Trelleborgs starka kvinnor

Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen”

Det finns olika sätt att nå sina drömmar. Katarina Ivholt tog sig an ett konkursdrabbat hotell, utan erfarenhet av hotellbranschen, och lyckades vända Dannegården. "Du måste kunna jobba 24 timmar om dygnet" säger hon till 24Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:57, 8 mars, 2017

Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen”
Katarina Ivholt driver Hotell Dannegården. Foto: Gabriel Almlöf

SERIE. 24Trelleborg kommer att uppmärksamma och lyfta fram några av Trelleborgs starka, framgångsrika kvinnor. Intervjun med Katarina Ivholt på Kvinnodagen är DEL 1 av 5.

Drömmen om att driva ett eget hotell hade Katarina Ivholt redan under gymnasietiden. Det skulle komma att dröja några decennier innan drömmen besannades, när hon tog över Hotell Dannegården i Trelleborg.

LÄS MER: Hon blir första kvinnan i TFF:s styrelse – på 20 år: ”Helt otroligt”

Villan från 1910-talet har länge varit ett hotell, men det var ett slitet sådant när Katarina och hennes man tog över. Några år senare har allting vänt och hotellet är idag en populär mötesplats i staden. Omarbetningen har skett av två personer utan erfarenhet av hotellägande, och kanske är det just hemligheten bakom framgången.

– Hotellet har varit konkursdrabbat flera gånger tidigare. När vi tog över det för tre och ett halvt år sedan hade vi ingen erfarenhet av att driva hotell. Jag har istället varit gäst på hotell i över 30 år, säger Katarina Ivholt.

Hotellnätterna samlade hon som resenär för affärsresor inom designbranschen. Alla otaliga nätter på hotell har skapat tusentals idéer som nu har komprimerats in till hotellet på Strandgatan i Trelleborg.

 Det är roligt att kunna plocka från de stora hotellen och de små familjära. Det gör att jag kan sätta min prägel hotellet och på hur man som gäst vill bli bemött. När jag ser god service på mina resor så tar jag med mig det hem till vår personal och utvecklar det här.

img_0107

Idag är Dannegården en populär restaurang, konferenscenter och hotell. Det har även blivit det självklara valet för Svenska fotbollsförbundet. Det var bland annat här U21-landslaget sov efter att de säkrade EM-platsen i höstas. Med andra ord en helt ny framgångssaga för det gamla hotellet.

Vad är det som gör att du lyckades med hotellet när andra misslyckades?
– Därför jag tänker utanför boxen. Jag hade ingen kunskap om hotellbranschen, men jag hade kunskap av att bygga varumärke. Jag visste direkt hur jag ville förändra hotellet. Jag har varit här som gäst tidigare och tyckte att det var ett riktigt tradigt hotell. Det är ett coolt ställe som man vill vara på. Vi skapade en målbild och sedan strävade vi mot den.

Katarina Ivholt vet vad som krävs för att lyckas som entreprenör. Bilden hon målar upp för att lyckas är hård och lång. Det krävs ett fullt engagemang, annars kommer man ingenstans.

För det första måste du ha en idé som du tror på. Sedan måste du tycka det är kul att jobba. Du måste kunna jobba 24 timmar och dygnet, och då menar jag verkligen 24 timmar om dygnet. Man kan aldrig tro att någon annan kan göra ditt resultat. Du kan inte skylla på kommunen, kunder eller någonting, det är bara upp till dig själv. Du måste också ha rätt personal runt omkring dig. De ska tänka på samma sätt som du gör.

img_0110

Trots framgången fortsätter Ivholt och Dannegården att blicka framåt. Nu vill man inte bara ha konferensgäster. Man vill även i större mån få in Trelleborgarna att testa det svenska och italienska köket i hotellets restaurang, Strandvägen32.

– Vi vill hela tiden utveckla hotellet. Målet är att bli en mötesplats för Trelleborgarna, så jag hoppas att fler vill komma hit, säger Katarina Ivholt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”

Svenska butiksjätten slår larm. "Det kan påverka jobb", säger företagets vd.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.18:04, 22 januari, 2018

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”
Foto: Pressbild/Teknikmagasinet

Kinesiska sajter som Alibaba och Wish är på väg att slå ut flera svenska kedjor. Den främsta orsaken är att svenska butiker måste betala tull, moms och flera andra avgifter när de importerar varor.

Jättekedjan Teknikmagasinet är satt under rekonstruktion, och menar att de har svårt att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten.

LÄS MER: EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

– Vi är alla lite tagna på sängen. Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet, till SVT och fortsätter:

– Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Tullverket är medvetna om problemet, och att svenska arbetstillfällen kan försvinna om det inte vidtas några åtgärder. I slutet av förra veckan avslöjade Breakit att Tullverket och PostNord ska vara överens om att införa en högre administrationsavgift.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar. Idag ligger vår administrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgarnas galna skuld: 469 miljoner kronor

Skuldsumman ökar lavinartat i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:57, 18 januari, 2018

Trelleborgarnas galna skuld: 469 miljoner kronor
Foto: Pexels

469 556 928 kronor. Det är så mycket som trelleborgarna var skyldiga Kronofogden i slutet av 2017. Summan är en markant ökning jämfört med dem senaste två åren i Trelleborg.

År 2016 landade den totala skulden på strax över 325 miljoner kronor och 2015 på 333 miljoner kronor. Men även om summan ökar så minskar antalet skuldbelagda. De 469 miljoner kronorna i skuld tillhör endast 1 997 personer. Det kan jämföras med 2 042 i fjol.

Medianskulden för de skuldbelagda trelleborgarna ligger på 67 131 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar Plantagen i Trelleborg

Den populära trädgårdsbutiken Plantagen öppnar snart upp portarna i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:05, 17 januari, 2018

KLART: Då öppnar Plantagen i Trelleborg
Foto: Plantagen

24Trelleborg har tidigare skrivit om att trädgårdsbutiken Plantagen öppnar på Maskingatan. Butiken kommer ligga i Engelbrektsbodens gamla lokaler i närheten av Willy’s och ÖoB.

Nu kan 24Trelleborg avslöja när den nya butiken kommer att slå upp portarna för första gången. Trelleborgarna som ha gröna fingrar kommer inte att behöva vänta särskilt länge.

LÄS MER: Plantagen öppnar i Trelleborg

– Vi har satt ett preliminärt öppningsdatum till den 8 mars, säger Jenny Andersson som är PR-konsult åt Plantagen.

Plantagen är en av Sveriges populäraste trädgårdsbutiker och har idag över 120 butiker i Sverige, Norge och Finland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fribergs Cykel växlar upp – flyttar till större lokaler

Den populära cykelaffären måste flytta på grund av det nya höghuset. Men snart flyttar Fribergs Cykel in i sina nya lokaler. "Jag tror det kommer att bli jättebra" säger butiksägaren Gert Friberg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:53, 16 januari, 2018

Fribergs Cykel växlar upp – flyttar till större lokaler
Foto: Fribergs Cykel

I slutet av september flyttade möbelbutiken Jysk till Hedvägens Handelsområde. Flytten innebar att deras gamla lokal, även den på Hedvägen, blev ledig.

Nu står det klart vilka som tar över. Det blir Fribergs Cykel som i dag finns på hörnet av CB Friisgatan och Hamngatan.

– Huset som vi är i nu kommer att rivas för att bygga det nya höghuset. Så då behöver vi flytta. Det blev Jysks gamla lokaler eftersom vi tycker att det är ett jättebra läge med bra parkeringsmöjligheter, säger butiksägaren Gert Friberg.

Arbetet med att bygga den nya butiken är i full gång, och han längtar tills det är dags att öppna portarna.

– Det kommer bli en större butik, men vi kommer inte utnyttja hela ytan som Jysk hade. Eftersom den blir större så kommer vi kunna visa upp fler modeller. I dagsläget har vi problem med att vi inte kan ha allting framme. Jag tror det kommer att bli jättebra.

Har ni något öppningsdatum än?
– Vi måste vara ute härifrån sista februari och planerar att öppna den nya butiken runt den 1 mars.

Kommer ni ha stängt något under flytten?
– Vi kommer att ha jouröppet under februari. Det kommer gå att lämna in cyklar här på förmiddagen och tider för utlämningen löser vi tillsammans med kunden. Ingen ska behöva gå någon annanstans under tiden vi flyttar, säger Gert Friberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är alla viktiga datum för att få din skatteåterbäring

Att få tillbaka på skatten kan vara en djungel av datum. Här är alla datum du måste hålla reda på.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.20:04, 10 januari, 2018

Här är alla viktiga datum för att få din skatteåterbäring
Arkivfoto: Henrik Nordell

Alla de som skaffat en digital brevlåda före den 1 mars, godkänt sin deklaration utan ändringar och har anmält ett bankkonto för utbetalning kommer få sin skatteåterbäring före påsk. Förutsatt att man också godkänt sin utbetalning hos Skatteverket.

Lyckas man inte hinna med dessa steg så får de allra flesta pengarna till midsommar istället. Omkring åtta miljoner skattebetalare deklarerar 2018, enligt Skatteverket.

För att få pengarna utbetalt till sig krävs dock att man är noggrann med alla datum som gäller. Här är datumen som gäller för att få pengarna till antingen påsk eller midsommar.

12 februari
Räknar du med ett underskott av skatt på mer än 30 000 kronor skall du ha gjort en extra skatteinbetalning.

1 mars
Vill man ha pengarna före påsk måste man ha skaffat en digitalbrevlåda före den 1 mars. Och glöm inte att anmäla ditt kontonummer. En halv miljon svenskar som ska deklarera 2018 har inte ett kontonummer anmält.

8-9 mars
Du får se hur mycket du får tillbaka i skatteåterbäring alternativt hur mycket du skall betala. Detta genom att de digitala deklarationsutskicken skickas till din digitala brevlåda.

20 mars
Deklarationen öppnar.

28 mars
Förutsatt att du har en digital brevlåda samt anmält ditt konto den 1 mars måste du också ha godkänt din deklaration senast den 28 mars för att få skatteåterbäringen på kontot före påsk.

5-6 april
Här få du ditt slutskattebesked och för dig som skall få pengar tillbaka så sker detta dessa datum.

15 april
Pappersdeklarationerna har hamnat i brevlådan.

2 maj
Inkomstdeklarationen till skatteverket måste postats.

3 maj
Räknar du med att få betala tillbaka på skatten skall du senast detta datum ha gjort en extra skatteinbetalning om summan understiger 30 000 kronor. Från den 4 maj börjar man betala ränta på sitt underskott.

8 juni
Har du deklarerat digitalt och anmält ett konto – men inte fått pengarna före påsk är detta datumet då du får ditt slutskattebesked och din skatteåterbäring.

8-10 augusti
Har du inte uppfyllt villkoren för utbetalning vare sig i april eller juni är dessa datum dina.

12 november
Om du fick ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng