Trelleborgs starka kvinnor

Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen”

Det finns olika sätt att nå sina drömmar. Katarina Ivholt tog sig an ett konkursdrabbat hotell, utan erfarenhet av hotellbranschen, och lyckades vända Dannegården. "Du måste kunna jobba 24 timmar om dygnet" säger hon till 24Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:57, 8 mars, 2017

Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen”
Katarina Ivholt driver Hotell Dannegården. Foto: Gabriel Almlöf

SERIE. 24Trelleborg kommer att uppmärksamma och lyfta fram några av Trelleborgs starka, framgångsrika kvinnor. Intervjun med Katarina Ivholt på Kvinnodagen är DEL 1 av 5.

Drömmen om att driva ett eget hotell hade Katarina Ivholt redan under gymnasietiden. Det skulle komma att dröja några decennier innan drömmen besannades, när hon tog över Hotell Dannegården i Trelleborg.

LÄS MER: Hon blir första kvinnan i TFF:s styrelse – på 20 år: ”Helt otroligt”

Villan från 1910-talet har länge varit ett hotell, men det var ett slitet sådant när Katarina och hennes man tog över. Några år senare har allting vänt och hotellet är idag en populär mötesplats i staden. Omarbetningen har skett av två personer utan erfarenhet av hotellägande, och kanske är det just hemligheten bakom framgången.

– Hotellet har varit konkursdrabbat flera gånger tidigare. När vi tog över det för tre och ett halvt år sedan hade vi ingen erfarenhet av att driva hotell. Jag har istället varit gäst på hotell i över 30 år, säger Katarina Ivholt.

Hotellnätterna samlade hon som resenär för affärsresor inom designbranschen. Alla otaliga nätter på hotell har skapat tusentals idéer som nu har komprimerats in till hotellet på Strandgatan i Trelleborg.

 Det är roligt att kunna plocka från de stora hotellen och de små familjära. Det gör att jag kan sätta min prägel hotellet och på hur man som gäst vill bli bemött. När jag ser god service på mina resor så tar jag med mig det hem till vår personal och utvecklar det här.

img_0107

Idag är Dannegården en populär restaurang, konferenscenter och hotell. Det har även blivit det självklara valet för Svenska fotbollsförbundet. Det var bland annat här U21-landslaget sov efter att de säkrade EM-platsen i höstas. Med andra ord en helt ny framgångssaga för det gamla hotellet.

Vad är det som gör att du lyckades med hotellet när andra misslyckades?
– Därför jag tänker utanför boxen. Jag hade ingen kunskap om hotellbranschen, men jag hade kunskap av att bygga varumärke. Jag visste direkt hur jag ville förändra hotellet. Jag har varit här som gäst tidigare och tyckte att det var ett riktigt tradigt hotell. Det är ett coolt ställe som man vill vara på. Vi skapade en målbild och sedan strävade vi mot den.

Katarina Ivholt vet vad som krävs för att lyckas som entreprenör. Bilden hon målar upp för att lyckas är hård och lång. Det krävs ett fullt engagemang, annars kommer man ingenstans.

För det första måste du ha en idé som du tror på. Sedan måste du tycka det är kul att jobba. Du måste kunna jobba 24 timmar och dygnet, och då menar jag verkligen 24 timmar om dygnet. Man kan aldrig tro att någon annan kan göra ditt resultat. Du kan inte skylla på kommunen, kunder eller någonting, det är bara upp till dig själv. Du måste också ha rätt personal runt omkring dig. De ska tänka på samma sätt som du gör.

img_0110

Trots framgången fortsätter Ivholt och Dannegården att blicka framåt. Nu vill man inte bara ha konferensgäster. Man vill även i större mån få in Trelleborgarna att testa det svenska och italienska köket i hotellets restaurang, Strandvägen32.

– Vi vill hela tiden utveckla hotellet. Målet är att bli en mötesplats för Trelleborgarna, så jag hoppas att fler vill komma hit, säger Katarina Ivholt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Börjes Gatukök får nytt liv: ”Ska driva det i hans anda”

Klassiska Börjes Gatukök öppnar igen. Bakom lanseringen står stamkunden och vännen Tome Kitanoski. "Alla kände Börje i Trelleborg. Det här ska vara en hyllning till honom", säger han.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:00, 17 november, 2017

Börjes Gatukök får nytt liv: ”Ska driva det i hans anda”
Tome Kitanoski kommer öppna Börjes Gatukök igen. Foto: Gabriel Almlöf

För trelleborgarna är Börjes Gatukök på Köpingegatan en klassiskt tillhåll. Men i februari 2017 stängdes gatuköket efter att ägaren hastigt hade gått bort. En av dem som sörjde Börje var Tome Kitanoski, en trogen kund och vän till den forne ägaren.

När han några månader efter dödsfallet träffade Börjes fru undrade han om de hade några planer för gatuköket. Det fanns det inte och Tome uttryckte sitt intresse att driva vidare gatuköket på samma sätt som Börje hade gjort.

Sagt och gjort, nu pågår en mindre renovering av gatuköket och Tome kommer att ta över.

– För mig är den här platsen väldigt speciell. När man var ung och hade vart och dansat på diskoteken, då gick man till Börjes. Det var allt som gällde. Han var en känd person här och en väldigt trevlig kille, säger Tome Kitanoski och fortsätter.

– Jag vill driva det i hans anda. Så länge jag har det kommer det här att heta Börjes. Jag ska ha kvar hans namn och hans meny.

img_2802

Det är just den klassiska gatuköksmaten som ska stå i fokus. Det blir därmed inga pizzor eller falafelrullar hos Börjes.

– Du kan inte gå ut och äta en smal korv med bröd i Trelleborg i dag. Jag vill behålla den och hamburgarna. Jag kommer lägga till några egna grejer, men jag vill starta lågt och utveckla det efter kundernas önskemål.

Det är på många sätt en speciell öppning som sker i Trelleborg och den kommer betyda mycket Tome, som inte bara får öppna en verksamhet. Han får även möjlighet att hylla en av stadens stora profiler.

– Alla kände Börje i Trelleborg. Det känns viktigt att driva vidare hans gatukök. Det ska vara en hyllning till honom.

Börjes Gatukök öppnar upp dörrarna för allmänheten den 27 november. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Coop har köpt mark i Trelleborg – etablering nära

Matvaruaffären Coop kommer att öppna en ny butik i Trelleborg. Det står klart efter att man köpt mark vid Hedvägens Handelsområde.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:04, 10 november, 2017

Coop har köpt mark i Trelleborg – etablering nära
Pressbild Coop.

Företaget Coop har köpt upp mark vid Hedvägens Handelsområde. Kedjan har köpt upp en hel tomt för en köpeskilling på tre miljoner kronor från kommunen, det står klart via ett handelsavtal mellan kommunen och Coop.

Det är marken nordväst om rondellen vid Hedvägen och Västra Ringvägen som skall byggas. Enligt avtalet ska byggnader för livsmedelsförsäljning och kompletterande handel byggas på platsen.

ska%cc%88rmavbild-2017-11-10-kl-14-48-14

Från Coops sida är man förtegna om uppgifterna om den nya butiken.

– Det jag kan säga är att vi tillsammans med fastighetsägaren har beslutat att vi kommer att öppna en butik på platsen, säger Charlotta Åsell pressekreterare på Coop.

Vilken storlek rör det sig om?
– Det här är en lång process, vi vill återkomma till alla detaljer när vi har mer information att ge våra kunder.

Butiken vill inte heller berätta när man kan börja bygga på platsen. Men Coop ska få tillträde till marken senast 1 februari 2019, enligt köpeavtalet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butikskedjan lämnar Valengallerian

Butikskedjan Nille ska stänga alla sina butiker i Sverige. Därmed blir Valengallerian en butik fattigare.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:00, 9 november, 2017

Butikskedjan lämnar Valengallerian
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Valengallerian har annonserat ut den lokal som butiken Nille nu ligger i. Därmed kommer butiken att lämna Trelleborg. Anledningen är att kedjan ska lämna hela den svenska marknaden.

–Vi gick in i Sverige 2011 och har sedan dess gjort ett antal försök att få ordning på lönsamheten men det har inte lyckats. Nu har vi tagit ett finansiellt beslut att satsa på den norska marknaden som går bra, säger vd Johan Åberg till Dagens Industri.

Det är i nuläget oklart vilket datum som Nille ska stänga sin verksamhet i Trelleborg. Men företaget har en deadline på mitten av januari för att stänga alla sina butiker.

Nille ska därefter satsa fullt ut i hemlandet Norge.

24Trelleborg har försökt nå Valenchefen Per Karlsson för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Trelleborgsföretaget som betalar högst snittlön

En ny sammanställning av snittlönerna visar vilka arbetsgivare som mest klirr i kassan.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:33, 9 november, 2017

Här är Trelleborgsföretaget som betalar högst snittlön
Trelleborg AB. Foto: Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Det är kreditupplysningsföretaget Creditsafe som gått igenom lönekostnaderna för alla företag med minst 50 anställda under 2016. Summan har delats med antalet anställda, exklusive VD och styrelse, och så har man fått en snittlön utan sociala avgifter. Med hjälp av listan har man hittat vilka företag som ger ut högst lön i respektive kommun.

I Trelleborg är det föga förvånande de anställda vid Trelleborgs Aktiebolags huvudkontor som toppar listan. De anställda har där en snittlön på 867 000 kronor per år.

Det företag som betalar ut högst snittlön i hela Sverige är Solnabaserade Meda Aktiebolag med 2 486 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är kedjorna som vill etablera sig i Trelleborg

Gym, butiker och en lång rad restauranger vill etablera sig i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:02, 7 november, 2017

LISTA: Här är kedjorna som vill etablera sig i Trelleborg
Kollage med pressbilder och från Pixabay.

24Trelleborg skrev i mars om trelleborgarnas önskelistor när det kommer till butiker. Då fick staden kalla handen av många av de stora kedjorna. Men det finns många franchiseföretag som vill etablera sig i Trelleborg.

Via sidan Franchise Finder söker 53 olika företag en franchisetagare till just Trelleborg. Här listar vi några av företagen som vill öppna i Trelleborg.

Allstar Sportbar
BullsEye Hamburgerbar
Burger King
Döner Kebab
Flügger Färg 
Harry’s Sportbar
Kandy’s Godisbutik
Le Croissant Café
O’Leary’s
Pancho Villa Mexikansk restaurang
Partyland
Salads and Smoothies
Sushi Daily 
X-Shape Fitness
Zocalo
7 Eleven

Källa: Franchise Finder

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng