Eldsjälarna samlar in pengar mot cancer med lopp i Gislöv

För andra gången anordnar Martin Bach och Emma Book ett lopp i lilla Gislöv. 100% av alla pengar går till Barncancerfonden. "Vi betalar till och med för lottoringen själva" säger Martin Bach.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.21:00, 23 februari, 2017

Eldsjälarna samlar in pengar mot cancer med lopp i Gislöv
Martin Bach och Emma Book. Foto: Privat/Pixabay

Martin Bach är till vardags personlig tränare i Malmö, men bor i Gislövs läge utanför Trelleborg tillsammans med Emma Book. För andra året i rad ska de nu arrangera ”Spring för Livet”, något som Lokaltidningen var först med att uppmärksamma. Initiativtagarna ville göra någonting till förmån för Barncancerfonden och insåg snabbt att ett lopp är rätt väg att gå.

– Det är egentligen min morgonrunda. När vi gjorde det här första gången så trodde jag att mellan tio och tjugo personer skulle komma. Det spårade ur på ett positivt sätt och vi blev över 300 personer, säger Martin Bach.

Det första loppet anordnades redan i fjol. Då lyckades projektet dra in 60 000 kronor till förmån för Barncancerfonden. I år är förhoppningen att samla in mer pengar. En av hemligheterna bakom succén är Martin och Emmas engagemang, varenda krona in ska gå till Bancancerfonden.

– Ett stort problem med många välgörenhetsorganisationer i dag är att stor del av pengarna går till administrationskostnader. Hos oss går 100% till Barncancerfonden. Jag och min fru står själva för alla utgifter. Vi har till och med betalat för lottringen själva. Alla ska kunna känna att varenda krona går till goda ändamål.

Direkt efter loppet sätter sig Martin och Emma i bilen för att lämna pengarna till Team Rinkebys cykellag som agerar insamlare i en större insamling. Nu är förhoppningen att så många som möjligt vill komma och jogga i Gislöv.

– Det viktiga är inte att göra bra resultat, utan att delta. Förra gången hade vi en person som tog sig runt 8,5 kilometers banan på 1 timme och 45 minuter. Det är helt okej att gå med hunden eller barnvagnen, så länge man deltar och samlar in pengar.

Loppet kommer att gå av stapeln den 25 mars klockan 10:00 med start och mål vid Serresjöskolan i Gislövs läge. Anmälan till evenemanget sker via loppets Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kan Nils Holmqvists klassiska blixttröja bli din

Anderslövssonen gjorde succé med sin blixttröja. Nu auktioneras den ut till välgörenhet.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:32, 14 december, 2017

Nu kan Nils Holmqvists klassiska blixttröja bli din
Auktionsbild på Musikhjälpen. Foto: SVT

Meteorologen Nils Holmqvist från Anderslöv har under de senaste åren slagit igenom med dunder och brak tack vare sina humoristiska inslag. En av de första sakerna han uppmärksammades för var hans ”blixttröja”.

På tröjan syns en katt som kontrollerar blixten från dennes tassar. Tröjan har blivit så poplär att Nils Holmqvist till och med uppmärksammats i japansk TV. Men nu ska tröjan få en ny ägare.

LÄS MER: Från Anderslöv till Tokyo – tack vare blixttröjan

Nils Holmqvist väljer att auktionera ut tröjan till förmån för Musikhjälpen. Strax efter lunch under torsdagseftermiddagen var tröjan redan uppe i 7 800 kronor.

– Det smärtar lite att skiljas från min myströja. Men det känns ju toppen att den kommer bäras av en godhjärtad person som bidrar till Musikhjälpens insamling, säger Nils Holmqvist till SVT Nyheter.

Auktionen hittar du här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Trelleborgsbussen kraschade – resenärer hade änglavakt

Buss 190 mellan Ystad och Trelleborg var under onsdagen med om en olycka. Turligt nog skadade sig ingen i olyckan, mycket tack vare chaufförens agerande.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:06, 14 december, 2017

EXTRA: Trelleborgsbussen kraschade – resenärer hade änglavakt
Foto: Christian Rosvall

Under onsdagsmorgonen inträffade en bussolycka på buss 190 mellan Ystad och Trelleborg i närheten av Hörte Brygga. Under resan började bussen kränga och körde av vägen och välte mot ett par träd.

En av resenärerna var Christian Rosvall som gick på bussen vid Abbekås. Efter en stund kände han att bussen drog mot kanten och hamnade sedan i diket.

– Jag märkte bara att bussen började kasa ut mot vägen. Det smällde till lite grann och bussen landade i några träd eller buskar. Det känns som att vi skulle välta om inte buskarna hade varit där, säger Christian Rosvall.

ska%cc%88rmavbild-2017-12-14-kl-14-03-22

På bussen fanns tre resenärer och en chaufför och enligt honom skadades ingen av händelsen. Men resenärerna hade änglavakt. Hade någon valt en av platserna långt bak på bussens högra sida kunde det gått illa.

– Tack gode gud så gjorde ingen det. Vi satt ganska utbrett och på den vänstra sidan. Så ingen satt på platserna där det kom in träd och glassplitter.

Enligt Bergkvara buss som kör linjen orsakades olyckan av starka vindar som tog tag i bussen.

– Det är en väldigt smal väg och vid tillfället var det starka vindar. Det som har hänt är att vinden tagit tag i bakänden på bussen så  att höger hjul har gått gått ner i diket. Istället för att ta en vänstersväng för att komma upp igen, kör chauffören ner bussen i diket. Hade han försökt köra upp den på vägen finns en risk att bussen hade vält, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvara buss och fortsätter.

– Vi anser att chauffören har agerat rätt i det här läget. Det hade kunnat gå värre om han instinktivt gjort en skarp västersväng. Sedan är det givetvis olyckligt att det står träd där, men han har agerat korrekt.

Ingen person kom till skada efter händelsen och resenärerna kunde fortsätta resan mot Trelleborg med nästa buss.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INSÄNDARE: ”Vi behöver ett pensionsuppror”

Efter beskedet att pensionärsgruppen vill höja pensionsåldern i Sverige vill Kommunistiska Partiet i Trelleborg se ett pensionsuppror.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:02, 14 december, 2017

INSÄNDARE: ”Vi behöver ett pensionsuppror”
Foto: Pixabay

Det är med stor ilska som vi ser pensionsuppgörelsen presenteras idag. Det behövs ett pensionsuppror och en politisk generalstrejk mot det här. Det är otroligt fegt och odemokratiskt att lägga fram detta nu. För i förra valet var det ingen av partierna som tog upp frågan och sökte stöd för att höja pensionsålder. Pensionsfrågan är en extremt tydlig klassfråga med klara vinnare och förlorare. De stora förlorarna är: undersköterskor, sjuksköterskor, maskinoperatörer, industriarbetare, städare, byggarbetare, servicearbetare och anställda inom livsmedelsindustrin.

Arbetare med fysiska arbeten klarar inte idag att jobba 65års dagen. Hur tänker politikerna? Hade de varit ärliga hade de sagt det rätt ut: ”Vi tycker inte att arbetare ska ha en pension. Ni ska bara äta, jobba och dö”

Detta är ett hån och ytterligare ett bevis på att politiken i riksdagen blivit en cirkus eller teater som inte har något med verkligheten att göra. Alla fakta finns i samhället. Många arbetare klarar inte ens att arbeta fram till nuvarande pensionsålder. 36 procent av Kommunals medlemmar går i pension i förtid och endast en procent jobbar efter 65. I fackförbundet Livs är genomsnittliga pensionsåldern 59 år.

Därför menar vi att förtroendevalda måste leva under samma förhållanden som folket de är valda av. Givetvis skulle ett avskaffande av förmånliga pensionsavtal, löner och andra förmåner för våra politiker göra stor skillnad. Jag tror inte de skulle försämra pensionerna då.

Vi behöver ett pensionsuppror och uppmanar alla föreningar i Sverige att säga nej till höjd pensionsålder och protestera. Res istället krav på att avskaffa pensionsbromsen, återbetala de 258 miljarderna som Göran Persson tog och inga pensionspengar på börsen.

Vi behöver en politik som satsar på pensionärerna, inte miljardärerna! I valet 2018 kommer en röst på Kommunistiska Partiet vara en röst för detta. Att få bort orättvisa pensioner och förmåner i Trelleborg kommer vara en av våra huvudfrågor.

Insänt av Dennis Andersson förstanamn på Kommunistiska Partiets valsedel i Trelleborg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Bråk i centrala Trelleborg

Flera polispatruller fick rycka ut efter att ett bråk uppstått i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.15:45, 14 december, 2017

JUST NU: Bråk i centrala Trelleborg
Foto: Casper Johansson

Polisen fick strax innan klockan 15 rycka ut till Ståstorpsgatan i Trelleborg efter att ett par personer hamnat i bråk. Enligt vittnen på platsen ska en person kommit med sin son på moped och då ska flera personer ha svingat någon föremål mot hans barn.

Flera polispatruller kom snabbt till platsen och kunde lugna ner ärendet.

– Det har varit någon form av dispyt men det är ingen som ska ha kommit till skada. Vi hade patruller på plats som medlade mellan parterna, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.

Kommer det bli någon polisanmälan av händelsen?
– Vi har lämnat platsen och det har varit lugnt. Så det tror jag inte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hatbrott vid asylboenden ökar

Brottsförebyggande rådet redovisar nya siffror.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.13:22, 14 december, 2017

Hatbrott vid asylboenden ökar
Arkivfoto: Casper Johansson

Anmälningar om hatbrott kopplat till asylboenden har ökat, visar en rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerat under torsdagen.

Andelen hatbrott som kan kopplas til asylboenden har gått från en procent 2014, när kategorin infördes, till sex procent 2016.

– Det gäller dels främlingsfientliga/rasistiska hatbrott mot befintliga eller planerade asylboenden, dels kristofobiska hatbrott eller hatbrott inom kategorin andra antireligiösa, vilket då handlar om hatbrott mellan personer som bor eller arbetar på asylboendet, säger Carina Djärv, utredare på Brå.

Sammanlagt identifierades 6 145 polisanmälningar med hatbrottsmotiv under 2016. Av dessa bedöms 72 procent ha främlingsfientliga eller rasistiska motiv. Siffrorna är lägre än 2015, men fortfarande på en hög nivå jämfört med 2013.

Antalet har minskat med åtta procent sedan den senaste mätningen. Störst minskning är det för antiromska och antisemitiska motiv.

Båda minskade med 34 procent.

– Utifrån den här statistiken är det svårt att säga vad minskningen av dessa två motiv beror på. När antalet anmälningar statistiskt sett är lågt kan det bli stora skillnader från år till år. Därför är det bättre att fokusera på att se tendenser över tid istället för att tolka utvecklingen från ett år till ett annat. Dessutom är det viktigt att påpeka att anmälningsstatistiken säger mycket lite om den faktiska utsattheten för hatbrott, säger Ava Isolde Faramarzi, utredare på Brå.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng