18-åring om kidnappningsförsöket: ”Jag var ensam mot fyra män”

"En ensam person emot fyra fullvuxna män. Vad skulle ha hänt? Vad skulle jag ha gjort om de hade lyckats dra in mig?". Den 18-åriga kvinnan berättar anonymt om kidnappningsförsöket i Trelleborg.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.20:03, 16 mars, 2017

18-åring om kidnappningsförsöket: ”Jag var ensam mot fyra män”

En 18-årig kvinna skulle hämta sin cykel vid en busstation på Hedvägen i Trelleborg – då utsattes hon för ett kidnappningsförsök. I Sydsvenskan berättar kvinnan, anonymt, i en läsartext om den overkliga och otäcka händelsen när flera män försökte dra in henne i en bil.

Det var på internationella kvinnodagen, onsdagen den 8 mars, som en mörkblå Audi stannade vid henne och försökte blockera hennes väg.

LÄS MER: Efter kidnappningsförsöket – polisen lägger ner ärendet

– Två dörrar öppnades, två män gick halvt ut ur bilen och försökte greppa tag om mig. Av ren reflex tog jag några steg bakåt och började springa snabbt runt bilen, över vägen och in i ett villakvarter. Jag blickade inte bakåt förrän jag var på andra sidan vägen. Jag såg att bilen fortfarande stod kvar på samma ställe. Personerna i bilen satt och flinade mot mig, skriver hon i en insändare till Sydsvenskan och fortsätter:

– Varje hår på kroppen reste sig. Hjärtat bultade hårt och snabbt, detta hade aldrig hänt mig förut och borde inte hända mig, det borde inte hända någon. Jag är 18 år och skulle bara gå över en väg. Klockan var strax över fem, det var inte ens mörkt. Det hände på bara några sekunder.

Läs också: EXTRA: Kidnappningsförsök i centrala Trelleborg

Polisen har lagt ner förundersökningen i ärendet. Enligt Anders Oxelbrand på Trelleborgspolisen har man för lite information för att gå vidare. De få signalement som finns är att fyra män färdades i en Audi, och att en av gärningsmannen ska ha varit 190 centimeter lång och troligtvis av utländsk härkomst.

– Känslorna dunkade och jag försökte tänka på vad jag skulle ta mig till. Snabbt ryckte jag fram mobilen och ringde en av mina närmaste vänner. Tack vare henne kunde jag få ut en del känslor och började andas normalt igen, fortsätter kvinnan att berätta i Sydsvenskan.

Trots att kvinnan kunde slita sig loss, så var inte faran över. I hennes insändare beskriver hon om mötet med en av männen, en lång man, som hon stötte på bara fem minuter senare.

– ”Fan va du e snygg”, sa han. Med stora ögon följde han varenda rörelse jag gjorde. Hans blick rörde sig upp och ned tills den nådde mina ögon igen. Han presenterade sig och mumlade något snabbt.Han ville ha mitt nummer. En fråga som han ställde fyra gånger, tonfallet ändrades från trevligt till tvärt och ovänligt, skriver hon.

Läs också: Efter kidnappningsförsöket – polisen lägger ner ärendet

En bilmotor startades och samma mörkblåa Audi rullade fram igen, skriver kvinnan. Hastigt greppade hon tag om sin cykel, och cyklade snabbt från platsen.

– Min puls ökade mer och mer, jag visste inte om jag skulle skrika eller gråta. Ingenting hände men ändå kände jag mig så utsatt. Rädd, ensam, nedtryckt, arg, förvirrad och ledsen. Skulle jag ha gjort något annorlunda? Skulle jag ha haft andra kläder på mig? När jag kom hem översköljde tankarna mig och det kändes som att jag skulle drunkna. En ensam person emot fyra fullvuxna män. Vad skulle ha hänt? Vad skulle jag ha gjort om de hade lyckats dra in mig? skriver hon i Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan vill kvinnan vara anonym av rädsla för att männen ska söka upp henne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuv slog till mot 86-åring – jagas av polisen

En man som skulle ta ut pengar på bankomaten blev bestulen av en tjuv. Nu vill polisen ha allmänhetens hjälp att ta fast tjuven.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.08:27, 23 november, 2017

Tjuv slog till mot 86-åring – jagas av polisen
Foto: Casper Johansson

Polisen arbetar nu hårt för att kunna gripa den man som stal bankkortet från en 86-årig man vid bankomaten vid Swedbank på CB-Friisgatan. Mannen skulle ta ut pengar när tjuven distraherade honom och började peta på bankomaten. När mannen lämnat platsen insåg 86-åringen att han försvunnit med hans bankkort.

Mannen kontaktade banken som såg att uttag på 1 300 kronor hade gjorts på kortet. Nu hoppas polisen att de kan få tag på gärningsmannen.

– Vi har begärt in filmer från kameran i bankomaten för att kunna sätta dit banditen. Gärningsmannen är en man i 40-45 års åldern, med ljus hy. Han ska varit klädd i en svart regnkappa. Har något sett den här personen i centrum vid brottstillfället, kontakta oss på polisen, säger förundersökningsledare Anders Oxelbrand. 

Händelsen inträffade lördagen 18 november runt klockan 11 på förmiddagen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tillsynsinsats mot kommunen – DO kräver svar

Diskrimineringsombudsmannen vill veta att Trelleborg kommun följer diskrimineringslagen.

Magnus Jansson

Kl.07:59, 23 november, 2017

Tillsynsinsats mot kommunen – DO kräver svar
Foto: Arkiv

Just nu genomför Diskrimineringsombudsmannen (DO) en större tillsynsinsats riktad mot kommuner och landsting. Totalt 116 kommuner i landet berörs  – däribland Trelleborg kommun.

Kommunerna har ombetts redovisa riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Begäran skickades ut i början av november. Senast i måndags, den 20 november, ska alla berörda kommuner ha lämnat ett skriftligt svar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Stor polisinsats i Trelleborg – två gripna

Platsen är avspärrad för teknisk undersökning.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.23:16, 22 november, 2017

2 bilder
  • Foto: Casper Johansson
    Foto: Casper Johansson
  • Foto: Casper Johansson
    Foto: Casper Johansson

Strax innan klockan 20.55 på onsdagen larmades polisen till Maskingatan i Trelleborg med anledning av ett larm om ett misstänkt pågående inbrott i en företagslokal.

Väl på plats hörde polisen ett antal höga smällar och en byggnad såg ut att vara rökfylld. En person ska ha legat på golvet inne i byggnaden och poliserna tog sig in för att hjälpa personen ut ur byggnaden. Därefter ska ytterligare en person självmant ha kommit ut ur byggnaden.

De båda männen greps och är nu misstänkta för stöld genom inbrott. En av männen har förts med ambulans till sjukhus för kontroll.

Vad som orsakade de höga smällarna är i nuläget okänt. Röken i byggnaden ska troligtvis ha berott på en utlöst pulverbrandsläckare, skriver polisen på sin hemsida.

Byggnaden är avspärrad för teknisk undersökning och kriminaltekniker har skickats till platsen. I nuläget är det okänt om det har blivit några skador på byggnaden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgare anmäler Postnord: ”Slösar min tid”

Paketen kommer inte fram som de ska. Det får en trelleborgare att rasa och begär nu ersättning för avtalsbrott från Postnord.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:55, 22 november, 2017

Trelleborgare anmäler Postnord: ”Slösar min tid”
Foto: Wikimedia Commons

Många har nog känt frustration när paketen inte kommer fram i tid. Nu har en man i Trelleborg valt att anmäla Postnord till allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Mannen menar att Postnord vid två tillfällen inte levererat hans vara till dörren som de har lovat. När han kontaktade Postnord har de båda gångerna sagt att fel har begåtts och mannen har fått hämta varan på deras kontor istället.

Ett avtalsbrott menar mannen som nu vill reklamera tjänsten och få ersättning.

”Först ska man sitta i kö för att boka en leveranstid. Sen ska man sitta hemma och binda upp sig en hel dag för att ta emot leveransen. Sen kommer ingen och man får beskedet att man själv ska hämta varan. Det är orimligt att låta dessa transportföretag komma undan med detta dåliga beteende” skriver mannen och fortsätter.

”Om jag parkerar fel får jag böter, om jag missar min tandläkartid får jag böter men när dessa företag ej kommer på utsatt tid så slipper de ständigt undan. Detta måste ta stopp”

Mannen kräver nu 500 kronor från Postnord för ersättning för avtalsbrott samt kostnaden för att själv få åka och hämta paketen.

Mannen avslutar sedan anmälan med att konstatera ”Postnord har slösat min tid”.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng