Grannarna har lämnat protestbrev mot moskén: ”Det skrämmer oss”

Nu har ett 30-tal grannar skickat in ett protestbrev till kommunen där de vill stoppa moskén.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.20:03, 17 mars, 2017

Grannarna har lämnat protestbrev mot moskén: ”Det skrämmer oss”
Foto: Alexander Sandström-Libb

Turerna kring den nya moskén i Trelleborg har varit många. Både protestlistor och stöttningslistor för moskén har skickats in till kommunen. I förra veckan beslutade politikerna att bevilja det bygglov som innebär att nuvarande lokal får användas för religiös verksamhet.

Men det är ett beslut som rör upp känslor hos grannarna. Nu har 31 grannar på och runt Gyllegatan lämnat in ett brev till kommunen för att upphäva beslutet.

LÄS MER: KLART: Bygglov för moské i Trelleborg

I brevet skriver de bland annat de känner sig rädda för verksamheten och att politikerna gått emot grannskapets vilja.

24Trelleborg har varit i kontakt med moskén som meddelar att man inte vill kommentera brevet i nuläget. Men i en tidigare intervju har representater för moskén sagt att grannarna inte har någon anledning till oro. Föreningen ska inte ha något hög musik eller på annat sätt störa grannskapet.
Här är brevet i sin helhet:

Tack för det våra kära förtroendevalda politiker!

Nu har ni återigen visat er inställning till det demokratiska samhälle som skall råda i kommunen och övriga Sverige.

Ni har återigen visat ert ”översitteri”, och kör över de tillfrågade grannarna som ni enligt lag skall fråga om deras mening vid särskilda ändringar! Ändringar som påverkar samtliga tillfrågade boende, och som har rätt att ”bestämma”, yttra sig om vad som skall ”byggas” eller inte ”byggas” i deras område  – eller var det bara  ren formalitet?

Ni hade redan från början bestämt utgången kanske?

Det här som hände kan man förkorta och summera i några enkla ord: folkomröstningen som sa 100% NEJ, kör ni över och gör som ni vill! Skam och elände! Ni har missförstått er uppgift!

Att stå i spetsen för folkets vilja, stå upp för gällande lagar och DEMOKRATI!– då talar vi om det demokratiska åtagande att lyssna på vad flertalet av de tillfrågade vill – inte vad NI vill! Eller vad ni tror är bäst! Eller att någon samlat in 200 underskrifter från folk som inte har närmaste anknytning till området. Såna politiker vill vi inte ha!

Vårt område är våra lungor och vårt hjärta! Det är platsen där vi efter dagens eller nattens arbete skall finna ro och avkoppling. Där vi skall kunna låta våra barn leka tryggt och ifred, och inte ha en massa främmande människor som springer fram och tillbaka, och då pratar vi enbart män!

Bilar som kommer redan före sex på morgonen till bönelokalen, och folk som är där till sent på kvällen, gömda bakom frostat glas och fördragna gardiner. Män som i 99% av besöken kommer dit själva utan varken kvinnor eller barn, det skrämmer oss boende, och det får ni acceptera! Vare sig ni vill det eller inte! Det är ni som blivit valda av OSS, och inte tvärtom! Och vare sig ni vill det eller inte bör ni respektera vår vilja och följa majoritetens val – det är demokrati!

Verksamheten har fram till nu varit otillåten och stred mot detaljplanen, det är väl ett brott.

Här beviljar ni verksamheten, fast alla berörde grannar och boende säger NEJ!

Vill någon måla om sitt hus till en färg som någon granne inte gillar, ger ni inte tillåtelse.

Här säger alla boende NEJ, ni säger JA till verksamheten!!! En bagatell mot en ideologi!

Det finns massor med tomter ute vid västra infarten, lokaler och tomter som står tomma! Det finns massor med lediga tomter ute på östra industriområdet, låt de samlas där istället!

Tillåt denna verksamhet där, inte bland våra villor, våra barn. Ert beslut gör att varje gång vi skall hem kommer vi känna oss arga, överkörda av folkvalda politiker, må dåligt i våra egna hem som vi byggt som en trygghetens borg!

Än en gång ber vi er ompröva beslutet, och lyssna på de tillfrågade i området och lyssna på det vi vill!

Boende i området på och kring Gyllegatan, närmaste granne med Moskeen!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera partier riskerar att åka ur kommunfullmäktige efter beskedet

Småpartiernas överklagande gick inte igenom. Nu står det klart att Trelleborgs kommun får en tuffare spärr för att komma in i kommunfullmäktige. Något som innebär att flera partier kan åka ur kommunfullmäktige.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:59, 13 december, 2017

Flera partier riskerar att åka ur kommunfullmäktige efter beskedet
Foto: Commons

Den 16 oktober i år beslutade kommunfullmäktige att Trelleborgs kommun ska ha två valkretsar till valet 2018. Beslutet togs trots att valnämnden yrkade på endast en valkrets.

Men beslutet fick ett bittert efterspel. Centerpartiets Patrik Holmberg, Liberalernas Henrik Silfverstolpe, Söderslättspartiet Bertil Larsson och Vänsterpartiets Mats Sjölin överklagade alla beslutet till förvaltningsrätten.

Anledningen är att man anser att beslutet bryter mot vallagen samt att det fanns för lite information att gå på under omröstningen. Till handlingarna låg ett dokument där all information var maskerad. Trots det gick ärendet till omröstning, där förslaget att ha två valkretsar vann.

Miljöpartiets Emil Samnegård visar upp det maskerade dokumentet under kommunfullmäktige

Miljöpartiets Emil Samnegård visar upp det maskerade dokumentet under kommunfullmäktige

Vallagen säger att kommuner som har 36 000 röstberättigade eller fler får delas in i två eller flera valkretsar. Om det finns särskilda skäl får en kommun med färre än 36 000 röstberättigade indelas i två eller fler valkretsar. Trelleborgs kommun kommer vid valet år 2018 att ha färre än 36 000 röstberättigade.

Förespråkarna för två valkretsar yrkar på att det är särskilda skäl eftersom Trelleborgs kommun under många år varit indelad i två valkretsar. Förvaltningsdomstolen valde att gå på kommunens linje och Trelleborgs kommun kommer därför ha kvar två valkretsar till valet 2018.

Anledningen till irritationen är att två valkretsar gör det svårare att komma in i Kommunfullmäktige. Enligt de senaste ändringarna i vallagen så är de nya spärrarna till valet 2018 två procent för kommuner med en enda valkrets, och en spärr på tre procent för kommuner som är indelade i flera valkretsar.

Centerpartiet låg 2014 på 3,26 procent, Liberalerna (då Folkpartiet) på 3,28 procent och Vänsterpartiet fick 2,08 procent av rösterna. Även för Kristdemokraterna som 2014 fick 1,92 procent av rösterna blir spärren på tre procent en svår nöt att knäcka.

Beskedet innebär nu att flera partier riskerar att åka ut kommunfullmäktige i Trelleborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus

Produkten innehåller ett virus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Mia Martelleur

Kl.19:36, 13 december, 2017

Vara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus
Foto: Arkiv

Ica återkallar produkten Basic Hallon på grund av risk att produkten innehåller norovirus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Återkallelsen gäller Ica Basic hallon 500 gram, med bäst före datum 2019-06-19. Varan har sålts över hela landet sedan den 13 oktober, men nu stoppas all försäljning av varan i butikernas kassor.

– I nuläget vet vi inte vad som har orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten och utreder vad som kan vara den bakomliggande orsaken, säger Lena Sparring, kvalitetschef ICA Sverige.

Liknande produkter med annat bäst före datum omfattas inte av återkallelsen.

I ett pressmeddelande beklagar Ica det inträffade och uppmanar alla kunder som köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik som de inhandlad produkten på, reklamera via ica.se, alternativt kontakta ICAs kundkontakt.

De skriver även att om man följer Livsmedelsverkets rekommendationer för frysta hallon och kokar hallonen i en minut så dör viruset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgs mammor kämpar i Musikhjälpen

I Trelleborgs kommun har flera insamlingsbössor till Musikhjälpen poppat upp. En av dem är Mammagruppen med över tusen medlemmar.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:57, 13 december, 2017

Trelleborgs mammor kämpar i Musikhjälpen
Foto: Commons

Musikhjälpen har dragit igång i år igen. Runt om i Sverige samlar privatpersoner och företag in stora summor till välgörenhet. I år samlar Musikhjälpen in pengar för att stoppa sexhandel med barn runt om i världen. Facebookgruppen Mammagruppen är en av dem som ha valt att starta en insamlingsbössa i år.

– I gruppen är vi alla mammor och årets tema skär rakt in i hjärtat. För oss är det ett väldigt enkelt sätt att vara med och göra skillnad. Vi har en insamlingsbössa där gruppens medlemmar och så klart alla andra får vara med och skänka en slant, säger Gabriella Rönnow Falck som en av gruppmedlemmarna.

I skrivande stund har deras insamlingsbössa samlat in strax över 3 000 kronor. Men gruppen

– Sjävklart hoppas vi att det blir så mycket som möjligt, men vi ser det inte som en tävling eller så. Det går precis lika bra att skänka pengar till någon annan bössa. Vi jobbar mer efter tankesättet att alla kan hjälpa till oavsett om det är en stor eller liten summa. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Varför är just Musikhjälpen ett bra forum för er insamling?
– Det är ett väldigt smidigt sätt att kunna engagera sig och alla vet var pengarna går till. Jag tror många gillar att hela Sverige gör en skillnad tillsammans.

Insamlingen pågår till söndag kväll.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäktigt skådespel väntas över Trelleborgshimlen

Under natten och torsdagsmorgon är det värt att hålla en blick mot skyn. Har du tur kan du se 120 stjärnfall i timmen över Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:55, 13 december, 2017

Mäktigt skådespel väntas över Trelleborgshimlen
Foto: Foto: Neals LaSalle/Pexels.

Under natten kommer den återkommande meteorsvärmen Geminiderna att passera jorden. Den som har tur kan under natten till torsdag gå se stjärnfall över Trelleborg. Den största aktiviteten väntas dock infalla runt klockan halv åtta under torsdagsmorgonen.

Det finns dock möjlighet att se meteorregn enda fram till söndag.

För att maximera dina chanser att se stjärnfallet bör du ta dig en bit ut på landet. Om du istället befinner dig inne i Trelleborg behöver du hitta ett ställe där gatubelysningen och ljus från hur inte bländar utsikten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ytterligare en butik lämnar Valengallerian

Först stod det klart att Nille lämnar Valengallerian. Nu väljer nästa butik att stänga.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.15:33, 13 december, 2017

Ytterligare en butik lämnar Valengallerian

24Trelleborg har tidigare skrivit om att butiken Nille kommer lämna Trelleborg och Valengalerian. Anledningen är att den norska kedjan ska lämna den svenska marknaden. Nu står det klart att även Nilles grannar kommer att lämna gallerian.

Butiken Flying Tiger Copenhagen har satt upp lappar i skyltfönsterna om att det har en jättestor rea och att ”allt ska bort”. Anledningen är att man väljer att stänga butiken i Trelleborg.

LÄS MER: Butikskedjan lämnar Valengallerian

Till Trelleborgs Allehanda säger företagets VD att man stänger på grund att för få kunder i butiken.

Flying Tiger Copenhagen kommer att stänga igen den 21 december.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng