet aldrig, men man måste börja någonstans. Det har varit ett stort intresse redan nu. Det är klart man hoppas det blir större för varje år.

Loppet genomförs den 30 december.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två guld till Trelleborg på SM

Trelleborgs kammade hem hela fyra medaljer på SM.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:27, 11 december, 2017

Två guld till Trelleborg på SM
Foto: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Under helgen avgjordes SM i Taekwondo i Västerås. Mästerskapet blev lyckat för Trelleborgs Taekwondoklubb som tog hem två SM-guld, ett silver och ett brons.

Utövarna Johan Lenander och Lina Wensmo blev svenska mästare medan Mahmud Ramhimi tog hem ett silver och Emelie Drummond ett brons.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng