Han är TFF:s okända hjälte: ”Jobbar 60 timmar i veckan”

I 25 år har Lars Olsson varit Trelleborgs FF trogen. 24Trelleborg åkte till Vångavallen för ett samtal med en av klubbens största eldsjälar. "Det är klart att det blir mycket ibland. Men samtidigt får jag jobba med fotboll, som jag älskar." säger Lars Olsson.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:59, 17 april, 2017

Han är TFF:s okända hjälte: ”Jobbar 60 timmar i veckan”
Lars Olsson är materialförvaltare och lagledare i Trelleborgs FF. Foto: Björn Sandberg/Gabriel Almlöf

De stora rubrikerna i sportartiklar handlar nästan alltid om målskytten, kreatören eller målvakten som gjorde den där galna räddningen. Det gäller dock att inte glömma bort hjältarna bakom planen, de som sliter för klubben i skymundan av rampljuset. En av dem är Trelleborgs FF:s materialförvaltare Lars Olsson.

I 25 år har han varit klubben trogen, både som lagledare för juniorer och som ansvarig för materialet hos alla spelarna. Det är hans uppgift att se till att allting går smidigt till för Trelleborgs FF:s spelare.

Jag är ansvarig för materialet i hela föreningen från de små till A-laget. Sedan har jag hand om alla träningar och lagledare i A-laget sedan 7 år tillbaka. Jag är reseledare och bokar resor, bussar, hotell, tåg, flyg och mat till alla bortamatcher. Sedan sätter jag upp tidtabeller, ser till att alla kommer och att allt material är med. Däremellan sitter jag på kanslit och har hand om reskontran och ekonomin.

– Det är mycket mer jobb än vad man tror. Jag brukar säga att vi materialare bara syns de gångerna som man skulle missa ta med något till match. Det har jag som tur var sluppit i min karriär, säger Lars Olsson med ett leende.

Det är med andra ord mycket som går genom Olssons händer i TFF. Han har varit med i de glamourösa dagarna i Allsvenskan och nere i division 1. En värld som är som natt och dag menar han. I Allsvenskan var han enbart materialansvarig och lagledare, när klubben gick ner i division 1 fick han fler och fler roller för att ekonomin skulle gå ihop. Sedan var klassen på kollegorna några snäpp sämre i division 1.

Spelar du i Elitfotbollen, det vill säga i Allsvenskan eller Superettan, sköts allting proffsigt mellan klubbarna. Det finns ett stort stöd och bra service från Svenska Fotbollsförbundet. Ramlar du ner till Division 1. Då glöms du bort direkt, då fanns inte Trelleborg mer i deras ögon, säger Lars Olsson och delar med sig av ett minne från en bortamatch i Göteborg för några år sedan.

– Vi skulle spela en match mot Utsikten men när vi kom till planen var det ingen där och det var låst överallt. Till slut fick jag kontakta vaktmästaren och fråga hur vi kom in och var vi skulle byta om. Svaret jag fick var ”Vadå? Är det match här idag?”. Då tänkte man vad fan är detta, det var en jättestor skillnad.

17902200_161421744382490_1414561663_oFoto: Björn Sandberg

I klubben Liverpool finns en skröna om att laget aldrig sätter på värmen i bortalagets omklädningsrum. Anledningen är att de vill psyka motståndarna lite extra inför matchen. Några sådana tricks finns dock inte bland de materialansvariga i Superettan menar Olsson.

Vi försöker alltid hjälpa varandra. Vi lånar ofta ut exempelvis liniment eller liknande. Vid en träningsmatch för något år sedan hade bortalaget glömt sina matchtröjor. Det är klart att vi vill spela matchen så de fick låna av oss, säger Lars Olsson och fortsätter.

– Det enda jag hört konkret är när Kalmar byggde ”Kycklingarenan” (Guldfågeln Arena, reds anm.) och Henrik Rydström sa att de satt krokarna i omklädningsrummet extra högt upp. Det var för att korta spelare inte skulle nå.

I dagens TFF är det nog ingen som känner till Vångavallen lika bra som Lars Olsson. Arbetsveckorna är långa och i och med att han nästan kan se arenan från vardagsrumsfönstret får han ofta hoppa in och lösa grejer.

Det är klart att det blir mycket ibland. Men samtidigt får jag jobba med fotboll, som jag älskar. Men det kan bli uppemot 60 timmar ibland. Det är mycket som ska fixas för att allting ska rulla runt.

131010 SpelargŒngen pŒ VŒngavallen infšr fotbollsmatchen i EM-kvalet P19 mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina den 10 oktober 2013 i Trelleborg © BildbyrŒn - COP 110 - Petter Arvidson / BILDBYRN

Foto: Bildbyrån

Hur viktig är du för att allting ska fungera i TFF?
– Det är klart att jag gör mycket. Men samtidigt ska man vara ärlig. Hade inte jag varit här hade det helt enkelt bara varit någon annan som gjorde jobbet.

Nu väntar en ny lång säsong för TFF i Superettan där målsättningen är en topplacering. Spelarna vet att de alltid har Lars Olsson i ryggen för att serva dem på bästa sätt. Det är en man med en enorm kärlek för sin klubb och sin yrkesroll.

Finns det någon klubb som du skulle lämna TFF för?
– Nja, om Chelsea ringer mig, så skulle jag fundera på det. Det går väl an att byta blått mot blått, säger Lars Olsson med ett skratt.

Frågan är nu om Kronvall och de övriga i TFF ska vara oroliga. Kanske ringer Antonio Conte snart och värvar Trelleborgs guldklimp?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Salle” kan missa flera matcher: ”Vi klarar att göra mål ändå”

Salif Camara Jönsson ser ut att missa flera matcher i höst på grund av hans ömmande hälsenor. Inget större problem menar TFF-tränaren Patrick Winqvist. "Det tillhör fotbollen att spelare försvinner några matcher, men i slutändan ska hela laget prestera och det gör vi i nuläget" säger han till 24Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:57, 16 augusti, 2017

”Salle” kan missa flera matcher: ”Vi klarar att göra mål ändå”
Salif Camara Jönsson och Patrick Winqvist. Foto: Bildbyrån

Trelleborgs FF:s kross mot Norrby i går gav inte bara positiva rubriker i medierna. Redan efter 15 minuter gick skyttekungen Salif Camara Jönsson ut skadad. Men skadan skedde inte just då på planen enligt tränaren Patrick Winqvist. ”Salle” har under hela säsongen haft problem med hälsenorna och smärtan blev för stor under matchen.

– Vi visste på förhand att det var en liten chansning att spela med honom. Vi hoppades att han skulle klara 50-60 minuter men det gick helt enkelt inte. Det är inte så dramatiskt som medierna säger. Det var ingen skada som slogs upp under matchen, det är ett problem som funnits under hela säsongen som vi har vetat om. Vi beslutade tillsammans med Salif att han ska kliva av om han har känningar. Han behöver lite mer återhämtning, säger Patrick Winqvist.

Kommer han missa fler matcher framöver?
– Ja, han kommer att behöva stå över någon eller några matcher som det ser ut i nuläget. Vi ska spela tre matcher på åtta dagar nu framöver och det kommer inte att gå. Sedan vilka han spelar och vilka han vilar, det får vi se hur det blir.

Läs mer: Målkungen skadad när TFF krossade Norrby

Salif Camara Jönsson ligger på delad första plats i skytteligan i Superettan. Men rubrikerna om ett försvagat TFF i och med Salifs skada ger inte Winqvist mycket för.

– Vi gjorde fem mål mot Norrby i alla fall, så vi visar att vi klarar att göra mål med många av våra spelare. Vi har en bred och duktig trupp. Självklart är det svårt om han blir borta många matcher, men vi står inte och väger på enskilda spelare. Det tillhör fotbollen att spelare försvinner några matcher, men i slutändan ska hela laget prestera och det gör vi i nuläget.

Trelleborgs ligger just nu på kvalplats till Allsvenskan. Nästa match är på bortaplan mot bottenklubben Gefle på måndag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så hyllas TFF på Twitter: ”Blir livsfarliga i slutspurten”

Under tisdagskvällen stod Trelleborgs FF för en riktig kross när Norrby besegrades på Vångavallen med hela 5-1. Hyllningarna till TFF lät inte vänta på sig.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.15:59, 16 augusti, 2017

Så hyllas TFF på Twitter: ”Blir livsfarliga i slutspurten”
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN.

TFF:s fina form håller i sig och tisdagens utklassning innebär att laget nu är uppe på kvalplats till Allsvenskan, på samma poäng som Östers IF men med bättre målskillnad.

Twitter fylldes under gårdagskvällen med hyllningar till Trelleborgslaget då både supportrar och experter börjar titta mot svensk fotbolls högsta liga för TFF.

Nedan följer ett axplock med reaktioner efter mötet. Bland inläggen finns också hyllningar till de efterlängtade grillspetten som äntligen är tillbaka på Vångavallen.

”Trelleborg blir livsfarliga inför slutspurten i superettan”

Johan Sjööman (@johansjooman)

”Drömmen om Allsvenskan är realistisk! Inget stoppar Trelleborg!”

Nille ツ (@aliasnille)

”Efter en jämn första halvlek blev Norrby fullkomligt mosade av Trelleborg i den andra. Många svaga insatser i Boråslaget.”

Oskar Pålsson (@oskarpalsson)

”Gött också att Trelleborg nosar på Allsvenskan.”

Hossein Nayebagha (@nayebagha)

”Trelleborgs FF på kvalplats till allsvenskan. Imponerande. Trodde knappast att klubben skulle resa sig när man trillade ur superettan…”

Olof Lundh (@oloflundh)

”I nästa omgång av Superettan får @GefleIF bekänna färg då seriens formstarkaste lag @TrelleborgsFF kommer på besök. Men GIF är på rätt väg!”

Stefan Österberg (@Stellanovicz)

”Årets sommarvärvning alla kategorier går fan till Trelleborgs FF som plockat hem grillspetten igen.”

Philip Mattsson (@philipmattssson)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Målkungen ut skadad när TFF krossade Norrby

Salif Camara-Jonsson tvingades bryta matchen när Trelleborg krossade Norrby.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.21:03, 15 augusti, 2017

Målkungen ut skadad när TFF krossade Norrby
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRN / C

Det var på förhand en riktig kamp om kvalplatserna på Vångavallen. Norrby som försöker undvika kvalstrecket i botten av tabellen, och Trelleborg som krigar om en kvalplats till Allsvenskan.

Trelleborg tog tag i taktpinnen direkt och släppte aldrig taget. Efter 23 minuter kunde hemmalaget göra matchens första mål, efter flera farliga målchanser.

Mittfältstalangen Erik Andersson, på lån från Malmö FF, gjorde matchens första mål och sitt första i Trelleborgströjan. Erik placerade elegant in bollen bakom Mergim Krasniqi i Boråslagets mål.

Strax innan målet, i den 15e matchminuten, tvingades dock målkungen Salif Camara-Jonsson till ett byte efter en skadekänning.

Gästerna kvitterade omgående efter att Marcus Översjö tryckt in bollen. 1-1 höll sig halvleken ut. Men efter det var det Trelleborg för hela slanten.

I matchminut 53 kunde Erik Andersson göra sitt andra mål på frispark. En frispark som lite turligt letade sig in i nätmaskorna.

Efter det rann det bara på för Trelleborg.

2-1 blev snabbt 3-1 efter att Dino Islamovic hållit sig framme på ett inlägg. Dino kunde även fastställa matchens resultat, 5-1 på straff. 23-åringens fjärde mål för säsongen.

– Jag har haft mina lägen. Så länge jag har mina lägen så gör jag mål. idag gick de in, säger Dino Islamovic till Cmore.

Strax innan straffen lyfte Zoran Jovanovic bollen över en chanslös Norrbymålvakt bara kunde se på när bollen landade i målet.

Segern innebär ytterligare tre viktiga poäng och laget ligger nu på kvalplats.

– Vi tar en match i taget. Nu njuter vi ikväll, sen kör vi bara på, säger Dino Islamovic till Cmore.

Trelleborgs nästa match är på måndag, borta mot tabelljumbon Gefle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Winqvist inför kvällens möte: ”En farlig match”

Sist Norrby gästade Vångavallen vann TFF med hela 7-0. Tränare Patrick Winqvist varnar trots det för att kvällens möte kan bli tufft.
"Norrby IF är ett bra lag och vi måste verkligen vara bra", säger han.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.16:28, 15 augusti, 2017

Winqvist inför kvällens möte: ”En farlig match”
Trelleborgs tränare Patrick Winqvist. Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN.

Ikväll klockan 19.00 är det ett formstarkt Trelleborgs FF som tar emot Norrby IF på hemma på Vångavallen. TFF ligger just nu sexa i den jämna tabellen med bara tre poäng upp till Östers IF och kval till Allsvenskan.

Gästande Norrby ligger på tolfte plats.

– Det är en väldigt viktig match för vår del. Vi måste visa att vi verkligen vill vara med där uppe och slåss, säger TFF:s tränare Patrick Winqvist till klubbens hemsida och fortsätter:

– Detta är en farlig match, där är många som tror att man bara ska gå ut och vinna denna matchen. Men Norrby IF är ett bra lag och vi måste verkligen vara bra. Annars är där någon som kommer utnyttja våra misstag. Jag tycker annars att vi har mer skicklighet i vår trupp.

Senast lagen möttes var i mitten av april, då slutade mötet 1-1. Senast lagen möttes på Vångavallen var annars 2015, då vann Trelleborgs FF med hela 7-0.

FaktaTFF:s trupp:

Marko Johansson, Fredrik Persson, Robin Jacobsson, Magnus Andersson, Alexander Blomqvist, Albin Nilsson, Anton Tideman, Johannes Johansson, Erik Andersson, Johan Brannefalk, Kristian Haynes, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic, Marcus Pode, Mattias Håkansson, Salif Camara-Jönsson, Dino Islamovic, Rasmus Fridolf, Haris Brkic.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjebeskedet: Grillspetten tillbaka på Vångavallen

Det som kallats "Sveriges bästa arenamat" är nu äntligen tillbaka i Vångavallen kiosker.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.11:51, 15 augusti, 2017

Glädjebeskedet: Grillspetten tillbaka på Vångavallen
Trelleborgssupportrarna får nu all anledning att jubla. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

På sin hemsida kan Trelleborgs FF stolt meddela att något mycket efterlängtat är tillbaka:

”Saknaden har varit stor i många år, men nu äntligen är våra underbara grillspett tillbaka i kioskerna på Vångavallen! Precis som tidigare serveras de i ett stort bröd med läcker vitlökssås till”, skriver klubben.

Enligt klubben har grillspetten efterfrågats av många supportrar de senaste åren.

”Därför är det med stor glädje vi åter kan erbjuda dem i våra kiosker. Spetten har varit kända över hela fotbollssverige och har bland många supportrar omnämnts som landets godaste arenamat.”

Trelleborgs FF gästas av Norrby IF ikväll klockan 19.00 på Vångavallen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng