Veckans Företag

Hobbybryggeriet blev en succé: ”För oss är det ett hantverk”

Långt utanför staden finns en liten gammaldags bryggerilokal. Här finns företaget som inte drömmer om att bli stora. De drömmer istället om att alltid ha kvar kärleken till att brygga öl.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.11:49, 5 februari, 2017

Hobbybryggeriet blev en succé: ”För oss är det ett hantverk”
Magnus Servin och Mick Daly på Hönsinge Hantwerksbryggeri Foto: Gabriel Almlöf

Niklas Juul och Magnus Servin gjorde det som många drömmer om. Det startade ett eget mikrobryggeri hemma i en villa i Hönsinge. Företaget började som ett hobbyprojekt med fullt av kastruller i köket och med en nyfikenhet och experimentell anda. Sedan fann de sin passion och insåg att de var väldigt duktiga på det.

–  Vi funderade på om det går att göra egen öl själv och samtidigt få det att smaka gott. Det blev en öl som var långt över förväntan när vi startade, säger grundaren och delägaren Magnus Servin.

Sedan dess har Hönsinge Hantwerksbryggeri utvecklats och såväl familjens kök som garage blivit för små. 2014 flyttade de till en lantlig lokal i Jordberga. Här fortsätter vännerna att experimentera och utveckla ölsmaken. Ölen ska kännetecknas av hantverk, och närhet till produkten. Ett bevis på det är Mick Daly som sitter skriver nummer på varje etikett för hand. Trots att man fyllde nästan 35 000 flaskor förra året.

img_1151
För oss är det ett hantverk. Det är inte bara att massproducera öl. Varje ölbryggning är lite annorlunda, med sina utmaningar. Sedan är det vi som levererar och vi som ofta står framför kunden och också serverar. Det gör att jag kan stå framför kunden och säga jag är stolt över min produkt. Sedan kan vi också få en direkt feedback, säger Mick Daly i en paus av skrivandet.

Steget till att brygga öl kommer från nyfikenhet och passion. Samtliga har andra jobb och brygger ölen vid sidan om. Grundaren Niklas Juul jobbar med motorstyrning och elektricitet. Magnus jobbar med webbutveckling, och Mick jobbar inom restaurangbranschen men har ingenjörsbakgrund. Trots det är inte målet att sluta jobba och satsa helt på ölen.

– För min del är det kontrasten som lockar. Jag kan sitta på en kontor hela dagen, sedan kan jag komma hem, ta på sig skitiga kläder och åka hit och leka. Den kontrasten tycker jag är så skönt. Vissa går ut och springer en runda. Jag går hit och brygger öl, säger Magnus Servin.

img_1147

Vad är det som har gjort er framgångsrika?
– Vi är det enda mikrobryggeriet här i Trelleborg. Vi har ett starkt fäste i Trelleborg. Det är den lokala förankringen tillsammans med att folk tycker det är gott och kommer tillbaka igen. Det tror jag är en del av förklaringen.

Företaget arbetar inte med några ett års planer eller fem års planer. Man vill inte tala så mycket om framtiden. Killarna vill hellre fokusera på att ha roligt, och att aldrig glömma glädjen i att brygga egen öl.

Vi har ingen dröm om att bli gigantiskt stora. Vi ska istället göra bra öl. Vi häller hellre ut ölen, än att sälja en dålig öl och tjäna några kronor på det, säger Magnus Servin.

Vet du ett företag i Trelleborg som sticker ut och med en intressant story att berätta? Maila oss på redaktionen@24trelleborg.se

FaktaHönsinge Hanwerksbryggeri
Antal anställda: 3
Grundades: 2012
Affärsidé: Vi brygger öl för vanliga människor, för människor som efterfrågar öl utöver det vanliga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Börjes Gatukök får nytt liv: ”Ska driva det i hans anda”

Klassiska Börjes Gatukök öppnar igen. Bakom lanseringen står stamkunden och vännen Tome Kitanoski. "Alla kände Börje i Trelleborg. Det här ska vara en hyllning till honom", säger han.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:00, 17 november, 2017

Börjes Gatukök får nytt liv: ”Ska driva det i hans anda”
Tome Kitanoski kommer öppna Börjes Gatukök igen. Foto: Gabriel Almlöf

För trelleborgarna är Börjes Gatukök på Köpingegatan en klassiskt tillhåll. Men i februari 2017 stängdes gatuköket efter att ägaren hastigt hade gått bort. En av dem som sörjde Börje var Tome Kitanoski, en trogen kund och vän till den forne ägaren.

När han några månader efter dödsfallet träffade Börjes fru undrade han om de hade några planer för gatuköket. Det fanns det inte och Tome uttryckte sitt intresse att driva vidare gatuköket på samma sätt som Börje hade gjort.

Sagt och gjort, nu pågår en mindre renovering av gatuköket och Tome kommer att ta över.

– För mig är den här platsen väldigt speciell. När man var ung och hade vart och dansat på diskoteken, då gick man till Börjes. Det var allt som gällde. Han var en känd person här och en väldigt trevlig kille, säger Tome Kitanoski och fortsätter.

– Jag vill driva det i hans anda. Så länge jag har det kommer det här att heta Börjes. Jag ska ha kvar hans namn och hans meny.

img_2802

Det är just den klassiska gatuköksmaten som ska stå i fokus. Det blir därmed inga pizzor eller falafelrullar hos Börjes.

– Du kan inte gå ut och äta en smal korv med bröd i Trelleborg i dag. Jag vill behålla den och hamburgarna. Jag kommer lägga till några egna grejer, men jag vill starta lågt och utveckla det efter kundernas önskemål.

Det är på många sätt en speciell öppning som sker i Trelleborg och den kommer betyda mycket Tome, som inte bara får öppna en verksamhet. Han får även möjlighet att hylla en av stadens stora profiler.

– Alla kände Börje i Trelleborg. Det känns viktigt att driva vidare hans gatukök. Det ska vara en hyllning till honom.

Börjes Gatukök öppnar upp dörrarna för allmänheten den 27 november. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Coop har köpt mark i Trelleborg – etablering nära

Matvaruaffären Coop kommer att öppna en ny butik i Trelleborg. Det står klart efter att man köpt mark vid Hedvägens Handelsområde.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:04, 10 november, 2017

Coop har köpt mark i Trelleborg – etablering nära
Pressbild Coop.

Företaget Coop har köpt upp mark vid Hedvägens Handelsområde. Kedjan har köpt upp en hel tomt för en köpeskilling på tre miljoner kronor från kommunen, det står klart via ett handelsavtal mellan kommunen och Coop.

Det är marken nordväst om rondellen vid Hedvägen och Västra Ringvägen som skall byggas. Enligt avtalet ska byggnader för livsmedelsförsäljning och kompletterande handel byggas på platsen.

ska%cc%88rmavbild-2017-11-10-kl-14-48-14

Från Coops sida är man förtegna om uppgifterna om den nya butiken.

– Det jag kan säga är att vi tillsammans med fastighetsägaren har beslutat att vi kommer att öppna en butik på platsen, säger Charlotta Åsell pressekreterare på Coop.

Vilken storlek rör det sig om?
– Det här är en lång process, vi vill återkomma till alla detaljer när vi har mer information att ge våra kunder.

Butiken vill inte heller berätta när man kan börja bygga på platsen. Men Coop ska få tillträde till marken senast 1 februari 2019, enligt köpeavtalet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butikskedjan lämnar Valengallerian

Butikskedjan Nille ska stänga alla sina butiker i Sverige. Därmed blir Valengallerian en butik fattigare.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:00, 9 november, 2017

Butikskedjan lämnar Valengallerian
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Valengallerian har annonserat ut den lokal som butiken Nille nu ligger i. Därmed kommer butiken att lämna Trelleborg. Anledningen är att kedjan ska lämna hela den svenska marknaden.

–Vi gick in i Sverige 2011 och har sedan dess gjort ett antal försök att få ordning på lönsamheten men det har inte lyckats. Nu har vi tagit ett finansiellt beslut att satsa på den norska marknaden som går bra, säger vd Johan Åberg till Dagens Industri.

Det är i nuläget oklart vilket datum som Nille ska stänga sin verksamhet i Trelleborg. Men företaget har en deadline på mitten av januari för att stänga alla sina butiker.

Nille ska därefter satsa fullt ut i hemlandet Norge.

24Trelleborg har försökt nå Valenchefen Per Karlsson för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Trelleborgsföretaget som betalar högst snittlön

En ny sammanställning av snittlönerna visar vilka arbetsgivare som mest klirr i kassan.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:33, 9 november, 2017

Här är Trelleborgsföretaget som betalar högst snittlön
Trelleborg AB. Foto: Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Det är kreditupplysningsföretaget Creditsafe som gått igenom lönekostnaderna för alla företag med minst 50 anställda under 2016. Summan har delats med antalet anställda, exklusive VD och styrelse, och så har man fått en snittlön utan sociala avgifter. Med hjälp av listan har man hittat vilka företag som ger ut högst lön i respektive kommun.

I Trelleborg är det föga förvånande de anställda vid Trelleborgs Aktiebolags huvudkontor som toppar listan. De anställda har där en snittlön på 867 000 kronor per år.

Det företag som betalar ut högst snittlön i hela Sverige är Solnabaserade Meda Aktiebolag med 2 486 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är kedjorna som vill etablera sig i Trelleborg

Gym, butiker och en lång rad restauranger vill etablera sig i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:02, 7 november, 2017

LISTA: Här är kedjorna som vill etablera sig i Trelleborg
Kollage med pressbilder och från Pixabay.

24Trelleborg skrev i mars om trelleborgarnas önskelistor när det kommer till butiker. Då fick staden kalla handen av många av de stora kedjorna. Men det finns många franchiseföretag som vill etablera sig i Trelleborg.

Via sidan Franchise Finder söker 53 olika företag en franchisetagare till just Trelleborg. Här listar vi några av företagen som vill öppna i Trelleborg.

Allstar Sportbar
BullsEye Hamburgerbar
Burger King
Döner Kebab
Flügger Färg 
Harry’s Sportbar
Kandy’s Godisbutik
Le Croissant Café
O’Leary’s
Pancho Villa Mexikansk restaurang
Partyland
Salads and Smoothies
Sushi Daily 
X-Shape Fitness
Zocalo
7 Eleven

Källa: Franchise Finder

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng