Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Trelleborgs starka kvinnor

Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen”

Det finns olika sätt att nå sina drömmar. Katarina Ivholt tog sig an ett konkursdrabbat hotell, utan erfarenhet av hotellbranschen, och lyckades vända Dannegården. "Du måste kunna jobba 24 timmar om dygnet" säger hon till 24Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:57, 8 mars, 2017

Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen”
Katarina Ivholt driver Hotell Dannegården. Foto: Gabriel Almlöf

SERIE. 24Trelleborg kommer att uppmärksamma och lyfta fram några av Trelleborgs starka, framgångsrika kvinnor. Intervjun med Katarina Ivholt på Kvinnodagen är DEL 1 av 5.

Drömmen om att driva ett eget hotell hade Katarina Ivholt redan under gymnasietiden. Det skulle komma att dröja några decennier innan drömmen besannades, när hon tog över Hotell Dannegården i Trelleborg.

LÄS MER: Hon blir första kvinnan i TFF:s styrelse – på 20 år: ”Helt otroligt”

Villan från 1910-talet har länge varit ett hotell, men det var ett slitet sådant när Katarina och hennes man tog över. Några år senare har allting vänt och hotellet är idag en populär mötesplats i staden. Omarbetningen har skett av två personer utan erfarenhet av hotellägande, och kanske är det just hemligheten bakom framgången.

– Hotellet har varit konkursdrabbat flera gånger tidigare. När vi tog över det för tre och ett halvt år sedan hade vi ingen erfarenhet av att driva hotell. Jag har istället varit gäst på hotell i över 30 år, säger Katarina Ivholt.

Hotellnätterna samlade hon som resenär för affärsresor inom designbranschen. Alla otaliga nätter på hotell har skapat tusentals idéer som nu har komprimerats in till hotellet på Strandgatan i Trelleborg.

 Det är roligt att kunna plocka från de stora hotellen och de små familjära. Det gör att jag kan sätta min prägel hotellet och på hur man som gäst vill bli bemött. När jag ser god service på mina resor så tar jag med mig det hem till vår personal och utvecklar det här.

img_0107

Idag är Dannegården en populär restaurang, konferenscenter och hotell. Det har även blivit det självklara valet för Svenska fotbollsförbundet. Det var bland annat här U21-landslaget sov efter att de säkrade EM-platsen i höstas. Med andra ord en helt ny framgångssaga för det gamla hotellet.

Vad är det som gör att du lyckades med hotellet när andra misslyckades?
– Därför jag tänker utanför boxen. Jag hade ingen kunskap om hotellbranschen, men jag hade kunskap av att bygga varumärke. Jag visste direkt hur jag ville förändra hotellet. Jag har varit här som gäst tidigare och tyckte att det var ett riktigt tradigt hotell. Det är ett coolt ställe som man vill vara på. Vi skapade en målbild och sedan strävade vi mot den.

Katarina Ivholt vet vad som krävs för att lyckas som entreprenör. Bilden hon målar upp för att lyckas är hård och lång. Det krävs ett fullt engagemang, annars kommer man ingenstans.

För det första måste du ha en idé som du tror på. Sedan måste du tycka det är kul att jobba. Du måste kunna jobba 24 timmar och dygnet, och då menar jag verkligen 24 timmar om dygnet. Man kan aldrig tro att någon annan kan göra ditt resultat. Du kan inte skylla på kommunen, kunder eller någonting, det är bara upp till dig själv. Du måste också ha rätt personal runt omkring dig. De ska tänka på samma sätt som du gör.

img_0110

Trots framgången fortsätter Ivholt och Dannegården att blicka framåt. Nu vill man inte bara ha konferensgäster. Man vill även i större mån få in Trelleborgarna att testa det svenska och italienska köket i hotellets restaurang, Strandvägen32.

– Vi vill hela tiden utveckla hotellet. Målet är att bli en mötesplats för Trelleborgarna, så jag hoppas att fler vill komma hit, säger Katarina Ivholt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Världens mest klimatsmarta restaurang ska byggas i Skegrie

Snart kan Skegrie få en helt unik restaurang. Paret Claes och Cecilia Stenmark satsar på att bygga en klimatsmart restaurang i ett växthus. "Vårt mål är att bygga den klimatsmartaste fristående restaurangbyggnaden i världen" säger Claes Stenmark.

Gabriel Almlöf

Kl.13:51, 19 april, 2018

Världens mest klimatsmarta restaurang ska byggas i Skegrie

När Claes och Cecilia Stenmark skapar projekt så siktar de högt. Nu är planen att bygga världens mest klimatsmarta fristående restaurang i Skegrie, utanför Trelleborg.

– När vi gör saker så går vi hela vägen. Förhoppningen är att det inte ska gå att göra det bättre än vad vi gör det, säger Claes Stenmark.

Den nya restaurangen ska byggas i ett växthus. Det innebär att man kommer att kunna odla bland annat tomat, sallad och örter i växthuset. Ingredienser som sedan ska användas i maten som serveras.

– Målet är att vi ska bli helt självförsörjande när det gäller vissa grönsaker. Det vi inte kan odla kommer vi till största del att köpa in från lokala producenter, säger Claes Stenmark och fortsätter.

– Vårt mål är att bygga den klimatsmartaste fristående restaurangbyggnaden i världen. Det gråvatten vi producerar ska gå till att vattna växterna, värmen som uppkommer vid matlagningen ska värma upp växthuset och vi kommer inte ha några som helst e-ämnen och aromämnen i maten. En stor andel av råvarorna kommer vara ekologiska.

Restaurangen ska ligga i hörnet av

Restaurangen ska ligga i hörnet av Skegrie Byaväg och Torängsvägen.

Den nya restaurangen som kommer få namnet Stenmark Pizza Burgare är tänkt att ligga i korsningen av Skegrie Byaväg och Torängsvägen. Precis som namnet avslöjar så är det vedugnsbakad pizza och hamburgare som kommer att stå på menyn.

– Vi har egentligen pratat om något sådant här i väldigt många år. När vi åkt mellan Skåne och Stockholm har vi ofta klagat på att det inte finns tillräckligt bra snabbmatskedjor. Vårt motto är att klagar man på något, så får man starta eget och göra något åt det. Nu blir det äntligen så. Vi vet att vi gör väldigt bra pizza och burgare, så det var naturligt att det blev den maten vi ville satsa på, säger Cecilia Stenmark.

Ritning på den planerade restaurangen.

Ritning på den planerade restaurangen.

Satsningen med den nya restaurangen innebär även 8-13 nya arbetstillfällen i Skegrie.

– Allra helst skulle vi vilja anställa lokalt också och låta ungdomar i området få praktisera och sommarjobba. Helst ska man kunna cykla till jobbet.

Redan under torsdagen ska man lämna in bygglovet och när det beviljats så ska man sätta igång med sitt drömprojekt.

– Kommunen har varit jättebra att jobba med och nu väntar vi bara på bygglov. Jag hoppas att allt går smidigt, så vi kan sätta igång redan till slutet av sommaren.

När tror du att ni kan öppna?
– Vi drömmer så klart om att öppna så snart som möjligt, helst i går om man säger så. Men en realistisk förhoppning är att kunna servera den första pizzan och burgaren om ungefär ett år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Robert öppnar Padelcenter i Trelleborg: ”Många har längtat”

Efter att ha ägnat stora delar av sitt liv åt squash valde Robert Henning att testa på den nya sporten padeltennis. Han fastnade direkt och i sommar öppnar han Trelleborgs första padelcenter.

Gabriel Almlöf

Kl.16:37, 17 april, 2018

Robert öppnar Padelcenter i Trelleborg: ”Många har längtat”
Foto: Mattias Bergeld / Privat

Sporten padeltennis växer så att det knakar i Sverige. Men Trelleborg har stått utan banor, fram till nu. Snart öppnar nämligen Robert Henning Trelleborgs första padelcenter, något som Trelleborgs Allehanda var först att rapportera om.

– Jag har märkt att det finns en enorm efterfrågan. Så vi kommer att bygga ett center med sex stycken banor. Drömmen är att kunna öppna redan i mitten juni, säger Robert Henning.

Han har själv tagit flera SM-medaljer i squash, ett EM-guld för 50-åringar och har drivit en squashhall i Tyskland. Men när han testade padeltennis för första gången så fastnade han direkt. Nu har bytt squashen mot padel.

– Jag tycker att det är en helt fantastisk sport. Den är roligt och väldigt social. Det är en sport som är enklare att spela än både tennis och squash, oavsett om man är barn, lite äldre eller om man har något rörelsehinder. Alla banor kommer att vara anpassade för alla.

140329 Padeltennis i HŠssleholm 29 mars 2014. Foto: Lennart MŒånsson / BILDBYRÅN / kod LM / 64564

Foto: Lennart MŒånsson / BILDBYRÅN

Verksamheten har än så länge ingen klubb, men Robert Henning vill gärna arrangera tävlingar tillsammans med drivna trelleborgare.

– Jag har hört att det ska finnas någon klubb i Trelleborg. Det hade varit jättekul att få kontakt med dem för att se om vi gemensamt skulle kunna arrangera olika evenemang.

Hur tror du det nya padelcentret kommer att tas emot av trelleborgarna?
– Ska jag vara ärlig så tror jag på succé. Det är en sport som så många gillar att spela och jag vet att många har längtat efter möjligheten att spela här i Trelleborg.

Den nya anläggning kommer att ligga på Strandriddaregatan i närheten av ICA Maxi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt företag utmanar jättarna om marknaden i Trelleborg

En nytt transportföretag ska börja med snabba leveranser till bland annat Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.19:58, 16 april, 2018

Nytt företag utmanar jättarna om marknaden i Trelleborg
Foto: Pressbild Best Transport

Företaget Best Transport meddelande under måndagsmorgonen att man nu ska satsa på en etablering i Malmöområdet. Det innebär att man nu kommer att börja leverera varor till bland annat Malmö, Höllviken och Trelleborg.

Företaget har blivit stort i Stockholm och är en budtjänst för paket som ska hämtas och lämnas samma dag.

– I Göteborg och Malmö finns en väldig efterfrågan på prisvärda alternativ med stora geografiska täckningsområden och korta leveranstider, säger Niklas Knight, VD på Best Transport i ett pressmeddelande.

Nu är planen att konkurrera med de redan etablerade företaget.

– Vi jobbar aktivt för att utmana branschen med marknadsledande lösningar och konkurrenskraftiga priser. Nu blir vi ännu starkare i viktiga delar av Sverige och vi ser fram emot att fortsätta växa i regionerna kring Malmö och Göteborg, säger Niklas Knight.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Endast var femte VD i Trelleborg är en kvinna

Den nya undersökningen visar att det fortfarande inte är jämställt när det kommer till VD-posterna.

Gabriel Almlöf

Kl.11:57, 15 april, 2018

Endast var femte VD i Trelleborg är en kvinna
Foto Pxhere

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt hur stor andel av VD-posterna som innehas av kvinnor. Ser man lokalt på Trelleborg så ligger den siffran på 18 procent, eller cirka en femtedel. Resultatet är jämnt med snittet för hela landet.

I ingen av landets kommuner har kvinnor majoriteten av VD-posterna. Bäst i landet är det i Danderyd och Åsele där andelen låg på 32 respektive 37 procent. Den dystra statistiken är ett problem, menar forskarna.

– Ur ett samhällsperspektiv har vi ett jämställdhetspolitiskt mål som säger att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv, det vill säga att vi ska ha samma tillgång till makt.

– Den ekonomiska makten, att styra samhället och ha inflytande över näringslivet, är en viktig del i det. Ur det perspektivet är det ett problem att kvinnor inte har samma möjligheter till det, säger Klara Regnö forskare inom genus, organisation och ledning vid Mälardalens högskola till Nyhetsbyrån Siren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik på Algatan bommar igen

Electrolux Home stänger efter lönsamhetsproblem.

Gabriel Almlöf

Kl.13:37, 13 april, 2018

Butik på Algatan bommar igen
Foto: Arkiv

Electrolux Home på Algatan väljer att stänga, något som Trelleborgs Allehanda var först att rapportera om. Anledningen är att butiken inte längre är lönsam. Tidningen har tagit del av ett brev som ägaren skickat ut till kunderna.

Där skriver ägaren att man inte klarar av av att konkurrera med de stora kedjornas prispressningar.

Butiken har just nu en stor utförsäljningen innan man stänger igen för gott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng